Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Christina T. Christensen fra Sporup er en af landets få kvindelige lastvognsmekanikere - hun arbejder for Scania og er bragende god til sit arbejde. Så dygtig, at hun fra lørdag 27. oktober og fire uger frem er med i DR 1-serien 'Danmarks Stærkeste Hænder'. Foto: Benjamin Alexander Helbo

En kvinde med slag i!

Nogle gange møder man et menneske, som man bare må tage hatten af for.

Sådan et menneske er Christina T. Christensen fra Sporup. Hun er lastvognsmekaniker hos Scania, hvor hun er den eneste kvinde på værkstedet, men at være kvinde i en mandeverden gør hende ikke noget.

- Jeg synes ikke, der er noget, der hedder mande- og kvindefag. Der skal være plads til os alle. Og vi hjælper jo hinanden derude - det kan godt være, at de er lidt større og stærkere end jeg er, men jeg har altså de små fingre, der kan komme ind i krogene, hvor deres pølsefingre ikke kan være.

Og det er Christina T. Christensen exceptionelt god til, viser det sig. Så god, at hun fra på lørdag klokken 20:00 er med i DR 1-serien 'Danmarks Stærkeste Hænder'. Her skal hun dyste med ni af Danmarks dygtigste håndværkere på tværs af faglighed og styrke.

Den oplevelse ville vi gerne snakke lidt med Christina om, men da vi troppede op på hendes landejendom i Sporup vidste det sig, at hun havde meget - MEGET - mere at byde på.

For Christina T. Christensen er et af de mennesker, der følger deres passioner og ikke kan sidde stille. Hun har en lille datter, to hunde, fire heste og et job, der ofte kræver natarbejde, og selvom det nok ville give andre mennesker mørke rander under øjnene, så er Christina fuldstændig modsat.

Hun er ét stort smil, når hun snakker om sine mange gøremål, og hendes entusiasme smitter af. Så meget, at hun på et tidspunkt nærmest overtog interviewet og fik mig med ud at køre lastbil. Den slags gåpåmod og livsglæde kan man kun beundre.

Og fik jeg nævnt, at Christina T. Christensen også har fået overrakt en medalje af prins Joachim og været sprechstallmeister med en flok elefanter i et cirkus i Holland? Nej? Bare rolig, det og meget mere kan du læse om i dagens historie.

Christina T. Christensen sidder på familiens minigraver i stalden på hendes landejendom i Sporup. Den bruger hun og manden Jesper til deres mange projekter rundt omkring på deres ejendom. De har også en rendegraver og to lastbiler. Foto: Benjamin Alexander Helbo

I denne uge ser vi også lidt nærmere på folketingsvalget. For nu er valget nemlig lige om hjørnet!

Derfor er vi dykket ned i det seneste folketingsvalg fra 2019. Vi har fundet fem tankevækkende nedslag fra valget, og det rejser faktisk en række spændende spørgsmål om det kommende valg.

Vidste du for eksempel, at Dansk Folkeparti fik mere end hver femte stemme til folketingsvalget i 2015? I 2019 var det faldet til under hver tiende. Kommer de overhovedet ind i Folketinget i denne omgang?

Det og meget mere ser vi på i denne uge.

God læselyst og god fornøjelse.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af FavrskovLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Favrskov.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Christina T. Christensen er en exceptionelt dygtig lastvognsmekaniker - og så er hun er en af de eneste kvinder i sit fag. Nogle gange skal man høre på lidt 'værkstedsjargon' fra mændene, men det er ikke et problem, når man elsker sit job. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Mød Favrskovs måske nye kendis: En kvindelig lastbils-nørd skal brillere i ny DR-serie

Christina T. Christensen fra Sporup er den eneste kvindelige lastvognsmekaniker på sit arbejde hos Scania, men det gør hende ikke noget. For hun elsker sit arbejde - og hun er også god til det.

