Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Johannes Damsgaard-Bruhn står foran bogreolen i sin stue, hvor der er 23 grader varmt, selvom han endnu ikke har tændt for varmen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

2500 kroner om året for at opvarme et helt hus!?

Begrebet 'at sætte sin opsparing i mursten' kender de fleste nok.

Men i modsætning til flertallet har Johannes Damsgaard-Bruhn valgt at sætte sin opsparing i træ. Sammen med sin hustru har han bygget et bæredygtigt hjem i Vitten, lidt nord for Hinnerup, og det har en række fordele.

Der er selvfølgelig de mere åbenlyse fordele. For et bæredygtigt hus er godt for klimaet - både det globale, men også det helt lokale indeklima i hjemmet. Men det er også godt på kistebunden.

For det bæredygtige hus er også billigt at varme op. Ifølge energiberegningen koster det kun 2500 kroner om året.

I lyset af de stigende energipriser ender det tal nok med at blive noget højere, forventer husets ejermand Johannes Damsgaard-Bruhn. Men selv med prisstigningerne er træhuset stadig ualmindeligt billigt at varme op. Og dét selvom huset har en højst ualmindelig varmekilde.

Vi har besøgt det specielle træhus i Vitten og undersøgt, hvorfor varmeregningen er så lav. Og så har vi spurgt husets indehaver, om ikke det er meget dyrere at bygge et bæredygtigt hus end et almindeligt murstenhus?

Debatten om træ eller mursten er ikke helt ny i Favrskov. Den har også fyldt i byrådet, hvor Enhedslistens Thake Fogh Cordt for nyligt kaldte lokalplanen for et nyt byggeri i Laurbjerg for 'Saurons sommerhus'.

Resten af byrådet var dog ikke enige med ham i, at nybyggeriet på papiret ligner noget, der skal bebos af mørkets fyrste. Tværtimod var der stor entusiasme at spore blandt resten af byrådet.

Men det betyder ikke, at debatten dermed er lagt ned. For byggeri med mursten udleder væsentligt mere CO2 end træ. Og selvom vi i Danmark har en stolt tradition for at bygge med det brændte ler, så håber Johannes Damsgaard-Bruhn, at han ved at vise sit hus frem kan inspirere flere til at bygge i bæredygtigt træ.

Han har mødt mange 'gigantiske fordomme' om sit træhus, og han synes det er ærgerligt, at der er så mange misforståelser om byggeri i træ.

- Det er synd, at almindelige mennesker, der ikke har tid til at sidde og Google alt muligt, bliver frataget muligheden for at bygge på en måde, som i virkeligheden ville være både sundere og bedre for dem og miljøet, siger Johannes Damsgaard-Bruhn i artiklen, som du kan læse lidt længere nede.

Og så vil jeg lige benytte lejligheden til at minde dig om, at du altid kan skrive til os her, hvis du har et spørgsmål.

Vi vil meget gerne høre fra jer, og gå i dybden med jeres spørgsmål om Favrskov. Det kan handle om næsten alt - det vigtigste er bare, at du undrer dig over noget her i vores kommune. Og hver måned belønner vi det bedste spørgsmål med en kop som tak for hjælpen :-)

God læselyst og god weekend.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af FavrskovLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Favrskov.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Johannes Damsgaard-Bruhns bolig i Vitten kan - ifølge energiberegningen - varmes op for 2500 kroner om året. Med de stigende energipriser bliver beløbet nok lidt højere, vurderer husets ejermand. Det skyldes husets eneste varmekilde - en helt særlig slags vinduer. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Varmeregning i gulvhøjde og sundt indeklima: Se Favrskovs måske mest klimavenlige hus

Hvis du kører en tur gennem Favrskovs villakvarterer, vil du se langt flere murstenshuse end træhuse. For i Danmark er træ for det meste noget, vi bruger i vores sommerhuse, mens vores primære hjem bliver bygget med brændt ler.

Men sådan forholder det sig ikke for Johannes Damsgaard-Bruhn fra Vitten. Han og hustruen Karen har nemlig bygget et bæredygtigt hus i træ. Udelukkende i træ. Og det har en række fordele.

For træ holder effektivt på varmen, og det har Johannes Damsgaard-Bruhn kombineret med ventilationsvinduer, som er husets eneste varmekilde. Og det giver en meget lav varmeregning - helt ned til 2500 kroner om året, ifølge husets energiberegning. Og ifølge ejeren koster det ikke mere at bygge bæredygtigt, end at bygge almindeligt.

I Vitten står et anderledes hus, hvis eneste varmekilde er dets vinduer. Og i en tid, hvor varmeregningerne stiger, er det både en billig og komfortabel løsning. Det lyder måske for godt til at være sandt, men den er faktisk god nok - for der er over 23 grader i Johannes Damsgaard-Bruhns stue, selvom han endnu ikke har tændt for varmen. FavrskovLIV har besøgt et bæredygtigt hus.

