Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Adeline Genéevej i Hinnerup er en lille stikvej, der gemmer på en stor historie. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Kender du Hinnerups glemte verdensstjerne?

For ikke så længe siden gik jeg mig en tur gennem Hinnerup midtby. Jeg havde ikke travlt, så jeg slentrede med rolige skridt ned langs byens gader, og gjorde mig den tanke, at byens gadenavnene var sådan lidt … almindelige.

Storegade. Borgergade. Østergade.

Den slags gadenavne finder man nok i de fleste danske byer, tænkte jeg. Men da jeg drejede ned ad Søndergade, fik jeg en kæmpe overraskelse.

For her fandt jeg et vejnavn, som med sikkerhed kun findes ét sted i Danmark.

Adeline Genéevej.

Det lyder da fransk, tænkte jeg. Men hvad i alverden har sådan et franskklingende navn med Hinnerup at gøre?

Ligesom vejnavnet var vejskiltet heller ikke almindeligt. Med små bogstaver var der tilføjet en sætning på det hvide vejskilt.

- Berømt dansk-engelsk danserinde født 6.1.1878 i Hinnerup.

To ting forvirrede mig. For det første var navnet alligevel ikke fransk, men ifølge skiltet dansk-engelsk. Og så undrede jeg mig over ordet ‘berømt’. For jeg har da aldrig før hørt om Adeline Genée.

Har du?

Hvis ikke, så hold godt fast. For det viser sig, at balletdanserinden Adeline Genée fra Hinnerup var en vaskeægte verdensstjerne. Ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Hun blev tilbedt af sit publikum, der ofte bestod af kongelige, når hun optrådte. Og det gjorde hun over hele kloden.

Først i Stockholm, Berlin, Sankt Petersborg og Wien, og senere i København, New York, Melbourne og London, hvor hun blev det engelske kongehus’ darling.

Det havde ingen forudset, da Adeline Genée - eller Anine Margrethe Kirstine Petra Jensen, som hun hed dengang - blev født en kold januardag i 1878 i Hinnerup.

For det lå på ingen måde i kortene, at den ludfattige Hinnerup-pige skulle blive en af ballethistoriens mest lysende skikkelser.

Faktisk skete det ved lidt af et tilfælde. Fortællingen om Adeline Genée er en bemærkelsesværdig historie, som inkluderer den engelske dronning og den russiske zar, en ambitiøs onkel, der vender hjem fra det store udland, og en lille violin, der skulle få stor betydning.

“Alle disse store indtryk er blandet i mindet om et langt og strålende festligt liv. Jeg plejer selv at sige, at mit liv er et H.C. Andersen-eventyr”, sagde Adeline Genée kort før sin død i 1970. Hun havde et hus i Skåde og besøgte Hinnerup frem til sin død, men endte sine dage i London.

I dag dykker vi ned i eventyret om Hinnerups glemte verdensstjerne.

God eventyrlyst.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Adeline Genée fra Hinnerup blev verdenskendt for sin energiske fremtoning på scenen. - Hun har en glæde over sig. Man tænker: 'hende der, hun kan danse, indtil alle de andre bliver trætte', siger balletkritiker Anne Middelboe Christensen. Foto: Hinnerup egnsarkiv

Verdensstjernen Adeline Genée fra Hinnerup lagde kloden for sine fødder

Der gemmer sig en ekstraordinær historie bag Adeline Genéevej i Hinnerup. For den lille gade i centrum har sit navn efter en af verdenshistoriens største danserinder. Og tro det eller ej: Hun kom fra Hinnerup.

Historien om Adeline Genée er et vaskeægte eventyr. Hun voksede op under fattige kår, men mod alle odds blev hun en stor balletdanser, som turnerede verden rundt med sin kunst.

Hun blev adlet i England, tiljublet i New York, og i dag pryder hendes navn balletskoler så langt væk som i Mexico. Men trods den internationale succes glemte Adeline Genée aldrig sin hjemstavn. Vi dykker ned i det virkelige eventyr om Adeline Genée.

New York, Berlin, Sankt Petersborg, London og Wien. Mod alle odds dansede Adeliné Genée sig ind i ballethistorien og folks hjerter verden over. Hun kom fra en fattig familie i Hinnerup, men flid og tilfældigheder gjorde hende til en af historiens mest betydningsfulde danserinder. Og trods succesen glemte hun ikke sin hjemstavn.

