Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hadsten-rytteren Jeppe Aaskov Pallesen har cyklet op ad Søndergade i Hadsten 1000 gange på vej til skole. I går gjorde han det i byens berømte gadeløb - og vandt. Foto: Benjamin Alexander Helbo.

Hjemmebaneheltens triumf

Hvis 2022-udgaven af Hadsten Gade var et filmmanuskript, så havde producenterne nok bedt forfatteren skrue en lille smule ned.

For det var næsten for godt til at være sandt.

Selvom etablerede tourstjerner som Michael Mørkøv, Andreas Kron og den tidligere verdensmester Mads Pedersen stillede til start, så blev det en lokal knægt fra Hadsten, der løb med sejren.

Efter lidt over en times cykelløb kunne 25-årige Jeppe Aaskov Pallesen fra Team ColoQuick hæve armene og køre over stregen, og hans sejr kronede en smuk cykelaften på bedste vis.

For Jeppe Aaskov Pallesen har drømt om at vinde på toppen af Søndergade, siden han var helt ung.

Vi talte med ham i foråret, og dengang lagde han ikke skjul på, at en sejr i Hadsten ville være en milepæl. En drengedrøm, der gik i opfyldelse.

Og det gjorde den så i går, hvor mere end 5000 mennesker var mødt op for at se cykelløb i den bagende sol. Langs ruten havde folk taget plads i private haver, på altaner og sågar hjemmelavede stilladser, for at få mest muligt med af cykelshowet.

Og det er netop dét, der er så smukt ved cykelsporten. Den foregår ude i naturen, ude i den rå, upolerede virkelighed. På veje, som vi allesammen bruger, når vi skal på arbejde, i supermarkedet eller - som Jeppe Aaskov Pallesen, den lokale vinder, sagde efter løbet:

- Jeg har jo cyklet op ad Søndergade 1000 gange, når jeg skulle i skole.

I går cyklede han så op ad Søndergade endnu en gang, men denne gang var han ikke alene. For hvert eneste tråd i pedalerne blev belønnet med klapsalver og tilråb fra det jublende hadstenske hjemmebanepublikum og den fremmødte Pallesen-familie.

De opmuntrede hjemmebanehelten, som var tæt på sejren allerede i 2019, hvor han dog måtte nøjes med en tredjeplads.

To år med corona-aflysninger kom nemlig i vejen for den sejr, han havde ønsket sig brændende siden han var knægt.

Det bed publikum mærke i. For selvom de fleste tilskuere var mødt op for at se de etablerede landevejshelte fra fjernsynet med egne øjne, så rettede alle øjne sig mod Jeppe Aaskov Pallesen, efterhånden som det klart, at en hjemmebanesejr var inden for rækkevidde.

Noget tyder på, at man også bør rette øjnene mod Jeppe Aaskov Pallesen, når Danmarks største cykelløb, PostNord Danmark Rundt, køres i næste uge. Han har i hvert fald allerede udset sig den ikoniske - og vanskelige - etape til Vejle, som sit næste mål. Skulle det lykkes, så ville det være en endnu flottere skalp til samlingen.

Vi har talt med Jeppe Aaskov Pallesen om sejren, det brølende hjemmepublikum og fremtiden. Og vi har samlet de bedste fotos fra Hadsten Gadeløb i et billedgalleri, så du kan opleve - eller genopleve - det spektakulære cykelløb.

Solen skinner. Himlen er blå. Det er fredag. Der er al mulig grund til at gøre som Jeppe Aaskov Pallesen gjorde i går, og fejre livet med et glas champagne.

God fornøjelse.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Den tidligere verdensmester Mads Pedersen fører an i udbruddet foran Jeppe Aaskov Pallesen og Nicklas Pedersen. Det blev Hadsten-rytteren Jeppe Aaskov Pallesen, der kørte først over stregen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Jeppe fra Hadsten gav verdensmesteren baghjul på Søndergade

Drengedrømmen gik i opfyldelse for Hadsten-rytteren Jeppe Aaskov Pallesen, da han vandt 2022-udgaven af gadeløbet i Hadsten. 

