Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Folk holder igen med "hverdagsrundstykkerne" fortæller Jacob Overgaard. Når der skal være fest, vil folk gerne stadig bruge penge på godt brød, selvom inflationen har presset prisen op. Foto: Jesper Rehmeier

Bageren kan jo ikke slukke ovnene

Giv os i dag vort daglige brød...

Sådan lyder det i kirken hver søndag, når præsten fører an i fadervor. Men for brødflove forbrugere bliver det sværere og sværere at finde en bager - en af de primære leverandører af det daglige brød.

De danske bagere rammes nemlig ekstremt hårdt af de høje priser på strøm og råvarer, som også almindelige forbrugere mærker. Tidligere på ugen skrev Danmarks Radio, at to bagerbutikker lukker hver uge lige nu. Og at brancheforeningen frygter, at det vil fortsætte.

I Hadsten kan man hos Mester Jacob Bager og Konditor købe både kringle, julekage (i hvert i juletiden) og andre sukkersager. En vaskeægte bager med omkring 30 fuldtidsansatte og en sund forretning, der er vokset år for år gennem 22 år. Derfor er bagermester Jacob Overgaard heller ikke ved at dreje nøglen om, forsikrer han.

Men. Hans elregning for august er på svimlende 90.000 kroner. I januar var den på 38.000. OG fordi han skal betale et stort depositum for erhvervsstrøm, kommer der over der de næste måneder et heftigt tillæg oveni den allerede heftige regning.

Mester Jacobs seneste elregning. Der skal dog også betales et stort depositum for erhvervsstrøm. Foto: Jesper Rehmeier

Jacob Overgaard vil gøre alt, hvad han kan for at beholde alle sine ansatte. Flere af dem har været med fra starten og er nærmest som familie, siger han. Men fortsætter energikrisen, frygter Jacob Overgaard selvfølgelig, at det kan blive nødvendigt at sige farvel til folk.

Lad os håbe, det ikke kommer så vidt. Læs interviewet med Jacob Overgaard længere nede.

Mester Jacob sparer, hvor han kan. Og formændene for Hadsten Handel og Hammel Handel, som repræsenterer detailhandlen i byerne, råder da også medlemsbutikkerne til netop det.

Det kan meget vel komme til at betyde, at der bliver knapt så meget julelys i byernes butikker, som der plejer at være i den søde tid. Hverken Hadsten Handel eller Hammel Handel kan bestemme, om den enkelte butik vil give den gas med julebelysningen, eller om butikkerne skal lokke med tropevarme i vintermånederne. Men mon ikke energipriserne kan skræmme de fleste butiksindehavere til at holde lidt igen.

Det hele er ikke mørkt og trist, så lad os også lige høre noget godt. For ifølge de to formænd bakker lokalområdet faktisk op, når detailhandlen er lokalt. Corona lærte os nemlig, at gader med lukkede butikker er et trist syn, og at det nok er værd at støtte det lokale handelsliv, hvor man kan.

- Vi finder også ud af, at der faktisk er masser af muligheder for at købe spændende ting lokalt. Der kan endda opstå en form for lokal patriotisme, lyder det fra formanden for Hadsten Handel.

Du finder et interview med de to formænd længere nede. Du får også et kort nyhedsoverblik, hvor du blandt andet kan læse, at folk i Voldum giver deres købmand en fin håndsrækning i form af tomme flasker og dåser. Hans seneste elregning var nemlig på 150.000 kroner, som FavrskovLIV skrev for et par uger siden. Endelig kan du også læse, at Favrskov Kommune er gledet længere ned på listen over erhvervsvenlige kommuner.

Der er læsestof nok til weekenden.

God fornøjelse.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Der er masser af kunder i den store bagerbutik i Hadsten. Men hvis de nuværende udgifter skal hentes hjem, skal der flere igennem, fortæller indehaver Jacob Overgaard. Foto: Jesper Rehmeier

Mester Jacob får elregning på 180.000 kroner: - Det er sørgeligt at se gode kollegaer lukke og slukke

I januar var elregningen på 28.000 kroner. I august var den på 90.000. Og det er ikke alt, for der venter bagermester Jacob Overgaard et voldsomt tillæg til regningen.

Mester Jacob Bager og Konditor i Hadsten er blot én af de mange bagere landet over, der lige nu rammes hårdt af den energikrise, der har sendt priserne på strøm og gas på himmelflugt. Lige nu lukker der i gennemsnit to bagerbutikker om ugen i Danmark. 

