Lone Glarbo vil i Folketinget for Danmarksdemokraterne: - Jeg ved, hvad Inger Støjberg er. Det er nok for mig
Meningsmålingerne er enige: Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne kommer til sparke døren til Folketinget ind. Det store spørgsmål er, hvor mange af de 30 kandidater fra partiet, der kommer ind sammen med Støjberg - og bliver Lone Glarbo mon én af dem?
Det mangeårige medlem af Venstre har forladt partiet og meldt sig ind under Danmarksdemokraternes faner. Efter 17 år i byrådet sluttede festen for Lone Glarbo efter sidste valg, hvor hun ikke fik høstet nok stemmer til endnu en periode. Nu sigter hun efter et endnu højere embede.
Lone Glarbo fortæller, at hendes gamle kampfæller fra Venstres byrådsgruppe i Favrskov ikke er overrasket over hendes skifte. For hun er, og har altid været, glødende tilhænger af Inger Støjberg, og det her projekt skulle hun bare være en del af, lyder det.
Men hvad er forskellen på Venstre og Danmarksdemokraterne? Hvad vil det nye parti, og hvad vil Lone Glarbo bidrage med? Og hvordan har det tidligere byrådsmedlem det med at stille op for en politiker, der er dømt for at have brudt loven? FavrskovLIV taler med Lone Glarbo om folketingskandidaturet.
Det er nemt at mærke, at Lone Glarbo beundrer Inger Støjberg. Og at hun taler om sin nye politiske lederstjerne med oprigtig respekt og hengivenhed, selvom de ikke har et tæt personligt forhold.
- Det er rent professionelt, som Lone Glarbo beskriver det.
Det er bare Inger. Ikke Inger Støjberg. Det er barnebrudssagen og ikke Instrukskommissionen. Inger er ærlig, taler lige ud af posen, og hun er ikke rundet af Venstres Ungdom. Alt det fremhæver Lone Glarbo som forklaring på, at hun har forladt Venstre og sluttet sig til Danmarksdemokraterne som folketingskandidat.
De 30 udvalgte, som Inger Støjberg har samlet sammen og opstillet til det folketingsvalg, som Mette Frederiksen forventes at udskrive inden længe, deler uden tvivl alle Lone Glarbos fascination af den tidligere næstformand i Venstre. Og de tror helt sikkert alle, at de sammen skal være med til at forme Danmarksdemokraternes politik. Hvorfor skulle de ellers stille op? Partiet har jo endnu intet politisk program, ingen idelogi, og adspurgt kan Lone Glarbo end ikke fortælle om forskellene på det nye parti og det Venstre, der i så mange år var hendes politiske hjem.
Lone Glarbo, folketingskandidat for DanmarksdemokraterneJeg ved, hvad Inger Støjberg er. Det er nok for mig.
Tilvalg og fravalg
Det er ikke en kort, overfladisk flirt, Lone Glarbo har afbrudt med sit farvel til Venstre. Parti og politikers følgeskab går årtier tilbage, men ifølge Glarbo har Inger Støjbergs projekt været for spændende til ikke at tilbyde sig selv. Og det var, hvad hun gjorde. Hun skrev til Støjberg, ad to omgange, og fortalte den travle eks-minister, hvad hun havde at tilbyde. Og så ringede telefonen en dag med Inger i den anden ende af røret.
- Det er Inger Støjberg.
- Hej Inger Støjberg, det er dejligt at høre din stemme.
Ifølge Lone Glarbo har hun ikke så meget fravalgt Venstre, som hun har tilvalgt Støjberg. Blandt de gamle rødder i byrådsgruppen er der heller ingen slette miner, mener hun.
- Der er ikke nogen i min byrådsgruppe, som har været i tvivl om mit valg. "Hvis ikke du skulle gøre det, hvem så?"
Der er altid en dråbe, der får bægeret til at flyde over, og for Lone Glarbo skete det, da Venstre fandt Inger Støjberg uværdig til at sidde i Folketinget. Når man beder Lone Glarbo vurdere sine egne chancer for at blive en del af det fine selskab på Christiansborg, slår hun armene ud og afstår fra at spå. Hendes tidligere partikollega fra byrådet Anders G. Christensen kom ved sidste valg snublende tæt på en plads på tinge, da han høstede 2220 stemmer.
Hvordan vælgerne tager imod Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg og Lone Glarbo, vil tiden vise. Hvor mange traditionelle Venstrevælgere, der er villige til at følge Inger Støjberg, bliver også interessant at se.
Kan du ikke lige forklare mig forskellene på Venstre og Danmarksdemokraterne?
- Nej, det kan jeg ikke.
Hvorfor ikke?
- Hvad skulle være interessant ved det?
Jeg vil da godt vide, hvad der er forskellen på de to partier, når du har sagt farvel til det ene og goddag til det andet...
- Venstre er jo blevet lidt mere slap med udlændingepolitikken. Så den skal der i hvert fald strammes op på.
Så er en slap udlændingepolitik hos Venstre, men ikke hos jer, er det den store forskel på partierne?
- Jeg kan jo ikke stå til ansvar for, hvad Venstre gør, men jeg kan kun have en formodning om, hvad vi kommer til at gøre. Vi skal i hvert fald være skrappere på udlændingepolitikken.
