Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der bliver flere rågekolonier i Favrskov og derfor har byrådet afsat yderligere 200.000 kroner til rågebekæmpelse i det nye budget - kan det gøre en forskel? Her ses en samling råger på Fanøvej i Hinnerup. Foto: Privatfoto

- Larmen er helt crazy og virkelig belastende

Vi har nok alle prøvet at have en sang på hjernen. Det har jeg i hvert fald tit.

Nogle gange er det en kærkommen sang, der melder sig på banen i mit hoved, som da "Under Bøgen" med Gnags blev spillet i radioen den anden dag. Andre gange er det en plage, som da min lille søn insisterede på at høre børnesangen "Hej Frede" tre timer i træk på vej i sommerhus.

I denne uge er det mit arbejde, der har givet mig en sang på hjernen. Prøv at synge med på den første linje, og så vil jeg næsten garantere, at du også har sangen på hjernen om et øjeblik.

Er du dus med himlens fugle og skovens grønne træer
Forstår du alle hjerter, der banker her og der
Kan du smile til en kronhjort og fløjte til en stær
Så har du fundet ud af noget, som er meget værd

Der findes næppe en dansker, der ikke kender tonerne til Poul Reichardts klassiker "Er du dus med himlens fugle" fra 1958. Men hvorfor har jeg haft den på hjernen lige netop i denne uge?

Jo, det er fordi, jeg har arbejdet på en historie om en helt bestemt fugl.

Rågen.

Og den er de færreste "dus" med.

Faktisk er rågen så upopulær, at bestanden årligt bliver reguleret med 80.000 rågeunger. De bliver skudt, fordi mange mener, at rågen larmer helt exceptionelt meget. Så meget, at Favrskov Kommune nu har sat 100.000 af de næste to år til at øge indsatsen mod de larmende råger.

Men skal man ikke bare lade natur være natur, spørger nogen? Har rågen ikke lige så meget ret til at være her som andre dyr?

Jo, siger en ornitolog fra Dansk Ornitologisk Forening. Nej, siger de borgere, der bor tæt på de larmende fugle.

For rågerne ødelægger nattesøvnen med deres skræppen. Deres larm tvinger dem, der bor tæt på, til at vågne ufrivilligt klokken 4-5 om morgenen. Det er "virkelig belastende" og "helt crazy", som en borger fra Thorsø formulerer det.

Og det er der flere, der synes. For rågerne har slået sig ned på tværs af kommunen. I Hammel, Hinnerup, Hadsten, Thorsø og Laurbjerg er der rågekolonier, og nu vil kommunen altså så afsætte flere midler til at mindske borgernes råge-relaterede gener.

Men det bliver måske en lidt større udfordring end først antaget, spekulerer biolog Thomas Vikstrøm fra Dansk Ornitologisk Forbund i dagens nyhedsbrev.

For rågebekæmpelsen har sjældent det resultat, at rågerne forsvinder. Faktisk bidrager det ofte til en endnu større udbredelse. Og hvad gør man så? Du kan læse meget mere om råge-problematikken i artiklen herunder.

God læselyst.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af FavrskovLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Favrskov.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
En død råge. Hvert år reguleres der omkring 80.000 råger i Danmark, men trods indsatsen mener flere borgere i Favrskov, at fuglen i stigende grad larmer og skaber gener. Nu har kommunen sat ekstra penge af til rågebekæmpelse - kan det lindre generne eller skal borgerne blive mere dus med naturen? Foto: Kåre Welinder.

Favrskovs rågefugle larmer 'helt crazy' - men støjen kan blive svær at begrænse, selvom byrådet afsætter flere midler til regulering

Jørgen Munksø Jørgensen er ofte blevet vækket af skræppende rågefugle klokken fire om morgenen. Som tidligere formand for grundejerforeningen på Ridder Munks Vej i Thorsø ved han, hvor stor indflydelse rågekoloniernes lyde kan have på et boligområde.

