Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Området, hvor Thorasdal skal opføres som det ser ud lige nu. Der går noget tid endnu, inden vi skal forvente at se byggekraner og gravemaskiner i området. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Hvad skal der ske med Thorasdal og de 75 lejligheder?

Hvis du har fulgt med i Thorasdal-byggesagen i Hinnerup, har du nok bemærket, at der i et stykke tid ikke har været så meget at følge med i.

Husene i firkanten mellem Ågade og Fredensgade er jævnet med jorden, grunden er planet, og et hegn er rejst hele vejen rundt om byggepladsen. Der er endda hængt malerier op på hegnet, kreeret af lokale skolebørn, for at pynte lidt på den trøstesløse byggeplads. Det var meningen, at gravemaskinerne skulle rykke ind i november og påbegynde transformationen fra tom grund til moderne lejlighedskompleks.

Men det kommer ikke til at ske. Og folk i Hinnerup kommer til at vente et stykke på at se noget aktivitet på pladsen endnu.

Det skyldes, at den entreprenørvirksomhed, Q-Constructions, som var valgt til at opføre lejlighederne, tilbage i maj gik konkurs.

Og hvad gør man lige, når sådan en katastrofe rammer?

Man trækker vejret. Og arbejder for at finde den bedste løsning. Sådan lyder det fra AL2bolig, det almene boligselskab bag Thorasdal. I værste fald skulle hele projektet have været gennem endnu en udbudsrunde - hvilket ville have resulteret i store forsinkelser.

Men nu fortæller AL2bolig FavrskovLIV, at det heldigvis ikke er så slemt endda. Man har nemlig indgået en såkaldt rådgiveraftale med ERIK Arkitekter og DAI ingeniører og byggerådgivning. De står bag det oprindelige, vindende projektforslag, og det kan man altså arbejde videre med at få realiseret.

Nu skal der så findes en ny entreprenør til at bygge de 75 lejligheder.

75 almene lejligheder i et byggeri i op til 5 etager er ikke hverdagskost her i kommunen. Men det er en politisk målsætning, at kommunens hovedbyer skal kunne tilbyde andet end blot attraktive parcelhusgrunde til børnefamilier. Der skal også være noget til "de andre" såsom de ældre, de enlige, de fraskilte og så videre.

Der er selvfølgelig modstandere af byggeriet. De mener, at det er for stort og for højt, og at det forpurrer den "stationsbycharme", som er Hinnerups varetegn. Vi har tidligere talt med nogle af dem, der mener, at Hinnerup ikke kan rumme et byggeri som Thorasdal. 

Tilhængere af Thorasdal peger omvendt på behovet for byfortætning og byggeri i højden. At der er behov for centralt beliggende lejligheder tæt på indkøb, offentlig transport og så videre.

Et byggeri af denne størrelse i en by på Hinnerups størrelse vil uundgåeligt dele vandene. Men sikkert er det i hvert fald, at der er folk, der gerne vil bo i lejlighederne.

AL2bolig fortæller nemlig, at intet mindre end 700 nu står på listen over interesserede i en bolig i Thorasdal - det tal er bare steget, siden vi første gang talte med boligselskabets direktør i juli sidste år, hvor 200 havde skrevet sig på listen over interesserede.

I skrivende stund venter vi også på nyt om et andet planlagt boligbyggeri i Hinnerup, nemlig seniorbofællesskabet Under bøgen.

Inden sommerferien sendte projektets udvikler en lille hilsen, blandt andet med nyt om, at opstartsgruppen har travlt med at hente inspiration fra andre bofællesskaber. Men i sommerhilsenen var der også dette forhold:

De ustabile forhold i verden påvirker selvklart også byggebranchen med stigende priser. Vi har en god og konstruktiv dialog med et par totalentreprenører og skal nok nå i mål med en aftale snart. Vi sætter gang i myndighedsprojektet engang efter sommeren. Vi bliver nødt til at skubbe den forventede indflytning til medio 2024.

Byggebranchen hviler på et usikkert fundament, og det er svært at spå om prisudvikling, travlhed blandt håndværkere og entreprenører og myndighedsgodkendelser.

Derfor holder FavrskovLIV selvfølgelig også fremadrettet øje med Thorasdal, Under bøgen og andre byggeprojekter i kommunen, og vi skal nok holde jer opdaterede, når der er nyt.

God læselyst.

Bliv abonnent på FavrskovLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Thorasdal i Hinnerup, som projektet så ud, da AL2bolig præsenterede det tidligere på året. Foto: AL2bolig

Nyt om Thorasdal: Alment boligbyggeri til 130 millioner i nyt entreprenørudbud efter byggeselskabs konkurs - sådan ser den nye tidsplan ud

Boligselskabet AL2bolig deler nye detaljer om Thorasdal-byggeriets fremtid. Der skal findes en ny hovedentreprenøren, men projektet føres videre i den form, som i foråret blev præsenteret for offentligheden. 
 
