Lokale købmænd lider under massive elregninger: - Det kommer til at koste butikker
- Det er bare gået trip-trap-træsko opad de seneste tre måneder. Det er fuldstændig sindssygt, og fortsætter det, så kan man jo ikke drive forretning.
Det er elpriserne, vi snakker om. Og det er købmanden i Voldum, der gør status over de tre foregående måneders elregninger. Den seneste regning, han har modtaget for strøm til kølediske, lys og så videre i butikken, er så astronomisk høj, at man næsten ikke tror det. Og kommer der mange flere af den slags regninger, så vil det koste købmænd landet rundt livet, mener den selvstændige købmand i Voldum.
Hans kollega i Laurbjerg er enig. Hun gruer for at sprætte konvolutten med elregningen op og se beløbet til forfald. Også hun forudser, at købmandsbutikker vil lukke - måske hendes egen butik. Derfor har hun også tænkt kreativt for at bevare de kunder, der skal holde biksen kørende - og det ser ud til at have virket.
Mød to af de mange trængte købmænd, der håber på politisk opbakning i nødens stund.
Man tør efterhånden ikke kigge på prisskiltene på kølerdisken, når der skal læsses en kylling eller en pakke hakket oksekød i kurven. Den historiske voldsomme inflation har sendt dagligvarepriserne på himmelflugt, og det kan mærkes på alt fra kød og brød til smør og mælk.
Det er simpelthen blevet dyrere at leve.
Men vi forbrugere er ikke de eneste, der mærker prisstigninger svide lige nu. Det gør købmændene i den grad også. Elprisen ligger nemlig lige nu på det højeste niveau i mange år, og en kødmandsbutik bruger en hel del strøm på kølediske, lys, computere og så videre. Resultatet er nærmest absurd store elregninger som den, der lige er dumpet ind ad brevsprækken hos Min Købmand i Voldum, en selvstændig købmandsbutik drevet af Mickie Borch.
- Regningen for august er lige i omegnen af 150.000 kroner. I juli var den på 60.000 kroner, og i juni lød den på 46.000. Det er fuldstændig sindssygt, og det er noget, der rammer os alle sammen, alle købmænd, virkelig hårdt, lyder det fra købmanden.
Forklaringen på de astronomiske elpriser kan, som prisstigninger på alt andet lige nu, i stor grad spores til krigen i Ukraine. Da Min Købmand i Voldum skulle betale el for februar måned, altså inden Ruslands invasion blev skudt i gang, lød regningen på 28.000 kroner.
Mickie Borch, købmand i VoldumVi gør selvfølgelig, hvad vi kan med snusfornuft, men at spare måske 3000 kroner ud af en regning på 150.000, batter jo ingenting.
- Det kan vi jo ikke betale
20 minutter vest for Voldum i Laurbjerg er fortællingen nogenlunde den samme. Marianne Helboe har i over 14 år været købmand i byen, og hun har aldrig oplevet noget som det her. Hun overtog butikken i 2008, hvor finanskrisen rasede og gjorde ondt. Men det her, det er altså noget andet, mener hun. Som alle andre gruer hun for at se den seneste elregning, og hun svarer uden tøven på spørgsmålet om, hvad der vil ske, hvis prisniveauet fortsætter.
- Så kommer de små købmænd til at lukke. Vi er helt klart i farezonen, og det gælder alle vi små butikker. Vi kan jo ikke betale de store regninger, så jeg ved ikke, hvor længe vi kan overleve, hvis det fortsætter, og vi ikke får hjælp.
Giver det dig søvnløse nætter?
- Nej, det gør det faktisk ikke. For jeg kan jo ikke gøre noget ved det, det er ude af mine hænder. Men vi gør jo, hvad vi kan, for at råbe politikerne op, så de kan hjælpe os, siger Marianne Helboe.
Marianne Helboe, købmand i LaurbjergHvis butikken her må lukke, er vi jo tre, der står uden arbejde, og det har jo også en pris. Og sådan vil det være mange steder.
Og politikerne er ikke de eneste, Marianne Helbo forsøger at råbe op. Hun har nemlig også på Facebook bedt de lokale om hjælp. For vil borgerne i Laurbjerg have en købmandsbutik i byen, er det selvfølgelig afgørende, at de gør deres indkøb i butikken, siger hun. Derfor lavede Marianne Helbo for nylig et opslag på Facebook, hvor hun åbnet bad byens borgere om at købe lokalt og støtte den trængte butik i de hårde tider.
- Det har folk taget rigtig godt imod, og i dagene efter kunne vi se, at omsætningen var højere end samme tidspunkt året før. Flere folk har delt opslaget, og det er virkelig også vigtigt, at folk står sammen, for det betyder meget for byen, at der er en købmand.