Og beboerne i Thorsø er ikke alene. Hammel, Hinnerup, Hadsten og Laurbjerg har også sine rågekolonier, og flere steder klager borgerne over det, de mener er støj fra fuglene. Derfor vil byrådet afsætte endnu flere midler til rågebekæmpelse i det kommende budget.

Men det kan vise sig at være en vanskelig manøvre. For historisk set har bekæmpelsen af råger vist sig at være noget ineffektiv, fortæller biolog Thomas Vikstrøm fra Dansk Ornitologisk Forbund. Faktisk resulterer bekæmpelsen ofte i, at rågerne udbredes over et endnu større areal. Og hvad gør man så?

Der er rågekolonier i det meste af Favrskov. Og fuglene larmer utrolig meget, mener flere borgere. Derfor vil byrådet afsætte flere penge til rågebekæmpelse i det kommende budget. Men det bliver særdeles svært at undgå rågestøj helt i fremtiden, mener biolog Thomas Vikstrøm. For bekæmpelsen af råger fører ofte bare til en endnu større udbredelse af fuglen.

En særegen lyd kan høres i trætoppene i flere af Favrskovs byer i disse dage.

"Skræp, skræp, skræææææp."

Det er den karakteristiske lyd af rågefugle, som har samlet sig i kolonier i udkanten af både Hadsten, Hammel, Hinnerup, Thorsø og Laurbjerg, hvor de kan leve i fred for deres naturlige fjender, rovfuglene.

Men rågefuglenes fred har en høj pris. For når rågerne slår sig ned i byerne, forstyrrer de borgerne med deres skræppen. Og den er aldeles ulidelig, mener Jørgen Munksø Jørgensen fra Thorsø.

Han bor på Ridder Munks Vej, hvor der i flere har været en rågekoloni i nærheden.

- Det larmer rigtig meget. Det er helt crazy. De begynder klokken 04-05 stykker om morgenen og det er virkelig belastende, for det ødelægger nattesøvnen. Vi bor måske 150 meter væk fra rågekolonien, men alligevel kan vi høre det tydeligt.

Jørgen Munksø Jørgensen var indtil for nylig formand i grundejerforeningen på Ridder Munks Vej i Thorsø. Han fortæller, at 'rågerne virkelig går folk på herude'.

Og Thorsø-borgerne er ikke alene om deres råge-frustration. Den deler flere af kommunens borgere flittigt ud af i byernes Facebook-grupper. Og det har byrådet bidt mærke i.

- Vi er blevet gjort opmærksomme på, at det er en stigende plage. Indtil nu har vi bare sendt links ud til borgerne med instruktioner om, hvad man kan gøre, men vi kan godt fornemme, at der er behov for mere, fortæller Birgit Liin, formand for Venstre.

Derfor er der på Venstres initiativ blevet afsat 200.000 kroner i det nyeste budgetforslag - 100.000 kroner i 2023 og 100.000 kroner i 2024 - til at styrke den kommunale rågebekæmpelse.

Regulering er 'at flytte problemet til et andet sted'

Men trods den økonomiske indsprøjtning skal Favrskovs borgere nok ikke forvente en helt rågefri tilværelse i fremtiden.

Faktisk kan den øgede rågebekæmpelse have den stik modsatte effekt. For selvom man hvert år regulerer rågebestanden med 80.000 råger i Danmark, så bliver der alligevel flere og flere rågekolonier, fortæller Thomas Vikstrøm, biolog hos Dansk Ornitologisk Forening.

- Rågen er blevet mere udbredt siden 1970’erne, fordi den er blevet reguleret. Det er en væsentligt årsag til dens udbredelse. Hvis de føler sig utrygge eller truede, så rykker de videre til et andet sted, ofte i lokalområdet.

Vi fik jaget rågerne væk oppe fra os af. Men så er de bare flyttet ned i byen, ned på Solskrænten. Nu døjer de rigtig meget med det.

Jørgen Munksø Jørgensen, borger i Thorsø

Og den øgede regulering til trods forbliver det samlede antal af råger stabilt, fortæller Thomas Vikstrøm.

