Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fik du læst de mange gode historier?

Efterårsferien er lig med tid til afslapning. Tid til fornøjelser og til fordybelse. Til Gåture i skoven og ture i biografen, ture på biblioteket, museum, zoologisk have eller 1000 andre ting.

Og selvfølgelig tid til at læse eller genlæse de bedste og vigtigste historier fra FavrskovLIV.

Vi får hele tiden nye læsere, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Velkommen til jer. Dette nyhedsbrev er ment som en lille service til både de nye læsere og til jer, der har været med i længere tid. I dag får du nemlig en lille opsamling med nogle af de bedste historier, FavrskovLIV har bragt de seneste par måneder.

I løbet af sensommeren og efteråret har vi her på redaktionen været optaget af at følge de lokale politikeres arbejde med at lægge næste års budget. Vi har sat fokus på udfordringerne med at skaffe dagplejere. Og vi har talt med forældre som er bekymrede over, at ikke alle de statslige midler tiltænkt minimumsnormeringer i daginstitutionerne anvendes til formålet.

Men ikke alle vores artikler starter med beslutninger truffet i byrådssalen eller i de politiske udvalg. Vi går nemlig også efter at give dig viden om de ting, som giver netop din by eller dit lokalområde særpræg. De skæve, skøre og opsigtsvækkende historier om fortiden såvel som nutiden. I dette nyhedsbrev har vi to gode eksempler på det, når vi giver svar på, hvem Adeline Genée, personen bag Adeline Genéevej i Hinnerup, egentlig var. Og vi tager dig med på en nostalgisk tur tilbage til dengang, Ulstrup Slot kunne byde på delfinshow og aber i bur. Det er en sjov fortælling fra en ganske anden tid.

De nationale dagsordener smitter også af på livet i det lokale, og efterårets to helt store temaer for alle danskere har været energikrise og valgkamp. Førstnævnte har FavrskovLIV blandt andet afdækket ved at tale med købmænd og bagere. Det er nemlig nogle af dem, der især mærker de stigende elpriser. Vi har også taget temperaturen på kommunens fjernevarmeværker og sammenlignet priserne - og der er stor forskel, alt efter om du bor i Ulstrup eller Hinnerup.

Vores lokale politikere kan ikke rigtig stille noget op over for stigende elpriser, forhøjede gasregninger og store afgifter. Det er på Christiansborg, den slags besluttes, og inflation og energikrise er selvfølgelig et vigtigt tema i den valgkamp, der lige nu er i gang. Der er også lokale politikere på smørrebrødssedlen, og i dette nyhedsbrev kan du læse eller genlæse vores interview med en af dem med Favrskov-postnummer, der stiller op til Folketinget.

Uanset hvem der ender med at bo på Marienborg efter valget, vil udfordringerne i Favrskov Kommune være de samme. Og her på redaktionen bliver vi ved med at følge med i de lokale dagsordener, der betyder noget for jer læsere. Byudvikling, boligmarked, daginstitutioner, foreningsliv, forbrugerpriser og så videre.

Så er du ikke blevet abonnent på FavrskovLIV endnu, er det bare om at blive det. Ved at følge dette link kan du oprette dig og altid få de bedste historier fra Favrskov Kommune direkte i din mailboks.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Kender du Hinnerups glemte superstjerne?

Adeline Genée blev kendt for sin energiske og glade fremtoning. - Hun har en glæde over sig, man tænker hende der, hun kan danse indtil alle de andre bliver trætte, fortæller balletkritiker Anne Middelboe Christensen. Foto: Hinnerup egnsarkiv

Adeline Genée er ikke ligefrem et klassisk dansk navn. Så hvorfor bærer en gade i Hinnerup det franskklingende navn? 

Det gør den, fordi Hinnerup er hjemby for lidt af en berømthed. På gadeskiltet, under navnet, står der nemlig: Berømt dansk-engelsk danserinde født 6.1.1878 i Hinnerup.

På FavrskovLIV satte vi os for at undersøge, hvem denne berømte danserinde egentlig var. Hvad hun havde opnået for at få en gade opkaldt efter sig. Og det kom der en rigtig god historie ud af. Hun levede nemlig et fantastisk spændende liv, der førte hende fra det ydmyge fødehjem i Hinnerup og ud på lidt af en rejse rundt i verden. I dag bærer flere danseskoler faktisk Adeline Genées navn, og hendes betydning for ballet er svær at overvurdere, som en balletekspert forklarede os. 

Du kan læse eller genlæse den fascinerende historie her.  

Snart skyder nye huse op, men også for to tusinde år siden boede der mennesker i Norring

Udgravningen i Norring. Byrådet har godkendt en lokalplan for i alt 31 nye boliger. Foto: Jesper Rehmeier

Der er 31 nye boliger på vej til Norring. Lokalplanen er vedtaget, og det forventes, at anlægsarbejdet begynder til foråret. 

