Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Marianne Helboe er købmand i Laurbjerg. Hun kan i den grad mærke, at elregningerne er blevet større over de seneste måneder, og hun er efterhånden desperat. Hun håber på politisk hjælp - og lokalområdets støtte. Foto: Jesper Rehmeier

Når elregningen bliver livstruende

- Pasta og kødsovs er gået fra at være børnefamiliemad onsdag aften til at være det, man serverer for gode venner en lørdag, når det skal være fint.

Jeg kan ikke huske, hvem der var ophavsmand til ovenstående citat. Jeg faldt over det på Twitter for nogle uger siden, og det har siddet fast lige siden. Det skyldes selvfølgelig, at jeg kan nikke genkendende til det. En pakke hakket oksekød koster nu det dobbelt af, hvad den gjorde for nogle måneder siden.

Men det er ikke kun fødevarer og brændstof, der koster en brækket arm for tiden. Det gør strømmen også. Tænk lige over, hvor mange apparater i dit hus, der bruger strøm. Fjernsyn, computer, vaskemaskinen. Køleskab og fryser.  

De to sidstnævnte kan være nogle slemme strømslugere, særligt hvis de er af ældre, mindre energivenlig dato. Og de står tændt døgnet rundt, også i de timer, hvor strømmen er allerdyrest. Sådan er det også hos købmanden og i supermarkedet, og jeg skal hilse og sige, at deres kølediske og frysere altså bruger noget mere el end dine og mine hvidevarer.

Hvad betyder det mon for købmandens elregning?

Det betyder, at den er eksploderet over de seneste tre måneder. Købmænd landet over åbner i disse dage elregninger af en størrelse, der nærmest kan kategoriseres som tragikomisk læsning.

Hvordan rammer det de mindre, selvstændige købmænd? Jeg kørte i denne uge ud og talte med et par stykker af dem, der forsyner kommunens mindre byer med dagligvarer. De er nemlig vigtige, og jeg har endnu ikke fundet én person, der ikke vil skrive under på, at der er afgørende for en mindre by, at der findes en dagligvarebutik i byen.

Men mange af de små, selvstændige dagligvarebutikker kan være truet på livet, hvis energipriserne fortsætter deres himmelflugt. Sådan lyder vurderingen fra købmændene i Voldum og Laurbjerg, hvor det at læse elregning for tiden er som at læse en gyserroman.

Det lyder alt sammen trist og nedslående. Men det er også i sådanne trange tider, at lokalsamfundet kan vise sig fra sin bedste side, fortæller købmændene.

Tag med os på rundtur til de trængte købmænd i artiklen længere nede i nyhedsbrevet.

Du finder også en artikel om Under bøgen, det spændt ventede bofællesskab for seniorer, som er på tegnebrættet i Hinnerup. Manden bag projektet inviterer nemlig på en lidt alternativ rundvisning.

Og endelig kan du læse mere om, at politikerne, endelig, har fået nedsat det Bæredygtighedsudvalg, der skal komme med forslag til, hvordan man kan give den grønne omstilling et rygstød. Hvad skal udvalget arbejde med? Og hvordan kan det bidrage, når medlemmerne ikke kan beslutte noget? Det kan du blive klogere på i nyhedsbrevets sidste artikel.

Tilbage er der bare at ønske god læselyst og god weekend. Og minde om at spare på strømmen, hvor der spares kan.

Vi elsker at høre fra jer!

Er der noget, du undrer dig over i Favrskov Kommune? Noget der også kan interessere andre, og som vi kan undersøge journalistisk? Så skriv til os lige her. Vi elsker, når journalistikken bliver til i fællesskab med jer - og vi belønner månedens bedste spørgsmål med en kaffekop ☕


Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
I Voldum glæder købmand Mickie Borch sig over, at lokalsamfundet støtter op om hans købmandsbutik. Elregningerne er astronomiske, og fortsætter den udvikling, vil mange butikker knække, vurderer han. Foto: Jesper Rehmeier

Lokale købmænd lider under massive elregninger: - Det kommer til at koste butikker

- Det er bare gået trip-trap-træsko opad de seneste tre måneder. Det er fuldstændig sindssygt, og fortsætter det, så kan man jo ikke drive forretning.