Der var engang …

Sådan indledes de fleste eventyr som bekendt. Og selvom den historie, du nu skal læse, er sandfærdig og skrevet af en journalist - ikke H.C. Andersen - så kan den alligevel godt betegnes som et eventyr.

For historien om balletdanserinden Adeline Genée fra Hinnerup er både bemærkelsesværdig og unik.

Hun blev født ind i en fattig storfamilie med i 1878, men endte sine dage i London som en velhavende, verdensberømt og højtrespekteret ballerina.

Forleden blev det (Empire-teatret, red.) åbnet igen med en ny ballet, hvori Adeline Genée indtog hovedrollen. Tre måneder i forvejen var alt udsolgt. Aftenen blev en ny stor triumf for hende. De ellers så stive englændere var ved at rive teatret ned af begejstring over den udmærkede danserinde (...) sådan skulle vi blot have det her i Aarhus.

Artikel i Århus Stiftstidende i 1905

Adeline Genée er Hinnerups og Favrskovs ubetinget største berømthed nogensinde. I sin samtid var hun beundret og anerkendt på flere kontinenter, og i dag, hundrede år efter hendes storhedstid, finder man stadig danseskoler i hele verden - fra England til Mexico - der bærer hendes navn.

Men i Hinnerup er der ingen danseskoler med Adeline Genées antræk. Faktisk er der næsten ingen spor efter den fattige pige, der mod alle odds blev en verdensstjerne.

Hvorfor ikke? Og hvordan lykkedes det den lille pige fra Hinnerup at rejse ud og erobre verden i en tid, hvor langt de fleste blev på hjemegnen hele livet?

For at finde svaret må vi først en tur til Hinnerup.

Adeline Genéevej i Hinnerup er en lille stikvej i centrum af Hinnerup. Her begynder Anine Jensens ekstraordinære livsbane. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Bortadopteret til den hjemvendte onkel

Der var engang en lille vej i Hinnerup, der hed Vinkelvej. Her lå en håndfuld huse, og det gør der stadig i dag. Men navnet på vejen har ændret sig, og i dag bærer den navnet Adeline Genéevej.

Her, i et hus, der ikke længere findes, blev Anine Margrethe Kirstine Petra Jensen født på Helligtrekongersdag i januar 1878.

Lille Anine Jensen skifter senere i livet navn til Adeline Genée. Men det ligger bestemt ikke i kortene, da hun kommer til verden.

I det lille hus, hvor hun bliver født, bor 12 mennesker. To familier, to unge arbejdskarle og en ung kvinde, der lavede mad til husholdningen. Det har været fattigt, forklarer Inge Astrup og Lissi Malmstrøm fra Hinnerup egnsarkiv.

Men selvom pengebeholdningen er knap hos familien Jensen, er der plads til musik og dans. Faderen Peter spiller på violin og ofte danser Anine med, når han spiller. Hun er musikalsk anlagt, og det bliver udslagsgivende for hendes fremtiden, da hendes onkel Alexander Jensen, Peter Jensens bror, vender hjem efter mange år i udlandet.

Alexander Jensen kommer oprindeligt fra Horsens, og familien bor tæt på byens teater, hvor Alexander bruger det meste af sin fritid. En dag kommer en turnerende dansetrup forbi byen, og da den rejser igen tager Alexander med, selvom han kun er en ung teenager.

Men da onkel Alexander mange år senere kommer hjem, hedder han ikke længere Jensen til efternavn som sin bror Peter, Anines far. Han hedder Alexander Genée.

Alexander Genée adopterer Anine Jensen og ændrer hendes navn til Adeline Genée. Genéesgade i Horsens er opkaldt efter balletmesteren, som døde i Brighton i 1938. Foto: Gebhardt Jacobsen - Byarkivet Horsens

Navnet har onkel Alexander fået i Königsberg, det nuværende Kaliningrad, hvor han har været på sine rejser. Her blev han efter sigende adopteret af en ældre fransk komponist med efternavnet Genée. Han lærer også at danse ballet, og siden turnerer Alexander Genée rundt i hele Europa.