Forretningen i Hadsten er sund, men Jacob Overgaard sparer allerede så meget, han kan, på strømmen. Inventaret er kun tre år gammelt. Skrækscenariet er, at han må fyre ansatte.

Bagermestre landet over rammes hårdt af de massive elregninger, og Mester Jacob i Hadsten er ingen undtagelse. Der spares, hvor der spares kan, og forretningen med 30 fuldtidsansatte er sund. Men Jacob Overgaard frygter for faget, hvis energikrisen fortsætter: - Det eneste sted, vi kan spare mere, er jo på lønninger.

- Du kan tage et billede af Holger. Han ser godt ud i bar røv.

Det skal være sjovt at gå på arbejde, og bagersvendene i Mester Jacobs bageri har det da også sjovt, da de kommer med forslag til FavrskovLIVs udsendte om, hvad der kan tages billeder af. Holger får lov at beholde bukserne på, og objektivet rettes i stedet mod kagemænd med glasur og slik, hindbærsnitter, franskbrød og alle de andre lækkerier, som bagerne producerer.

Der er dog ikke noget at sige til, hvis det for tiden er lidt mindre sjovt at gå på arbejde, når man er ansat i bagerfaget. Hvis man mærker en usikkerhed for fremtiden snige sig ind, er det ikke så sært. For medierne flyder nærmest over med historier om bagerbutikker, der må dreje nøglen om som følge af de voldsomme stigninger i elpriser. Læg dertil inflationen, der også gør bagerens råvarer langt dyrere, og man har det, som bagernes brancheforening i denne uge til Danmarks Radio omtalte som en "perfekt storm".

Mester Jacob, den ene af Favrskovs to, rigtige bagere, er ikke ved at lukke. For som indehaver Jacob Overgaard fortæller, er forretningen heldigvis sund, og han skal nok finde en løsning. Men når elregningen lander i postkassen, er det altså med et mægtigt dunk, der også giver rystelser i driftsbudgettet. Den seneste elregning lyder på 90.000 kroner til forfald. Men det er ikke alt.

Jeg har folk, som har arbejdet for mig i 22 år. 22 år med tro tjeneste, hvor de er kommet ind i weekenderne med en times varsel, når kollegaer har været syge. Dem kan jeg jo ikke fyre.

Jacob Overgaard, indehaver af Mester Jacob Bager og Konditor i Hadsten

Bagermesteren fra Hadsten er nemlig blevet opkrævet et depositum på godt 270.000 kroner. Penge, som skal betales i tre rater over de næste tre måneder. Med lidt hurtig hovedregning når man frem til, at Jacob Overgaard senest 3. oktober skal betale 180.000 til elselskabet. Forsætter elpriserne, og Mester Jacobs elforbrug, som hidtil, kommer bageren altså til at betale mere end en halv million kroner i strøm de næste tre måneder.

Mester Jacobs seneste elregning. Læg dertil et depositum på 270.000 kroner, som skal betales over de næste tre måneder. Foto: Jesper Rehmeier

- Jeg skal nok komme igennem det. Men det er sørgeligt at se gode kolleger lukke og slukke. Det er synd for dem, der er kommet til inden for de seneste fem år og nu må lukke. Og det er synd for dem, der er gamle og gerne skulle have haft nogle år endnu, siger Jacob Overgaard.

Jacob Overgaard er netop blevet opereret for en rids i højre øje, og fordi der i et bageri er støv i luften, skal han have klap for øjet i et stykke tid. "Det er da først i uge 42, vi skal klæde os ud for børnene", som en af hans ansatte joker. Foto: Jesper Rehmeier

- Kan ikke spare mere

En bagerbutik med en stor kundegruppe og 30 fuldtidsansatte bruger meget strøm. Det kan ikke undgås, for Mester Jacob har mellem fire og fem ovne kørende fra klokken 4 om morgenen til klokken 17 om eftermiddagen. Og kølerummene til råvarerne kan man ikke så godt slukke. Maskinerne i bageriet er kun tre år gamle og dermed mere energivenlige end det inventar, der står i mange andre bagerier.