For folk i Hinnerup kom det som lidt af et chok, da nyheden om Q-Constructions konkurs pludselig bragte Thorasdal-projektets fremtid i alvorlig fare. Boligselskabet AL2bolig vil opføre 75 almene lejligheder centralt beliggende i stationsbyen, men med totalentreprenørens konkurs så det hele pludselig meget usikkert ud. 

Hvad konkursen og den nye udbudsrunde, som projektet nu skal igennem for at finde en hovedentreprenør, gør for projektets tidsplan, kan du blive klogere på i dette interview med AL2boligs byggechef.

Hvad skal der ske med Thorasdal efter byggeselskabet Q-Constructions konkurs?

Det er et spørgsmål, som rigtig mange gerne vil have svar på. Ikke mindst de 700 personer, der har skrevet sig på listen over interesserede i at flytte ind i en af de 75 boliger i det planlagte almene boligbyggeri i Hinnerup. Det kom som en kedelig nyhed, da Q-Construction, som kort tid forinden var blevet præsenteret som totalentreprenør på det 130 millioner kroner store boligprojekt, gik konkurs i maj.

AL2bolig stod pludselig uden nogen til at opføre Thorasdal og med en del usikkerhed omkring realiserbarhed, tidsplan, økonomi mm.

AL2bolig var nemlig i værste fald nødt til at sende hele projektet i nyt udbud igen, hvilket ville betyde et helt anderledes projekt med store forsinkelser til følge. Det slipper AL2bolig heldigvis for, da rådgiverteam (DAI og ERIK) bag det vundne projekt nu er hyret som totalrådgiver.

- Vi har valgt det her projekt. Og det er det, kommunen vil have. Så nu skal vi finde en ny totalentreprenør til at bygge det, og vi forventer, at interesserede entreprenører afleverer deres bud inden jul, fortæller Kristina Rytter, byggechef i AL2bolig.

Og hvad betyder det så for tidsplanen?

- Vi bliver et lille år forsinket i forhold til den oprindelige plan om indflytning ved årsskiftet 2024/2025. Når det ikke er værre, så skyldes det, at vi arbejder videre med det samme projekt, som rådgiverne allerede er rigtig langt med. Hvis vi skulle have startet helt forfra, så havde vi været mindst to år efter planen. Vi arbejder hen imod indflytning i september 2025, siger Kristina Rytter.

Området, hvor Thorasdal skal opføres, som det ser ud lige nu. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Samme projekt, nye folk til at bygge det

Hos AL2bolig lægger man ikke skjul på, at Q-Constructions konkurs i maj var lidt af en næsestyver. AL2bolig og rådgiverne har hen over sommeren lagt mange kræfter i for at sikre, at Thorasdal kan udføres som det projekt, der blev fremlagt i marts. Favrskov Kommune har været med på sidelinjen hele vejen.

- Med de mange projekter, der lægges i skuffen, vil det resultere i en alvorlig boligkrise om 5-10 år, hvis ikke regeringen gør noget. Der vil mangle endnu flere billige og sociale almene boliger, end der allerede mangler nu, og det bliver kritisk.

Kristina Rytter, byggechef i AL2bolig

Ifølge AL2bolig har 700 skrevet sig på listen over interesserede til at flytte ind i en af de 75 boliger i Thorasdal, og flere af de lokale politikere har givet udtryk for, at de ofte får henvendelser fra folk, der gerne vil bo til leje centralt i kommunens større byer.

Ifølge en analyse fra BL - Danmarks Almene Boliger - er tre ud af fire almene boligprojekter, som er klar til at blive sendt i udbud, droppet eller sat på pause, da materialepriserne er så høje, at boligselskaberne ikke kan overholde de maksimalbeløb, som de almene boliger skal overholde. Hos AL2bolig oplyser man, at Thorasdal kigges igennem en gang til for at se, om der er steder, der kan optimeres.

- Der er stadig mangel på materialer, lange leveringstider og høje priser. Men vi hører, at priserne på det seneste ikke er blevet ved med at stige i samme omfang som tidligere. Vi vil gerne i gang med at bygge, men vi skal også bygge boliger som har høj kvalitet og er funktionelle. Vi har fået priser på et par andre byggeprojekter inden sommerferien. Dem er vi ved at bedømme nu, og det virker fornuftigt. Så vi tror på det.

Men det er det projekt, som I har vist frem, I går efter at få opført med en ny totalentreprenør?

