Bureaukratisk byrde presser frivillig festival i Grundfør: - Jeg kan godt forstå, hvis nogen giver op
Gitte M. Johansen har været formand for Grundfør Festival siden 2010. Allerede dengang var det bøvlet at indhente tilladelser og udfylde de mange papirer, der er påkrævet til sådanne arrangementer, men siden er det kun blevet værre.
Faktisk er papirarbejdet i dag så omfattende, at det er til at "kaste op over", mener Gitte M. Johansen. Hun kan godt forstå, hvis nogen frivillige giver op, når de møder bureaukratiet, og det er ærgerligt, synes hun.
Hun frygter, at den besværlige proces på længere sigt påvirke lysten til at skabe et arrangement som Grundfør Festival. Derfor håber hun, at de kommunale politikere kan gøre noget ved de krav, der er indenfor deres rækkevidde.
Det var en længe ventet begivenhed i lokalområdet, da Grundfør Festival - efter eget udsagn Danmarks gladeste - åbnede dørene til endnu en udgave 25. juni i år.
Himlen var blå, solen skinnede, og efter to års ufrivillig coronapause var stemningen høj blandt de mere end 900 gæster.
Men forud for den glade festival ligger mange timers surt arbejde. Ikke med at booke kunstnere, finde frivillige og stille op - den del er såmænd både sjov og spændende - men arbejdet med at indhente tilladelser, udfylde skemaer og indsende papirer har taget overhånd.
Det mener formanden for Grundfør Festival Gitte M. Johansen.
- Kravene om forskellige tilladelser og godkendelser bliver værre og værre år for år. Det var træls, da vi startede festivalen i 2010, men det var ingenting mod hvad kravene er i dag. Det er blevet meget mere besværligt. Det er til at kaste op over.
Noget af det sure arbejde giver mening. Sikkerhedskravene skal selvfølgelig opfyldes til punkt og prikke og der skal være forsikringer på plads, så alle kan hjælpe til, optræde og deltage med ro i maven, siger Gitte M. Johansen.
Men derudover stiger den samlede mængde krav i en sådan grad, at det er svært at afholde festival, mener hun.
- Vi har jo fundet ud af det indtil nu, men hvis udviklingen fortsætter i den forkerte retning i fremtiden, så kan det da godt være, at vi bliver tvunget til at overveje, om det er bøvlet værd.
- Vi søger nærmest på lige fod med dem, der bygger huse
Der er flere forskellige statslige og kommunale instanser i spil, når man skal afholde byfester, markeder eller festivaler som den i Grundfør.
Der skal eksempelvis indhentes tilladelser fra politiet og brandmyndighederne, som først kan opnås, når man har en lovpligtig ansvars- og skadesforsikring, der dækker alle aspekter af arrangementet.
Inden man ansøger hos politiet, skal man dog først have tilladelse fra kommunen. Her skal man, blandt andet, søge om tilladelse til at sætte midlertidige konstruktioner som telte, boder og koncertscener op. Men det kan man først ansøge om, hvis man forinden har fået tilladelse til at bruge det område, man har udset sig. Den tilladelse skal Grundfør Festival søge hos det lokale forsamlingshus, hvis område de benytter til festivalen.
De forskellige tilladelser skal så vedhæftes, når man søger videre i systemet, og selvom man afholder et identisk arrangement året efter - hvilket Grundfør Festival gør - så skal de samme papirer udfyldes og tilladelser indhentes endnu en gang året efter.
Det er til at blive rundtosset af, synes Gitte M. Johansen.
- Det er blevet meget uigennemsigtigt. Mængden af krav stiger og stiger og man skal finde ud af det hele selv. Vi søger nærmest på lige fod med dem der bygger huse og carporte, og det inspirerer ikke til at gå ud og afholde flere arrangementer. Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der giver op, inden de er gået i gang.
- Festivalen betyder meget for byen
Grundfør Festival udspringer af en havefest, som udviklede sig over alt for forventning. En sommerdag i 2009 gav bandet Clazz koncert i en have, og festen var så god, at en stor del af Grundfør pludselig deltog. Det arrangement endte med at blive grundstenen til nutidens festivalen.
Den blev nemlig født året efter i 2010, og siden har en stor del af byen deltaget - både som gæster og frivillige.
- Festivalen betyder rigtig meget for byen. Der er et virkelig fedt sammenhold mellem os frivillige, og vi får så mange glade tilkendegivelser fra gæsterne. Det er lutter glade mennesker, og der er medvind hele vejen, siger Gitte M. Johansen.
Hun håber, at byrådets politikere vil undersøge, om det fra kommunalt hold kan gøres lettere for Favrskovs frivillige at stable arrangementer på benene, så Grundfør Festival og lignende arrangementer kan blomstre i fremtiden.
- Hvis der er nogle af kommunalpolitikerne, der kan gøre noget ved det, så vil det være tiltrængt. Jeg vil virkelig tage imod med kyshånd, hvis det kunne gøres nemmere, for det kræver rigtig meget arbejde.
Men når det hele spiller, som det gjorde i Grundfør 25. juni i år, så er det heldigvis alt arbejdet værd, understreger Gitte M. Johansen.
- Gevinsten er heldigvis større end arbejdet. Når det hele spiller, så er det en kæmpe fornøjelse. Og i år gik det hele op i en højere enhed.