Det er elpriserne, vi snakker om. Og det er købmanden i Voldum, der gør status over de tre foregående måneders elregninger. Den seneste regning, han har modtaget for strøm til kølediske, lys og så videre i butikken, er så astronomisk høj, at man næsten ikke tror det. Og kommer der mange flere af den slags regninger, så vil det koste købmænd landet rundt livet, mener den selvstændige købmand i Voldum.

Hans kollega i Laurbjerg er enig. Hun gruer for at sprætte konvolutten med elregningen op og se beløbet til forfald. Også hun forudser, at købmandsbutikker vil lukke - måske hendes egen butik. Derfor har hun også tænkt kreativt for at bevare de kunder, der skal holde biksen kørende - og det ser ud til at have virket. 

Mød to af de mange trængte købmænd, der håber på politisk opbakning i nødens stund.

Hos Min Købmand i Voldum er den seneste elregning fem gange så stor, som den var i februar - det på trods af at man sparer på strømmen. I Laurbjerg er historien den samme, og købmændene er ikke i tvivl: Hvis prisniveauet fortsætter, og de næringsdrivende ikke får hjælp fra politisk hold OG lokalsamfundet, kommer de små, selvstændige købmandsbutikker til at lukke en efter en.

Man tør efterhånden ikke kigge på prisskiltene på kølerdisken, når der skal læsses en kylling eller en pakke hakket oksekød i kurven. Den historiske voldsomme inflation har sendt dagligvarepriserne på himmelflugt, og det kan mærkes på alt fra kød og brød til smør og mælk.

Det er simpelthen blevet dyrere at leve.

Men vi forbrugere er ikke de eneste, der mærker prisstigninger svide lige nu. Det gør købmændene i den grad også. Elprisen ligger nemlig lige nu på det højeste niveau i mange år, og en kødmandsbutik bruger en hel del strøm på kølediske, lys, computere og så videre. Resultatet er nærmest absurd store elregninger som den, der lige er dumpet ind ad brevsprækken hos Min Købmand i Voldum, en selvstændig købmandsbutik drevet af Mickie Borch.

- Regningen for august er lige i omegnen af 150.000 kroner. I juli var den på 60.000 kroner, og i juni lød den på 46.000. Det er fuldstændig sindssygt, og det er noget, der rammer os alle sammen, alle købmænd, virkelig hårdt, lyder det fra købmanden.

Mickie Borch fra Min Købmand i Voldum er en af de købmænd, der rammes af voldsomt stigende energipriser. Elregningen er de seneste måneder bare blevet større og større - selvom han sparer på strømmen ved for eksempel at slukke kølere med drikkevarer om natten. Heldigvis støtter lokalområdet op om butikken, siger han. Foto: Jesper Rehmeier

Forklaringen på de astronomiske elpriser kan, som prisstigninger på alt andet lige nu, i stor grad spores til krigen i Ukraine. Da Min Købmand i Voldum skulle betale el for februar måned, altså inden Ruslands invasion blev skudt i gang, lød regningen på 28.000 kroner.

Vi gør selvfølgelig, hvad vi kan med snusfornuft, men at spare måske 3000 kroner ud af en regning på 150.000, batter jo ingenting.

Mickie Borch, købmand i Voldum

- Det kan vi jo ikke betale

20 minutter vest for Voldum i Laurbjerg er fortællingen nogenlunde den samme. Marianne Helboe har i over 14 år været købmand i byen, og hun har aldrig oplevet noget som det her. Hun overtog butikken i 2008, hvor finanskrisen rasede og gjorde ondt. Men det her, det er altså noget andet, mener hun. Som alle andre gruer hun for at se den seneste elregning, og hun svarer uden tøven på spørgsmålet om, hvad der vil ske, hvis prisniveauet fortsætter.

- Så kommer de små købmænd til at lukke. Vi er helt klart i farezonen, og det gælder alle vi små butikker. Vi kan jo ikke betale de store regninger, så jeg ved ikke, hvor længe vi kan overleve, hvis det fortsætter, og vi ikke får hjælp.

Giver det dig søvnløse nætter? 

- Nej, det gør det faktisk ikke. For jeg kan jo ikke gøre noget ved det, det er ude af mine hænder. Men vi gør jo, hvad vi kan, for at råbe politikerne op, så de kan hjælpe os, siger Marianne Helboe.

På Facebook har Marianne Helboe mindet folk i lokalområdet om, at det er en god idé at støtte op om købmanden, hvis man gerne vil beholde den. Men der er også behov for hjælp fra politisk side, siger hun. Foto: Jesper Rehmeier

Hvis butikken her må lukke, er vi jo tre, der står uden arbejde, og det har jo også en pris. Og sådan vil det være mange steder.