Han optræder blandt andet i Sankt Petersborg, hvor han ifølge Berlingske Aftenavis optræder foran den russiske tsar og tsarina. Her møder han også sin hustru, den ungarske danserinde Antonia Zimmerman, og sammen etablerer de deres eget balletkompagni, som de drager til Budapest og Holland med.

Så da Alexander Genée vender tilbage til Danmark i 1886, er han en velhavende og indflydelsesrig herre med forstand på dans. Og da han møder lille Anine Jensen, ser han straks, at hun har talent. Derfor tilbyder han sin bror at adoptere hende og oplære hende som balletdanser.

- Jeg tror, at faren har tænkt, at hvis Anine bliver afsat til Onkel Alexander, så får hun nok et bedre liv, spekulerer Inge Astrup fra Hinnerup egnsarkiv.

Adeline Genée og kollegaen Hans Bech afbildet under hendes populære gæstespil på Det Kongelige Teater i 1902. Både Kong Christian og resten af det danske kongehus overværede hendes optræden. Foto: Hinnerup egnsarkiv

Hvor kommer navnet Adeline Genée fra?

Efter adoptionen forlader 8-årige Anine sin familie og Hinnerup.

Hun rejser med sin onkel Alexander for at blive udlært som balletdanserinde. Og som tiårig optræder hun for første gang i Oslo.

Men som enhver god kunstner skal Anine også have et godt kunstnernavn. Navnet Anine Jensen oser ikke af scenekunst, og derfor vælger onkel Alexander, at Anine skal skifte navn til Adeline efter den italienske operasanger Adelina Patti.

Altså: Adeline Genée.

Her tager dansekarrieren fart. Adeline Genée og Onkel Alexanders dansetrup rejser videre til Sverige og senere til Tyskland, hvor hun som teenager optræder i Stettin, München og Berlin. Og i den tyske hovedstad Adeline modtages som en åbenbaring af publikum.

- Frk. Genées gæstespil er den største begivenhed, der i årevis har kunnet noteres i Berlins teaterverden, skrev avisen Berliner Lokal-Anzeiger, en af Tysklands dengang største aviser.

Gennembrud og ekstatiske publikummer i London

Trods den tyske succes vælger Alexander Genée, at Adeline skal rejse videre. Han har nemlig en drøm om at få hende engageret i London.

Alexander Genée har tidligere arbejdet for en dansetrup i den engelske hovedstad, og han er fast besluttet på, at Adeline også skal gøre karriere i London, der dengang var verdens største by.

Og inden længe går drømmen i opfyldelse. Adelines gode rygte er løbet i forvejen, og mens hun optræder i Wien, modtager onkel Alexander et telegram fra Empire-teatret i London, som tilbyder Adeline en ansættelse på seks uger.

Genée-familien takker ja, og i en alder af bare 19 år optræder Adeline Genée i 1897 for første gang i London.

Når man tænker på, at hun er begyndt at danse som adoptivdatter i Oslo, men som voksen kvinde får den højeste status man overhovedet kan have i England, så er det et bevis på, at hendes liv er en social opstigning, der er et eventyr værdigt.

Anne Middelboe Christensen, Balletkritiker ved avisen Information

Det bliver ikke hendes sidste ansættelse i den britiske hovedstad. Adeline når kun at optræde et par aftener, inden teaterets direktion vælger at tilbyde hende en forlængelse og en lønforhøjelse.

For den unge danserinde er rygende populær hos det britiske publikum. Hendes stil er sikker, yndig og let som en fjer, og der går ikke lang tid, før hun opnår position som primaballerina på Empire-teatret - den højeste rang i et dansekompagni.

Århus Stiftstidende skrev dengang følgende om danserinden fra Hinnerup:

- Forleden blev det (Empire-teatret, red.) åbnet igen med en ny ballet, hvori Adeline Genée indtog hovedrollen. Tre måneder i forvejen var alt udsolgt. Aftenen blev en ny stor triumf for hende. De ellers så stive englændere var ved at rive teatret ned af begejstring over den udmærkede danserinde (...) sådan skulle vi blot have det her i Aarhus.

- Danmark har sendt os en stor dronning og en stor danserinde. Århus Stiftstidende citerer de store engelske dagblade i denne artikel om Adeline Genée fra den 22. juni 1903. Foto: Århus Stiftstidende.