- Vi planlægger selvfølgelig vores produktion efter, så det er så effektivt så muligt, og vi kan slukke en af ovnene tidligt. Det er slut med ikke at fylde ovnene op, og vi møder endnu tidligere ind for at komme i gang, når strømmen er billigst. Alt lys er LED, og der er timere på, så det slukker, hvis der ikke er nogen. Vi kan ikke spare mere på strømmen, end vi gør, fortæller Jacob Overgaard.

En fødselsdag uden kagemand? Det går jo ikke. Bagersvendene har travlt med at pynte bagværk til weekenden. Foto: Jesper Rehmeier

Som indehaver er han i dialog med både elselskab, revisoren, banken og fagforeningen for at finde gode løsninger, men han håber også på hjælp fra politisk side. Som det fremgår af hans seneste elregning, udgør momsen 72.000 kroner af de 90.000, han skal betale.

- Jeg er da bekymret for, at det her skal fortsætte. Vi kan få en afdragsordning på forbrug, men ikke på det store depositum, der skal betales. Jeg er ved at undersøge, om jeg kan komme ud af den kontrakt og få noget billigere, men hvad kan man ellers gøre? spørger Jacob Overgaard.

Skrækscenariet er at skulle fyre

Hvis man skal reducere sine udgifter, og man allerede omlagt produktionsplanen og hentet, hvad man kan på inventar, lys og så videre, så er der kun én anden stor post. Nemlig lønninger.

Jacob Overgaard kan godt fornemme på sine ansatte, at de er bekymrede. Det er da ikke så mærkeligt. De spørger ham, hvordan det går med butikken. De kommer med forslag til steder, hvor de mener man kan spare. Og det glæder ham at have så engagerede medarbejdere.

- Det er det allerværste skrækscenarie for mig. At jeg måske bliver nødt til at fyre folk, hvis det fortsætter sådan her. Jeg har folk, som har arbejdet for mig i 22 år. 22 år med tro tjeneste, hvor de er kommet ind i weekenderne med en times varsel, når kollegaer har været syge. Jeg har ansatte, som har været i lære her. Dem kan jeg jo ikke fyre. Og uden ansatte er jeg jo ingenting.

Jacob Overgaard klarede sig igennem corona uden at fyre folk. Faktisk fortæller han, at han de seneste par år med lav ledighed har kæmpet for ansatte nok.

Butikken i Hadsten er tre år gammel, og det betyder også, at alt inventar er ret nyt. Dermed bruger det mindre strøm, end tilsvarende udstyr i ældre butikker, fortæller bagermesteren. Foto: Jesper Rehmeier

Kunderne holder igen med "hverdagsrundstykkerne"

Energipriserne er én ting. Noget andet er den generelle inflation og prisstigningerne på alt fra skrabeæg til suppehorn. En bagermester bruger naturligvis rigtig meget mel, sukker og smør, og også på råvareposten mærker Mester Jacob, at verden har ændret sig siden krigen i Ukraine brød ud.

Således er sukker steget med fem kroner per kilo, mens kiloprisen på smør er gået fra 65 til 109 kroner på ganske kort tid.

Og når inflationen er høj, er kunderne tilbageholdende med forbruget.

- Skal man holde fødselsdagsbrunch, giver man den stadig gas med rundstykker og kagemand. Men med hensyn til hverdagsrundstykkerne og det daglige forbrug, der kan vi mærke, at folk holder igen, siger Jacob Overgaard.

Hindbærsnitter på samlebånd. Mester Jacob beskæftiger omkring 30 fuldtidsansatte i butik og bageri. Foto: Jesper Rehmeier

Han mener, at der med de nuværende priser mangler omkring 300 kunder i butikken hver uge.

I medierne kan man læse om bagermestre, slagtermestre og så videre, der belåner huset og lænser pensionsopsparingen som alternativ til at lukke og slukke. Det er Jacob Overgaard også parat til at gøre, hvis det skulle komme så vidt. Energikrisen har endnu ikke taget hans nattesøvn, siger han.

- Jeg skal jo sove, så jeg kan være frisk til at gå på arbejde.

Han har lige modtaget en mail fra en kollega, der efter 40 år i faget har lukket sin butik. Kollegaen takker for mange gode års samarbejde.

- Det er sgu trist, siger Jacob Overgaard.