På Søndergade-bakken, som han har kørt op ad 1.000 gange på vej til skole, åbnede han op for gassen og efterlod stjerneryttere som Mads Pedersen, Michael Mørkøv og Andreas Kron i sit baghjul.

Det var noget hjemmepublikum kunne lide. Og det blev en sand festdag for de mere end 5.000 fremmødte tilskuere, som fik et seværdigt cykelløb foræret i aftensolen.

Verdensmesteren fra 2019, Mads Pedersen (Trek Segafredo), var storfavorit til årets udgave af Hadsten Gadeløb, men det blev det lokale håb Jeppe Aaskov Pallesen (Team ColoQuick), der lidt overraskende løb med sejren i et seværdigt cykelløb med mere end 5.000 fremmødte.

Hvis man skulle lave opskriften på det perfekte cykelløb, så ville 2022-udgaven af Hadsten Gadeløb være et godt bud på en vinder.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, temperaturnålen løftede sig over 25 grader, og efter tre års ufrivillig coronapause var det en kærkommen sommercocktail, der fik tilskuerne til at myldre frem i hobetal.

De stod i lag langs vejen, sad på altaner, i private haver og på hjemmelavede platforme, hvorfra der blev indtaget kølige forfriskninger og varmet op i flere timer inden løbsstarten klokken 19.30.

Særligt i målrområdet og langs det skarpe sving i bunden af Søndergade stod tilskuerne tæt.

Selv stilladset blev taget i brug af tilskuerne i bunden af Søndergade. Her stod publikum flere steder i lag. Foto: Benjamin Alexander Helbo.

Tidligere i år stillede et konservativt byrådsmedlem spørgsmålstegn ved, hvorvidt det var rettidig omhu, at kommunen investerede sine penge i et gadecykelløb, når nu der snart skal spares på finanserne.

Den bekymring virkede dog ikke til at ligge de fremmødte tilskuere på sinde. Og den forsvandt for alvor som dug fra solen, da borgmester Lars Storgaard talte fra podiet.

Gadeløbet var en fantastisk begivenhed, mente borgmesteren. Og efter tre års coronapause var det rart, at vi nu kunne komme ud og opleve landevejens helte i rask udfoldelse.

Og gadeløbet i Hadsten er mere end almindelig 'rask udfoldelse'. Med tilnavnet "Verdens hårdeste gadeløb" var havde cykelløbet meget at leve op til, men det kan det også bære, fortalte hjemmebanefavoritten Jeppe Aaskov Pallesen fra Team ColoQuick tidligere i år.

- Søndergade-bakken er så hård, at den virkelig kan gøre en forskel. Det er stop/start hele tiden, fordi man skal op ad Søndergade på hver eneste omgang. Det er virkelig et intervalløb, hvor man giver den gas i 40 sekunder og så slapper af i 20 sekunder, sagde Jeppe Aaskov Pallesen dengang.

- Man får selvfølgelig en lille pause på nedkørslen, men så går det ellers opad igen med det samme. Det kræver en helt særlig form for eksplosivitet, for på hver eneste omgang skal du trykke den helt af på bakken, og så forsøge at finde noget luft umiddelbart bagefter. Det koster virkelig kræfter i længden.

Ruten til det klassiske gadeløb i Hadsten. Foto: Wikipedia.

Landevejens helte vandrede frit mellem tilskuerne

Jeppe Aaskov Pallesen kom til at spille en hovedrolle i cykelløbet, men inden starten stjal de mere etablerede stjerner billeder.

Og det var vaskeægte stjerner, man stødte på i målområdet inden start. Ved Team ColoQuicks holdbus stod den nykårede etapevinder fra Tour de France, Mads Pedersen fra Trek-Segafredo-mandskabet, og sludrede med sine kollegaer, mens den olympiske guldvinder Michael Mørkøv signerede bøger i fanzonen.

