Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Denne gade i Hinnerup har ændret sig siden 1960 - kan du genkende den? Foto: Hinnerup Egnsarkiv

Kan du genkende dit nabolag?

I dag er der valg til Folketinget og det kan man markere på mange måder.

Der er selvfølgelig den helt åbenlyse: at gå ned og stemme. Det gjorde 87,62 procent af borgerne i Favrskov ved det seneste folketingsvalg i 2019, og det er faktisk et godt stykke over landsgennemsnittet, som var 84,6 procent.

Men der er også nogle, der vælger at gå skridtet videre, når der er folketingsvalg. Mange spiser for eksempel valgflæsk, og der er noget, der tyder på, at der er særligt mange, der har planer om netop dét i år.

Danish Crown, den store danske slagterivirksomhed, melder nemlig, at salget af flæsk er eksploderet i ugerne op til valget.

Maskinen der skærer flæsk (den står i Herning) har skåret flæsk nærmest uafbrudt i tre uger, melder Danish Crown, og de har aldrig før solgt så meget flæsk på så kort tid, fortalte slagterigigantens salgsansvarlige Peter Bendixen i går i en pressemeddelelse.

Det kan man måske studse lidt over, for er der noget, der er blevet debatteret i valgkampen og de sidste par år, så er det netop klima og kødforbrug, som er blevet et større og større politisk emne i de sidste 20 år.

Men den traditionelle ret kommer altså stadig på bordet i stor stil, når der er folketingsvalg.

Ja, nogle ting ændrer sig ikke sådan lige - men det er der andre, der gør.

I denne uge har vi nemlig været en tur i arkiverne, for at se, hvordan Hinnerup og Søften har ændret sig i tidens løb.

Vi har fundet billeder helt tilbage fra 1950, og så er vi draget ud i byerne for at tage billeder, der viser, hvordan de samme steder ser ud i dag.

For Hinnerup - og især Søften- vokser og vokser. Det har de efterhånden gjort i mange år. Så meget, at de næsten er vokset sammen.

Nu er spørgsmålet bare, om du kan genkende dit nabolag, når du ser de gamle sort/hvide billeder fra svundne tider? Vi har sat de gamle billeder ind først, så du kan nå at gætte på adressen.

Og apropos ændringer. Dette nyhedsbrev bliver det sidste i modtager fra mig i denne omgang. Jeg har nydt at være barselsvikar for dygtige Maria Neergaard Lorentsen i de sidste ti måneder, men nu er tiden ved at være inde til, at hun igen sætter sig til rette her i stolen på FavrskovLIV.

Måske ses vi igen - det håber jeg - for Favrskov er en fantastisk kommune. At bo i, at besøge og ikke mindst at arbejde med. Det har været en fornøjelse at være jeres udsendte.

God fornøjelse med dagens nyhedsbrev. Godt folketingsvalg. Og tak for din tid!

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Der er sket en del på Storegade i Hinnerup siden dette billede blev taget i 1960. Foto: Hinnerup Egnsarkiv

Kan du genkende stedet? Vi fandt seks gamle billeder af Hinnerup og Søften og besøgte samme sted mange år senere

Der er sket meget i Hinnerup og Søften de sidste halvtreds år. De to byer er faktisk næsten vokset sammen, og i dag udgør de to byer hjem for over 11.000 mennesker.

De bor i et lokalområde, som er blevet udbygget og tilbygget næsten konstant de sidste 50 år. Men hvordan så Hinnerup og Søften egentlig ud dengang for mange år siden? Og hvad har helt nøjagtigt ændret sig? 

Vi er gået på jagt i billedarkivet og har fundet seks billeder fra udvalgte steder i de to byer, der viser noget af den udvikling, der er fundet sted. Se resultaterne her.

FavrskovLIV har gravet sig ned i arkiverne ved Hinnerup Egnsarkiv og fundet en række billeder af Hinnerup og Søften, som byerne så ud for mange år siden. Vi kigger på, hvad der er sket siden dengang og hvordan de to byer ser ud i dag.

Tid er en mærkelig størrelse, det kan de fleste skrive under på. Nogle gange snegler den sig afsted, andre gange foregår det i fuld gallop, men uanset hastigheden hvormed det sker, så forandrer verden sig hele tiden omkring os.

Vi er dykket ned i gemmerne hos Hinnerup Egnsarkiv og har fundet seks billeder - fire fra Hinnerup og to fra Søften - som viser, hvordan byerne så ud for 70, 60 og 50 år siden.

Og så har vi ellers taget kameraet under armen, bevæget os ud i kommunen og fotograferet de samme steder i 2022. Vi begynder på Storegade i Hinnerup.

En mand cykler i sne og slud langs Storegade i centrum af Hinnerup. Billedet er taget i 1960 og flere huse fra dengang står stadig. Foto: Hinnerup Egnsarkiv
Bygningen til venstre - som huser flere forskellige virksomheder - er ny. Her stod tidligere en 28 meter høj silo-bygning, som blev revet ned i begyndelsen af 90'erne. Foto: Benjamin Alexander Helbo

På hjørnet af Storegade og Pakhusvej er en stor grå bygning kommet til siden 1960'erne. Bygningen har eksisteret siden begyndelsen af 1990'erne, men inden da lå en korn- og foderstofforretning på grunden.