Faktisk så god, at hun om lidt skal være med i en tv-serie på DR 1, hvor ti af Danmarks dygtigste håndværkere kæmpe på tværs af faglighed og styrke. Og Christina T. Christensen glæder sig til at repræsentere sit fag og sit køn.

- Det kan godt være, at mændene er lidt større og stærkere end jeg er, men jeg har altså de små fingre, der kan komme helt ind i krogene, hvor deres pølsefingre ikke kan være.

Christina T. Christensen er en kvinde, der går sine egne veje. Som en af landets få kvindelige lastvognsmekanikere har hun fundet sit drømmejob. Men det betyder ikke, at hun sidder stille hjemme på sin landejendom i Sporup. Her finder også hun tid til sin familie, sine to hunde, fire heste og adskillige renoveringsprojekter. Og nå ja, så skal hun være med i en DR 1-serie om dygtige håndværkere.

Da jeg træder ind ad døren ad døren hos Christina T. Christensen er klokken kun ni om morgenen. Morgenduggen ligger stadig som en tung dyne over lastbilerne og gravemaskinerne i hendes indkørsel på landejendommen i Sporup, men trods det tidlige tidspunkt er det en dåsesodavand, hun tilbyder mig, da vi sætter os til rette ved spisebordet. Hun tager også en med til sig selv.

Klokken ni om morgenen er måske lidt tidligt til en sodavand, vil nogle tænke, men efterhånden som interviewet skrider frem går det op for mig, at begreberne "tidligt" og "sent" ikke rigtig indgår som vigtige elementer i Christina T. Christensens hverdag.

Hun har fart på. Døgnet rundt.

Som en af landets få kvindelige lastvognsmekanikere har 29-årige Christina T. Christensen valgt en anderledes levevej end flertallet. En levevej, der ofte medfører natarbejde, tunge løft og olie under neglene. Den slags manuelt arbejde kan skræmme mange væk, men Christina T. Christensen har elsket det siden hun startede som ung teenager.

- Jeg har været lastvognsmekaniker hos Scania i snart 13 år. Jeg gik direkte i lære efter folkeskolen. Jeg tog ikke 10. klasse eller gymnasiet - jeg vidste bare, at jeg ville være lastvognsmekaniker. Det var min drøm og det er det stadig.

Der var engang en vognmand, som blev så gal, at han smækkede røret på. "Nu sender du kraftedme den mekaniker ud, og det er nu!" råbte han.

Christina T. Christensen, lastvognsmekaniker ved Scania

Og Christina T. Christensen er exceptionelt dygtig til sit arbejde. Så dygtig, at hun fra lørdag 27. oktober og fire uger frem skal medvirke i tv-serien 'Danmarks Stærkeste Hænder' på DR1. Her skal ti af Danmarks dygtigste håndværkere kæmpe på tværs af faglighed og styrke, og Christina T. Christensen er stolt over at præsentere det fag, hun elsker.

- Jeg håber på, at det måske kan give flere lyst til at tage en mekaniker-uddannelse, men mange tror, at lastbilsverdenen er hård og at arbejdet er tungt. Det er noget af det jo også, men derfor behøver det ikke udelukkende være en mandeverden, siger hun og uddyber.

- Det kan godt være, at de er lidt større og stærkere end jeg er, men jeg har altså de små fingre, der kan komme helt ind i krogene, hvor deres pølsefingre ikke kan være.

Da Prins Joachim overrakte Christina en medalje

At Christina T. Christensen var god til sit fag kom til udtryk allerede på under hendes uddannelse. Som færdigudlært blev hun overrakt en bronzemedalje af Prins Joachim til en ceremoni på Aarhus Rådhus. Den symboliserede, at hun var en af de bedste lærlinge i Østjylland.

Det var et stort øjeblik for Christina T. Christensen, det lægger hun ikke skjul på, men når man spørger ind er hun ret beskeden. Hvorfor blev det lige hende, der blev tildelt den fornemme anerkendelse? Jo, hun var vel bare engageret, svarer hun.

