Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Flere steder i Favrskov arbejder man lige nu på at udbrede fjernvarmenettet, så flere forbrugere kan skifte væk fra naturgas. Foto: Morten Pape

Bliver fjernvarmen også dyrere?

- Nu skal vi altså have tændt for varmen.

Nogenlunde sådan lød det for en uges tid siden hjemme hos mig. Kæresten var træt af at fryse om morgenen og af kolde badeværelsesgulve. Så jeg måtte ud og dreje på de to røde haner, der åbner op for opvarmet vand fra Hammel Fjernvarme til min bolig i Fajstrup.

Det er næppe gået nogen forbi, at der er energikrise lige nu. Strømmen er voldsomt dyr, og krigen i Ukraine har presset prisen på naturgas helt i vejret. De høje gaspriser påvirker så prisniveauet på træpiller, flis og så videre. Det kan godt være, vi skal bede vejrguderne om en mild vinter.

Hammel Fjernvarme har meldt ud, at prisen stiger med 11 procent fra 1. oktober og resten af året. Fjernvarmen er stadig i den billige ende med en pris på lidt over 11.000 kroner årligt for et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 mega-watt timer. Men da jeg talte med Bjørn Stender, direktør i Hammel Fjernvarme, kunne han afsløre, at prisen efter nytår vil stige igen.

Og det er det samme hos flere af de andre fjernvarmeværker rundt om i kommunen. Det står klart, efter at FavrskovLIV har samlet et overblik over fjernvarmepriserne i kommunen.

Sommeren er bag os, og vi skal igen til at tænke på varmen. Lad os lige skrue tiden tilbage til sidste gang, det var koldt, og vi havde gang i radiatorerne. Da fik rigtig mange fjernvarmekunder lagt heftige prisstigninger på deres fjernvarmeregning, og flere steder betaler man året ud en pris, som ligger langt over 2021 niveau.

Der var vild panik i Ulstrup tilbage i januar, da man en overgang frygtede, at fjernvarmen fra Gudenådalens Energiselskab ville blive op mod 185 procent dyrere end 2021-niveau. Helt så galt gik det heldigvis ikke, men prisen steg dog med 43 procent sammenlignet med 2021.

Mens Hammel, Hadsten og Hinnerup i 2022 har været forskånet for de helt store prisstigninger, har det altså stået anderledes til i Ulstrup, Thorsø og Laurbjerg, de tre andre fjernvarmeværker i kommunen. Hvorfor har kunder hos de tre værker været hårdere ramt end i de tre H-byer?

Fordi Thorsø Fjernvarmeværk, Laurbjerg Kraftvarmeværk og Gudenådalens Energiselskab alle har gas bruger en del naturgas i varmeproduktionen. Derfor er prisen for et 130 kvadratmeter standardhus med varme fra Gudenådalens Energiselskab opgivet til 19.687 kroner - altså godt 8000 kroner mere end i Hammel, hvor man primært brænder affald og flis.

Den gode nyhed er, at man arbejder på en omstilling væk fra naturgas som varmekilde. Også det kan du læse mere om i vores overbliksartikel, hvor vi altså tager temperaturen på fjernvarmen i kommunen.

De seneste uger har vi her på redaktionen skrevet en del om de prisstigninger, som energikrisen medfører. Som forbrugere mærker vi det, og vi er mere tilbageholdende med at bruge penge, når vi skal betale mere for varme og strøm. Men igen og igen lyder opfordringen, at vi skal støtte de lokale butikker, hvis vi er interesseret i at beholde dem. Og at handle lokalt har jeg faktisk tænkt mig at gøre i denne weekend.

Jeg tillader mig lige at give dig et par anbefalinger med på vejen, hvis du tænker at gøre det samme.

Er du glad for ost, pølse og andre delikatesser, er det gamle mejeri på Viborgvej midt i Lading så afgjort et besøg værd. Hos Lading Mejeri finder du et bredt udvalg af oste fra lande som Italien, Frankrig og Danmark. Og priserne er rimelige. Er du typen, der gerne skyller ost og pølse ned med lidt vin, kan du også købe den slags i mejeriet. Jeg agter at købe et stykke god Manchego-ost til weekendens brød.