- Bekæmpelsen betyder ikke, at antallet af råger går tilbage, men kun at der bliver flere kolonier. Rågen bliver mere og mere udbredt, netop fordi man regulerer den.

Det lyder som et arbejde uden ende?

- Det kan man sige. Hele humlen er, at al regulering medfører at rågen spreder sig til andre steder, og man kan nærmest være sikker på, at det er i lokalområdet. Det er at flytte problemet til et andet sted.

Fra et sted til et andet i Thorsø

Netop dét har de erfaret i Thorsø, hvor rågekolonien på Ridder Munks Vej har rykket sig en halv kilometers penge, fortæller Jørgen Munksø Jørgensen.

- Vi har brugt en rågekanon. Det er en slags højttaler, som larmer en anelse, men det gjorde, at vi fik jaget rågerne væk oppe fra os af. Men så er de bare flyttet ned i byen, ned på Solskrænten. Nu døjer de rigtig meget med det.

Jørgen Munksø Jørgensen vil derfor ikke erklære Ridder Munks Vej endegyldigt rågefri endnu.

- Jeg er glad for, at vi ikke har haft dem i år, men jeg tror, de kommer tilbage. Det er jeg da nervøs for. Jeg tænker, at man skal fjerne dem helt. Vi fik lov til at regulere et par år, hvor vi skød en del, men det gjorde ikke den store forskel. Efter kort tid var larmen tilbage.

Derfor håber han, at kommunen vil bruge nogle af de afsatte midler til at lave en råge-strategi for hele Favrskov.

Og der bliver brug for en omfattende indsats, hvis man for alvor vil luge ud i kolonierne, mener biolog Thomas Vikstrøm.

- Når man bekæmper dem, så spreder de sig. Så man skal konsekvent regulere alle råger i hele kommunen. Og det bliver meget svært, for rågen er en fredet fugl. Derfor kan den ikke reguleres frit, men kun efter aftale med Naturstyrelsen.

- Det larmer helt crazy

Thomas Vikstrøms vurdering rejser et oplagt spørgsmål: Er de 200.000 kroner, som kommunen vil tilføre rågebekæmpelsen, overhovedet nok til at gøre en reel forskel?

Det mener Birgit Liin.

- Vi har spurgt forvaltningen, hvad der skal til, og vi lytter til deres skøn. Vi byrødder er ikke fagfolk, så vi har spurgt fagfolkene i forvaltningen, om man kan gøre mere. Vi skal gøre det, der er effektivt, og jeg tror ikke, at prisen i sig selv betyder, at det ikke er effektivt.

Men skal borgerne ikke bare lære at leve med rågen? Den er jo fredet.

- Vi er nødt til at give en naturen en hjælpende hånd, når den ikke kan regulere sig selv. Vi har en tradition for at regulere, når det bliver for meget. Og jeg forventer ikke, at vi kan sige til folk, at nu er rågen helt væk, for den er fredet og det er umuligt. Men vi skal gøre det tåleligt. Det kan der være andre holdninger til, men byrådet har bakket op om forslaget, så der er nok en udbredt enighed om, at vi har et problem.

Jeg tror ikke, at dem, der siger, at man skal leve med larmen, har prøvet at bo ved en rågekoloni. Så ville de ikke sige sådan. Du kan ikke sidde ude på din terasse en sommerdag, for det larmer helt crazy.

Jørgen Munksø Jørgensen, borger i Thorsø

Thomas Vikstrøm fra Dansk Ornitologisk Forbund er en af dem, som har en anden holdning end Birgit Liin. Han mener, det er ærgerligt, at man regulerer bestanden af råger i Danmark.

- Rågen er et levende væsen, der har lige så meget ret til at være her som mennesker. De har været her siden tidernes morgen, før mennesket, og jeg synes ikke, man skal fjerne dem, alene fordi man ikke synes om deres lyde. Biler larmer også - skal vi fjerne dem?

Efter flere år som nabo til en rågekoloni er Jørgen Munksø Jørgensen fra Thorsø dog af en anden overbevisning.