Kongelig opbakning og verdensturné til USA

Adeline Genée slår hurtigt sit navn fast i London. Hun taler nu både dansk, tysk, engelsk og fransk, og der går ikke længe, før rygtet om hendes talent når de højeste kredse af den engelske overklasse. I en artikel bragt i Jyllands-Posten i 1966 beskriver Adeline Genée selv, hvordan det engelske kongehus bidrager til hendes gennembrud.

- Oprindeligt tror jeg, det (hendes gennembrud, red.) går tilbage til, at Kong Edward VII og den balletelskende dronning Alexandra lod mig danse til en fest hos hertugen af Devonshire. Den begivenhed forlenede mig med en aura, som ingen andre ved den engelske ballet besad.

Adeline Genée i kostume. Foto: Hinnerup egnsarkiv

Den engelske dronning Alexandra har, ligesom Adeline Genée, dansk baggrund. Hun er datter af Kong Christian den 9., og dronningen tager Adeline Genée under sine vinger og fremhæver ofte hendes egenskaber, hvilket giver hende en endnu større stjerne i den britiske balletverden.

Alle disse store indtryk er blandet i mindet om et langt og strålende festligt liv. Jeg plejer selv at sige, at mit liv er et H.C. Andersen-eventyr.

Adeline Genée, kort før hendes død som 92-årig i 1970

Men Genées evner rækker også udover London. Og i 1902 vender hun hjem til Danmark for en stund, hvor hun siger følgende i et interview.

- En danserindes liv er meget anstrengende, men anstrengelserne får dog undertiden deres belønning. En sådan belønning fik jeg, da jeg i oktober måned holdt ferie i København. Jeg fik da anmodning om at optræde på det Kongelige Teater (...), og jeg dansede for vor nådige dronning, hendes fader Kong Christian og et meget udsøgt publikum.

Efter den danske gæsteoptræden fortsætter Adeline Genée sin sejrsgang i den nye verden. I 1906 rejser hun til USA på turné. Hun optræder blandt andet i New York og Philadelphia, og succesen er overvældende. I årene efter den amerikanske turné danser hun også i Australien og New Zealand og Adeline Genée er på dette tidspunkt verdens bedst betalte danserinde.

Successen er velfortjent, mener Anne Middelboe Christensen, balletkritiker ved Dagbladet Information. Hun fremhæver Adeline Genées teknik, som hun kalder 'enestående'.

- Hun er blevet kaldt en virtuos på tåspidserne, og netop den evne har nok bidraget til hendes gennembrud og popularitet. Man efterspurgte solister, der virkelig kunne brillere på tåspidserne. Det kunne Adeline Genée. Hendes fortolkning af Swanilda i balletten ’Coppelia’ blev verdensberømt.

I 1967 fik Adeline Genée et teater opkaldt efter sig i East Grinstead, et stykke syd for London. Her ses et program fra teateret. Foto: Hinnerup egnsarkiv

Fortjenstmedaljer, ordener og et levende eftermæle

Adeline Genées succes varer ved. I 1910 er hun 32 år, men er stadig enormt populær hos det engelske publikum. Derfor fortsætter hun også med at danse, selvom hun i 1910 bliver gift med den velhavende forretningsmand Frank S. N. Isitt.

Først som 36-årig i 1914 ender Adeline Genée sin karriere på scenen. Det gør hun med en storslået afskedsforestilling i London, som faktisk har et strejf af Hinnerup over sig. Adeline Genées mor er nemlig rejst over den engelske kanal for at være til stede ved datterens sidste dans. Faren Peter får dog ikke fornøjelsen - han er død flere år forinden.

Adeline Genée bliver ved balletten, selvom karrieren på scenen er et overstået kapitel. Hun bliver den første præsident for det engelske Royal Academy of Dance, hvis protektor bliver den engelske dronning Mary.

Her sætter Adeline Genée også et monumentalt aftryk. Hun sidder som præsident i 35 år, og i den tid yder hun stor indflydelse på den engelske ballet. Royal Academy of Dancing sætter ballettræningen i system, og denne metode bruges i dag over hele verden, fortæller balletkritiker Anne Middelboe Christensen.

- Så når man i dag kan danse i Singapore, San Franscisco, Sydney og London efter Royal Academy of Dancings system, så er det i høj grad på grund af Adeline Genée og de mennesker omkring hende, som var med til at stifte akademiet.