Sparer med snusfornuft - men hvad batter det?
Tilbage i Voldum kan man glæde sig over, at det trods alt går godt med butikken, og at der er kunder nok. Der bor 900 borgere i byen, og ifølge Mickie Borch er borgerne i byen rigtig gode til at støtte op om biksen, både i de gode og i de dårlige tider.
- Det er heldigvis en god by at være købmand i, som han siger.
Men det er klart, lyder det, at der ikke kan være penge i at drive forretningen på lang sigt, hvis priserne fortsætter med at stige.
I lighed med almindelige forbrugere gør købmanden selvfølgelig, hvad han kan, for at spare på strømmen.
- Vi slukker køleskabe med drikkevarer om natten. Vi slukker computere. Lamperne i loftet er med LED-pærer, så der kan vi ikke rigtig spare mere. De fleste af vores kølediske er lukkede, men af ældre dato, så de bruger bare en hel del strøm. Vi gør selvfølgelig, hvad vi kan med snusfornuft, men at spare måske 3000 kroner ud af en regning på 150.000, batter jo ingenting. Det er så ekstremt lige nu, at det ikke kan spares væk, siger Mickie Borch.
Sådan kan du spare på strømmen derhjemme
Købmændene slukker for nogle af deres køleskabe om natten - så vidt behøver du ikke gå derhjemme. Men du kan alligevel gøre en del for at spare på strømmen nu, hvor den er så dyr.
- Sluk apparater, der står på standby. 10-15 procent af en husstands elforbrug kan tilskrives apparter, der bare står standby.
- Fyld vaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperaturer.
- Hæng vasketøjet til tørre i stedet for at tørretumble.
- Læg låg på gryderne, når du laver mad.
- Pas på med de slemme strømslugere som hårtørrere, spillekonsoller og el-radiatorer.
- Brug strømmen, når den er billig. 31. august toppede elprisen på 7,12 kroner per kilowatt time mellem klokken 19 og klokken 20. Men mellem klokken 14 og klokken 15 var prisen samme dag 4,77 kroner per kilowatt time. Du kan følge elprisernes udvikling time for time på dette link.
I Voldum bakker man desuden op om Marianne Helbo, når hun siger, at politikerne må på banen og hjælpe købmændene. En stor andel af den astronomisk høje elregningen skal tilskrives moms og afgifter, og håbet er, at politikerne vil sænke afgifterne, indtil markedet normaliseres.
- Vi venter på, at butikkerne i COOP og Salling Group kommer på banen, for det gør jo også ondt på dem. Politikerne skal råbes op, og jo flere vi står sammen, jo bedre er det. Og det er jo ikke kun købmandsbutikker, men også slagtere, bagere og så videre, der mærker at priserne stiger.
- Vi tænker da over, hvordan vi kan hjælpe
En fuldtidsstilling i Min Købmand i Laurbjerg er sparet væk, og Marianne Helboe udbetaler mindst muligt til sig selv i løn. Købmandsvarerne er rykket tættere sammen for i en periode at spare udgifterne til en køledisk, og på samme måde som i Voldum lader man fornuften råde og spare, hvor der spares kan.
Marianne Helboe understreger, at borgerne har taget godt imod hendes opfordring om at støtte op om butikken i Laurbjerg. Men omvendt er hun også bevidst om, at inflationen får kunderne til at jage tilbud og sætte kursen mod discountbutikker i Hadsten og Langå.
- Men med benzinpriserne koster det jo også at køre, som hun minder om.
På en bænk udenfor butikken sidder Jenny og Kurt og nyder augustsolen. Det er de kunder, som Marianne Helbo så gerne vil have til at lægge nogle penge i butikken, især nu. De har set købmandens nødråb i den lokale Facebookgruppe og er helt enige i, at det er vigtigt for Laurbjerg at have en købmandsbutik.
- Vi tænker da helt klart over, hvad vi kan købe her lokalt. Vi støtter købmanden, når vi kan få de ting, vi skal bruge, forklarer ægteparret.
Men indimellem står der varer på indkøbslisten, som de ikke kan finde på hylderne i Marianne Helbos butik. Og så kan man jo, trods det rette lokalsamfundssind, være nødt til at lægge handlen hos butikkerne i Hadsten, hvis man nu alligevel er ude at køre.
- Men vi vil støtte, hvor vi kan. Der kommer jo også jævnligt kunder ind for at hente pakker i butikken, og så kan man jo også lige købt et par ting, når man alligevel skal derind, lyder det fra Jenny.