- Det er det. Om det bliver lige nøjagtig den mursten, som er vist frem på visualiseringerne, det kan jeg ikke sige med sikkerhed, men der er jo en god og nøje beskrevet lokalplan, som vi skal følge. Altanerne og tagterrasser var konkurrencepakker, da vi skulle vælge mellem de fire projekter i foråret. Vi vil stadig gerne have dem med, men det vigtigste er, at vi får opført et solidt og funktionelt byggeri, så kan der være detaljer, der bliver ændret eller udeladt. Lokalplan og dispensationer står ved magt, og de er med til at sikre, at det bliver et godt og sympatisk projekt, understreger Kristina Rytter.

Mange konkurser i byggebranchen

Der har været mange konkurser i byggebranchen i foråret, og Q-Construction er ikke den eneste entreprenør, der har drejet nøglen om. Konkursen kom ifølge byggechefen ikke som verdens største overraskelse, da der til sidst i den indledende proces var visse ting, der fik advarselslamperne til at blinke, hvis ikke rødt, så i hvert fald orange.

- Det er selvfølgelig ærgreligt og træls, at det gik, som det gjorde. Men vi er videre. Vi har kigget indad, og vi kunne ikke have gjort noget anderledes. Vi har taget alle de forbehold vi kunne i den indledende fase. Heldigvis havde vi ikke nået at underskrive kontrakten med Q-Construction eller udbetale penge til dem, fortæller byggechef Kristina Rytter.

- Vi har hørt, at entreprenørerne er ved at være sultne. De mangler opgaver, og forhåbentlig kommer det os til gavn.

AL2bolig forventer at have en ny entreprenør på plads først i det nye år, og så er det planen, at der afholdes et større informationsmøde om Thorasdal for alle interesserede i foråret 2023. Efter planen går entreprenøren i jorden i maj 2023 og der forventes indflytning i september 2025.

Løbeshop.dk henter ny CEO. Lokale Konservative bag Pape. Tilskudsordning til børnepasning følger "budgettet".

Her er et nyhedsoverblik fra Favrskov Kommune, hvor vi kommer omkring både børnepasning, erhvervsliv og kulturelle arrangementer.

Tilskud til pasning af egne børn følger forventningerne

Lykke Leonhard hjemmepasser sin søn Alfred på 2 år. Det koster familien penge i form af en manglende indtægt, men giver mening og ro i hverdagen for dem. Foto: Jesper Rehmeier

I Favrskov Kommune har forældre siden 1. maj kunnet søge om tilskud til at passe egne børn i alderen 0-2 år i hjemmet i stedet for at sende børnene i et dagtilbud. 

Og indtil nu hører 25 børn under ordningen, oplyser Børn og Kultur FavrskovLIV. Forvaltningen ved desuden, at minimum seks børn vil blive tilmeldt ordningen i løbet af efteråret. Dermed nærmer man sig de 35-40 børn, som der var budgetteret med, da et splittet byråd i marts vedtog ordningen. Forældre modtaget et tilskud på 5715 kroner per måned i tilskud per barn.

Rød blok stemte imod, mens blå blok stemte for, da ordningen blev vedtaget. Dermed indfriede de borgerlige et af de løfter, som de afgav under efterårets valgkamp. Her kan du læse, hvad partierne sagde på byrådsmødet, da tilskudsordningen blev stemt hjem.   

Succesfuld Hadsten-virksomhed henter ny CEO

Løbeshop.dk i Hadsten har fart på.

Virksomheden har en målsætning om at øge antallet af geografiske markeder fra 13 til 35 ved udgangen af 2025, og en ny mand i spidsen ser et kæmpe potentiale i webshoppen.

- Jeg kommer til en veldrevet forretning, som sagtens kan blive større, og det glæder jeg mig til at være en del af, siger Ivan Jæger Christiansen, der er tiltrådt som ny direktør i virksomheden, i en pressemeddelelse.

Han har en fortid med ledelse i blandt andet Proshop, en af Danmarks største netbutikker.

I et opslag på LinkedIn skriver Jonas Mørkøre Andersen, der sammen med sin far stiftede Løbeshop.dk i 2005, at han "I begyndelsen vil være arbejdende bestyrelsesmedlem i virksomheden, men senere forventer jeg, at træde helt ud af den daglige drift".

Lokale Konservative jubler over Papes statsministerkandidatur

Søren Pape Poulsen (K) vil være Danmarks næste statsminister.

Det kom ikke som den store politiske overraskelse, da Søren Pape Poulsen (C) i mandags på et pressemøde annoncerede, at han stiller sig til rådighed som statsministerkandidat, når Mette Frederiksen engang "trykker på knappen" og udskriver valg.

Det kommer da heller ikke som et chok, at Papes lokale partifæller i Favrskov på Facebook tilkendegiver, at de da støtter op om den garvede folketingspolitikers ambitioner:

- Det er en rigtig god nyhed. Søren er vellidt og en samlende figur. Danmark har brug for en ny statsminister, og vi glæder os til valgkampen. Danmark skal være et land, hvor dem, der har brug for hjælp kan få den, og hvor der er større frihed til den enkelte, skriver Charlotte Green.