Talentfulde Asbjørn Hellemose (Trek Segafredo) kommer fra Galten og har kørt for Hammel Cykle Klub. Her ses han i en afslappet samtale langs vejen inden løbet. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Nede på Søndergade stod World Tour-rytteren Asbjørn Hellemose, som tidligere har cyklet for Hammel Cykle Klub, og sludrede lidt med nogle bekendte, mens stjerneskuddet Andreas Kron fra Lotto - Soudal-mandskabet varmede op i baggrunden.

Det var en stjerneparade, der var et internationalt cykelløb værdigt. Og i modsætning til de hermetisk lukkede og medietrænede sportsgrene, som nationalsporten fodbold efterhånden er blevet til, så foregik hele aftenens underholdning ude mellem tilskuerne.

Sportstjernerne bevægede sig frit rundt og lignede næsten almindelige mennesker. Lige indtil løbet blev givet frit.

For der blev kørt med gashåndtaget i bund fra startskuddet.

Andreas Kron satte et angreb ind allerede første gang rytterne forcerede Søndergade, og til publikums fornøjelse blev farten aldrig rigtig sat ned igen.

Bag Andreas Kron gik den vilde jagt, og da rytteren fra Albertslund blev hentet strøg en yderst populær trio afsted.

Forhåndsfavoritten Mads Pedersen og hjemmebanehelten Jeppe Aaskov Pallesen fik slået et hul med Nicklas Pedersen fra Team BACHE - JS.dk, og de tre så feltet aldrig igen.

Andreas Kron (Lotto-Soudal) åbner ballet med et angreb allerede på første omgang. Foto: Benjamin Alexander Helbo

For Chris

Udbruddets forspring voksede og voksede foran det stjernebesatte felt, men trods de mange prominente ryttere, var der én særlig stjerne, der manglede.

Chris Anker Sørensen.

Den folkekære Hammel-cykelrytter, som på tragisk vis døde i en ulykke sidste efterår, blev mindet langs ruten. Både af speakeren og følgebilen, som bar Chris Anker Sørensens ansigt på kølerhjelmen med påskriften "For Chris".

Også blandt tilskuerne blev Oksen fra Hammel mindet. Den inkarnerede cykelfan Isabella bar en t-shirt med påskriften "For Chris", og på den måde var Favrskovs mest vindende cykelrytter nogensinde alligevel til stede ved gadeløbet.

Følgebilen leder feltet over stregen på toppen af Søndergade. Chris Anker Sørensens ansigt pryder kølerhjelmen med påskriften "For Chris". Foto: Benjamin Alexander Helbo
Ida (til venstre) og Isabella (til højre) sikrede sig begge en udgave af Michael Mørkøvs selvbiografi "Min vej" efter løbet. Isabellas t-shirt bar også Chris Anker Sørensens ansigt. Hun rejste med feltet rundt til alle tre etaper af Tour de France, da løbet var i Danmark tidligere denne sommer. Foto: Benjamin Alexander Helbo.

Chris Anker Sørensen stillede selv op i gadeløbet i Hadsten flere gange, dog uden nogensinde at vinde. Den ære tilfaldt dog en anden lokal cykelrytter lidt senere på aftenen.

Jeppe vinker farvel til verdensmesteren

Efter en time gik cykelløbet ind i sin afgørende fase. De tre udbrydere i front havde et forspring, der umuligt kunne indhentes, og derfor skulle vinderen findes mellem Mads Pedersen, Nicklas Pedersen og Jeppe Aaskov Pallesen.

Mads Pedersen havde for nyligt vundet 13. etape af Tour de France i en spurt - også mellem tre udbrydere - og derfor var han som udgangspunkt storfavorit til sejren.