Jeg sætter også kursen lidt længere mod vest til Voldby og Voldby Købmandsgaard. Med 800 specialøl på hylderne burde det være muligt at finde noget for enhver smag. Jeg er i hvert fald aldrig gået skuffet derfra. På det seneste har jeg erfaret, at alkoholfri øl faktisk kan smage rigtig godt, og mon ikke også Købmandsgaarden har den slags på hylderne.

På en alkoholfri diæt er det også lettere at træde watt ud i pedalerne på racercyklen, og en cykeltur er faktisk min sidste anbefaling. Hop på cyklen, hvad end du ejer en racer af kulfiber eller bare en gammel havelåge, og kør en tur og kig på markerne, som landmændene lige nu har travlt med at så til med afgrøder til næste år. Vejret bliver flot (7-9-13), og der er smukt mange steder i Favrskov. Også om efteråret.

God weekend og god læselyst.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Der er stor forskel på priserne på fjernvarme i Favrskov Kommune. Og de fleste fjernvarmeværker melder, at priserne kommer til at stige.. Arkivfoto: Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Overblik: Hvad koster din fjernvarme? Og bliver den dyrere?

En del fjernvarmekunder i Favrskov Kommune har i 2022, lige som kunder i resten af landet, betalt mere for varmen, end de gjorde sidste år. Og en kortlægning af priserne hos de forskellige fjernvarmeselskaber afslører, at der er flere prisstigninger i vente.

Desuden skal man ikke grave meget i fjernvarmeselskabernes priser for at konstatere, at der er ganske stor forskel på den pris, som forbrugerne skal betale for fjernvarme. Der er kun 10 kilometer fra Laurbjerg til Hadsten, men kunder hos Laurbjerg kraftvarmeværk betaler fire gange så meget per megawatt-time som kunder hos Hadsten Varme. 

Forklaringen skal findes i, at halvdelen af kommunens seks fjernvarmeværker primært bruger naturgas i større eller mindre omfang - og naturgaspriserne har været absurd høje, siden krigen i Ukraine brød ud, og Putin hævede priserne på den russiske naturgas, som vi i Europa indtil nu har været dybt afhængige af. Men også de varmeværker, der fyrer med anden brændsel end naturgas, mærker energikrisen. Hvad det betyder for dig som forbruger, og hvad værkerne gør for at frigøre sig af naturgas, kan du læse meget mere om her.

Temperaturene falder, og fyringssæsonen begynder så småt. Hvad betyder energikrisen for kommunens fjernvarmekunder? Vi giver et overblik over priser, forventninger og udviklingsprojekter hos de fjernvarmeselskaber, der leverer varme til kunder i Favrskov Kommune.

I denne uge har septembersolen givet os lune og næsten vindstille eftermiddage. Efteråret viser sig fra sin smukkeste side.

Men nætterne og morgenerne har været kolde, og græsplænerne dækket af rimfrost. Vi går mod koldere tider, og hvis du ikke allerede har tændt for varmen, er det nok snart tid til at gøre det.

Det er dog ikke specielt tillokkende at dreje på termostaten, når vi hver dag eneste dag læser og hører om energikrise og prisstigninger på alt fra el til træpiller og naturgas. Og hvad med fjernvarmen, hvor slemt står det til med den? TV2 kunne tidligere på ugen berette, at fjernvarmekunder flere steder i landet nok skal finde uldsokker og striktrøjer frem, for flere fjernvarmeværker rundt om i landet varsler prisstigninger på 40, 60 og 75 procent.

I Favrskov er der seks fjernvarmeværker, der forsyner forbrugerne med varme. Vi har her samlet et overblik over priserne resten af året, nu hvor fyringssæsonen står for døren. Flere steder kan kunderne se frem til dyrere fjernvarme.

