Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Efterårsfarverne skinner igennem i Favrskov. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Våde fødder i en god sags tjeneste

Hvilken årstid kan du bedst lide?

Min egen personlige - og i øvrigt helt uvidenskabelige - opfattelse er, at de fleste vil svare enten forår eller sommer. Forår, fordi alting blomstrer og sommer, fordi solen skinner.

Efteråret derimod kan være lidt sværere at holde af. For dets komme betyder jo, at sommeren går på hæld, de lyse nætter bliver til mørke aftner. Minderne fra de varme sommermåneder, lyse, glade, hvirvles nu i gule blade, som Holger Drachmann skrev for mange år siden.

Men så må man jo tage skeen i den anden hånd og lave nogle nye minder. Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning, og hvis man endelig skal have efteråret som favorit-årstid, så er Favrskov faktisk et ganske udmærket sted at bo.

For vi bor i en landdistriktskommune bestående af 20 procent skov, og det giver et væld af muligheder for at bevæge sig ud i en eksplosion af farver og gå nogle lange ture, mens vi samler svampe, fanger fisk eller bare nyder udsigten.

I denne uge har jeg selv bevæget mig ud i naturen. Jeg er gået de 20 kilometer på trækstien langs Gudenåen i Favrskovs nordlige ende, og selvom jeg var en lille smule bekymret for både vejret og farbarheden, så endte det med at være en tur, jeg aldrig glemmer.

For Gudenåen og dens bredder er et helt vildt sted. Det vrimler med dyr, planter, svampe og insekter på ruten, som i gamle dage var en økonomisk livsnerve i vores lokalområdet.

Og det er som om, der sker noget særligt, når man for alvor bevæger sig ud i naturen. Efter en dag i Gudenåens nærhed kom jeg hjem til middagsbordet med et væld af historier.

Jeg var lige ved at træde på en hugorm. Jeg så utallige svaner, en badende ko og rød fluesvamp. Efter knap en times vandring stod jeg i vand til langt op over begge ankler, men alligevel tænker jeg udelukkende på turen som en succes.

Det lyder måske lidt fjollet, jeg ved det godt. Men videnskaben bakker mig op.

Et britisk studie, udarbejdet af King's College i London og offentliggjort i januar 2018, viste, at eksponering for træer, himlen og fuglesang forbedrede folks mentale velvære. Og fordelene var stadig tydelige flere timer efter eksponeringen.

Så derfor har vi brugt ugen på at udarbejde en guide. Først og fremmest til Gudenåen, som virkelig er noget særligt (Det er ikke kun mig, der mener det. Jeg har en naturvejleders ord for det), men også til fem andre naturperler i kommunen, som du kan besøge i din efterårsferie.

God fornøjelse og god læselyst.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Solens stråler reflekteres i Gudenåens vand og morgenduggen langs åbredden. FavrskovLIV gik den næsten 20 kilometer lange tur langs trækstien for at få svar på ét spørgsmål - egner trækstien sig som udflugtsmål i efterårsferien? Foto: Benjamin Alexander Helbo

Våde fødder, rød fluesvamp og en unik naturoplevelse: FavrskovLIV vandrer langs Gudenåen

Gudenåen er Danmarks længste vandløb og velsagtens også det mest kendte. Omtrent 20 af åens i alt 160 kilometer løber gennem Favrskov, hvor der er etableret en sti i vandkanten. Men er den farbar i efterårsferien? Det spørgsmål besvarer vi i denne artikel, hvor FavrskovLIV med egen krop forsøger at gå hele trækstien.

Vi har pakket ekstra sokker og sko, og er draget ud for at undersøge, hvor det er bedst at vandre langs Gudenåen i din efterårsferie. Og vi har talt med en naturvejleder, der guider os igennem oplevelsen.

Er Gudenåstien et besøg værd i efterårsferien? FavrskovLIV har gået 20 kilometer langs ruten, for at besvare spørgsmålet. Det var en solrig, smuk og - til tider - våd omgang. Læs med og vurdér selv, om du vil besøge den unikke sti i din ferie.

- Jeg er ikke sikker på, du kan gå hele vejen. Du skal nok tage et par ekstra sokker med. Måske også et par ekstra sko, for det kan godt blive meget vådt.