Marianne Helboe, købmand i Laurbjerg


Og politikerne er ikke de eneste, Marianne Helbo forsøger at råbe op. Hun har nemlig også på Facebook bedt de lokale om hjælp. For vil borgerne i Laurbjerg have en købmandsbutik i byen, er det selvfølgelig afgørende, at de gør deres indkøb i butikken, siger hun. Derfor lavede Marianne Helbo for nylig et opslag på Facebook, hvor hun åbnet bad byens borgere om at købe lokalt og støtte den trængte butik i de hårde tider.

- Det har folk taget rigtig godt imod, og i dagene efter kunne vi se, at omsætningen var højere end samme tidspunkt året før. Flere folk har delt opslaget, og det er virkelig også vigtigt, at folk står sammen, for det betyder meget for byen, at der er en købmand.

Sparer med snusfornuft - men hvad batter det?

Tilbage i Voldum kan man glæde sig over, at det trods alt går godt med butikken, og at der er kunder nok. Der bor 900 borgere i byen, og ifølge Mickie Borch er borgerne i byen rigtig gode til at støtte op om biksen, både i de gode og i de dårlige tider.

- Det er heldigvis en god by at være købmand i, som han siger.

Men det er klart, lyder det, at der ikke kan være penge i at drive forretningen på lang sigt, hvis priserne fortsætter med at stige.

I lighed med almindelige forbrugere gør købmanden selvfølgelig, hvad han kan, for at spare på strømmen.

- Vi slukker køleskabe med drikkevarer om natten. Vi slukker computere. Lamperne i loftet er med LED-pærer, så der kan vi ikke rigtig spare mere. De fleste af vores kølediske er lukkede, men af ældre dato, så de bruger bare en hel del strøm. Vi gør selvfølgelig, hvad vi kan med snusfornuft, men at spare måske 3000 kroner ud af en regning på 150.000, batter jo ingenting. Det er så ekstremt lige nu, at det ikke kan spares væk, siger Mickie Borch.

Sådan kan du spare på strømmen derhjemme

Købmændene slukker for nogle af deres køleskabe om natten - så vidt behøver du ikke gå derhjemme. Men du kan alligevel gøre en del for at spare på strømmen nu, hvor den er så dyr. 

 • Sluk apparater, der står på standby. 10-15 procent af en husstands elforbrug kan tilskrives apparter, der bare står standby. 
 • Fyld vaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperaturer. 
 • Hæng vasketøjet til tørre i stedet for at tørretumble.
 • Læg låg på gryderne, når du laver mad.
 • Pas på med de slemme strømslugere som hårtørrere, spillekonsoller og el-radiatorer.
 • Brug strømmen, når den er billig. 31. august toppede elprisen på 7,12 kroner per kilowatt time mellem klokken 19 og klokken 20. Men mellem klokken 14 og klokken 15 var prisen samme dag 4,77 kroner per kilowatt time. Du kan følge elprisernes udvikling time for time på dette link.    
Kilde: Bolius

I Voldum bakker man desuden op om Marianne Helbo, når hun siger, at politikerne må på banen og hjælpe købmændene. En stor andel af den astronomisk høje elregningen skal tilskrives moms og afgifter, og håbet er, at politikerne vil sænke afgifterne, indtil markedet normaliseres.

- Vi venter på, at butikkerne i COOP og Salling Group kommer på banen, for det gør jo også ondt på dem. Politikerne skal råbes op, og jo flere vi står sammen, jo bedre er det. Og det er jo ikke kun købmandsbutikker, men også slagtere, bagere og så videre, der mærker at priserne stiger.

- Vi tænker da over, hvordan vi kan hjælpe

En fuldtidsstilling i Min Købmand i Laurbjerg er sparet væk, og Marianne Helboe udbetaler mindst muligt til sig selv i løn. Købmandsvarerne er rykket tættere sammen for i en periode at spare udgifterne til en køledisk, og på samme måde som i Voldum lader man fornuften råde og spare, hvor der spares kan.

I Laurbjerg er budskabet ikke til at tage fejl af. De lokale, som FavrskovLIV møder udenfor butikken, siger da også, at de tænker over, hvordan de kan støtte købmandsbutikken. Foto: Jesper Rehmeier

Marianne Helboe understreger, at borgerne har taget godt imod hendes opfordring om at støtte op om butikken i Laurbjerg. Men omvendt er hun også bevidst om, at inflationen får kunderne til at jage tilbud og sætte kursen mod discountbutikker i Hadsten og Langå.