Sammenlign priserne på tværs af Favrskov

Der er stor forskel på, hvad en megawatt-time koster hos de forskellige fjernvarmeselskaber i Favrskov. Foruden afregningen for forbruget opkræver alle selskaber en årlig abonnementsafgift samt et effektbidrag som afregnes i forhold til antal kvadratmeter bolig. De takster varierer fra selskab til selskab. 

Herunder kan du se priserne for en megawatt-time resten af året. Ifølge Energistyrelsen er gennemsnitsprisen for en megawatt-time fjernvarme 700 kroner. 

  • Hadsten Varme: 368,75 kroner (stiger til 405,63 kroner fra 1. oktober) 
  • Hammel Fjernvarme: 456,25 kroner (stiger til 520 kroner fra 1. oktober)
  • Hinnerup Fjernvarme: 407,50 kroner
  • Laurbjerg Kraftvarmeværk: 1500 kroner
  • Thorsø Fjernvarmeværk: 475,75 kroner
  • Gudenådalens Energiselskab: 978 kroner

Hammel og Hadsten hæver priserne

Lad os lige slå det fast med det samme: Selvom fjernvarmekunder flere steder i kommunen skal til at betale mere for varmen, er det et godt stykke fra de prisstigninger, som trækker overskrifter andre steder. Eksempelvis Nykøbing Mors Fjernvarmeværk, hvor prisen på en megawatt-time fra januar vil stige fra 625 kroner til omkring 2000 kroner. Det svarer til 220 procent.

I Hadsten har man meldt ud, at prisen stiger med 10 procent fra 1. oktober og året ud. Det betyder, at forbrugerne skal slippe små 37 kroner mere per megawatt-time end tidligere. Fra 368,75 til kr. 405,63. Når det ikke står værre til med prisstigningerne, skyldes det, at værket overvejende fyrer med halm og desuden får energi fra et solfangeranlæg.

I Hammel fodrer man primært varmeværkets ovn med affald og flis, mens man kun i spidsbelastninger bruger gas. Derfor er man bedre stillet end anlæg, der primært får varme fra naturgas. Men alligevel bliver der udsigt til en prisstigning på 11 procent fra oktober og året ud. Prisen for en megawatt-time går fra 456 kroner til 520 kroner. Og direktør Bjørn Stender kan afsløre, at prisen efter nytår vil stige igen, selvom han endnu ikke kan sige hvor meget.

Disse fjernvarmeværker dækker Favrskov

  • Gudenådalens Energiselskab
  • Hammel Fjernvarme
  • Thorsø Fjermvarmeværk
  • Hadsten Varme
  • Hinnerup Fjernvarme
  • Laurbjerg Kraftvarmeværk

Prisstigningen skal primært tilskrives de høje elpriser, forklarer direktøren for Hammel Fjernvarme.

- I budgettet for 2022 havde vi regnet med at betale 70 øre per kilowatt, når vi skulle købe el. Lige nu er prisen 250 øre. Og vi bruger meget strøm, for når vi afbrænder affald, kræver det, at vi blæser en hel del luft ind i kedlen. Så vi har nogle store blæsere kørende, og de bruger rigtig meget strøm.

Det er dog ikke kun prisen på el, der resulterer i prisstigninger for kunder hos Hammel fjernvarme. Der afbrændes også en del flis, og prisen på træflis er steget voldsomt.

- Priserne på gas er steget så enormt, og det påvirker også prisen på alt andet, fordi leverandørerne kan tage mere for biomassen. På den måde er vi jo lidt i lommen på dem, kan man sige. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi ville se priserne på el og biomasse stige sådan. Vi er simpelthen ikke i stand til at holde priserne nede, siger Bjørn Stender.

NB: Hammel Fjernvarme har meldt ud, at prisen for en megawatt-time fra 1. januar stiger til 725 kroner.

Bjørn Stender står foran affaldsovn 2, som omdanner skrald til varme. Ovnen blev etableret i 2002 og erstattede en gammel ovn. Foto: Jesper Rehmeier

Også prisstigninger på vej i Hinnerup

Fjernvarmekunder i Hinnerup kan se frem til, at varmen holder prisen året ud. Prisen er 407,50 kroner per megawatt-time. Men fra nytår forventer man, at det bliver dyrere. Det oplyser direktør Peter Bakke.