Forretningen havde en tilhørende 28 meter høj silo stående, og der var planer om at bygge hotel i den gamle silo. Værelserne skulle være runde og på toppen ville ejeren opføre en restaurant, men det kunne der ikke indhentes tilladelse til. Derfor blev bygningen revet ned og den grå bygning opført i stedet.

Storegade er ikke det eneste sted i Hinnerup, der har haft en silo stående. Også langs jernbanen har der været siloer placeret, hvilket man tydeligt ser på dette billede fra 1975.

Området omkring Hinnerup Station så anderledes ud i 1975. I dag er kornsiloerne og lagerhallen i baggrunden for længst jævnet med jorden. Foto: Hinnerup Egnsarkiv
Da Anton C. Nielsens kornsilo og lagerhal blev revet ned i begyndelsen af 90'erne skabte det blandt andet plads til Hinnerup Bibliotek. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Den store silo i baggrunden var ejet af Anton C. Nielsen, som havde en foderstoffabrik i byen. Det startede som en mindre virksomhed, men voksede sig større og større gennem årene, og fik til sidst eget siloanlæg, som kan ses på billedet.

Men i 1980'erne lukkede forretningen og bygningerne stod tomme indtil de blev revet ned i 1992. Året efter blev Hinnerup Bibliotek opført på området.

Hinnerups måske mest ikoniske adresse

Det måske mest ikoniske sted i Hinnerup er området omkring banegården. Stationen blev indviet af Kong Frederik den syvende helt tilbage i 1862 og var i mange år den essentielle livsnerve i Hinnerup.

Dengang, inden jernbanens ankomst, bestod Hinnerup blot af en håndfuld gårde, men i forbindelse med jernbanelinjen anlagde Lensgreven af Frijsenborg en cellulosefabrik, som fik Hinnerup at vokse sig større og større i de kommende år.

Den stigende passagertal betød, at der blev brug for en større og bedre stationsbygning. Derfor byggede man i 1911 den stationsbygning, som stadig står ved Hinnerup station. Herunder kan banegården ses på et billede fra omkring 1950.

Banegårdspladsen i Hinnerup som den så ud på et postkort i årene omkring 1950. Foto: Hinnerup Egnsarkiv
Det er faktisk ikke meget, der har ændret sig på banegårdspladsen siden 1950'erne. Bilerne har dog ændret udseende udenfor den gamle stationsbygning. Foto: Benjamin Alexander Helbo

I dag bliver den gamle stationsbygning ikke længere brugt til et jernbanerelateret formål. Der er i stedet oprettet et ældrecenter. Og faktisk var ikke kun stationsbygningen, men også selve Hinnerup Station, helt lukket en overgang.

Grundet faldende passagertal valgte DSB nemlig at lukke Hinnerup station i 1979, men i begyndelsen af 1990'erne valgte Folketinget at genåbne stationen for trafik. Og den 29. maj 1994 blev Hinnerup station igen åbnet for trafik.

Privatbilismen vinder over jernbanen

Den altovervejende grund til at Hinnerup station lukkede i slutningen af 1970'erne var privatbilismens fremtog. Flere og flere fik egen bil, og den udvikling bar vejnettet omkring Hinnerup da også præg af.

I 1950'erne bestod store dele af vejnettet til og fra byen af grusveje. Et eksempel er vejen fra Hinnerup til Hadsten, som på billedet herunder ikke består af meget andet end en ensporet grusvej. Det har ændret sig markant i dag.

For 72 år siden var vejen fra Hinnerup til Hadsten blot en groft belagt grusvej. Foto: Hinnerup Egnsarkiv
En rundkørsel ved Skovvej - asfalteret selvfølgelig - og en bredere vej er blevet etableret mellem Hinnerup og Hadsten siden 1950'erne. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Søften bliver større og større og større

I Favrskovs sydøstligste hjørne ligger Søften, som i dag huser lige over 3.000 indbyggere. Det gør byen til den fjerdestørste by i Favrskov målt på indbyggertal, og det er mere end 1.000 idbyggere flere end hovedbyen Ulstrup.

I 1975 var virkeligheden imidlertid en helt anden. Dengang havde Søften blot 835 indbyggere, mens Ulstrup lå pænt over de 1.000.

Søftens støt stigende indbyggertal har også medført en række store ændringer i bymiljøet.

Kvottrupvej i Søften var ikke meget andet end en mark tilbage i 1960'erne, men i dag er det et boligkvarter med masser af liv. Foto: Hinnerup Egnsarkiv
Der er blevet bygget boliger og institutioner på Kvottrupvej i Søften, hvis indbyggertal er vokset med over 250 procent siden det sort/hvide billede ovenover blev taget. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Søften er gået fra at være en mindre landsby til at være en satellitby til Aarhus med masser af boliger, institutioner og et kultur- og idrætscenter.

Det ser man måske mest tydeligt i området omkring Skolevej, Holmelundsvej og Grønhøjvej.