På bakken bag kirken i Vitten ligger et helt særligt hus. Det er bygget af træ, både udenpå og indeni, og bliver ikke varmet op af hverken fjernvarme, gasfyr, el eller brændeovn - men af sine vinduer.

- Vinduerne er vores eneste varmekilde. Den friske udeluft bliver trukket ind i mellemrummet mellem ruderne, varmet op af solen og derefter blæst ind i huset. Det giver både et godt indeklima og en lav varmeregning, fortæller husets indehaver Johannes Damsgaard-Bruhn, som bor i huset med sin hustru Karen.

Huset stod færdigt i 2018 og har omtrent 8 meter ventilationsvinduer, og det areal er rigeligt til at varme hjemmets 160 kvadratmeter op, understreger Johannes Damsgaard-Bruhn.

- Den vinter, hvor der var minus 20 grader, tog vi i sommerhus, og alligevel vi kom hjem til en stue, der var 27 grader varm. Et kvarters sollys på vinduerne, så er temperaturen ganske fin.

Og ved udelukkende bruge at vinduerne som varmekilde kan huset, ifølge energiberegningen, varmes op for bare 2500 kroner om året.

Med de stigende energipriser bliver regningen dog en smule højere, forventer Johannes Damsgaard-Bruhn. For i bryggerset står en luft-til-vand-varmepumpe, som skal bruge strøm. Den sørger for, at der hele tiden er undertryk i huset, så den friske opvarmede luft kan suges ud af ventilationsvinduerne og opvarme huset.

Johannes Damsgaard-Bruhn står foran bogreolen i sin stue, hvor der er 23 grader varmt, selvom han endnu ikke har tændt for varmen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Det er klart, at vores udgifter til at varme huset op stiger. Men vi bruger stadig meget lidt, fortæller Johannes Damsgaard-Bruhn. Og selvom varmeregningen skulle blive fordoblet, til 5000 kroner, så vil huset på bakken i Vitten stadig være enormt billigt at opvarme i forhold til alternativerne.

Det viser en oversigt lavet af Bolius, som har undersøgt de gennemsnitlige varmeomkostninger for en bolig på 130 kvadratmeter - altså 30 kvadratmeter mindre end Johannes Damsgaard-Bruhns bolig.

Hvad koster det i gennemsnit at opvarme en bolig på 130 kvm?

Opvarmningstype

Årligt forbrug i enheder

Måle-enhed

Årligt forbrug i kr.

Årlig pris inkl. afskrivning, service og rente

Fjernvarme

18,1

MWh

13.041

15.584

Luft til luft-varmepumpe

3.299

Kwh

22.307

27.090

Jord til vand-varmepumpe - gulvvarme

4.161

kWh

19.707

31.107

Luft til vand-varmepumpe - gulvvarme

4.469

kWh

21.167

33.179

Jord til vand-varmepumpe

5.246

kWh

24.848

36.248

Oliefyr

1.905

Liter

33.818

39.123

Luft til vand-varmepumpe

5.746

kWh

27.215

39.227

Brændeovn

4.728

Kilo

45.150

46.900

Gasfyr

1.806

M3

56.702

61.552

Elradiatorer

18.100

kWh

85.726

86.934

Bolius oplyser, at der er regnet på et modelhus på 130 m2 med et gennemsnitligt energiforbrug på 18.100 kWh årligt inkl. opvarmning af forbrugsvand. Ifølge Bolius er priserne indhentet 12. september 2022.

Kilde: Bolius: https://www.bolius.dk/det-koster-de-forskellige-opvarmningsformer-887

Bolius - https://www.bolius.dk/det-koster-de-forskellige-opvarmningsformer-887
Huset er beklædt med træ udenpå - og indeni. For isolationen består nemlig af træfibre, der ifølge Johannes Damsgaard-Bruhn er væsentligt bedre til at håndtere fugt end andre isoleringsmaterialer. Det giver også et sundere indeklima, mener han. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Et ualmindeligt lav energiforbrug

Når 8 meter ventilationsvinduer er nok til at opvarme et helt hus, skyldes det to ting, mener Johannes Damsgaard-Bruhn.

For det første at boligen er meget velisoleret. Til det formål er der også brugt træ, nemlig træfibre, i stedet for mere gængse materialer som eksempelvis Rockwool, men andre nybyggede huse er også meget velisolerede, så det er nok et andet sted, grunden til de lave omkostninger skal findes.

- Vi bruger svimlende meget mindre strøm end alle andre, fordi vi åbenbart får så meget passivt lysindfald, mener Johannes Damsgaard-Bruhn.