Men inden gravemaskinerne går i gang, har en del af jorden allerede været gravet igennem. Ikke af entreprenører, men af arkæologer fra Moesgaard Museum. Forud for al nybyggeri skal byggeområdet undersøges for mulige fortidslevn, og området i Norring var så interessant, at der skulle en mere dybdegående udgravning til. 

Og selvom folkene fra Moesgaard, støttet af frivillige amatørarkæologer, ikke fandt hverken guld eller sølv i jorden, fik de stadig en god del interessante fund og prøver med hjem til museet. Og jorden afslører, at der også for flere tusind år siden boede folk der, hvor der nu skal bygges parcelhuse og rækkehuse. 

Læs mere her, hvor FavrskovLIV er med på udgravning for at blive klogere på stolpehuller og perlesmykker fra fortiden er vigtig for vores nutid.

3-årig var kastebold mellem forskellige dagplejere

Rasmus og Nina Kaae er frustrerede over den behandling, de og deres søn har fået i Favrskovs dagplejesystem. To gange er deres dreng blevet flyttet med én dags varsel og det overrumplede forældreparret, som ikke mener, de havde fået nogle indikationer på, at der var behov for et dagpleje-skift. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det er ingen hemmelig, at Favrskov Kommune mangler dagplejere. 

Kommunen søger hele tiden, men det er svært at rekruttere dagplejere, og samtidig har der i de seneste år været et støt frafald. Den problematik har FavrskovLIV beskrevet i flere artikler. 

Men hvad betyder det for forældre med børn i dagplejen, at der er pres på, og at mange dagplejere i kommunen må passe fem børn? 

For familien Kaae fra Hadsten har oplevelsen af dagplejesystemet i Favrskov Kommune været problematisk. Deres søn måtte nemlig flere gange skifte dagplejer, og en af gangene var det med blot én dags varsel. Kan det virkelig være rigtigt, spørger forældrene? 

Du kan læse deres historie her.  

Cykelmekanikeren Jan Lindberg mindes tiden i Tour de France-feltet

Jan Lindberg bor i Lyngå mellem Hammel og Hadsten, men hans vej til Favrskov har været lang og bragt ham Europa rundt som cykelmekaniker på flere af verdens bedste cykelhold. Foto: Jesper Rehmeier

2022 har nok været det bedste år nogensinde for danske cykelsport. 

Tour de France startede i Danmark, blev vundet af en dansker og kastede fire danske etapesejre af sig. Mads Pedersen hentede bagefter tre etapesejre i Spanien rundt, og den danske superstjerne var endda til start, da det traditionsrige gadeløb i Hadsten genopstod efter nogle års pause. 

Med til gadeløbet som cykelmekaniker var også Jan Lindberg fra Lindberg Sport i Lyngå. Og det er altså en mand, der er vant til at skrue på de hurtige drenges cykler. I flere år var han nemlig mekaniker på flere af verdens største cykelhold, og der er stort set ikke det løb i Europa, hvor han ikke har været med bag scenen.

Vi satte ham i stævne og fik ham til mindes de store oplevelser på landevejene i Frankrig, Spanien, Italien, Belgien og så videre. 

Læs historien om Jan Lindberg her.   

Har du været til delfinshow på Ulstrup Slot?

I slutningen af 1960'erne skete der noget helt unikt i Ulstrup. På byens slot opførte man Danmarks første delfinshow, og det tiltrak både kendisser, kongelige og turister i hobetal, når Anders Bertelsen (billedet) og hans hjælper, den nuværende borgmester Lars Storgaard, optrådte med delfinerne i bassinet. Privatfoto.

Hvis du i 2022 vil se eksotiske dyr i din efterårsferie, kan du finde dem i blandt andet Randers Regnskov, Ree Park Safari eller Skandinavisk Dyrepark. Men engang var det ikke nødvendigt for borgere i Favrskov at køre så langt. Der kunne det klares med en tur til Ulstrup Slot. 

På slottet kunne besøgende nemlig opleve både delfinshow, sæler og aber i bur. Det trak masser af gæster til huse, og da FavrskovLIV for et par måneder siden fortalte historien om Ulstrup Slots velmagtsdage, flød kommentarsporet på Facebook over med nostalgiske kommentarer fra borgere, der i sin tid besøgte slottet. 

Kommunens borgmester Lars Storgaard er faktisk også en del af fortællingen. I sine unge dage gik han til hånde på slottet, og sammen med en af delfintrænerne mindes han tiden, hvor både kendte og royale var blandt de besøgende i Favrskovs delfinarium. 

Læs artiklen, og se masser af billeder, her.  

Lone Glarbo har forladt Venstre til fordel for Inger Støjberg. Men hvorfor?