- Udgifter til strøm er steget, og brændselsindkøb er også blevet dyrere. Det gælder både for halm og flis. Vi forventer, at vi kommer til at sætte priserne op med cirka 10 procent fra nytår.

Hinnerup Fjernvarme brænder primært halm fra lokale landmænd. Faktisk er leverandørerne så lokale, at det meste af halmen køres til værket på traktorer. Men det er også blevet dyrere for landmændene at producere halmen, forklarer Peter Bakke.

- For landmændene er priserne på eksempelvis gødning til markerne og dieselolie til traktorer steget markant. Så det er jo også fair nok, at de får lidt mere for det, når de har øgede omkostninger. Men leverandører af halm og flis og så videre ved, at der er forsyningsudfordringer alle steder.

Landbruget kan stille sig ganske tilfreds med høståret 2022, hvor markerne har givet et godt udbytte. Det betyder også, at der er presset masser af halmballer til Hinnerup Fjernvarmes ovne.

- Vores vurdering er, at der er halm nok i år. Og det er jo i hvert fald et godt udgangspunkt at have i en usikker tid.

Hinnerup Fjernvarme kan allerede nu afsløre, at prisen kommer til at stige efter nytår. Foto: Jesper Rehmeier

De stigende elpriser rammer også fjernvarmeværk, men Hinnerup Fjernvarme har indtil nu været så godt som forskånet for strømprisernes luner. Det skyldes, at man i 2020 låste elprisen for en toårig periode. Den udløber snart.

- Det har jo vist sig at være en rigtig god løsning, når man ser tilbage på det nu. Det har været super for os, og det skulle vi jo have gjort tidligere, og vi skulle have låst prisen for en længere periode. Men det var jo umuligt at vide, at det skulle udvikle sig sådan. Og at fastprisaftalen udløber, er indregnet i den forventede prisstigning, lyder det fra direktør Peter Bakke.

Laurbjerg: - Vi kan ikke hæve prisen mere

Det var ikke sjovt at være bestyrelse i Laurbjerg Kraftvarmeværk i første halvdel af 2022. Tre gange, i januar, i marts og senest i maj, måtte varmeværket varsle prisstigninger, da man på nuværende tidspunkt anvender gas i varmeproduktionen. Seneste prisstigning var på 100 procent, så 1 megawatt-time lige nu koster hele 1500 kroner. For et standardhus på 130 kvadratmeter udgør den stigning 1.132 kr ekstra per måned. Desuden hævede værket også tidligere på året de faste bidrag foruden forbrugsprisen.

Spar penge på fjernvarmen - send koldt vand tilbage

Når fjernvarmeværket sender varmen ind i dit hus, sker det i form af opvarmet vand. Når vandet løber ud af huset og tilbage til fjernevarmeværket igen, skal det gerne være betydeligt koldere, end da det kom ind. 

Det er værd at bemærke, at mange fjernvarmeselskaber arbejder med en såkaldt motivationstarif. Det betyder, at du får en økonomisk belønning, hvis du sender koldere vand tilbage, end det du får ind. Omvendt får du et tillæg til regningen, hvis vandet sendes varmt tilbage. På din fjernvarmeregning og de forskellige varmeværkers hjemmesider kan læse mere om motivationstarif. 

Hos Hinnerup Fjernvarme fungerer det eksempelvis således: 

Det fjernvarmevand, der sendes ind i din ejendom er i gennemsnit 65 grader. Det kaldes fremløbstemperaturen. Som forbruger kan du få to procent besparelse på varmeprisen for hver grad, returtemperaturen er under 30 grader på det vand, der løber tilbage til Hinnerup Fjernvarme. Er returtemperaturen mellem 37 og 30 grader, gør det ingen forskel på din varmeregning. Men du skal betale to procent i tillæg til varmeprisen for hver grad, returtemperaturen er over 37 grader. 

Her er et par råd til, hvordan en optimal udnyttelse af det varme vand, fjernvarmeselskabet sender ind i boligen. 