Vi er ikke dyrere end et helt almindeligt hus på samme størrelse. Vores har kostet 3,5 millioner. Selvfølgelig kan man bygge billigere, men så skal man nok have gulvtæpper i stedet for trægulve.

Johannes Damsgaard-Bruhn, boligejer i Vitten
Det kræver ikke meget mere end et kvarters sollys om dagen, for at opnå en behagelig temperatur i huset, siger Johannes Damsgaard-Bruhn. Der er frit til alle sider omkring huset, og det giver optimale betingelser for at suge solen til sig. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Huset ligger da også med fri luft til alle fire sider, og det giver et konstant lysindfald, når solen skinner. Det mærker de på forbruget.

- For at få energimærket A2020 var kravet oprindeligt, at man brugte 20 kilowatttimer pr. kvadratmeter. Det er siden blevet sat op til 27 kilowatttimer, for ingen ligger så lavt. Men det gør vi. Vi beregner os til at ligge på 11,3 kilowattimer pr. kvadratmeter om året, siger Johannes Damsgaard-Bruhn.

Så lave varmeomkostninger vil nok få de fleste til at overveje, om deres næste hus skulle bygges i træ og med ventilationsvinduer. Men ifølge Johannes Damsgaard-Bruhn er de lave varmeomkostninger kun én af mange gode grunde til, at man skal bygge sit hus sådan.

- Vores hus er ikke dyrere end et almindeligt hus

Træhuset er også klimavenligt på andre måder end ved sit lave energiforbrug. Det skyldes, at træ som byggemateriale typisk har en mindre CO2-udledning end mere konventionelle byggematerialer. For træet binder C02, som ellers ville være sendt ud i atmosfæren.

Derfor er der brugt FSC-certificeret træ, som er fældet efter bæredygtige principper, i hele huset. Og selvom det kan lyde som en usædvanligt dyr omgang at bygge bæredygtigt, så er det ikke tilfældet, mener Johannes Damsgaard-Bruhn.

Han håber, at andre kan blive inspireret til også at bygge bæredygtigt.

- Vi er ikke dyrere end et helt almindeligt hus på samme størrelse. Vores har kostet 3.5 millioner. Selvfølgelig kan man bygge billigere, men så skal man nok have gulvtæpper i stedet for trægulve. Vi har ligget lige over 20.000 kroner pr. kvadratmeter. Det synes jeg ikke er slemt - især ikke med de lave driftsomkostninger, vi har.

Det er synd, at almindelige mennesker, der ikke har tid til at sidde og Google alt muligt, bliver frataget muligheden for at bygge på en måde, som i virkeligheden ville være både sundere og bedre for dem og miljøet.

Johannes Damsgaard-Bruhn, boligejer i Vitten
Huset er beklædt med såkaldt "Superwood". Det er næsten vedligeholdelsesfrit - Johannes Damsgaard-Bruhn anslår, at det skal males engang hvert 5-7 år. Og det er nok mest for udseendets skyld, fortæller han. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Gigantiske fordomme

Men selvom prisen er sammenlignelig med et almindeligt hus, så kan det være udfordrende at bygge et klimavenligt træhus i Danmark.

Vi har nemlig ikke samme tradition for byggeri i træ, som de har i vores nabolande som Sverige, Norge og Finland. Johannes Damsgaard-Bruhn mener, at han og hustruen ofte stødte på en 'strukturel dumhed', da de prøvede at tænke anderledes om deres byggeri.

- Min oplevelse er, at det ikke altid er logik, der hersker, men "det plejer vi at gøre, så det bliver vi ved med". I Danmark sværger vi til mursten, der er en hel industri bygget op omkring det, selvom det er bedre for miljøet at bygge i træ, siger Johannes Damsgaard-Bruhn.

Han har før vist sit hus frem til offentligheden, blandt andet til Favrskovs Klimauger, og han møder ofte folk, der undrer sig over hans valg af træ som byggemateriale.

- Fordommene om at bygge i træ er gigantiske. "I skal da ikke bygge i træ, for alle ved, at træ rådner," er jeg blevet fortalt. Det synes jeg er virkelig ærgerligt, for vi har et kæmpe miljøpotentiale i at bygge på en anden måde, men vi snakker bare ikke om det.

Den debat har også været løftet i byrådet i Favrskov. Tidligere i år sammenlignede Thake Fogh Cordt (Ø) lokalplanen for et nyt område i Laurbjerg med Mordor, et goldt og øde sted fra fantasy-universet Ringenes Herre.

- Det her med at insistere på lokalplaner, der fremtvinger en byggestil, som jeg mest rammende har hørt betegnet som Saurons sommerhus, et landskab pakket ind i gråsorte skærver, sagde han ved den lejlighed.

Den bemærkning mødte dog ikke opbakning i resten af byrådet, som var entusiastiske omkring udsigten til de nye boliger i Laurbjerg.