Lone Glarbo er en af Inger Støjberg og Danmarksdemokraternes 30 folketingskandidater. Efter 17 år i byrådet for Venstre har Glarbo meldt sig ind under den tidligere integrationsministers faner, for hun er stor fan af Inger. Foto: Jesper Rehmeier

Valgkampen raser, og der er ikke lang tid til 1. november, hvor vi skal vælge et nyt folketing. På listen over de lokale kandidater finder man blandt andet Konservatives Charlotte Green, der med 717 stemmer ved sidste års kommunalvalg var en af de store stemmeslugere. Man kan også stemme på en anden garvet byrådspolitiker, nemlig Lone Glarbo. Men modsat Charlotte Green havde Lone Glarbo ikke et kanonvalg i 2021. Hun røg faktisk ud af byrådet.

Det opsigtsvækkende ved Lone Glarbo er, at hun efter mange, mange år i Venstre har skiftet parti. Nu stiller hun op til tinge for Danmarksdemokraterne. Eller som hun erkendte over for FavrskovLIV, da vi interviewede hende om partiskiftet og folketingskandidaturet, hun stiller op for Inger Støjberg. 

Inger. 

Lone Glarbo er stor tilhænger af sin gamle partifælle, og hun mener, at Inger gjorde det rigtige, da hun gav ordre til at adskille alle ægtepar på danske asylcentre. Det selvom Inger Støjberg i Rigsretten er kendt skyldig i at bryde ministeransvarlighedsloven. I interviewet bad vi også Glarbo om at forklare forskellene på Venstre og Danmarksdemokraterne, og det var ikke så let endda. 

Du kan læse interviewet her. 

Voldsomt stigende elpriser presser bagere og købmænd i Favrskov

Der er masser af kunder i den store bagerbutik i Hadsten. Men hvis de nuværende udgifter skal hentes hjem, skal der flere igennem, fortæller indehaver Jakob Overgaard. Foto: Jesper Rehmeier

Din egen elregning er uden tvivl blevet større, end den var for et år siden. Også selvom du husker at slukke lyset, kun vasker tøj om natten og helt har droppet tørretumbleren. En vindstille sommer, samt selvfølgelig krigen i Ukraine, har sendt prisen på elektricitet på himmelflugt, og det rammer alle på pengepungen. 

Ikke mindst de lokale, selvstændige erhvervsdrivende såsom købmænd og bagere. 

FavrskovLIV kørte en tur til Voldum og Laurbjerg og tog en snak med købmændene i byerne. Og de har i den grad mærket, at strømmen er blevet dyr. 150.000 kroner skulle Mickie Borch fra Min Købmand i Voldum betale for strøm i august måned. I februar, inden krigen brød ud, var den på 28.000 kroner. Og tendensen er den samme i hele landet, hvor købmænd slukker lyset og uddeler lommelygter til kunderne og rykker varerne tættere sammen i køledisken for at kunne slukke nogle af dem. 

Her kan du læse, hvordan det står til i Voldum og Laurbjerg.

Hvis du har bemærket, at også det daglige brød er blevet dyrere, er det ikke så mærkeligt. For bagerne er nogle af dem, der bruger rigtig meget strøm, og hos Mester Jacob i Hadsten var elregningen i august måned på svimlende 180.000 kroner. Bagermestre rundt om i landet lukker på stribe, og det bedrøver manden bag Mester Jacob, Jacob Overgaard. 

Om han frygter for sin egen butik, kan du læse i interviewet her.

Rågebekæmpelsen skal intensiveres - men giver det mening?

Der bliver flere rågekolonier i Favrskov. Her ses en samling råger i på Fanøvej i Hinnerup. Foto: Linda Rikke Jensen

Da byrådet i slutningen af begyndelsen af september præsenterede budgettet for næste år, var der røde tal på bundlinjen og besparelser for 8,4 millioner. I budgettet var også fundet plads til et par små udvidelser, blandt andet til at intensivere bekæmpelsen af rågekolonier i kommunen. 

100.000 kroner om året til øget regulering skal befri boligkvarterer og industriområder for de larmende kragefugle. Det var Venstre, der havde bragt forslaget til torvs, og ifølge viceborgmester Birgit Liin er støjgener fra rågeskrig noget, som mange borgere lider under. Derfor giver det god mening med øget regulering, mener hun. 

Men råger lader sig altså ikke sådan lige regulere. Det fortæller en ornitolog til FavrskovLIV. For når man fjerner råger fra et sted, flyver de gerne bare et andet sted hen. Det bekræftes på tragikomisk vis af en borger fra Thorsø, der fortæller om rågefugle, som er flyttet fra en villavej til en anden.

Giver det så mening at bekæmpe den larmende fugl? Bliv klogere ved at læse artiklen her.