  • Indstil termostater ens på alle radiatorer i samme rum og luk dørene til rum, hvor termostaten er indstillet anderledes. 
  • Luk for termostaten, når du åbner vinduet for at lufte ud.
Kilde: Hinnerup Fjernvarme

For at frigøre værket for afhængigheden af naturgas, arbejder man på at etablere en varmepumpe. Anlægsarbejdet er en smule forsinket, men bestyrelsesformand Morten Møller regner med, at varmepumpen står klar inden årets udgang.

- Vi havde håbet på, at den skulle være klar om en måneds tid, men der har været nogle problemer med at få leveret komponenter. Men den skulle gerne være up and running inden jul. Og vi har da en helt klar forventning om, at det så bliver billigere for vores kunder. Det, vi ser lige nu med gas og el, er jo også et øjebliksbillede, sådan kan det ikke fortsætte.

De voldsomme prisstigninger har ramt forbrugerne hårdt på pengepungen.

- Der har selvfølgelig været en utilfredshed, men folk har generelt forståelse for, at det er ude af vores hænder. Vi ser også dårlige betalere i et omfang som ikke er set før. Men en stor del af stigningen er lagt på forbruget, så folk har mulighed for at spare på varmen og dermed betale mindre.

Bestyrelsesformanden afviser, at der bliver tale om yderligere prisstigninger i år.

- Vi har besluttet i bestyrelsen, at vi simpelthen ikke kan hæve prisen mere. Men vi blev ekstremt hårdt ramt af de eksplosive gaspris. Så vi har et efterslæb på sidste års omkostninger, som skal afbetales inden prisen kan sættes ned igen. Der er andre værker i kommunen, der er større end os, men alle kommer til at sætte prisen op, det er min forventning, siger Morten Møller.

Thorsø og Gudenådals Energiselskab får flere strenge at spille på

Der lød et kollektivt lettelsens suk i Thorsø, da man i april kunne afblæse en af de varslede prisstigninger. Men kunderne betaler stadig i 2022 en højere pris for fjernvarmen, end de gjorde i 2021. Thorsø Fjernvarmeværk bruger som udgangspunkt biogas til elproduktion, når værkets varmepumpe ikke kan slå til, men indimellem bruges der også naturgas.

Prisen per megawatt-time er 475 kroner, mens den i 2021 var helt nede på 259 kroner. Et standardhus med et årligt varmeforbrug på 18,1 megawatt-timer skal således betale 14.565 kroner i 2022 mod 9230 kroner sidste år.

NB: Thorsø Fjernvarme hæver fra 1. januar prisen til 1031,25 for en meagwatt-time. 

Hos Gudenådalens Energiselskab, som leverer varme til fjernvarmekunder i Ulstrup, lyder det fra bestyrelsesformand Allan Krantz Jensen, at prisen, som man meldte ud 1. april, holder. Her betaler forbrugerne resten af året en pris på 978 kroner per megawatt-time. Bestyrelsen holder møde i næste uge, og formanden kan afsløre, at der bliver lavet en justering på prisen, som vil gælde fra det nye år.

- Der vil blive tale om en minimal prisstigning. Men vi vil da gerne minde forbrugerne om, at man ved at skrue to grader ned for varmen kan spare ti procent på forbruget. På de kolde dage, hvor vi skal levere meget varme, skal vi også køre med de dyre gaskedler. Og skruer folk ned for varmen, så slukker vi selvfølgelig for de dyre kilder først, siger Allan Krantz Jensen.

Hos Gudenådalens Energiselskab har man de seneste år investeret i blandt andet varmepumper, termiske varmelagre og røggaskøling. Det betyder ifølge bestyrelsesformanden, at selskabet efterhånden har en del knapper at skrue på, når naturgassen er dyr.

Et næsten enigt verdenssamfund har pålagt Rusland en bred vifte af økonomiske sanktioner. Men Putin har omvendt også vist, at de russiske reserver af naturgas er en stærk vægtstang, som har ramt de europæiske forbrugere hårdt. Derfor er det også godt at kigge på alternativer, mener Allan Krantz Jensen.