Taget på huset er bygget i stål. Det har en lang holdbarhed, og så kan det genbruges, når huset en dag - om mange år - har udtjent sin værnepligt, fortæller Johannes Damsgaard-Bruhn. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Men vi kommer nok til at høre mere til debatten i fremtiden.

Som noget nye indføres der nemlig CO2-krav til større nybyggerier fra 2023, hvilket forventes at føre til en stigning i træbyggeriet – ikke mindst fordi kravene gradvist strammes frem mod 2029.

Den udvikling hilser Johannes Damsgaard-Bruhn velkommen. Hans interesse for træbyggeri stikker så dybt, at han har brugt mange år på at nærstudere mulighederne. Men det har de færreste tid til, anerkender han, og det synes han er ærgerligt.

- Det er synd, at almindelige mennesker, der ikke har tid til at sidde og Google alt muligt, bliver frataget muligheden for at bygge på en måde, som i virkeligheden ville være både sundere og bedre for dem og miljøet.

Hinnerup Midtby skal forskønnes. Her ses Storegade foran Bagergården. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Nu bliver Hinnerup midtby forskønnet. Stort udendørs kunstværk færdigt i Hadsten. Om lidt kan du brevstemme til Folketingsvalget.

Ugens udvalgte nyheder fra Favrskov.

Nu bliver Hinnerup midtby forskønnet

Hinnerup Midtby skal forskønnes. Her ses asfalten på Storegade foran Bagergården.

Tilbage i foråret afsatte byrådet to millioner kroner til forskønnelse af Hinnerup Midtby. Det var tiltrængt, mente flere af byens erhvervsdrivende.

- Vi har brug for de bedste rammer, hvis vi skal blive ved med at tiltrække kunder fra hele oplandet. Og det vil altså være skrækkeligt, hvis der ikke snart bliver gjort noget omfattende, mente indehaveren af Bagergården, Anders Pedersen, dengang.

Og nu sker der altså noget. Renoverings- og forskønnelsesprojektet er nemlig gået i gang, og derfor vil der i de kommende to måneder bliver arbejdet i Hinnerup midtby.

Ifølge Favrskov Kommune indebærer projektet blandt andet ny asfalt i tre parkeringsområder, da den eksisterende asfalt ifølge kommunen fremstår slidt, ujævn og hullet.

I krydset Søndergade/Jernbanegade skal vejbelægningen ændres fra de eksisterende røde belægningssten til asfaltbelægning. Kommunen oplyser, at Søndergade i en kort periode vil blive spærret i forbindelse med arbejdet.

Derudover vil der blive etableret cykelbaner i rundkørslen ved Århusvej/Bølvadsvej, så områdets cyklister kan færdes tryggere i trafikken.

Arbejdet forventes at være færdiggjort i november i år.

Stort udendørs kunstværk færdigt i Hadsten

Kunstner Eske Touborg står bag de store vægmalerier under Skanderborgvej. Foto: Favrskov Kommune.

Hinnerup er ikke det eneste sted i kommunen, hvor der bygges og forskønnes i øjeblikket. 

Også i Hadsten foregår der i øjeblikket et stort arbejde med at klimasikre midtbyen. I den forbindelse har Favrskov Kommune bedt kunstneren Eske Touborg om at male to store malerier på viadukten under Skanderborgvej.

Området skal bruges som naturformidlingsområde, som blandt andet skal forbinde Kollerup Enge med midtbyen via en sti, som vil passere de store malerier.

Klimasikringsprojektet tager dog noget længere tid at færdiggøre end malerierne, og derfor kan de først endeligt indvies til januar, oplyser kommunen. 

Indtil da må de nydes på billederne her.

Kunstner Eske Touborg står bag de store vægmalerier under Skanderborgvej. Foto: Favrskov Kommune.

På tirsdag kan du brevstemme til Folketingsvalg - her kan du se hvor

Favrskov Kommune, kommunegrænseskilt ved hovedvejen. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Det er nok ikke gået din næse forbi, at vi snart skal til stemmeurnerne igen. 

1. November afholdes der valg til Folketinget, men allerede fra på tirsdag, d. 11 oktober, kan du brevstemme til valget på følgende adresser i Favrskov, oplyser kommunen.

Borgerservicecentret, Skovvej 20, Hinnerup.

Hadsten Bibliotek, Evald Tangs Allé.

Hammel Bibliotek, Dalvej 1.

Ulstrup Bibliotek, Hovedgaden 60.

Hinnerup Bibliotek, Skovvej 18.

Der kan brevstemmes indtil fredag 28. oktober 2022 kl. 16. Du behøver ikke et valgkort for at stemme, men skal huse gyldig legitimation.

Ved det foregående Folketingsvalg lå stemmeprocenten i Favrskov på imponerende 87,6 procent. Det var noget højere end landsgennemsnittet på 84,6 procent.