Og at Christina T. Christensen er et engageret menneske, kan der ikke være tvivl om. Det mærker man tydeligt på landejendommen i Sporup, som er fyldt med hende og manden Jespers små og store projekter.

Mens jeg tager den første tår af min sodavand peger Christina T. Christensen ud i haven.

- Her stod næsten hundredevis af træer, da vi flyttede ind for et par år siden. Dem har vi fjernet, for vi vil gerne anlægge en ridebane herude, forklarer hun mig med et karakteristisk smil.

En ridebane? Jamen, har i heste?

Og ja, det har de. Foruden to hunde og datteren Sacha på to et halvt år består familien også af fire heste. De står i staldbygningen ude bagved, som Christina T. Christensen gladeligt viser frem. Hun viser også foldene og springbanen, hvis træværk hun er ved at renovere.

Christina T. Christensen har fire heste på sin landejendom i Sporup. Den sidst ankomne er en lille pony til datteren Sacha. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Et spørgsmål trænger sig på.

Hvornår sover du egentlig?

Det er faktisk et godt spørgsmål, griner Christina T. Christensen, men i modsætning til de fleste andre, så virker hun ikke synderligt bekymret over udsigten til at have travlt. Faktisk er noget af det bedste hun ved, at være på arbejde om natten.

Derfor er hun ofte tilkaldevagt på sit arbejde som lastvognsmekaniker hos Scania i Aarhus. Det betyder, at hun er på vagt hele døgnet, så hvis en Scania-lastbil brænder sammen et sted, er det Christina T. Christensen, der kører ud. Også selvom klokken er to om natten. Tidspunktet rører hende ikke - faktisk virker det som om, hun fået et lille kick ud af ansvaret.

- Jeg synes bare, det er fedt. Man står der, helt alene, nogle gange midt om natten, og du kan ikke bare ringe til en ven. Du skal bare fikse det, og vognen skal bare køre, for den holder i vejen.

De fleste af Christina T. Christensens kollegaer nøjes med to, måske tre, tilkaldevagter om året. Christina T. Christensen har en tilkaldevagt hver sjette uge.

Hun elsker at køre ud til de nødstedte lastbilchauffører og løse problemer, men nogle gange er det også her, hun møder fordommene som kvinde i en mandeverden.

Christina T. Christensen sidder i førerhuset på sin MAN-lastbil, som hun bruger til at transportere sine heste. Her er hun i færd med at forklare FavrskovLIVs udsendte, hvordan gearkassen på en lastbil adskiller sig fra gearkassen på en personbil. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Er du ikke sekretæren? Send lige ham mekanikeren ud.

Når Christina T. Christensen reparerer lastbiler på sin arbejdsplads er hun den eneste kvinde blandt mange mænd.

- Scania Danmark har kun én kvindelig lastvognsmekaniker ansat. Det er mig, siger hun og griner højt.

Det gør hende nu ikke noget. Kollegerne er venlige, ordentlige og hun føler sig respekteret, selvom der nogle gange er en 'værksteds-jargon'.

- Den skal man kunne holde til, siger hun.

- Men jeg tror, jeg har været heldig, fordi jeg har haft et godt værksted, hvor man virkelig har taget godt imod mig.

Sådan er det ikke altid, når hun kører ud til de nødstedte lastbilchauffører på landevejen. De kan godt finde på at ryste på hovedet, når de ser, at det er en kvinde, der skal reparere deres vogn.

- Når jeg er tilkaldevagt, så ringer lastbilchaufførerne klokken to om natten og siger "min vogn er gået i stykker, kan du ikke lige sende en mekaniker?"

- Jo, jeg kommer lige om et øjeblik, svarer jeg så. Det forstår de ikke, for det er jo en kvindestemme, de har i røret.