- Der er godt, hvis vi bevæger os væk fra den sorte, russiske gas. Men i Danmark investeres der massivt i grøn biogas, og der er penge i det, så den andel vil vokse meget i de kommende år, vurderer han.

NB: Gudenådalens Energiselskab melder, at prisen for en megawatt-time fra 1. januar hæves til 1433 kroner.

Flere og flere kobles på fjernvarme

Selvom priserne altså stiger hos flere af kommunens fjernvarmeværker, er fjernvarme stadig billigere end naturgas. Derfor hopper flere og flere også på fjernvarmeværkernes netværk.

I løbet af i år er flere hundrede forbrugere i Foldby blevet koblet på fjernvarmen fra Hinnerup Fjernvarme. Man arbejder også på at få fjernvarme fra samme værk til Grundfør, måske allerede inden udgangen af 2022.

Hadsten Varme kan også meget vel se frem til en del nye kunder. Lige nu er der nemlig åben for tilmelding til fjernvarme i både Selling og Hadbjerg. 101 hustande i Hadbjerg har tilmeldt sig fjernvarme.

I Selling skal der være tilmelding fra halvdelen af byens husstande, før Hadsten Varme kan koble byen på. Det svarer til 114 husstande, og per 9. september var 89 husstande tilmeldt, oplyser fjernvarmeværket. Der er frist for tilmelding 23. november.

Erhvervsområdet i Søften set fra oven. Foto: Jysk Fynske Medier

Favrskov 10 pladser tilbage i ny erhvervsmåling. Skoen trykker flere steder, lyder det fra formanden for Favrskov Erhvervsråd

Sidste år var Favrskov nummer 16 på Dansk Industris liste over landets mest erhvervsvenlige kommuner. I år er det kun blevet til en 26. plads. 

Formanden for det lokale erhvervsråd siger, at konkurrencen er blevet hårdere, og at Favrskov stadig klarer sig pænt i det østjyske konkurrencefelt. Men han erkender, at der ikke er nogen kategorier, hvor Favrskov skiller sig ud som exceptionelt gode ifølge opgørelsen. 

Siden sidste års liste blev offentliggjort har kommunen fået et borgerligt flertal i byrådssalen - og nogle politikere, der i valgkampen gjorde en del ud af at tale om behovet for øget fokus på erhvervslivet. Alligevel noteres der altså en tilbagegang på 10 pladser. 

Få formandens forklaring i dette interview, hvor han også roser borgmesteren for at være synlig og vise stor interesse for erhvervslivet.

"Det er lidt noget leverpostej, sådan lidt gråt i gråt," siger Kent Jeppesen, formand for Favrskov Erhvervsråd, om den seneste opgørelse over den kommunale erhvervsvenlighed, hvor kommunen klarer sig pænt i det østjyske. Favrskov indtager pladsen som nummer 26, men det er en tilbagegang på 10 pladser i forhold til sidste år.

Hvor meget betyder den skide liste over kommunal erhvervsvenlighed egentlig?

Det afhænger af, hvem man spørger. For hos nogle er det vigtigt at være i toppen. For andre er det bare en mere eller mindre tilfældig placering på en arbitrær liste. I Skanderborg Kommune arbejder byrådet ligefrem med en politisk målsætning om at være i top 10 på listen, som Dansk Industri hvert efterår udgiver.

Det gør de folkevalgte i Favrskov ikke. Men alle, selv dem, der kun tilskriver opgørelsen ringe værdi, vil helt sikkert sige, at Favrskov Kommune skal være så god som mulig for virksomhederne. På den seneste liste over den kommunale erhvervsvenlighed ligger Favrskov Kommune nummer 26. Sidste år var det nummer 16. I 2010 var kommunen nummer 3.

- Vi ser det samme, som vi har set tidligere år. Nemlig, at mange andre kommuner tager erhvervslivet langt mere alvorligt og har større fokus på det. Men når man dykker ned i opgørelsen, så er det da sådan lidt leverpostej, lidt gråt i gråt. Der er jo ikke nogen punkter, hvor vi klarer os specielt godt, siger Kent Jeppesen.