I 2017 blev den årlige Genée-balletkonkurrence, som stadig bærer Adeline Genées navn, afholdt i Lissabon, Portugals hovedstad. Konkurrencen er også blevet afholdt i London, Sydney, Hong Kong og Toronto. Foto: Winkipop Media

I Danmark oprettes også det såkaldte 'Genée-legat', der gives til særligt lovende unge dansere. Balletmester ved det kongelige teater Nikolaj Hübbe er blandt dem, der har modtaget legatet i tidens løb.

Hendes indsats hædres - både i Danmark og i Storbritannien. I 1923 hædres hun af det danske kongehus med den prestigefyldte fortjenstmedalje “Ingenio et arti” for et anerkendelsesværdigt bidrag til kunsten, og i 1950 modtager hun den ekstraordinære “Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire” som den første danser nogensinde.

Det er ekstraordinært, mener balletkritiker Anne Middelboe Christensen.

- Adeline Genée opnåede noget meget særligt på hele dansekunstens vegne, da hun i 1950 blev adlet som den første danser overhovedet. Det viser, hvordan man i det engelske samfund har vist respekt på allerøverste niveau for den kunst, hun har præsteret. Når man tænker på, at hun er begyndt at danse som 10-årig adoptivdatter på gæstespil i Oslo, men som voksen kvinde får den højeste status man overhovedet kan have i England, så er det et bevis på, at hendes liv er en social opstigning, der er et eventyr værdigt.

Adeline Genée modtager den kongelige fortjenstmedalje 'Ingenio et arti' for sit bidrag til kunsten i 1923. Her skriver Århus Stiftstidende om hendes hæder. Avisen bemærker, at hun hyppigt gæster sin familie i området omkring Aarhus. Foto: Århus Stiftstidende

Verdensstjernen glemte aldrig hjemstavnen i Hinnerup

Selvom Adeline Genées bliver en verdensstjerne, glemmer hun ikke sin hjemstavn i Hinnerup. I 1931 bliver hun præsident i “The Anglo-Danish society”, dansk-engelsk venskabsforening, og i 1947 får hun opført en villa i Skåde bakker, som hun ofte besøger.

Og når hun er i Danmark, lægger hun også vejen forbi Hinnerup.

Adeline Genée i Hinnerup. Her ses hun på vejen, der bærer hendes navn. Ved hendes side står daværende borgmester Sigurd Nysten og barndomsveninden Fru Larsen. Foto: Hinnerup egnsarkiv
Skiltet ved Adeline Genéevej hænger der stadig i dag. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Adeline Genée bliver dog boende i London frem til sin død i 1970, 92 år gammel. På dette tidspunkt er hun stadig en stor personlighed i England, men i Danmark er hendes stjerne måske lidt mindre, forklarer balletkritiker Anne Middelboe Christensen.

- Når Adeline Genée ikke er så berømt i Danmark, så er det måske fordi størstedelen af hendes karriere udspillede sig i udlandet. Men hendes danske ophav har måske givet hende en fordel på andre punkter. Hun har nok virket eksotisk rundt om i Europa, fordi hun var lyshåret og havde en nordisk kølighed over sig - og gåpåmod og et godt humør.

Adeline Genées ekstraordinære livsbane har ført hende fra Vinkelvej i Hinnerup og rundt i hele verden, og kort før sin død opsummerer hun selv sit liv med følgende bemærkning.

- Alle disse store indtryk er blandet i mindet om et langt og strålende festligt liv. Jeg plejer selv at sige, at mit liv er et H.C. Andersen-eventyr.

Statsministeren på besøg i Favrskov. Mangeårigt V-byrådsmedlem stiller op for Støjberg-parti. Så mange ukrainere er kommet til kommunen.

Her er weekendens nyhedsoverblik fra Favrskov Kommune, hvor vi kommer omkring statsministerbesøg i Hadsten, et opsigtsvækkende partiskifte og gør status på kommunens ukrainske flygtninge.

Statsminister Mette Frederiksen besøgte den jydske håndværkerskole i Hadsten

Statsminister Mette Frederiksen (S) turnerer i disse dage rundt i landet, og i går var turen kommet til den jydske håndværkerskole i Hadsten. Foto: Søren Gylling

Der var fint besøg i Hadsten i torsdags, da statsminister Mette Frederiksen lagde vejen forbi Den jydske Håndværkerskole.