"Hvad siger du? Er du ikke sekretæren? Kan du ikke lige sende ham mekanikeren ud?" siger de så.

Og så må Christina T. Christensen skrue lidt op for stemmeføringen.

"Nej, det er MIG, der kommer ud" svarer jeg så. Som regel går det fint, når jeg så kommer derud, for jeg får det jo fikset.

Det er ikke alle kvinder, der føler sig helt tilpas med at arbejde på et lastbilværksted siger Christina T. Christensen, men i sine 13 år hos Scania har hun altid følt sig godt tilpas. Man skal bare kunne give lidt igen, hvis mændene skruer op for værksteds-jargonen, fortæller hun. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Og når først Christina T. Christensen fikser problemet bliver chaufførerne ganske medgørlige. Én enkelt gang har hun dog oplevet, at en chauffør blev decideret rasende over, at en kvinde skulle reparere hans lastbil.

- Der var engang en vognmand, som blev så gal, at han smækkede røret på. "Nu sender du kraftedme den mekaniker ud, og det er nu!" råbte han.

Hvad gjorde du så?

- Så kørte jeg ud og sagde til ham "Hva, skal vi kigge lidt på din vogn? Jeg kan jo køre hjem igen, men det kan du ikke. Du er strandet." Så fik jeg lov at kigge på den.

Og så fik du den fikset?

- Ja, selvfølgelig. På 12 år har der kun været tre lastbiler, jeg måtte have bugseret væk. Ellers får jeg det altid fikset, siger hun med et stort smil.

Lastbiler er lidt som en religion

Når Christina T. Christensen fortæller om sine oplevelser gør hun det med både ro og selvfølgelighed. Man kunne tro, at hun som kvinde i et mandefag ville føle sig på udebane, men det føler hun sig på ingen måde.

- Nogle gange dytter folk helt vildt, hvis jeg skal reparere en lastbil, der er gået ud i et kryds. Folk kan blive enormt sure. Så går jeg ud og spørger dem, om vi skal bytte. Så kan de prøve at fikse lastbilen, så dytter jeg af dem imens. Vi holder der jo ikke for sjov.

Hvor kommer roen fra? Det tænker Christina T. Christensen ikke så meget over. Hun nyder bare at beskæftige sig med sin passion. Men måske kommer en del af det fra hendes barndom, hvor hun også beskæftigede sig med lastbiler.

Hendes far er nemlig også lastvognsmekaniker. Derfor fik hun som barn lov til at gå ned på hans værksted efter skole, og så kunne hun stå og skrue lidt på de store maskiner.

Det skabte en stor fascination hos unge Christina T. Christensen og hendes øjne lyser stadig op, når hun skal sætte ord på sin passion for lastbiler.

Her står Christina T. Christensen foran den lastbil, hun bruger til at transportere sine heste. Det er godt nok en MAN-lastbil, og ikke Scania, som ellers er favoritten, men den kører trods alt udmærket til formålet, som hun siger med et smil. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Det er bare lidt sjovere, at være den store ude på vejen. Og Scania er da bare det fedeste mærke, siger hun og kaster sig med beundringsværdig nøjagtighed ud i en teknisk gennemgang af Scanias mange fordele.

Fascinationen skinner også igennem i hjemmet i Sporup, hvor der er opstillet skabe med modeller af Scania-lastbiler, og på bryllupsbillederne står hende og manden Jesper da også foran to flotte lastbiler. Og så er der datteren Sacha, der er opkaldt efter en særligt flot Scania-lastbil, Christina T. Christensen så for flere år siden.

- Det er lidt som en religion. Man har hvert sit, og det er altid en kamp mellem Volvo og Scania. Min mand er jo Volvo-mekaniker, og min far er MAN-mekaniker, så bølgerne kan godt gå højt til middagsbordet. Det er ligesom når folk diskuterer, om det er bedst at køre Mercedes eller BMW. Alle har deres egne præferencer.