- Men med benzinpriserne koster det jo også at køre, som hun minder om.

På en bænk udenfor butikken sidder Jenny og Kurt og nyder augustsolen. Det er de kunder, som Marianne Helbo så gerne vil have til at lægge nogle penge i butikken, især nu. De har set købmandens nødråb i den lokale Facebookgruppe og er helt enige i, at det er vigtigt for Laurbjerg at have en købmandsbutik.

- Vi tænker da helt klart over, hvad vi kan købe her lokalt. Vi støtter købmanden, når vi kan få de ting, vi skal bruge, forklarer ægteparret.

Men indimellem står der varer på indkøbslisten, som de ikke kan finde på hylderne i Marianne Helbos butik. Og så kan man jo, trods det rette lokalsamfundssind, være nødt til at lægge handlen hos butikkerne i Hadsten, hvis man nu alligevel er ude at køre.

- Men vi vil støtte, hvor vi kan. Der kommer jo også jævnligt kunder ind for at hente pakker i butikken, og så kan man jo også lige købt et par ting, når man alligevel skal derind, lyder det fra Jenny.

Et medlem af den opstartsgruppe, der er med til at udtænke de fællesskabbaserede værdier i seniorbofællesskabet Under bøgen i Hinnerup, er på rundtur i Virtual Reality. Den mulighed får alle interesserede snart, når udvikleren inviterer til VR-oplevelse i Hinnerup. Foto: Thorn byudvikling

Besøg det seniorbofællesskab, der endnu ikke er bygget

Mange seniorer i Hinnerup drømmer om en mindre lejebolig i byen. Den slags er der ikke mange af i Favrskovs hovedbyer, men heldigvis for Hinnerup er der udsigt til et bofællesskab for borgere over 50. 

FavrskovLIV har tidligere fortalt om projektet, der får navnet Under bøgen. Efter planen skal anlægsarbejdet påbegyndes tidligt næste år. Og for at minde de mange hundrede interesserede om, at projektet altså ikke er glemt, inviterer udvikleren seniorerne til at besøge bofællesskabet i Virtual Reality. 

Lyder det fjollet? Det fungerer faktisk ret godt, lover udvikleren, for det giver et helt andet indblik, end det man kan få ved at kigge på plantegninger og illustrationer.

Læs mere om projektet, der nyder stor politisk bevågenhed, her.

Der går noget tid endnu, inden Favrskovs boligsøgende seniorer kan flytte ind i Under bøgen. Men inden længe modtager de mange, der har meldt sig som interesserede i en bolig i seniorbofællesskabet, en invitation til at besigtige Under bøgen i Virtual Reality. Det er en sjov gimmick, men giver faktisk et godt indblik i, hvordan det kommer til at se ud, lyder det fra udvikleren bag projektet, der gerne vil holde folk interesserede, mens man venter på at bygge.

Forestil dig, at du kan gå rundt i en lejlighed, der endnu ikke er bygget. At du kan se vægge og køkkenskabe, døre og vinduer, der slet ikke findes, fordi der endnu ikke engang er støbt et fundament.

Det lyder mærkeligt. Men det kan faktisk lade sig gøre takket være Virtual Reality, en teknologi som lader programmører designe computersimulerede miljøer som opleves gennem et par specielle briller, der lukker omverdenen ude. På den måde kan man eksempelvis gå på opdagelse i en lejlighed i Under bøgen, det spændt ventede seniorbofællesskab, der er på tegnebrættet i Hinnerup.

Beboerne i Under Bøgen får deres egen lille sø med tilhørende sauna. Illustration: Thorn Byudvikling.

Og det er, hvad Matias Thorn, udvikleren bag projektet, inviterer de mange hundrede borgere, der står på interesselisten, til at prøve af.

- Det er en sjov gimmick, men det giver faktisk også en helt anden oplevelse af projektet end den man kan få, hvis man kigger på plantegninger og foldere i 2D. Det fungerer rigtig godt, og jeg er helt sikker på, at der er mange, der er interesserede i at teste det af, siger Matias Thorn.

Det er på biblioteket i Hinnerup 21. og 23. september, at man kan tage brillerne på og gå på opdagelse i VR.