Mads Pedersen får et par opmuntrende ord med på vejen fra en engageret fan. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Men da der resterede tre omgange tog Jeppe Aaskov Pallesen sagen i egen hånd. Han satte farten op på Søndergade, og Mads Pedersen gav Hadsten-rytteren en lillefinger, da han tøvede et par sekunder med at lukke hullet.

Det skulle han ikke have gjort, for Jeppe Aaskov Pallesen tog hele hånden og stak af for bestandigt.

Selvom kun et par sekunder adskilte de tre kamphaner ved målstregen, så var der ikke megen tvivl om sejren. Jeppe Aaskov Pallesen kørte i mål som ensom majestæt og modtog hjemmepublikummets hyldest. Drengedrømmen gik i opfyldelse.

Jeppe Aaskov Pallesen ryster champagnen efter en velfortjent hjemmesejr. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Vi måtte tysse lidt på ham undervejs

De ligner nogen, har været nede efter morgenbrød, udbrød en tilskuer i mængden, da rytterne samlede sig ved podiet. Han var benovet over det overskud, de udviste efter en benhård time i sadlen.

Men de havde altså ikke hentet kage, forsikrede løbets nummer to, Mads Pedersen. Gadeløbet i Hadsten havde været 'modbydeligt hårdt' og levede dermed op til sit tilnavn som verdens hårdeste, mente verdensmesteren fra 2019.

Og Jeppe Aaskov Pallesens sejr var fortjent, mente Mads Pedersen.

- Vi måtte tysse lidt på ham undervejs. Han var rigtig stærk derude, smilte verdensmesteren fra 2019.

Og vinderen selv? Han var både stolt og glad.

- Det bliver ikke større end at vinde på hjemmebane. Hele min familie er her. Når de bakker op sammen med alle tilskuerne, så bliver det ikke bedre.

Tour-rytteren Andreas Kron fra Lotto-Soudal-mandskabet kaster sig rundt i svinget i bunden af Søndergade. Det gælder om at få farten med rundt, så man kan ikke skal kæmpe for meget op ad bakken. Foto: Benjamin Alexander Helbo.

Se billederne: Solen skinnede over Hadsten, da eliterytterne cyklede forbi

Høj sol, funklende stjerner og en hjemmebanesejr. Bliver det meget bedre? FavrskovLIV har samlet vores bedste billeder fra gadeløbet i Hadsten.

Se Mads Pedersen, Michael Mørkøv, Andreas Kron og hjemmebanehelten Jeppe Aaskov Pallesen i aktion på Søndergade og hvem ved. Måske finder du endda dig selv.

Vejret var fremragende og stemningen i top, da nogle af Danmarks bedste cykelryttere besøgte Favrskov i går. Jeppe Aaskov Pallesen løb med en flot sejr. Se FavrskovLIVs billeder fra løbet her.
Klar til start. Foto: Benjamin Alexander Helbo
27 grader. Så varmt var det, da feltet bevægede sig ud på ruten i Hadsten. Det var hedt, men ikke helt så hedt, som de næsten 40 grader Tour-feltet oplevede i juli. Foto: Benjamin Alexander Helbo
Feltet på vej op ad Søndergade. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Hadstens borgere sad klar som publikum rundt i haverne. Foto: Benjamin Alexander Helbo
World Tour-rytteren Johan Price-Pejtersen fra Bahrain Victorious-mandskabet sidder i andenposition op ad Søndergade. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Skyggerne bliver lange mens rytterne kæmper sig op ad Søndergade nok engang. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Asbjørn Hellemose fra Galten (til højre) varmer op. Den talentfulde Trek Segafredo-rytter endte dog uden for de fornemme placeringer ved denne anledning. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Et lokalt tømrerfirma på Søndergade har bygget sin egen platform, der giver bedre udsyn over løbet. Den kan også bruges til at drikke øl og høre musik på. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Høj fart i svinget. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Stilladset tages i brug på Neder Hadstenvej. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Tour-rytteren Andreas Kron kaster sig rundt i svinget. Det gælder om at få farten med rundt, så man kan ikke skal kæmpe for meget op ad Søndergade-bakken. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Mads Pedersen fører an i vinderudbruddet. Foto: Benjamin Alexander Helbo
Fokuserede blikke fra Mads Pedersen og Michael Mørkøv under opvarmningen. Foto: Benjamin Alexander Helbo
Mads Pedersen får en opmuntring med på vejen fra en engageret tilskuer. Foto: Benjamin Alexander Helbo
Sejr! Jeppe Aaskov Pallesen passerer stregen i høj fart. Foto: Benjamin Alexander Helbo.
Mørket sænker sig mens Jeppe Aaskov Pallesen kæmper sig op ad Søndergade for aftenens sidste gang. Foto: Benjamin Alexander Helbo
Jeppe Aaskov Pallesen modtager publikums hyldest sammen med Mads Pedersen og Nicklas Pedersen. Foto: Benjamin Alexander Helbo.