Lars Simonsen er formand for Hadsten Handel og har gennem mange år som detailist oplevet både finanskriser og energikriser. Han tror, at butikkerne nok skal klare sig, men opfordrer selvfølgelig til, at man sparer og energioptimerer. Foto: Jesper Rehmeier

Butikkerne bliver måske lidt mørkere og knap så varme denne vinter. Men detailhandlen skal nok overleve, siger handelsforeningerne

Alle skal spare. Energipriserne er på himmelflugt, og forbrugere såvel som detailhandel mærker inflation og dyre elregninger. 

Derfor er det altså heller ikke sikkert, at man skal forvente juleoplyste købmandsgader og butikker så varme som troperne, når vi går ind i juletiden. Sådan lyder det fra to af de lokale handelsforeninger, som varetager butikkernes interesser, også i svære tider. 

Men i krisetider har købmænd det også med at så mulighederne, og der er en lokal opbakning til detailhandlen, vurderer man. For ingen er interesserede i mennesketomme gader med butikker med skodder for vinduerne.

Lokale handelsforeninger er klar over, at butikkerne går ind i en svær tid, hvor forbrugerne beholder pengene i pungen - eller afleverer dem til energiselskabet. Derfor bliver der måske heller ikke helt så meget julelys, som vi er vant til. Men samfund og handelsliv er før kommet igennem kriser, for købmænd er stædige.

Det ser ud til, at at december 2022 bliver en mørkere måned, end hvad vi er vant til som juleshoppere.

Energikrisen, og særligt de tårnhøje elpriser, får nemlig mange forretninger og butikker til at melde ud, at man holder igen med julebelysningen i år. Det kommer for eksempel til at være meget tydligt på Strøget i Aarhus, hvor stormagasinet Salling i år dropper den traditionelle julebelysning.

I Hadsten har man ikke stormagasiner, men butikkerne i gågaden rammes, lige som Salling, af de heftige priser på strøm. Derfor råder formanden for Hadsten Handel også butikkerne i byen til at spare, hvor man kan.

- Vi opfordrer normalt vores medlemsbutikker til at have noget lys tændt i butikkerne efter lukketid, så det ser hyggeligt og indbydende ud. Det gør vi så ikke lige for tiden. Rådet til medlemmerne er helt klart, at man energioptimerer og sparer, hvor man kan, og kunderne heller ikke skal træde ind i overophedede butikker. For det her rammer jo alle, siger Lars Simonsen, formand for Hadsten Handel og indehaver af Hadsten Blomster.

Husker I de tomme gader?

I Hammel er Lise Reese formand for Hammel Handel. Hun understreger, Hammel Handel ikke kan diktere, hvorvidt medlemsbutikkerne skal slukke for lyset og skrue ned for varmen. Og hvad julebelysningen angår, håber formanden, at borgerne i Hammel kan se frem til oplyste butikker og gader.

- Vi gør, hvad vi kan, for at være den hyggeligste hovedby, og jeg håber, at vi et eller andet omfang stadig kan have julebelysning tændt. Julelysene, som vi hænger op i gågaden, er med LED-pærer og bruger dermed ikke så meget strøm. Vi skal holde møde med kommunen om det i næste uge. Men mange er opmærksomme på, at man skal gøre alt, hvad man kan for at spare.

Hun mærker også, at det der med at spare også fylder hos kunderne, som er tilbageholdende med forbruget lige nu. Det skal ifølge Lise Reese tilskrives flere faktorer, fra energikrisen til inflationen og sågar, at folk afventer et folketingsvalg og hvad udfaldet vil betyde for dem.

Lise Reese er formand for Hammel Handel. Hun skal i næste uge holde møde om julebelysningens fremtid, og hun er klar til at kæmpe for, at Hammel skal være kommunens hyggeligste handelsby. Foto: Jesper Rehmeier

Heldigvis, siger Lise Reese, er opfattelsen, at lokalområdet er gode til at støtte op om butikkerne i hårde tider.

- Da der var corona, og alle butikker var lukkede og byen tom, lærte folk, at en tom gågade med lukkede butikker er et trist syn. Det er man ikke interesseret i. Derfor støtter folk også op, når de kan.

- Det har da været sjovere, men...

Lars Simonsen fortæller, at han følger sit eget råd til medlemsbutikkerne og lige nu er i gang med at indhente tilbud fra håndværkere på udskiftning af diverse inventar "back stage". Han har blandt andet lige opdateret sit køleanlæg til en mere besparende model. Men det kræver selvfølgelig, at man som butik har lidt på kistebunden, for energioptimeringer kan godt være dyre.