Her er der blevet bygget både dyreklinik, tøjbutik og supermarked og Søften er nu så udbygget, at den næsten er vokset sammen med Hinnerup mod vest.

Kan du kende stedet på billedet? Søften er bare vokset og vokset siden dette billede blev taget i 1974 og i dag ligger Rema 1000 et stenkast til venstre for huset i billedets venstre kant. Foto: Hinnerup Egnsarkiv

Ja, meget har ændret sig i tidens løb. Som det berømte Søften-bysbarn Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm - den fiktive radiojournalist - udtalte til FavrskovLIV sidste år.

- Det er helt anderledes at vokse op i Søften i dag. Dengang var der kun én tankstation, nu er der jo både en Circle K og en Q8, der ligger lige ved siden af hinanden. Og man kan stå på skateboard og alt muligt andet.

Hvad skal vi forvente af folketingsvalget i Favrskov? Det bliver vi meget klogere på i aften. Foto: Johan Gadegaard

Folketingsvalg i dag. Hundevirus i omløb i Hinnerup og Hammel. Fire unge dømt for at skyde vildsvin i Frijsenborgskovene.

Her får du et nyhedsoverblik fra ugen der gik i Favrskov.

Folketingsvalget afholdes i dag

Det er demokratiets dag i dag, hvor der skal stemmes til folketingsvalget. Foto: Johan Gadegaard

I dag skal der stemmes til folketingsvalg for første gang i mere end tre år.

Og skal man tro flere valgforskere, så er vi på vej mod et bemærkelsesværdigt folketingsvalg, der kan blive et slags nybrud i dansk valghistorie.

For de danske vælgere flytter sig i højere grad mellem partierne, og skal man tro denne artikel fra TV2, så kan det kommende valgresultat vise sig at blive endnu mere opsigtsvækkende end det berømte jordskredsvalg i 1973.

Og noget tyder på, at der er endnu flere, der gerne vil til stemmeurnerne i år. Favrskov Kommune har allerede modtaget 2.820 brevstemmer, og det er væsentligt flere end i 2019, hvor man nåede at modtage 2.401 brevstemmer inden valgdagen.

Vi har analyseret Favrskov-resultaterne fra det forrige folketingsvalg i denne artikel, som du kan læse som opvarmning til aftenens valgresultat.

Kan Venstre erstatte Anders G. Christensen? Hvem vinder duellen mellem Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne? Bliver Konservative større i Favrskov end ved sidste valg?

Vi følger op på valgresultaterne i løbet af ugen. Valgstederne åbner klokken 08.00 og lukker klokken 20.00.

Hundevirus i omløb i Hinnerup og Hammel

Der er blevet konstateret to tilfælde af hundevirussen Parvovirus i Hammel/Hinnerup-området. Parvovirus kan blandt andet spredes under sko, bildæk og andre genstande, der kommer i kontakt med virussen efter den er udskilt. Hunden på billedet her skulle dog være sund og rask. Foto: Mikkel Jezequel

Den for hunde farlige parvovirus er i omløb i Hinnerup og Hammel.

Det skriver mediet hunden.dk, som for et par dage siden meldte om to tilfælde af virussen i Hammel/Hinnerup-området.

En tre måneder gammel hvalp måtte aflives efter at have fået virussen, som kan føre til livstruende væskemangel hos de firbenede husdyr. Hundens parvovirus kan ikke overføres til mennesker.

Hunden.dk skriver følgende om virussen.

- Parvovirus er en virussygdom, der angriber tarmene hos hunde, og som spredes mellem hundene via afføringen. En syg hund kan udskille virussen inden symptomerne ses, og i op til 2 uger efter. Virussen er modstandsdygtig og kan leve i omgivelserne i meget lang tid, så ud over at smitten kan spredes fra hund til hund, kan den også spredes under sko, bildæk, og andre ting der kommer i kontakt med virussen efter den er udskilt.

Hunde kan blive vaccineret mod parvovirus og selvom vaccinen ikke dækker 100 procent mod sygdom, så beskytter den hunden mod den potentielt livstruende virus.

Fire unge dømt for at skyde vildsvin i Frijsenborgskovene

Blå blink. Fire unge mennesker er blevet tildelt en fængselsstraf for - blandt meget andet - at have skudt et vildsvin i Frijsenborgskovene. Foto: Jørn Ungstrup

To unge mænd og to teenage-piger har fået en dom for flere forskellige kriminelle forhold - blandt andet at skyde et vildsvin i Frijsenborgskovene ved Hammel.

Det skriver Lokalavisen Favrskov.

De to mænd på 21 og 22 år og teenage-pigerne på 16 og 17 år har igennem en længere periode stjålet for hundredetusindvis af kroner, op mod en halv million kroner, og derudover har de også stjålet våben under et indbrud på en administrationsbygning til et museum i Silkeborg.

Våbnet benyttede de til at gå på uatoriseret jagt i Frijsenborgskovene, hvor de skød et vildsvin. 

De forskellige forhold har resulteret i en dom på tre års fængsel hver til de to kvinder, mens de to mænd skal henholdsvis fire og fem og et halvt år i fængsel.