Når der er flere hundrede interesserede på venteliste, så hører jeg fra folk, at de gerne vil have mere af det samme.

Erling Kvist Andersen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet

Vi må vente lidt endnu på den ægte vare

Lokalplanen for Under bøgen blev inden sommerferien vedtaget, helt uden klager i høringssvarene, og i byrådet jubler politikerne over, at Hinnerup får et moderne seniorbofællesskab.

Men hvornår kan folk flytte ind i en af de omkring 50 boliger, der skal bygges ved Herredsvej?

Det er stadig en smule uvist, men meldingen fra udvikleren er, at man satser på at begynde at bygge i starten af næste år og indflytning midt i 2024. Også projekt Under bøgen er sårbart over for rentestigninger, høje priser på byggematerialer og så videre, og lige nu er man i gang med at justere projektet til.

Fællesområder bliver det, der komme til at binde Under bøgen sammen. En opstartsgruppe har arbejdet på at finde ud af, hvordan man fra starten inkorporerer fælleskabet i projektet. Foto: Thorn byudvikling 

Mathis Thorn oplyser, at han sender opdateringer ud til 250 mailadresser - det er så mange, der har været inde og skrive sig på listen over interesserede.

- Det her med VR er også et forsøg på at holde kog i gryden og holde folk interesseret, mens vi venter på at komme i gang. Vores opstartsgruppe har givet os masser af feedback, og vi har opkvalificeret og tilrettet projektet på baggrund af deres forslag. De har også set det i VR, og de har været ret vilde med det.

Det er KAARK arkitekter i Odder, der har udviklet VR-rundvisningen i Under bøgen.

- Et fint skridt på vejen. Men...

Det er ikke blot seniorer i Favrskov, der holder øje med Under bøgen. Det gør politikerne også. Det er nemlig ingen hemmelighed, at der i Favrskov Kommunes hovedbyer mangler bynære, mindre boliger til borgere, hvis parcelhuse er blevet for store og vedligeholdelsestunge.

Da byrådet vedtog lokalplanen for Under bøgen tidligere på året, bekræftede Socialdemokratiets Erling Kvist Andersen, som i sidste byrådsperiode var formand for Planudvalget, at efterspørgslen er massiv.

- Det er nok den enkeltsag, som jeg har fået flest henvendelser om i de seneste år. Så det her er et godt skridt på vejen. Men når der er flere hundrede interesserede på venteliste, så hører jeg fra folk, at de gerne vil have mere af det samme.

Folk fra opstartsgruppen er på rundtur i Under bøgen i VR. Det kan interesserede også prøve på Hinnerup Bibliotek 21. og 23. september mellem klokken 10 og klokken 14. Foto: Thorn byudvikling

Erling Kvist Andersen var også med i Ry på inspirationstur til seniorbofællesskabet Balancen tilbage i december. Favrskov Kommune havde arrangeret en bustur for seniorer med drømme om mindre, fællesskabsbaserede boliger, og pladserne til turen blev revet væk.

Partifællen Nils Borring er også helt bevidst om den opgave, der venter i hans Plan- og Landdistriktsudvalg.

- Vi kommer helt sikkert også til fremadrettet at kigge på lignende, fællesskabsbaserede boligprojekter. Der tror jeg, vi har en stor opgave.

Niels Christian Selchau-Mark, Konservative, er formand for Bæredygtighedsudvalget. Han er desuden lodsejer på Kollerup Gods, hvor man har udført et stort naturgenopretningsprojekt. Foto: Jesper Rehmeier

Så har kommunen sit Bæredygtighedsudvalg - hvad skal det så arbejde med?

Favrskov Kommune er et godt stykke fra at nå i mål med den grønne omstilling og den heftige reduktion i CO2-udledning, som man arbejder hen imod. For at give omstillingen et skub i ryggen, har man derfor barslet med et Bæredygtighedsudvalg, som skal komme med anbefalinger til byrådet. 

Det udvalg er nu, otte måneder efter valget, nedsat og klar til at trække i arbejdstøjet. Som formanden for Bæredygtighedsudvalget slår fast, så kan udvalget ikke beslutte noget. Men det kan hente inspiration og komme med anbefalinger, som byrådet kan arbejde videre med. 

Man har meget bevidst besluttet at lave en skarp afgrænsning af temaer, som udvalget skal arbejde med. For kaster man sig over alt, der har med bæredygtighed at gøre, kommer man ingen vegne, lyder det. Her kan du se, hvilke temaer det nye udvalg skal dykke ned i i løbet af de næste år.