Christina og hendes mand Jesper har investeret i en minigraver, som de bruger til deres mange projekter på landejendommen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Vi kører en tur i lastbil på Sporups landeveje

Da sodavanden er tom går vi en tur ud på Christina T. Christensens ejendom. Her står et par rendegravere, som hun og manden bruger til forskellige projekter, men også to lastbiler er parkeret i indkørslen. Vi går forbi den ene, og så overtager Christina T. Christensen pludselig rollen som interviewer.

- Hvor meget ved du egentlig om lastbiler, spørger hun med et lille glimt i øjet.

Ikke så meget, indrømmer jeg blankt.

- Skal vi så ikke prøve at køre i en? Spørger hun.

Inden jeg når at svare har hun allerede fundet nøglerne frem til en stor, hvid MAN-lastbil med plads til fem heste i lastrummet.

Udsigten er god fra førerhuset på Christinas lastbil. Oprindeligt skulle hun bare hente den på Sjælland for sin far, men da hun havde kørt den hjem ringede hun til ham og sagde, at hun ville beholde den. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Pladsen er trang på gårdspladsen, men Christina T. Christensen bakker den lange lastbil ud med større snilde end de fleste mennesker vender en indkøbsvogn i det lokale supermarked.

Og så går turen ellers ud på de lokale landeveje, hvor vi fra førerhuset er hævet over landevejens andre bilister.

Christina T. Christensen fortæller vidt og bredt om de tekniske aspekter ved lastbilen. Hun fortæller med engagement, og hvis man stiller et dumt spørgsmål bliver hun bare glad, for det giver hende mulighed for at uddybe lidt mere. Der er tydeligvis intet, hun ikke kan svare på. Måske bliver det netop denne lastbils-paratviden, der vil føre hende langt i den forestående tv-konkurrence.

Har du også været sprechstallmeister i et cirkus!?

Da vi kommer tilbage til gårdspladsen snakker vi lidt løst og fast om Christina T. Christensens medvirken i 'Danmarks Stærkeste Hænder'.

Jo, det var da lidt skørt at stå foran et kamera så mange timer om dagen, medgiver hun, men det var også en kæmpe oplevelse. Og faktisk er det ikke helt uvant for hende at optræde, fortæller hun.

Som ung rejste hendes familie rundt i Europa med Cirkus Arena, hvor hendes far var mekaniker. Her spottede ledelsen også Christina T. Christensen, som fik lov til at sidde på elefanternes stødtænder med høj hat og agere sprechstallmeister, når de optrådte.

Selvfølgelig, tænker jeg for mig selv, for efter dagens interview overrasker det mig ikke, at Christina T. Christensen også dér har braget igennem med sin store energi.

Scania-lastbiler har en særlig plads i Christinas hjerte. Hun har bygget en transportabel Scania-bar, som hun udlejer til fester. Baren er bygget af delene på gamle Scania-lastbiler. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Men det må bliver en historie til en anden gang, siger jeg, og det er Christina T. Christensen enig med mig i. Hun skal alligevel også op på ejendommens springbane og sætte nyt træværk op.

- Det tager nok en 4-5 timer, siger hun og smiler. Man kan mærke, at hun glæder sig.

'Danmarks Stærkeste Hænder' kan ses på DR 1 og DRTV fra torsdag 27. oktober kl. 20.00.

1. november skal vi igen til stemmeurnerne, når der er folketingsvalg. I år er der 14 partier på stemmesedlen. Det er ét mere end ved det seneste folketingsvalg i 2019, hvor der var 13 partier at vælge mellem. Foto: Mette Mørk

Fem tankevækkende facts fra det seneste folketingsvalg i Favrskov

I Favrskov har vi en god tradition for at troppe op ved stemmeurnerne, når der er folketingsvalg. Ved det seneste folketingsvalg i 2019 stemte 87,62 procent af kommunens stemmeberettigede borgere, og det var et stykke over landsgennemsnittet.