Ifølge den seneste meningsmåling fra Voxmeter ville Danmarksdemokraterne få 9,3 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Til sammenligning ville Venstre få 11 procent. Det ville resultere i estimerede 17 mandater til Støjbergs nye parti, altså over halvdelen af de opstillede.
Man får vel aldrig en større chance for at komme i Folketinget?
- Det har simpelthen ikke noget med det at gøre. Der var en, der skrev på min Facebookside, at hun bare kunne melde sig ind i Danmarksdemokraterne og komme i Folketinget. Men man kan ikke bare noget som helst. Men det er ved at gå op for mig, at det er alvor. Men vi er jo mange gode kandidater, og vi ved ikke, om momentum holder. Men uanset hvad, så er det et spændende projekt.
Straffeattesten er plettet, men tavlen ren
Enhver snak om Inger Støjbergs politiske projekt og de folk, der vil være en del af det, må også omhandle det faktum, at Inger Støjberg af rigsretten med afgørelsen 24-1 blev dømt for at have brudt ministeransvarlighedsloven. Hun blev straffet med 60 dages ubetinget fængsel, afsonet med fodlænke i hjemmet.
Hvorfor vil Lone Glarbo stille op for en politiker med en plettet straffeattest? Og med hvilken troværdighed kan man stå i spidsen for et politisk parti, når man er dømt for at have brudt loven med fuldt vidende?
Lone Glarbo er overhovedet ikke i tvivl om svaret på det sidste spørgsmål.
- Det korte svar er, at hun har udstået sin straf. Og jeg har det sådan, at når man har det, så har man ren tavle igen.
Det lange svar er, ja, lidt længere. For Lone Glarbo betyder det meget, at Inger Støjberg gjorde det, Støjberg følte var det rigtige at gøre. Lone Glarbo bruger sin nye partiformands retorik om barnebrude, børn og uskyldige piger.
Og så er der desuden forskel på kriminalitet, og Inger Støjberg blev jo dømt i en rigsret bestående af dommere og politikere, ikke i en civil strafferet.
- Nogle gange er man bare nødt til at bevæge sig ud over sådan nogle gråzoner for at hjælpe de her piger. At hjælpe uskyldige piger. Jeg synes ikke, der skal forbrydere i Folketinget. Men mange ser på det her som et spørgsmål om det var en rigsretssag eller barnebrudssag.
Den hed Instrukskommissionen?
- Det ved jeg godt. Instrukskommission eller barnebrudssag. Jeg ser altså på det som barnebrudssag. Jeg synes stadig, at med det udgangspunkt hun havde, hun valgte at gøre det for at hjælpe de her børn, så har hun taget sin straf, og det er så det. Man gør jo ikke det samme igen.
Der var også par, der blev adskilt, som bestemt ikke ville adskilles, det ramte jo også på den måde uskyldige?
- Og det duer selvfølgelig ikke. Det skulle der selvfølgelig have været lavet om på. Spørger du Inger, ved jeg, hun siger, at hun gerne ville have lavet en individuel partshøring.
Hun har ikke angret det?
- Angret? Man angrer kun til Gud.
Hun har ikke undskyldt så for at have brudt loven?
- Nej, for hun har stadig gjort noget, som hun syntes var moralsk forsvarligt.
Så man må som politiker godt bryde loven, hvis bare man føler det er det moralsk rigtige at gøre?
- Det er vælgerne, der må afgøre det.
Men domstolen siger, det var forkert?
- Det må vælgerne afgøre.
Hvad vil Lone Glarbo så i Folketinget?
Nok er Lone Glarbo universitetsuddannet revisor og bor i det store, fine hus på bakken mellem Hinnerup og Søften. Men hun er ikke en akademiker i et elfenbenstårn. Hun kan drive en ko ned i fangefolden, og også hvad politiske interesser og mærkesager angår, er hun ganske jordnær. Det er med omsorgspolitik og værdighed for ældre og handicappede i centrum, at Lone Glarbo gerne vil være med til at forme politikken i det nye parti. Vigtige dagsordener, der dog generelt ikke er mange stemmer i.
Lone Glarbo, Folketingskandidat for Danmarksdemokraterne- Christiansborg er det overordnede, retningen for Danmark. I Favrskov handlede det rigtig meget om budgettet og den der ene procent, vi kan gøre noget ved.
Selvstyrende teams, et opgør med minuttyranni og en mere effektiv offentlig sektor skal give bedre tid til omsorg, lyder det sammenfattende. De mange år i kommunalpolitik har desuden lært Lone Glarbo, at der skal være penge til finansieringen, inden man kan love alt muligt, fortæller hun.
Lone Glarbo erkender også, at der er plads til, at de 30 kandidater sammen med deres partiformand kan udvikle masser af politik, for indtil nu er partiprogrammet temmelig tomt.
- Danmarksdemokraterne er Inger Støjberg. Moderaterne er Lars Løkke. Det, der er så fedt ved det her, modsat Venstre og Konservative eksempelvis, er, at vi ikke har en ideologi. Vi starter fra scratch. Vi bruger værdipolitikken og vores sunde fornuft. Det er også derfor, du ikke bare kan spørge en hvilken som helst Danmarksdemokrat om alle mulige konkrete ting.
Hvorfor tør du kaste dig ud i noget? Noget, som du ikke rigtig ved, hvad er?
- Jeg ved, hvad Inger Støjberg er. Det er nok for mig.