Her talte hun foran 700 håndværkerelever om vigtigheden af, at flere unge tager en erhvervsuddannelse.

- Der er brug for flere som jer, lød statsministerens opfordring ifølge Lokalavisen Favrskov.

Statsministeren roste Den jydske Håndværkerskole, DjH, for skolens gode indsats og påpegede, at hun ofte hører, at skolen i Hadsten er landets bedste.

Danmarks seneste seks statsministre har alle haft akademisk baggrund og kandidatuddannelser. Den seneste danske statsminister med en erhvervsuddannelse var Anker Jørgensen, som havde en baggrund som lagerarbejder. Han var statsminister i perioden 1972-1973 og igen 1975-1982.

Lone Glarbo forlader Venstre og stiller op for Danmarksdemokraterne

Efter 17 år som byrådspolitiker for Venstre har Lone Glarbo fra Søften skiftet parti. Hun stiller op for Inger Støjberg-partiet Danmarksdemokraterne til det kommende folketingsvalg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne offentliggjorde forleden sine kandidater til det kommende folketingsvalg, og på listen finder man det tidligere byrådsmedlem for Venstre Lone Glarbo.

Lone Glarbo har siddet 17 år i byrådet for Venstre i Favrskov, men opnåede ikke genvalg til det seneste kommunalvalg. Dengang udtalte hun, at hun var helt færdig med politik, men nu har politikeren fra Søften ombestemt sig. Det skriver hun på Facebook.

- Da Inger startede Danmarksdemokraterne, kunne jeg bare mærke, at det projekt, MÅTTE jeg simpelthen forsøge at blive en del af (...) Værdipolitikken, snusfornuften og hverdagen har fokus i Danmarksdemokraterne, og det tiltaler mig mest af alt.

FavrskovLIV taler med Lone Glarbo om partiskiftet i den kommende uge.

Venstre og Enhedslisten opstiller også nye folketingskandidater i Favrskov

Det næste folketingsvalg skal senest afholdes til næste sommer, men allerede nu har flere partier meldt nye kandidater klar i Favrskovkredsen.

Udover Danmarksdemokraterne har og Venstre og Enhedslisten fået nye kandidater på banen.

Og det bliver den 63-årige håndboldlegende Erik Veje Rasmussen, der skal afløse Anders G. Christensen som Venstres folketingskandidat i Favrskov.

Erik Veje Rasmussen har været håndboldtræner for den tyske storklub Flensburg-Handewitt og Århus Håndbold, men fremover vil han bruge sin kræfter på den politiske scene.

- Jeg glæder mig som et lille barn, for jeg har altid interesseret mig meget for politik, og jeg har stort set altid stemt på Venstre (...) Den verden og det samfund, vi lever i, er enormt problemfyldt, og det vil jeg gerne være med til at præge og påvirke med mine holdninger, siger han i en pressemeddelelse udsendt af Venstre i Favrskov.

Også Enhedslisten har fundet en ny kandidat, efter Peder Mayhoff har valgt at gå på pension.

Valget er faldet på den 21-årige Lucasia Gregersen, som har klimakampen og en oprustning af sundhedsvæsnet som sine mærkesager.

Over 200 ukrainske flygtninge er blevet bopælsregistreret i Favrskov

Knap 25.000 ukrainske tilflyttere er nu blevet bopælsregistrerede i Danmark - I Favrskov er antallet 230. Det viser en rapport fra Kommunernes Landsforening.

Det drejer sig om 65 mænd og 159 kvinder. Dermed er 70 procent af de ankomne flygtninge i Favrskov kvinder, og det flugter med landsgennemsnittet på 69 procent kvinder.

Og noget tyder på, at strømmen af flygtninge er stilnet lidt af henover sommeren. I april og maj måned blev i alt 131 ukrainske flygtninge bopælsregistreret i Favrskov, men i juni og juli faldt tallet til 69 personer.

I august er der indtil videre bopælsregistreret 11 ukrainske personer i Favrskov. Højdespringeren i Danmark er Københavns Kommune, som har registreret 1786 tilflyttede ukrainere.

Kommunaldirektør Jan Kallestrup oplyser, at 22 ukrainske flygtninge er i ordinær beskæftigelse. Derudover er yderligere 15 i løntilskud, praktik eller lignende.