- Det er jo grotesk

Og hvor er det så, at skoen trykker? Hvilke faktorer holder erhvervslivet i Favrskov væk fra toppen af det gode selskab, hvor kommunerne Vejen, Morsø og Ikast-Brande udgør top 3?

Favrskov er blandt andet gået tilbage i forhold til sidste år på punktet sagsbehandling. Sidste år scorede Favrskov 3,15 ud af 5 point på punktet "Kompetent og effektiv sagsbehandling i forbindelse med byggesager", men i år er det faldet til 2,88 point.

- Normalt prioriterer man erhvervsbyggeri højt. Men lang sagsbehandlingstid på privat byggeri rammer jo også de mange håndværkere, der står og venter på at komme i gang, siger Kent Jeppesen.

Men det er særligt med hensyn til infrastrukturen, at Kent Jeppesen ser store udfordringer for Favrskov. Og her er der desværre en del, der er uden for de lokale politikere og erhvervsrådets kontrol.

- Det er på landspolitisk skala, man det er simpelthen grotesk, at vi skal vente helt til 2031, inden de begynder at bygge udvidelsen af Rute 26. Og før det sker, kan vi ikke åbne op for udvikling af erhvervslivet i den vestlige del af kommunen.

Der er et desuden en anden del af infrastrukturen i Favrskov, der bekymrer Kent Jeppesen. Nemlig den kollektive trafik. Også under punktet "Medarbejderes mulighed for at benytte kollektiv transport for at komme på arbejde" går Favrskov tilbage i forhold til 2021.

Tidligere på ugen gav transportminister Trine Bramsen (S) tilsagn om ekstra 125 millioner kroner, som kommuner og regioner kan bruge på at dække tabte indtægter på grund af faldende passagertal i busser og tog efter coronanedlukningerne. Ifølge KL rækker de penge dog ikke særligt langt. Det skyldes, at trafikselskaberne presses af stigende priser på brændstof. Resultatet kan nemt blive, at man må nedlægge busruter landet over, lyder det fra KL.

- Hvis der skal spares mere i bustransporten er jeg spændt på at se, hvordan det vil ramme Favrskov. Skal der skæres yderligere i den kollektive transport, vil der altså blive endnu større tilbagegang på det punkt.

I budgettet for 2023 skal Favrskov Kommune da også spare 280.000 kroner på den kollektive trafik.

For tidligt at bedømme det borgerlige styre

Op til kommunalvalget efterlyste Kent Jeppesen et politisk fokus på kommunens erhvervsliv. Og flere af de valgte politikere talte også om at skabe bedre vilkår for virksomhederne - ikke mindst borgmester Lars Storgaard, der tidligere på året sagde sådan her til FavrskovLIV.

- Vi har planlagt, at jeg skal ud og besøge tre-fire virksomheder om måneden. Jeg vil meget gerne have en føling med deres udfordringer og behov, og hvis det viser sig, når jeg har besøgt ti virksomheder, at der er en rød tråd - hvis det er det samme udfordringer, de har - så vil jeg undersøge, om man kan gå ind og gøre noget.

Og med hensyn til besøgene har borgmesteren holdt ord. Det glæder Kent Jeppesen, som siger, at man ikke kan bebrejde de borgerlige, at kommunen er gået tilbage på listen i forhold til sidste år.

- Opgørelsen er lavet i påsken, og der var Lars Storgaard jo stort set lige trådt til. Så på den måde kan vi ikke se noget i undersøgelsen i år. Vi har altid haft et godt samarbejde mellem kommune og erhvervsliv, og det er i hvert fald ikke mit indtryk, at det er blevet værre, siger Kent Jeppsen.

- Storgaard kommer i hvert fald meget rundt på besøg. Der er vel stort set ikke et sted, han ikke har været efterhånden. Han er meget synlig på den måde, mere end Nils Borring, der ikke så tit kom ud og besøgte virksomhederne.