Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Louise Sloth har taget plads ved bordet, hvor dommerne Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen sidder når de skal beslutte, hvem der må forlade Den store bagedyst, og hvem der går videre til næste runde. Louise Sloth bor i Hinnerup og er tilrettelægger i DR. Hun har været med til at producere programmet siden starten i 2012. Privatfoto.

Skæve flødeboller redder humøret i krisetider

Du har nok hørt det.

Vi lever i en usikker tid. Der er krig i Ukraine, og der er energikrise og tårnhøj inflation. Det føles naturligt at spørge, om verden endelig er gået af lave.

Det må være op til filosofferne at besvare spørgsmålet. Men jeg tillader mig at komme med en personlig betragtning. Jeg tror ikke, at vi er på vej ud over afgrunden, selvom det kan synes uoverskueligt, at gaspriserne eksploderer, og at et pund smør snart koster det samme som et gram guld. Jeg er overbevist om, at vi nok skal komme igennem også dette stormvejr, selvom det virkelig føles, som om vi sejler i rørte vande.

Jeg er sikker på, at mange vil give mig ret i, at det lige nu er meget rart at blive mindet om, at visse ting er, som vi kender dem. Eller i hvert fald stort set som vi kender dem. Hvilket leder mig til hovedhistorien i dette nyhedsbrev: Den store bagedyst. Et anker af stabilitet og genkendelighed, hvor man ikke laver noget fundamentalt om. Indbegrebet af det allermest danske, der findes. Nemlig hygge. Noget, som end ikke krig og inflation kan få has på.

Bagedysten trækker stadig masser af seere til, og Louise Sloth giver mig ret, når jeg spørger hende, om ikke en del af grunden til programmets succes netop skal findes i, at man ikke laver alt for meget om. At seerne gerne bare vil hygge sig med det genkendelige og trygge. Der kan Den store bagedyst jo noget særligt, og selv 10 år og 11 sæsoner senere er der stadig appetit på mere.

Louise Sloth er tilrettelægger i Danmarks Radios afdeling for Livsstil og Fakta. Hun bor i Hinnerup og har været med til at bringe den intense kagekamp ud i de danske stuer siden begyndelsen i 2012. Faktisk var hun én af de ansatte i DR, der fik til opgave at "oversætte" programmet fra engelsk til dansk, da man importerede programmet fra britisk tv. Hun har sågar skrevet en bog om Den store bagedyst. Det er pensum for loyale fans af programmet.

På lørdag sender DR finalen, der selvfølgelig er optaget i det ikoniske hvide telt ved Clausholm Slot mellem Voldum og Hadsten. Du kan varme op ved at læse interviewet med Louise Sloth og få et lille indblik i alt det spændende, der foregår bag kameraet, når et af de mest succesfulde tv-programmer i nyere tid bliver til.

Hundredetusindvis af danskere tuner ind og ser finalen på lørdag. Og jeg er én af dem. Jeg kan ikke kaldes superfan, men i min lille familie har det faktisk udviklet sig til en god tradition at se bagedyst, og mon ikke det bliver ved med det. I fredstid såvel som ufredstid.

Klar, parat, læs!

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Dommerne Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo sammen med tilrettelægger Louise Sloth fra Hinnerup i bageteltet ved Clausholm Slot. Privatfoto.

Louise fra Hinnerup har oversat Den store bagedyst til dansk: - Det var en fed faglig udfordring at få tv ud af kager

Årets sæson af Den store bagedyst skal afgøres på lørdag, hvor Danmarks Radio sender finalen. At få det populære tv-program i kassen er en stor opgave, for det kræver mange folk bag kameraet at udvikle, filme, producere og tilrettelægge bagedysten.

Louise Sloth fra Hinnerup er tilrettelægger i Danmarks Radio. Hun var en af dem, der i sin tid fik til opgave at "oversætte" programmet fra engelsk fjernsyn til dansk. Lige siden har hun været med til at lave Den store bagedyst, og nu har hun også skrevet en bog om de første 10 sæsoner.

