Kan du genkende stedet? Vi fandt seks gamle billeder af Hinnerup og Søften og besøgte samme sted mange år senere
Der er sket meget i Hinnerup og Søften de sidste halvtreds år. De to byer er faktisk næsten vokset sammen, og i dag udgør de to byer hjem for over 11.000 mennesker.
De bor i et lokalområde, som er blevet udbygget og tilbygget næsten konstant de sidste 50 år. Men hvordan så Hinnerup og Søften egentlig ud dengang for mange år siden? Og hvad har helt nøjagtigt ændret sig?
Vi er gået på jagt i billedarkivet og har fundet seks billeder fra udvalgte steder i de to byer, der viser noget af den udvikling, der er fundet sted. Se resultaterne her.
Tid er en mærkelig størrelse, det kan de fleste skrive under på. Nogle gange snegler den sig afsted, andre gange foregår det i fuld gallop, men uanset hastigheden hvormed det sker, så forandrer verden sig hele tiden omkring os.
Vi er dykket ned i gemmerne hos Hinnerup Egnsarkiv og har fundet seks billeder - fire fra Hinnerup og to fra Søften - som viser, hvordan byerne så ud for 70, 60 og 50 år siden.
Og så har vi ellers taget kameraet under armen, bevæget os ud i kommunen og fotograferet de samme steder i 2022. Vi begynder på Storegade i Hinnerup.
På hjørnet af Storegade og Pakhusvej er en stor grå bygning kommet til siden 1960'erne. Bygningen har eksisteret siden begyndelsen af 1990'erne, men inden da lå en korn- og foderstofforretning på grunden.
Forretningen havde en tilhørende 28 meter høj silo stående, og der var planer om at bygge hotel i den gamle silo. Værelserne skulle være runde og på toppen ville ejeren opføre en restaurant, men det kunne der ikke indhentes tilladelse til. Derfor blev bygningen revet ned og den grå bygning opført i stedet.
Storegade er ikke det eneste sted i Hinnerup, der har haft en silo stående. Også langs jernbanen har der været siloer placeret, hvilket man tydeligt ser på dette billede fra 1975.
Den store silo i baggrunden var ejet af Anton C. Nielsen, som havde en foderstoffabrik i byen. Det startede som en mindre virksomhed, men voksede sig større og større gennem årene, og fik til sidst eget siloanlæg, som kan ses på billedet.
Men i 1980'erne lukkede forretningen og bygningerne stod tomme indtil de blev revet ned i 1992. Året efter blev Hinnerup Bibliotek opført på området.
Hinnerups måske mest ikoniske adresse
Det måske mest ikoniske sted i Hinnerup er området omkring banegården. Stationen blev indviet af Kong Frederik den syvende helt tilbage i 1862 og var i mange år den essentielle livsnerve i Hinnerup.
Dengang, inden jernbanens ankomst, bestod Hinnerup blot af en håndfuld gårde, men i forbindelse med jernbanelinjen anlagde Lensgreven af Frijsenborg en cellulosefabrik, som fik Hinnerup at vokse sig større og større i de kommende år.
Den stigende passagertal betød, at der blev brug for en større og bedre stationsbygning. Derfor byggede man i 1911 den stationsbygning, som stadig står ved Hinnerup station. Herunder kan banegården ses på et billede fra omkring 1950.
I dag bliver den gamle stationsbygning ikke længere brugt til et jernbanerelateret formål. Der er i stedet oprettet et ældrecenter. Og faktisk var ikke kun stationsbygningen, men også selve Hinnerup Station, helt lukket en overgang.
Grundet faldende passagertal valgte DSB nemlig at lukke Hinnerup station i 1979, men i begyndelsen af 1990'erne valgte Folketinget at genåbne stationen for trafik. Og den 29. maj 1994 blev Hinnerup station igen åbnet for trafik.
Privatbilismen vinder over jernbanen
Den altovervejende grund til at Hinnerup station lukkede i slutningen af 1970'erne var privatbilismens fremtog. Flere og flere fik egen bil, og den udvikling bar vejnettet omkring Hinnerup da også præg af.
I 1950'erne bestod store dele af vejnettet til og fra byen af grusveje. Et eksempel er vejen fra Hinnerup til Hadsten, som på billedet herunder ikke består af meget andet end en ensporet grusvej. Det har ændret sig markant i dag.
Søften bliver større og større og større
I Favrskovs sydøstligste hjørne ligger Søften, som i dag huser lige over 3.000 indbyggere. Det gør byen til den fjerdestørste by i Favrskov målt på indbyggertal, og det er mere end 1.000 idbyggere flere end hovedbyen Ulstrup.
I 1975 var virkeligheden imidlertid en helt anden. Dengang havde Søften blot 835 indbyggere, mens Ulstrup lå pænt over de 1.000.
Søftens støt stigende indbyggertal har også medført en række store ændringer i bymiljøet.
Søften er gået fra at være en mindre landsby til at være en satellitby til Aarhus med masser af boliger, institutioner og et kultur- og idrætscenter.
Det ser man måske mest tydeligt i området omkring Skolevej, Holmelundsvej og Grønhøjvej.
Her er der blevet bygget både dyreklinik, tøjbutik og supermarked og Søften er nu så udbygget, at den næsten er vokset sammen med Hinnerup mod vest.
Ja, meget har ændret sig i tidens løb. Som det berømte Søften-bysbarn Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm - den fiktive radiojournalist - udtalte til FavrskovLIV sidste år.
- Det er helt anderledes at vokse op i Søften i dag. Dengang var der kun én tankstation, nu er der jo både en Circle K og en Q8, der ligger lige ved siden af hinanden. Og man kan stå på skateboard og alt muligt andet.