Hvad kan vi ellers lære af det seneste folketingsvalg? Vi dykker ned i tallene og giver dig fem tankevækkende nedslag fra 2019.

Folketingsvalget nærmer sig med hastige skridt, og vi har set nærmere på hvordan stemmerne fordelte sig til det seneste valg i 2019. Vi giver dig fem tankevækkende nedslag i artiklen.

For tredje gang på ét år skal vi til stemmeurnerne i Favrskov. Efter sidste års kommunalvalg fulgte sommerens EU-valg, og nu skal vi altså afgøre, hvem der skal repræsentere os på tinget i hovedstaden.

Og der er sket meget siden sidst. Selvom det kun er tre år siden vi sidst var til folketingsvalg, så har det politiske billede ændret sig betydet i Favrskov. Flere stemmeslugere er væk - især en af de helt store - og flere nye partier er kommet til.

Og hvordan kommer det mon til at gå det nye parti Danmarksdemokraterne og deres lokale kandidat Lone Glarbo? Kan Venstre erstatte Anders G. Christensen? Og fuldender Dansk Folkeparti de seneste års nedtur, eller kommer de over spærregrænsen?

Til det seneste folketingsvalg blev der afgivet 30.174 stemmer i Favrskov. 258 stemte blankt, og det kan du naturligvis også gøre til det kommende valg, hvis ingen af de østjyske kandidaters politik falder i din smag.

Vi har fundet fem nedslag fra det seneste folketingsvalg.

Farvel til den største stemmesluger af dem alle

Anders G. Christensen, Favrskovs første borgmester. Foto: Jesper Rehmeier

Ingen fik flere stemmer i Favrskov ved det seneste folketingsvalg end Venstre-politikeren Anders G. Christensen.

Med 2.220 personlige stemmer i Favrskov- og 3.193 i hele Østjylland - var han det suverænt mest populære valg på Favrskovs stemmesedler til det seneste folketingsvalg, men stemmerne i resten af Østjylland gik lige akkurat ikke hans vej.

- Da resultaterne kom ind, kunne vi se, at det kom tættere og tættere på. Jeg ringede til min søster og sagde, "jeg tror sgu, jeg er valgt ind!" Jeg sagde til Jane, min hustru, "jeg tror sgu, jeg er valgt! Har vi noget champagne?" Det var et adrenalinkick af en anden verden. Min søster var på rådhuset i Aarhus. De var ved at regne på det, og der var lige noget med nogle listestemmer. Listestemmerne, hvad fanden er nu det for noget!? udtalte Anders G. Christensen tidligere på året i et afskedsinterview med FavrskovLIV.

I Venstre tildeles stemmer på partiet kandidaterne efter deres placering på listen. Og Heidi Bank var højere end Anders G, hvorfor hun i sidste ende fik flere af listestemmerne tildelt. Derfor blev det ikke til et en plads i Folketinget.

I år stiller Anders G. Christensen ikke op til Folketinget. Han sidder i stedet i Regionsrådet, hvor han er formand for udvalget for regional udvikling og EU.

Og hvem skal alle de personlige stemmer så gå til? Et bud, hvis man er glad for Venstre, er partiets nye kandidat i Favrskov, Erik Veje Rasmussen.

Dansk Folkeparti var tredjestørst i Favrskov - hvad nu?

Dansk Folkeparti har fået ny formand siden det seneste folketingsvalg i 2019. Men kan Morten Messerschmidt rette op på flere års nedadgående meningsmålinger? Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ved valget i 2019 fik Dansk Folkeparti næsten hver tiende stemme i Favrskov. 9.2 procent af vælgerkorpset satte sit kryds ved partiet, som dermed blev det tredjestørste i kommunen, kun overgået af Venstre (27.4 procent) og Socialdemokratiet (28.1 procent).