- Detailhandlen har helt sikkert fundet ud af, at det ikke bare handler om  køb og salg. At der er en del driftsomkostning forbundet med at drive på butik, og det mærker forbrugerne jo så også. Vi vil selvfølgelig gerne alle forsøge at fastholde prisniveauet, men vi er nødt til at følge prisstigninger. Transport, energi, alt har flyttet sig og er blevet dyrere, siger Lars Simonsen.

Det, der rammer ekstra voldsomt lige nu, er, at vi først lige er kommet gennem corona.

Lars Simonsen, formand for Hadsten Handel

Det lyder alt sammen trist, og han erkender, at det da tidligere har været sjovere at drive forretning, end det er lige nu. Men Lars Simonsen minder også om, at dette ikke er den første tid med kriser og udfordringer, som rammer detailhandel såvel som forbrugere.

- Vi havde kriser i 1980'erne, der var bilfri søndage og oliekrise. I 2007 var der finanskrise. Også der var man da i tvivl om, hvordan vi skulle komme igennem det. Men detailhandlere kæmper altså med næb og kløer og vil jo hellere selv undvære løn, og man er klar til at spare.

Lars Simonsen frygter ikke umiddelbart for handelslivet i Hadsten. Butikkerne er veldrevne, solide virksomheder, mener han. Men den her krise kommer alligevel, som de fleste kriser, ret ubelejligt.

- Det, der rammer ekstra voldsomt lige nu, er, at vi først lige er kommet gennem corona. Og så kommer den her forfærdelige krig i Ukraine, hvis effekter smitter af på både transportsektor og detailhandel. Det forvalter sig ud på hele området og hele fødekæden.

... det er ikke kun skidt

Vi ved ikke, om vi går en mild eller hård vinter i møde, men flere ekspert spår, at det kan blive den dyreste vinter nogensinde for forbrugerne takket være kombinationen af den høje inflation og el- og gaspriserne. I detailhandlen kan det selvfølgelig også mærkes, at forbrugernes penge ikke række så langt, og vi holder lidt mere igen med dem.

- Vi møder generelt en forståelse fra kunderne, der er helt med på, at alt er blevet dyrere. De kan se det på deres eget forbrug. Vi er heldige at have kundernes empati, kan man sige. Men købemønstret har ændret sig. Man køber måske ikke så ofte og med mere omtanke. Folk tænker ikke på samme måde, at "det er bare hundrede kroner, skidt pyt." Man kigger på, hvor man bruger pengene.

Omvendt kan det være en lille fordel for provinsbyer som Hammel og Hadsten, at folk også skæver til benzinforbruget og overvejer, hvorvidt det kan betale sig at køre langt for indkøb.

- Typisk er det jo sådan, at når krisen kradser, så ser vi nye muligheder. Det er ikke kun skidt, for vi finder ud af at stå sammen. Forbrugere tænker jo også over om, det virkelig kan betale sig at køre 25 kilometer OG betale for parkering i Aarhus. Eller kan de måske nøjes med at køre et par kilometer, eller gå og cykle, til det lokale i stedet? Tilflyttere finder ud af, at der faktisk er masser af muligheder for at købe spændende ting lokalt, og der kan endda opstå en form for lokal patriotisme, lyder det optimistisk fra Lars Simonsen.

Der bliver formentlig skruet ned for Fredensgades julebelysning i år. Det skyldes selvfølgelig de stigende elpriser. Foto: Jens Thaysen.

Julelysenes skæbne afgøres senere. Købmand får pant-hjælp af lokalområdet. Favrskov er mindre erhvervsvenlig end sidste år.

Her får du et nyhedsoverblik fra ugen der gik i Favrskov.

Borgerne i Voldum donerer pant til købmanden

Mickie Borch er købmand i Voldum. Han frygter, at de voldsomt stigende elregninger kan komme til at koste selvstændige købmandsbutikker livet. Foto: Jesper Rehmeier

For et par uger siden talte FavrskovLIV med Mickie Borch fra Din Købmand i Voldum om de voldsomme elregninger, som rammer butikken i disse måneder. 

Regningen for august måned lød på cirka150.000 kroner, mens den tilbage i februar var på 28.000, fortalte købmanden. Du kan læse interviewet her.

FavrskovLIV's historie blev flittigt delt af borgere i lokalområdet, og de er nu gået sammen om at donere et ordentligt læs pænt til deres købmand. Det har TV2 Østjylland lavet et indslag om.