Vibe Søndergaard Jensen er naturvejleder i Favrskov Kommune, og hun lyder ikke helt overbevist, da jeg ringer og fortæller, at jeg har i sinde at vandre de 20 kilometer, som Gudenåen strækker sig gennem Favrskovs allernordligste egne.

- Det har jo regnet en del for nyligt, så der vil nok være nogle steder, du ikke kan passere. Vandstanden er simpelthen for høj, du risikerer at stien er helt under vand, forklarer hun nøgternt.

Jeg overvejer et kort øjeblik, om jeg helt skal opgive ævred. Har jeg valgt den forkerte årstid, spørger jeg Vibe Søndergaard Jensen.

- Nej, den forkerte årstid findes ikke. Jeg synes altid, det er en god årstid. Vandreruten er nok tørrest midt på sommeren, men så må man tage det med, beroliger hun mig.

Og til sidst får hun mig overbevist. Jeg skal ud at vandre.

- Det er en utroligt smuk tur. Jeg mener helt bestemt, at trækstien langs Gudenåen er den allervæsentligste facilitet vi har i kommunen. Tag endelig afsted.

Det gjorde jeg så. En tidlig morgen i denne uge pakkede jeg min rygsæk - med ekstra sokker og sko - og satte mig i toget fra Hinnerup mod Langå. Så var spørgsmålet bare, hvor længe jeg kunne holde mine fødder tørre.

Nogle steder, som her ved Vellev Mose, er trækstien lukket grundet for høj vandstand. Det er ikke muligt at gå videre, medmindre man vandrer en tur ind i landet. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det kan ikke gå galt - vel?

Med sine 160 kilometer er Gudenåen Danmarks længste vandløb. Åen udspringer i Tinnet Krat ved Tørring og udløber længere mod nordvest i Randers Fjord.

Undervejs passerer den gennem Favrskov, hvor den har en samlet længde på omkring 20 kilometer. En lille portion af åen snor sig først gennem kommunens allervestligste egne, men størstedelen af Gudenåen snor sig gennem Favrskovs nordlige områder - fra Bjerringbro (Viborg Kommune) i vest, over Ulstrup, til Langå (Randers Kommune) i øst.

Bevoksningen deler sig for den vandrende. Her fornemmer man konturerne af den sti, som pramdragerne har benyttet for flere hundrede år siden. Foto: Benjamin Alexander Helbo

I gamle dage var Gudenåen en vigtig handelsrute. Pramdragere trak deres dyrebare last i kanten af åen, og det er netop deres rute, som i dag er blevet restaureret flere steder. Også i Favrskov. Trods restaureringen er det ikke alle dele af Gudenåstien, der i dag er farbare.

Det varierer lidt efter årstiden og regnmængden, som Vibe Søndergaard Jensen fortalte mig inden afrejsen.

Men trods hendes velmente advarsler var optimismen tårnhøj, da jeg stod af toget i Langå. Solen skinnede fra en skyfri himmel og ikke en vind rørte sig.

- Gudenåen tager sig virkelig ud fra sin bedste side i dag, sagde en fisker til mig, da vi i fællesskab beundrede udsigten fra den gamle jernbanebro i Langå.

Kort sagt: Alle forhold til en vandretur var perfekte. Det kunne da ikke gå galt. Kunne det?

Den gamle jernbanebro i Langå er et smukt syn en efterårsmorgen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det går galt

Det første stykke af Gudenåstien var som en drøm. Vandet glinsede i den skinnende sol og langs åbredden stod stribevis af fiskere i brysthøje vaders, på udkig efter Gudenåens eftertragtede laks.

Omkring mig var græssende får og heste, mens gårde og bakkedrag prydede landskabet på begge sider af åen, og det gik op for mig, at smukt er et fattigt ord.

Sådan forløb den første femtedel af ruten. I raskt trav på en tør sti. Men det ændrede sig efter knap en times gang, da jeg kom til området omkring Vellev Mose. Her stødte jeg første gang på et oversvømmet område, der var så stort, at jeg ikke kunne passere det i spring. Det gik dog først op for mig, efter jeg havde gjort forsøget.