Programmet er et samlingspunkt og en familietradition i mange hjem. Louise Sloth fortæller, at hende og hendes kollegaer naturligvis udvikler programmet og finder på nye udfordringer, men det genkendelige og trygge er også en del af succesen. Bliv klogere på bagedysten fra den anden side af kameraet i dette interview.

Den store bagedyst er blevet en del af dansk kultur, og tilrettelægger i DR Livsstil og Fakta Louise Sloth fra Hinnerup har været med bag kameraet siden begyndelsen. Den store bagedyst er en holdsport, fortæller hun, og for hende og kollegaerne bag produktionen er det vigtigt at have et godt forhold til de deltagere, som år efter år er grunden til, at hundredetusindvis af danskere ser med.

Matador. Krøniken. Badehotellet. Og Den store bagedyst. Hvad har de programmer til fælles?

Tårnhøje seertal. Og en status af underholdning, der samler os. Vi lever i streamingens tid, og en undersøgelse fra Det Danske Filminstitut tidligere på året viser, at vi danskere i gennemsnit har adgang til hele fire streamingtjenester. Aldrig har mulighederne for at få et skræddersyet katalog af underholdning været større.

Alligevel er der stadig programmer, der kan formå at samle danskerne over en bred kam, uge efter uge, og Den store bagedyst på DR er et af de bedste eksempler på fjernsyn, som bringer familierne sammen i stuerne.

I 10 år har hundredetusindvis af danskere kigget med i bedste sendetid, når bageglade amatører i det ikoniske hvide telt har kastet sig over karamelklistret croquembouche, mundvandsdrivende moussekager med spejlblank glaze på toppen samt fletbrød i sirligt mønster. Og på lørdag samles danskerne endnu engang foran fjernsynene for at se, om det bliver Klaus, Nanna eller Laura, der løber med hæderen, når sæson 11 skal afgøres.

Louise Sloth ved allerede, hvem der vinder. Hun er tilrettelægger i Danmarks Radio og har siden den spæde begyndelse i 2012 været en del af det hold i DR, der producerer, udtænker og udvikler Den store bagedyst. Hun har været med på et hav af spændende tv-produktioner, men bagedysten er alligevel noget helt særligt, fortæller Louise Sloth, der bor i Hinnerup sammen med sin mand og deres tre børn.

Den store bagedyst er simpelthen blevet folkeeje.

- Jeg er nærmest overrasket hvert år, når vi får at vide, at der bliver bestilt en ny sæson. For jeg tænker, "kan det virkelig blive ved med at gå?" Men det kan det åbenbart. Og det vidner jo om, at folk virkelig har taget det her program til sig, og at det for mange nærmest er et familieklenodie, siger Louise Sloth.

Louise Sloth tager en selfie sammen med en flok deltagere i bageteltet på Clausholm slot i det nordlige Favrskov Kommune. Tilrettelæggeren fortæller, at man kommer tæt på deltagerne i løbet af en sæson, og at der er en stærk holdånd i produktionen af programmerne. Privatfoto.

Ud med Battenbergkagerne og ind med marmorkagerne

Den store bagedyst blev født i England som The Great British Bake Off i 2010 og sendes i dag i over 40 lande. Louise Sloth var en af fire medarbejdere i DR Livsstil og Fakta, der i 2012 gik i gang med at "oversætte" konceptet til dansk fjernsyn.

- Vi skulle have det til at passe ind i en dansk kontekst, så vi lugede vi ud i de ting, som vi syntes var for britisk til Danmark, blandt andet de mange engelske kager, der skulle udbyttes med ting, der giver mening i et program i dansk fjernsyn.

Hvem tager opvasken?

Er du den praktisk anlagte type, som sætter pris på orden i køkkenet, bliver du måske en smule svimmel ved synet af de enorme mængder opvask, som deltagerne i teltet producerer. Og du har sikkert spekuleret over, hvem der mon tager bjergene af opvask.