Kommer Fredensgade til at lyse op til december? Det vil tiden vise

Julelys Hinnerup Foto: Privat

Det plejer at være lidt af et tilløbsstykke, når julelysene i Fredensgade i Hinnerup tændes. I årevis har de fleste af gadens beboere været fælles om at pryde huse, buske og hække med julelys, figurer og andet tingeltangel i den søde tid, men det kan meget vel blive anderledes i år. 

Årsagen er selvfølgelig energikrisen og de høje elpriser. For skal julebelysning have stemplet"nice to have" eller "need to have" bliver det nok det første. Erling Kvist Andersen er byrådsmedlem for Socialdemokratiet, men også borger i Fredensgade, og han plejer at vær med på legen. Han fortæller, at man endnu ikke har besluttet, hvad man stiller op i gaden. Men at der er tradition for, at man drøfter det husene i mellem. 

- Vi har en Facebookgruppe og i den har vi aftalt at holde et møde, når vi kommer lidt tættere på jul. Da der var corona besluttede vi fælles at skrue en del ned for det, fordi politiet helst ikke ville have, at for mange folk stimlede sammen. Vi må se, hvad det ender med i år, siger Erling Kvist Andersen. 

Som han siger har mange familier, ikke blot fra Hinnerup, for tradition at lægge vejen forbi den stærkt oplyste gade. Omvendt mener han også, at det ikke længere er så exceptionelt, som det var engang, fordi man nu om dage også andre steder går lys-amok i juletiden.

Med hensyn til prisen for de mange pærer fortæller Erling Kvist Andersen, at prisen faktisk ikke er så høj, som mange går og tror - i hvert fald ikke før elpriserne stak fuldstændig af. 

- Efter at det hele er skiftet til LED-pærer, bruger det faktisk ikke ret meget strøm. Jeg regnede ud, at det for mig betød omkring 30-40 kroner ekstra på elregningen for hele december måned. Dengang var det i hvert fald ikke noget, der afskrækkede mig, siger Erling Kvist Andersen.  

Erhvervsvenlighed: Favrskov går adskillige pladser tilbage

Erhvervsområdet i Søften. Foto: Jysk Fynske Medier

Dansk Industri har netop offentliggjort deres årlige liste over den lokale erhvervsvenlighed. Favrskov indtager pladsen som nummer 26, en plads længere nede end Skanderborg Kommune. Det er en tilbagegang på 10 pladser i forhold til sidste år. Vejen er i år landets bedste mest erhvervsvenlige kommune. 

Dansk Industri kigger på 10 kategorier, når de skal finde frem til erhvervsvenligheden. Der trækkes statistik, og de lokale virksomheder får mulighed for at svare på spørgsmål, og ud fra de faktorer bedømmes kommunerne i de forskellige kategorier. 

Og på to punkter er Favrskov Kommune gået markant tilbage siden sidste år. Nemlig målt på infrastruktur og transport, hvor man er gået fra en 20. plads til en placering som nummer 42. Og på punktet sagsbehandling, hvor man sidste år var den 13. bedste kommune, men nu er nede som nummer 46. 

I et kommende nyhedsbrev følger FavrskovLIV op på tilbagegangen på listen. Tilmeld dig nyhedsbrevet her, så du aldrig går glip af de lokale historier.  

200.000 træer til Favrskovs nye skove

Borgmester Lars Storgaard (K) fik hjælp af børnene i Voldum Børnehus til at plante træer. Inden udgangen af 2030 skal der rejses 521 hektar ny skov i kommunen. Foto: Favrskov Kommune

Favrskov Kommune har indgået en samarbejdsaftale med den almennyttige organisation Plant et Træ, der sikrer kommunen op til 40.000 nye træer hvert år i fem år. 

Det skriver Favrskov Kommune i en pressemeddelelse. 

Hvis du er typen, der regner i hektar, svarer det til cirka 50 hektar skov. Kommunen har et mål om at rejse 521 hektar ny skov inden udgangen af 2030. 

- Når vi planter træer og rejser skove, så får vi meget mere end bare ny natur. Skovrejsning er også et vigtigt værktøj til at nedbringe vores CO2-aftryk og passe på vores grundvand, så derfor er skovrejsning noget, vi i Favrskov prioriterer meget højt, siger Lars Storgaard.