Sådan ser en gennemblødt vandresko ud efter et en tur i mudderet på Gudenåstien. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Jeg stod i vand til vel op over begge ankler, og selvom mine vandresko efter sigende skulle være vandtætte, så resulterede mit forsøg alligevel i to fuldstændig gennemblødte sko. Derfor måtte jeg, som forudset af Vibe Søndergaard Jensen, allerede skifte sokker og fodtøj efter en time.

Det var måske ikke så mærkeligt. For det er en enorm udfordring at holde stien farbar, fortalte hun mig inden gåturen.

- Det er en enormt stor og svær og lidt skør opgave at holde en sti farbar langs Gudenåen. Vandstanden skifter med et par meter i løbet af året, derfor er det enormt beundringsværdigt, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre.

Al færdsel er på eget ansvar, men Gudenåstien er nu ganske nem at færdes på. Især her omkring Ulstrup, hvor billedet er taget. Foto: Benjamin Alexander Helbo

En verden til forskel i Ulstrup

Efter i Vellev Mose forlod jeg den oversvømmede sti og begav mig væk fra åen. I stedet gik jeg langs landevejen til jeg nåede Ulstrup, og her var forholdene fuldstændig anderledes.

Fra området omkring Dannebrogspladsen nær byens midte begyndte det suverænt mest farbare stykke af Gudenåstien.

Her er der opsat en træbro, som strakte sig flere kilometer ud i Gudenå-landskabet. Flere steder gik jeg nærmest ovenpå vandet, og det behagelige underlag gav mig rig mulighed for at se op og betragte dyrelivet.

En ko dypper klovene i den brusende å. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Der var både fiskehejrer, fasaner, knopsvaner, guldsmede og sågar en enkelt hugorm i vandkanten på turen mellem Ulstrup og Bamsebo Camping, som er den absolut mest familievenlige del af ruten. Her er der opstillet borde/bænkesæt langs ruten, som man  kan gå frem og tilbage på et par timer. Området er 'fuldstændig betagende', mener Vibe Søndergaard Jensen.

- Kigger du ned i åen, kan du se ørreder og andre fisk, der springer og laver ringe i vandet. Kigger du op, kan du se rødkælke, fiskehejre og et rigt fugleliv. Der er i det hele taget en masse liv, som man kan følge helt tæt på, når man går langs vandet, og det er fuldstændig betagende.

Der findes rigeligt med svampe langs Gudenåstien, men det er ikke alle, man bør plukke. Her ses den røde fluesvamp, som der er en del af langs ruten. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det er ikke kun dyrelivet, der er betagende langs ruten. Det er planterne og svampene også. Og selvom jeg hovedsageligt lagde mærke til fluesvampe på min vej, så er der mange andre typer svampe på ruten, fortæller Vibe Søndergaard Jensen.

Hun advarer dog mod især én plante.

- Der er masser af svampe og vandplanter, blandt andet vild gulerod. Gifttyden - vores allergiftigste plante - er også ret almindelig langs Gudenåen. Det er en skærmplante som vokser, hvor det er vådt. Den er så giftig, at jeg ikke rører ved den, men man kan kigge på den og nyde at se dens frugter.

Ud i det ukendte

Efter en spegepølsemad og en kop kaffe langs vandet ved Bamsebo Camping fortsatte jeg vandreturen, men nu ændrede ruten beskaffenhed til det værre.

Den brede træbro blev erstattet af smalle stier, og det krævede en del koncentration at holde fødderne ude af åen. Det blev omgivelserne dog ikke mindre smukke af, men efter tre kvarters arbejde valgte jeg at dreje op på Hagenstrupvej. Vejen forude var våd og ufremkommelig, og stykket frem til Kjællinghøl-broen blev derfor skåret fra.

Hertil og ikke længere. Et stykke ud for Bjerringbro forlader FavrskovLIVs udsendte ruten. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Jeg nåede dog at få de sidste par hundrede meter med i Favrskov Kommune. Vibe Søndergaard Jensen havde egentlig anbefalet mig at gå op på Busbjerg og nyde udsigten, men efter knap 20 kilometer i omskifteligt terræn var benene ikke til andet end let gang ind til Bjerringbro Station, hvor jeg stod på toget tilbage mod Hinnerup.