Svaret er de såkaldte runnere, ansatte i produktionsholdet, der pendulerer mellem bageteltet og et tilstødende opvasketelt, hvor industrimaskiner kan renvaske deltagernes bageudstyr, når det er smurt ind i chokolade, karamel og andet. På papiret er de måske nok nederst i hierarkiet, men hierarkiet på optagelserne er fladt, og runnerne er uundværlige, fortæller Louise Sloth.

- Der er ikke nogen, der føler sig vigtigere end andre. Og alle tilbeder runnerne, fordi de tager det tunge læs og får taget opvasken. Det ville slet ikke gå uden dem, og der er stor respekt og ydmyghed over for hinandens funktioner på optagelserne.

Den store bagedyst er et flagskib i Danmarks Radios portefølje af underholdningsprogrammer, men der var ingen garantier for, at det ville gå rent hjem hos de danske fjernsynsseere. Louise Sloth fortæller dog, at hun helt fra starten troede på programmet, blandt andet fordi Mette Blomsterberg, som var dommer de første fem sæsoner af Den store bagedyst, allerede havde været vært på flere succesfulde programmer om bagværk. Folkene bag bagedysten har altså fundet en god formular på et genkendeligt program med bred appel, men det er også vigtigt, at der udvikles og nytænkes, forklarer Louise Sloth. Det er blandt andet hendes opgave som tilrettelægger.

- Tidligere har strukturen været meget nagelfast, men nu har vi fundet ud af, at det gør programmet mere underholdende, hvis deltagerne får flere hemmelige udfordringer, som de ikke kan forberede sig på. Det giver nogle sjovere programmer, fordi de kommer lidt mere på glatis. Vi håber selvfølgelig ikke, det går galt for deltagerne, men vi vil gerne se dem blive udfordret. Der skal være fascination af, hvor de dygtige de er, for det er de. Men det skal jo selvfølgelig også være underholdende.

Kommer tæt på deltagerne

Uden kamerafolk, klippere, tilrettelæggere, runnere og sminkører ville der selvfølgelig ikke være noget, der hed Den store bagedyst. Men en anden helt afgørende ingrediens i succesopskriften er selvfølgelig de deltagere, der med sved og tårer frembringer de kager, som dommerne skal bedømme.

Som tilrettelægger kommer Louise Sloth og hendes kollegaer enormt tæt på deltagerne i de hektiske uger, optagelserne står på. Også bag kameraet holder man vejret og jubler, når moussen sætter sig, og man sukker frustreret, når glazen klumper. Måske har du som seer en gang eller to tænkt, "slap nu af, det er bare kage", men som Louise Sloth fortæller, så er det i de øjeblikke, hvor kameraerne snurrer, langt mere.

- Deltagerne er sindssygt ambitiøse, og de vil bare gerne være i det telt og være en del af hele produktionsholdet. For alle svinger godt med hinanden og har det sjovt sammen. Det lyder virkelig rosenrødt, men det er det faktisk også. Folk vil hinanden det godt.

En af de vigtigste opgaver for tilrettelæggerne er at sørge for, at deltagerne har det godt og føler sig trygge, siger Louise Sloth.

- I og med at deltagerne bliver mere og mere pressede hen over en sæson, så bliver der også skrællet facadelag af, og så kommer man også tættere på hinanden som mennesker. Og selvom vi tilrettelæggere er i teltet for at lave godt fjernsyn, så er en af vores vigtigste opgaver at hjælpe deltagerne bedst muligt igennem optagelserne. For når de er trygge og har tillid til, at vi vil dem det godt, kommer der også bedre fjernsyn ud i den anden ende.

Har du en favoritdeltager?