Det midlertidige udvalg skal søge inspiration og komme med forslag til tiltag, der kan sætte fut i den grønne omstilling og skabe bæredygtige løsninger. Der er nedsat en række temaer, men udvalget i sig selv kan ikke beslutte noget, som formanden understreger.

De jublede, alle de mest grønne stemmer i byrådet, da der med konstitueringen blev indgået en aftale om at nedsætte et bæredygtighedsudvalg i Favrskov Kommune.

For omstilling mod en grønnere og mere bæredygtig levevis er trods alt noget, de fleste kan enes om, at vi skal arbejde hen imod. Hvad skal et sådant udvalg så lave? Det har vi ventet og ventet på at blive klogere på, men nu er udvalget nedsat, og dets formål er nedfældet i et kommissorium. Dermed har udvalget tre temaer, der skal arbejde med i resten af denne byrådsperiode.

De har fået overskrifterne Energi til fremtiden, Plads til mennesker, natur og landbrug og Alt det, vi gør sammen.

- Forsøget med at sætte de tre hovedtemaer er for at skabe fokus og ikke bare arbejde med alt, der smager lidt af bæredygtighed. Erfaringer fra andre kommuner har været, at hvis et bæredygtighedsudvalg ikke er fokuseret, så kommer det til at handle om alt og dermed intet, lød det fra Nils Christian Selchau-Mark, formand for det nye udvalg, da byrådet for nylig gav bæredygtighedsudvalget grønt lys til at trække i arbejdstøjet.

Eksperter udefra med på råd

Udvalget består af fem byrådsmedlemmer og repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Kronjyllands Landboforening og en lokal virksomhed.

Desuden hentes der til hver temaperiode eksterne folk ind. I første periode er der deltagelse af Hans Sanderson fra Department of Enviromental Sciences på Aarhus Universitet samt Bjørn Stender, direktør i Hammel Fjernvarme.

- Vi kan søge ekspertviden og input, vi kan komme ud og møde borgerne, og til sidst kan vi komme med anbefalinger til byrådet og økonomiudvalget om, hvordan vi kan gå videre af nogle af de spor, som vi har arbejdet med, forklarede formanden og slog fast.

- Vi kan ikke beslutte noget i udvalget, men vi kan anbefale.

Medlemmerne af Bæredygtighedsudvalget

 • Niels Christian Selchau-Mark (C), formand
 • Torben Christensen (B), næstformand 
 • Birgit Liin (V) 
 • Charlotte Green (C)  
 • Søren Gade (S)
 • Peter Bertelsen, direktør for Global Stole
 • Alfred Borg, formand for Danmarks Naturfredningsforening Favrskov
 • Christian Gylling Jensen, formand for Kronjyllands Landboforening

Bæredygtighedsudvalget skal arbejde med en konkret målsætning for hvert tema, igen for at afgrænse det så meget som muligt. Det første tema er Energi til fremtiden, og målet er blandt andet komme med forslag til nytænkning i forhold til sektorkoblinger og bæredygtigt energiforbrug samt komme med forslag til kvalificering af grundlaget for opstilling af vedvarende energianlæg.

Det er godt, at vi får åbnet op og søger viden og inspiration udefra. Skal vi i mål med klimaplanen, er det vigtigt, at vi ikke fortsætter, som vi plejer.

Thake Fogh Cordt, byrådsmedlem for Enhedslisten

Inden udgangen af 2022 vil der formentlig være et nyt, vedvarende energianlæg i kommunen, når solcelleparken ved Voldby efter planen opstilles. Det kan du læse meget mere om her.

Udvalget vil gerne høre fra dig

Medlemmerne af udvalget skal deltage i flere oplæg, inspirationsture og møder med forskellige aktører og til juni næste år skal der afrapporteres, inden arbejdet med næste tema igangsættes.

Hos alle medlemmer af udvalget er der desuden et fromt håb om tæt dialog med endnu en gruppe: Nemlig helt almindelige borgere i kommunen. Derfor arrangeres der til hvert tema mindst to aktiviteter, hvor borgerne inddrages.

- Der er også mulighed for, at et aktivt formandskab eller en bredere kreds vælger at tage endnu mere ud. De to gange per tema er bare et minimum, sagde Niels Christian Selchau-Mark.