Var det egentlig turen værd?

I toget sad jeg, træt og med lidt våde fødder, og reflekterede over min tur. I alt havde turen taget fem timer fra udkanten af Langå til stationen i Bjerringbro - derfor gjorde det også lidt ondt, da toget klarede samme rejse på blot ét kvarter.

Men trods udfordringerne er Gudenåstien gennem Favrskov absolut et anbefalelsesværdigt udflugtsmål.

Udsigten over Gudenåen fra et højdedrag på ruten. Foto: Benjamin Alexander Helbo

På en solrig dag er området det flotteste - jeg har set - i Favrskov, og med det rigtige fodtøj og en kop varm kakao udgør Gudenåstien den perfekte efterårsudflugt.

Ja, det var bestemt turen værd. Og man behøver ikke at gå hele vejen, som jeg gjorde. Man kan også "nøjes" med den billedskønne og lidt mere behagelige tur fra Ulstrup til Bamsebo Camping.

Men skulle du alligevel vælge at gå hele turen, så send et par billeder ind som dokumentation. Så kvitterer jeg for indsatsen med en FavrskovLIV-kop.

Der er rigeligt spændende naturperler at besøge i Favrskov i efterårsferien. Her ses et skilt mod en rasteplads langs Gudenåen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Fem Favrskov-perler du kan besøge i din efterårsferie

Hvad skal man lave i Favrskov i sin efterårsferie? Vi har samlet fem bud på steder, som du kan besøge i uge 42. Favrskov er en landdistriktskommune, og derfor skal vi selvfølgelig ud i naturen og nyde farverne, inden Kong Vinter tager over.

Vi har samlet oplevelser, der både indeholder lidt godt til maven, til øjnene og til benene.

Vidste du, at 20 procent af Favrskov Kommune er dækket af skov? Jo, der er rig mulighed for at komme ud i naturen og nyde din efterårsferie i Favrskov. Vi har talt med en naturvejleder og samlet fem naturperler, som du kan besøge i din ferie.

Efteråret har for alvor lagt sig over landet. Og selvom årstiden byder på faldende temperaturer og kortere dage, så byder de gode dage også på krystalklar luft, skarp sol og en eksplosion af farver.

Efteråret er en fryd for øjet. Især i vores Favrskov, som er skov- og naturrig ud over det sædvanlige. Her er alt fra storslåede skove til landets største å, fascinerende naturmonumenter og vidstrakte enge.

Ja, Favrskov har lidt af det hele og meget af det gode, og der er rig mulighed for at nyde et stykke smuk natur dette efterår.

Så find vandrestøvlerne frem, tag børnene under armen og læs med. Vi har talt med naturvejleder Vibe Søndergaard Jensen og samlet fem spændende Favrskov-perler, du kan udforske i efterårsferien.

1. 'Præstens bøg' og hjertestien ved Hammel

Det første sted Vibe Søndergaard Jensen nævner er 'Præstens bøg', som ligger langs hjertestien ud for Gammel Randersvej i Hammel.

Her er et 300 år gammelt bøgetræ blevet omdannet til kunstværk af Søren Brynjolf, som har skåret i den gamle kæmpe.

- Udskæringerne er utroligt flotte, og det er også et skønt sted at kravle rundt for børnene og se det her store gamle træ, fortæller Vibe Søndergaard Jensen.

- Man kan også gå længere ind i skoven, hvor der er nogle flotte levn fra sidste istid, i form af nogle skrænter, man kan skue ned over.

Historien om bøgetræet begyndte efter sigende for 172 år siden, da en vis Pastor Andresen i 1850 bad lensgreven af Frijsenborg om at lade træet stå, da det havde særlig betydning for ham og mange andre. Træet var kendt for at springe ud cirka en uge før skovens øvrige bøgetræer og nåede at blive næsten 300 år, inden Søren Brynjolf prydede det med sine udskæringer.

2. Gå på svampejagt i Favrskovene

Kantareller, rørhatte, champignoner og mælkehatte.

Oktober er svampesæson og det betyder at Favrskov vrimler med svampe. 20 procent af Favrskovs areal er skov, og det betyder, at der er rig mulighed for at sanke svampe flere steder i kommunen.