- Det er jo svært at vælge imellem sine børn. Men jeg er Annemette (Voss fra sæson 2, red.) evigt taknemmelig for at komme med det bedste Bagedyst-citat nogensinde. "Det er bare en kage, men den kage betyder alt." Hun rammer fuldstændig essensen af, hvad det vil sige at være med i den konkurrence. Folk sidder udefra og tænker, hold nu op, det er bare en kage altså. Men i det øjeblik, når man står i det telt, betyder den kage ALT.

Louise Sloth har også skrevet en bog om Den store bagedyst som udkom tidligere på året. En gennemgang af de første 10 sæsoner med fokus på to deltagere fra hver sæson.

Clausholm Slot som så mange danskere kan genkende fra Den store bagedyst, hvor Danmarks Radio i flere år har optaget programmet. Bemærk de hvide telte bagest i billedet. Foto: Robert Wengler

Kan det blive ved?

Sammen med sine kollegaer i DR's afdeling i Aarhus er Louise Sloth lige nu i fuld sving med at udvikle og planlægge næste sæson af Den store bagedyst. For der kommer naturligvis en sæson mere. Selvom der har været et lille fald i seertallene i de seneste år, er programmet stadig meget populært.

Hvem ser Den store bagedyst?

Den store bagedyst har mange seere. Men hvem er de, hvad interesserer de sig for, og hvor kommer de fra? Det undersøgte Gallup for Danmarks Radio i 2021, og det viste sig, at én type var overrepræsenteret i segmentet af Bagedyst-seere. 

  • Det er en kvinde
  • Hun bruger briller
  • Hun læser skønlitteratur
  • Hun hører jazz
  • Hun har en hund
  • Hun bor i Midtjylland

Til sin bog om Den store bagedyst ville Louise Sloth gerne lave et interview med lige netop den kvinde, der passede til beskrivelsen ovenfor. Hun ledte i forskellige grupper på nettet og på Facebook uden at finde den helt rigtige. 

- Jeg sad sammen med min gamle mødregruppe, som jeg stadig ses med, og klagede min nød. Jeg fortalte dem om data og remsede op, og så sad Kirsten ved siden af mig og sagde "det hele passer altså på mig". Og hun bor på stikvejen lige heroppe bagved, fortælle Louise Sloth.  

I en tid med krig i Ukraine og økonomiske udfordringer i form af energikrise og tårnhøj inflation er Den store bagedyst for mange en tryg og genkendelig størrelse, et anker af familiehygge og ukompliceret underholdning. Men Louise Sloth minder om, at bagedysten indimellem også kan mere end blot at levere god underholdning for hele familien.

- Noget af det, der også kendetegner bagedysten, er, at det på en meget subtil måde kan rykke ved noget i os, når deltagerne laver kager med et personligt budskab. Som da Marianne bagte en ADHD-kage, hvor hun fortalte om de fordomme, hun har mødt i forhold til at have et barn med ADHD. Eller da Jesper Hemmingsen bagte en kagemand til sit ufødte barn, fordi han sammen med sin kone havde været i fertilitetsbehandling i et par år. Og erfaringerne er, at når folk åbner op, så bliver de bare mødt med kærlighed.

Danmarks Radio viser finalen af 11. sæson på lørdag.

Solcelleanlægget ved Voldby. Foto: Better Energy

Solcellerne i Voldby skyder op i den mørke tid. Flere busruter gennem kommunen er i fare.

Her får du et nyhedsoverblik fra Favrskov.

Solcelleanlægget ved Voldby producerer strøm inden juleferien

Et billede taget fra luften af solcelleanlægget ved Voldby. Solcellerne er klar til at producere strøm inden juleferien. Foto: Better Energy

Det er en politisk målsætning, at der skal produceres mere grøn energi i Favrskov Kommune. Derfor er de lokale politikere også glade for det solcelleanlæg, som lige nu skyder op af jorden et stenkast fra Voldby. Det er energiselskabet Better Energy, der opfører anlægget, og fra selskabets side har det været en positiv oplevelse at arbejde sammen med Favrskov Kommune.