- Jeg tror ikke, at dem, der siger, at man skal leve med larmen, har prøvet at bo ved en rågekoloni. Så ville de ikke sige sådan. Du kan ikke sidde ude på din terasse en sommerdag, for det larmer helt crazy.

Det lykkedes heller ikke Hinnerup Rideklub at få byrådets økonomiske opbakning til en ny hal i denne omgang.

19-årig kører 194 km/t og mister kørekortet. Hinnerup Rideklub overvejer alternativ finansiering. Nyt boligområde på vej i Norring.

Her er dit nyhedsoverblik fra Favrskov.

19-årig kørte vanvidskørsel i mors bil og mistede kørekortet

Genrefotos af politi. Blå blink. Genrefoto: Johan Gadegaard

En 19-årig mand mistede både sit kørekort og bilen han kørte i, da for et par dage siden blev stoppet af politiet i Houlbjerg.

Den unge mand blev målt til at køre 194 km/t gennem Bøstrup tæt på Houlbjerg, selvom hastighedsgrænsen altså var blot 50 km/t. Det skriver TV2 Østjylland.

Politiet satte efter den unge mand, som blev stoppet lidt ned ad vejen i Houlbjerg. Her blev han sigtet for vanvidskørsel og derfor blev bilen konfiskeret med det samme.

Efter anholdelsen viste det sig, at det konfiskerede køretøj - en BMW - tilhørte drengens mor.

Ifølge TV2 Østjylland oplyser politiet, at den unge mand står til flere dages ubetinget fængsel, hvis han bliver dømt i sagen.

Hinnerup Rideklub fik ikke plads på det kommunale budget - vil overveje andre muligheder

Næstformand John Jacobsen og Hinnerup Rideklub fik ikke midler til en ny hal i det kommunale budgetforslag. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Vi har haft borgmesteren og andre politikere ude, og mit indtryk var, at de synes det er interessant. Derfor tror jeg faktisk, at vi har en chance i år.

John Jacobsen, næstformand i Hinnerup Rideklub, var optimist, da FavrskovLIV talte med ham og rideklubbens formand Mikael Astrup for en måned siden.

Efter 15 års kamp håbede de, at 2022 var året, hvor de ville få midler til en ny ridehal på det kommunale budget. Men sådan gik det ikke. Det ærgrer formand Mikael Astrup.

- Vi er skuffede. Vi kommer med en meget høj grad af selvfinansiering på projektet, og har faktisk ikke brug for pengene fra kommunen. Vi har bare brug for et tilsagn om midlerne, så vi kan få fonde og andre sponsorer med ombord. Jeg ved godt, at pengene skal sættes af i det kommunale budget, også selvom vi ikke får brug for dem, men det er alligevel ærgerligt, at de ikke vil være med.

Hinnerup Rideklub vil nu undersøge, om de kan finde finansieringen ad andre veje. Man overvejer også, om det i sidste ende kan være en løsning at privatisere rideskolen, fortæller Mikael Astrup.

- Vi er blevet indbudt til en snak med Kultur og Fritids-forvaltningen i januar/februar, som måske kan kaste noget af sig. Men lige nu føles det lidt som et 'hold kæft'-bolsje, siger Mikael Astrup.

31 nye boliger på vej i Norring.

Her ses det område i Norring, hvor der efter planen skal bygges nye boliger fra foråret 2023. Foto: Favrskov Kommune.

Der skal bygges nyt i Norring.

Det står klart efter byrådets Plan- og Landdistrikstudvalg forleden vedtog en lokalplan, der skal omdanne et markområde på 3,5 hektar i Norring til boligområde.

Boligerne kommer til at bestå af seks dobbelthuse og 19 parcelhuse. Herfra vil flere af husene have udsigt til Skejby og Aarhus. Det oplyser Lokalavisen Favrskov.

De 19 parcelhusgrunde er på 750 - 1.000 kvadratmeter og bliver solgt til mellem 1,375 og 1,6 millioner kroner. Det forventes at byggeriet kan påbegyndes i foråret 2023.