- Jeg blev virkeligt glad, da Pape blev partiformand - men jeg er nærmest euforisk ved udsigten til, at han kan blive Danmarks næste statsminister, lyder det fra Niels Christian Selchau-Mark.

- Søren har den rette erfaring fra både politik og erhvervslivet, og så er han vigtigst af alt et ordentligt og sympatisk menneske med respekt for andre, istemmer Mette Nøhr.

Kulturfristen forlænges - søg frem til 1. september

Normalt er der deadline 1. august for at søge støtte via puljen til kulturinitiativer i Favrskov Kommune. I år er fristen forlænget til 1. september 2022, oplyser Favrskov Kommune. 

Grupper og foreninger med et alment virke kan søge om støtte til enkeltstående arrangementer med offentlig adgang. Kultur- og Fritidsudvalget står for støtte over 20.000 kr., mens Kulturelt Samvirke formidler støtte under 20.000 kr.

Egnsspillet "Komtessen og kongen" i forbindelse med Kulturfestivalen i Voldum er et eksempel på et tiltag, der har søgt og fået støttekroner. 

Her kan du læse mere om, hvordan du eller din forening kan søge midler til kulturinitiativer. 

Også Hammel får del i cykelsommeren - men på lille klinge

Hammel er sidste stop på Kids Tours rundtur i landet i år. Foto: Jacob Thorup Kjaersgaard

I sidste uge lød der et jubelbrøl i Hadsten, da den lokale cykelrytter Jeppe Aaskov Pallesen vandt Hadsten Gade Grand Prix, og det endda foran den tidligere verdensmester Mads Pedersen.

Hele sommeren har været en lang dansk cykelfest for både store og små. I sidstnævnte kan godt finde cyklerne frem, for 27. august er der Kids Tour i Hammel.

Løbet er for 3-10 årige og køres i Hammel midtby. Det er det største cykelløb for børn i Danmark, og Morten Bang (V), formand for Kultur- og Fritidsudvalget, glæder sig over, at løbet kommer til Favrskov.

- Vi er jo rigtig mange, der med begejstring har fulgt Jonas Vingegaard og de andre danske rytteres præstationer i Tour de France, og det vil være fantastisk, hvis cykelfeberen kan sprede sig til børnene. I Favrskov Kommune har vi fokus på, at både store og små skal være fysisk aktive og gerne dyrke idræt. Vi ønsker at inspirere flere til at bevæge sig, og den store opmærksomhed, der lige nu er på cykelløb, kan helt sikkert give børn og unge lyst til selv at mærke suset og glæden ved at cykle, siger Morten Bang.

Du kan læse mere om løbet her.

Adeline Genéevej i Hinnerup er en lille stikvej med en stor historie. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Den glemte verdensstjerne fra Hinnerup

Vidste du, at Hinnerup har fostret en vaskevægte verdensstjerne? Det er næsten ikke til at se i dag, men hvis man leder de rigtige steder, kan man stadig finde sporene efter Adeline Genée: En fattig pige, som blev en global balletstjerne. FavrskovLIV fortæller historien på lørdag.

I midten af Hinnerup, tæt på stationen, gemmer der sig en lille sidegade med et bemærkelsesværdigt navn.

Adeline Genéevej.

Måske er du stødt på det og har - som jeg - undret dig over, hvad sådan et franskklingende navn laver blandt almindelige gadenavne som Storegade, Borgergade og Østergade.

FavrskovLIV har undersøgt sagen. Og det viser sig, at der gemmer sig et vaskeægte eventyr bag det unikke vejnavn. Et eventyr så storslået, at H.C. Andersen nok var blevet bedt om at slå bremserne i, hvis han havde leveret det.

For der var engang en fattig pige i 1800-tallets Hinnerup, der havde talent for at danse ballet. Og selvom alt tydede på, at hun skulle leve et stille og nøjsomt liv her på egnen, så ville tilfældet, at hun endte som en vaskeægte superstjerne.

Adeline Genée hed oprindeligt Anine Margrethe Kirstine Petra Jensen, men fik tildelt sit fransklydende kunstnernavn, da hun optrådte verden over.

Stockholm, Berlin, Sankt Petersborg og Wien blev til New York, London, Melbourne og Auckland. Adeline Genée optrådte verden over, var det engelske kongehus yndling og anses af flere som moderen til moderne engelske ballet.

Hendes liv er en utrolig historie -  og det hele startede i Hinnerup, som hun aldrig glemte. Du kan læse den bemærkelsesværdige historie om Hinnerups egen verdensstjerne i FavrskovLIVs nyhedsbrev denne weekend.