- Jeg vil gerne rose forvaltningen for at være enormt samarbejdsvillige i forhold til at udarbejde og offentliggøre lokalplanen og sikre hurtig udstedelse af byggetilladelse. Vi modtog en byggetilladelse dagen efter, at lokalplanen blev vedtaget, og det er altså virkelig hurtigt, siger Esben Billeskov, udviklingsdirektør i Better Energy.

Det er planen, at anlægget er klar til at producere grøn strøm allerede inden juleferien, fortæller Esben Billeskov.

- Vi var klar til at gå i gang med anlægsarbejdet, og da vi fik tilladelsen, gik vi i gang samme dag. Det er der også brug for nu, så vi nu og her kan få grøn energi ud på elnettet. Det er også baggrunden for, at alle parter har været meget aktive for at få det til at lykkes.

Hadsten har fået et udendørs fitnessanlæg - gratis for alle

Borgere i Hadsten kan træne under åben himmel i det nye fitnessanlæg ved Den Jyske Håndværker Skole. Foto: Den Jyske Håndværker Skole

Den søde tid står for døren, og skal du forbrænde julefrokosternes kalorier, så må pulsen i vejret. Det bliver lidt lettere for borgere i Hadsten, efter at byen har fået et udendørs fitnessanlæg. Det ligger ved Den Jyske Håndværkerskole, men det er ikke kun de studerende, der har adgang. Der er åbent for alle. 

Anlægget er finansieret af Håndværkerkollegiets fond. På banen kan man udføre en række forskellige øvelser for hele kroppen, og der er sat en planche op med inspiration til øvelser.

Der lægges op til reduceringer i busruterne - hvad betyder det for folk i Favrskov?

MidtTrafik vil omlægge og nedlægge visse busruter. Det betyder at nogle gule bybusser, der er nemme at påstige for folk med rollatorer og barnevogne, vil blive erstattet af blå busser, der har trapper. Foto: Anne Myrup Pedersen

Prisen på brændstof er steget voldsomt, og for få tager bussen.

Det er begrundelserne, Region Midtjylland bruger, når de lægger op til at nedlægge eller reducere i det regionale tilskud til flere busruter, som går gennem Favrskov Kommune. Helt konkret lægges der blandt andet op til at nedlægge afgangene mellem Hammel og Fårvang i busrute 114. Desuden er der forslag om at nedlægge finansieringen af afgange mellem Hammel og Bjerringbro.

FavrskovLIV vil gerne undersøge, hvordan de foreslåede besparelser vil påvirke borgere i kommunen, hvis de vedtages. Derfor hører vi meget gerne fra dig, hvis du kan se frem til, at din vej til arbejde eller uddannelse bliver besværliggjort af nye, reducerede køreplaner og nedlagte ruter. Skriv til journalist Jesper Rehmeier på jerso@favrskovliv.dk eller journalist Sarah Bech på sarbe@jfmedier.dk.

Har du styr på de lokale julemarkeder? Få overblikket her

På Friskolen i Hinnerup holder man fast i traditionen om at afholde julemarked. Foto: Friskolen i Hinnerup

Selvom man mange steder holder lidt igen med julebelysningen i år, skal juletraditionerne holdes i hævd. Og for mange er julemarkedet en god familietradition. 

I Favrskov Kommune er der i november og december masser af julemarkeder, du kan sætte kursen mod. Vi har samlet et overblik over dem alle. Det kan du se her. 

Juletræet i Hammel tændes

Det store juletræ i Hammel, der traditionen tro står på pladsen mellem Østergade og Torvegade, får snart tændt sine lys, så det kan sprede julestemning i byen.

Juletræstændingen kommer til at foregå på fredag den 18. november. Klokken 16.30 vil der være julemusik og fællessang, og klokken 17 vil borgmester Lars Storgaard (K) holde tale. Også julemanden kommer forbi, og det bliver ham, der tænder lysene.