Og selvom det var et pænt resultat, så var det allerede dengang en kolossal nedgang. For ved folketingsvalget i 2015 løb DF med hele 22.4 procent af stemmerne i Favrskov. Nu er der velbegrundet tvivl om, hvorvidt de overhovedet når over spærregrænsen.

Partiets deroute har været voldsom, og det er nok usandsynligt, at Dansk Folkeparti bliver Favrskovs tredjestørste parti i denne omgang.

Nu er spørgsmålet, hvor de tidligere DF-vælgere så vil kigge hen. Bliver det Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige eller et tredje parti?

Overrasker de Konservative for anden gang på et år?

De Konservative var den helt store overraskelse til kommunalvalget sidste år - fortsætter deres Favrskov-sucess til folketingsvalget? Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Efter mange år med dårlige meningsmålinger og mandattal har Det Konservative Folkeparti gjort comeback. Især i Favrskov, hvor partiet højst overraskende løb med borgmesterposten ved efterårets kommunalvalg.

Spørgsmålet er, om partiet kan tage sucessen med videre til det kommende folketingsvalg. De Konservative har længe ligget lunt i svinget i meningsmålingerne, men på det seneste har en række personsager tynget partiets formand Søren Pape. 

Ved det seneste folketingsvalg fik de Konservative 7.0 procent af stemmerne i Favrskov, og partiet var bare 13 stemmer fra at blive fjerdestørst i kommunen. 

Partiets største stemmemagnet i Favrskov i 2019 var Charlotte Green, som også sidder i det kommunale byråd. Hun stiller op igen ved det kommende folketingsvalg.

Sidste gang fik hun 691 personlige stemmer i Favrskov, men trods det pæne stemmeantal var det ikke nok til en plads i Folketinget. Spørgsmålet er om hun kommer ind denne gang?

Socialdemokratiske stemmeslugere på genvalg

Ved det seneste folketingsvalg fik kun Anders G. Christensen (V) flere stemmer end Socialdemokratiets kandidat i Favrskovskredsen Daniel Toft Jakobsen. Foto: Michael Svenningsen

Anders G. Christensen er ude, og dermed er Socialdemokratiets Daniel Toft Jakobsen den meste populære politiker fra 2019-valget, der igen er at finde på stemmesedlen i Favrskov.

Daniel Toft Jakobsen fik 1.894 personlige stemmer ved det seneste folketingsvalg, og dermed er han nok den umiddelbare favorit pladsen som kommunens største stemmesluger.

Han flankeres af sin partifælle Nicolai Wammen, der skrabte hele 1.555 personlige stemmer sammen i Favrskov ved den seneste valg. 

Spørgsmålet er, om de to igen - for tredje folketingsvalg i træk - kan gøre Socialdemokratiet til Favrskovs mest populære parti.

Fortsætter Venstre sin fremgang fra seneste valg?

Jakob Ellemann-Jensen skal for første gang til folketingsvalg som formand for Venstre. Han er at finde på stemmesedlen i Favrskov. Foto: PF Anders Knudsen

Ved det seneste folketingsvalg oplevede Venstre en ret markant fremgang i Favrskov. I 2015 måtte partiet nøjes med 22.7 procent af stemmerne, men i 2019 fik partiet en større bid af kagen med 27.4 procent af stemmerne.

Nu er spørgsmålet, om partiet kan fortsætte fremgangen med en ny mand ved roret. Jakob Ellemann-Jensen har erstattet Lars Løkke Rasmussen, der har stiftet Moderaterne, som formand, og Venstre-formanden er såmænd på stemmesedlen i Favrskov.

Ved det seneste folketingsvalg fik han 998 personlige stemmer, og spørgsmålet er om formandsposten kan bidrage til endnu flere i denne omgang.

Hvis du er i tvivl om hvem du skal stemme på, kan du tage Jysk Fynske Mediers kandidattest her.