Niels Kallehave er død efter længere tids sygdom. Budgetforslag fremlagt. Lokalt cykeltalent får chancen på den store scene

Her er et kort nyhedsoverblik fra Favrskov.

Danske Folkepartis Niels Kallehave er død

Det tidligere byrådsmedlem for Danske Folkeparti Niels Kallehave er død efter længere tids sygdom. Han blev 74 år.

Niles Kallehave indtrådte i 2013 i Favrskov Byråd for Dansk Folkeparti som stedfortræder for partiets hidtidige byrådsmedlem Torben Nielsen, der afgik ved døden efter et meget kort sygdomsforløb.

Formelt sad Niels Kallehave som byrådsmedlem indtil nytår, men i efteråret 2021 blev han sygemeldt på ubestemt tid. Eva Damsgaard, partiets nuværende byrådsmedlem, indtrådte da som stedfortræder. 

Kallehave var med i Dansk Folkeparti siden 1995, hvor han var med til at oprette DF Hadsten, som senere blev til DF Favrskov. Han var formand for partiets lokale afdeling, indtil Mercedes Czank overtog posten i 2018. 

Niels Kallehave efterlader sig en hustru og to døtre. 

Administrationen er klar med forslag til Budget 2023-26

Budgettet for 2023-2026 bliver Lars Storgaards første budget som borgmester Og det bliver et stramt et af slagsen. Foto: Jesper Rehmeier

Der er ikke lagt op til en forbrugsfest i Favrskov i de kommende år. Politikerne arbejder med at få budgettet for 2023-2026 til at gå op, og der skal spares 80 millioner kroner i perioden. 

Forvaltningen har nu fremlagt forslag til, hvor politikerne kan spare. Der er fremlagt spareforslag for de forskellige stående fagudvalg. Der er også fremlagt forslag til anlæg, hvor Favrskov Kommune kommer til at have cirka 110 millioner kroner til rådighed. 

På et budgetseminar fra 24-25. august skal politikerne drøfte, hvor der skal spares, og hvad der skal bygges, hvorefter budgettet sendes i offentlig høring fra 7. september til 20. september. 

Se alle forslag til reduktioner og anlæg her. 

Cykeltalent fra Thorsø får chancen på den store scene

21-årige Anders Foldager fra Thorsø får chancen for at vise sit værd som cykelrytter på den store scene. 

Resten af sæsonen kører han nemlig på en såkaldt stagiaire-kontrakt på det australske World Tour-hold Team BikeExchange-Jayco. Han bliver således holdkammerat med landsmanden Christopher Jul Jensen, der i juli var med til Tour de France. 

Det bliver ikke det første møde med et udenlandsk hold for Anders Foldager. I januar skiftede han Herning CK Elite ud med det italienske hold Biesse-Carrera og rykkede til støvlelandet. De mange højdemeter og oplevelsen med at stå på egne ben har altså nu givet pote for det unge talent.