Det kan man gøre både i Frijsenborg-skovene, men også i Himmerigskoven ved Hinnerup kan man gøre gode fund. Man skal bare huske, at man ikke må tage for mange.

- Man må i princippet plukke hvad der svarer til det, man kan have i en hat. Den lov stammer helt tilbage fra Jyske Lov, men der er jo ingen, der går med hat i dag. Hvis man bruger et almindeligt indkøbsnet til at samle ind, så går man ikke helt galt i byen, fortæller naturvejleder Vibe Søndergaard Jensen.

For nyligt blev to mænd anholdt for at plukke hele 11 kilo Karl Johan-svampe i en privat skov. Politiet vurderede, at det var en overtrædelse af straffeloven.

Der findes rigeligt med svampe i Favrskov og især langs Gudenåstien, men det er ikke alle, man bør plukke. Her ses en rød fluesvamp, som man bør holde sig langt væk fra. Foto: Benjamin Alexander Helbo

3. Dyreliv og vandreture ved Bidstrup Gods

Man kan også gå på svampejagt i naturområdet ved Bidstrup Gods, der ligger mellem Hammel, Hadsten og Langå. Naturen her er et oplevelsesmekka for dem, der nyder at komme ud i den friske luft.

Man kan både ride, fiske og se på fugle og rådyr, men området omkring godset er særlig godt til dem, der kan lide at vandre.

Der findes fire afmærkede vandreruter ved Bidstrup Gods, og selvom godset er privatejet af Honnes de Lichtenberg-slægten, så er der offentlig adgang på alle godsets private veje og stier fra kl. 6.00 til solnedgang.

Bidstrup Gods set fra oven. Foto: Palle Hyldahl Brændsgaard

4. Vandretur ved Gudenåen med stop ved Høj Stene

En personlig favorit på FavrskovLIV-redaktionen er gravmonumentet Høj Stene, som vi også besøgte i sommerferien.

Høj Stene ligger i den allervestligste del af Favrskov og er et såkaldt 'rekonstrueret' gravmonument. Den originale skibssætning blev fjernet i midten af 1800-tallet, og stenene blev hugget til skærver, men I 2016 og 2017 gravede man resterne af monumentet frem, og det er siden blevet genskabt i al sin pragt.

Og der er god grund til at besøge monumentet, fortalte Rasmus Iversen, museumsinspektør ved Moesgaard Museum, tilbage i juli måned.

- Det er et ret enestående monument i et landskab, som ikke rummer ret mange monumenter fra fortiden. Det er et imponerende syn. Og gåturen derhen fra Kongensbro Kro er en ret fin tur med en flot natur. Der er druknede træer, som er med til at skabe en lidt dyster stemning, og stedet er jo virkelig også fra "The Dark Ages", sagde Rasmus Iversen dengang.

Sådan kommer du dertil: Parker bilen ved Kongensbro ved Gudenåen. Derfra skal du vandre et par smukke kilometer langs Gudenåen på trækstien, inden du når monumentet på højre hånd i skoven. Bagefter kan du spise frokost og få noget varmt at drikke på Kongensbro Kro.

5. Stræk benene på digerne ved Kollerup Enge

En anden redaktionsfavorit er vådområdet ved Kollerup Enge i Hadsten. Selvom det måske lyder som et sted, hvor man får våde fødder, så er områdets diger faktisk oprettet med henblik på præcis det modsatte.

For Kollerup Enges diger skal nemlig holde Hadsten tør og fri for oversvømmelser i fremtiden. Og så gør det jo ikke noget, at digerne rent faktisk er en fryd at vandre på, vel?

Tidligere i år besøgte vi Kollerup Enge og gik en tur med lodsejer Niels Christian Selchau-Mark på arealerne.

Dengang var omgivelserne en fryd for øjet, og det er de også i dag, hvor efterårsfarverne virkelig kommer til sin ret.

Gåturen er ikke en af de længste, men til gengæld giver den mulighed for at se, hvordan Favrskov Kommune forsøger at samtænke natur og klimabeskyttelse. God fornøjelse.

Kollerup Enge et år senere. Foto: Jesper Rehmeier