Louise fra Hinnerup har oversat Den store bagedyst til dansk: - Det var en fed faglig udfordring at få tv ud af kager
Årets sæson af Den store bagedyst skal afgøres på lørdag, hvor Danmarks Radio sender finalen. At få det populære tv-program i kassen er en stor opgave, for det kræver mange folk bag kameraet at udvikle, filme, producere og tilrettelægge bagedysten.
Louise Sloth fra Hinnerup er tilrettelægger i Danmarks Radio. Hun var en af dem, der i sin tid fik til opgave at "oversætte" programmet fra engelsk fjernsyn til dansk. Lige siden har hun været med til at lave Den store bagedyst, og nu har hun også skrevet en bog om de første 10 sæsoner.
Programmet er et samlingspunkt og en familietradition i mange hjem. Louise Sloth fortæller, at hende og hendes kollegaer naturligvis udvikler programmet og finder på nye udfordringer, men det genkendelige og trygge er også en del af succesen. Bliv klogere på bagedysten fra den anden side af kameraet i dette interview.
Matador. Krøniken. Badehotellet. Og Den store bagedyst. Hvad har de programmer til fælles?
Tårnhøje seertal. Og en status af underholdning, der samler os. Vi lever i streamingens tid, og en undersøgelse fra Det Danske Filminstitut tidligere på året viser, at vi danskere i gennemsnit har adgang til hele fire streamingtjenester. Aldrig har mulighederne for at få et skræddersyet katalog af underholdning været større.
Alligevel er der stadig programmer, der kan formå at samle danskerne over en bred kam, uge efter uge, og Den store bagedyst på DR er et af de bedste eksempler på fjernsyn, som bringer familierne sammen i stuerne.
I 10 år har hundredetusindvis af danskere kigget med i bedste sendetid, når bageglade amatører i det ikoniske hvide telt har kastet sig over karamelklistret croquembouche, mundvandsdrivende moussekager med spejlblank glaze på toppen samt fletbrød i sirligt mønster. Og på lørdag samles danskerne endnu engang foran fjernsynene for at se, om det bliver Klaus, Nanna eller Laura, der løber med hæderen, når sæson 11 skal afgøres.
Louise Sloth ved allerede, hvem der vinder. Hun er tilrettelægger i Danmarks Radio og har siden den spæde begyndelse i 2012 været en del af det hold i DR, der producerer, udtænker og udvikler Den store bagedyst. Hun har været med på et hav af spændende tv-produktioner, men bagedysten er alligevel noget helt særligt, fortæller Louise Sloth, der bor i Hinnerup sammen med sin mand og deres tre børn.
Den store bagedyst er simpelthen blevet folkeeje.
- Jeg er nærmest overrasket hvert år, når vi får at vide, at der bliver bestilt en ny sæson. For jeg tænker, "kan det virkelig blive ved med at gå?" Men det kan det åbenbart. Og det vidner jo om, at folk virkelig har taget det her program til sig, og at det for mange nærmest er et familieklenodie, siger Louise Sloth.
Ud med Battenbergkagerne og ind med marmorkagerne
Den store bagedyst blev født i England som The Great British Bake Off i 2010 og sendes i dag i over 40 lande. Louise Sloth var en af fire medarbejdere i DR Livsstil og Fakta, der i 2012 gik i gang med at "oversætte" konceptet til dansk fjernsyn.
- Vi skulle have det til at passe ind i en dansk kontekst, så vi lugede vi ud i de ting, som vi syntes var for britisk til Danmark, blandt andet de mange engelske kager, der skulle udbyttes med ting, der giver mening i et program i dansk fjernsyn.
Hvem tager opvasken?
Er du den praktisk anlagte type, som sætter pris på orden i køkkenet, bliver du måske en smule svimmel ved synet af de enorme mængder opvask, som deltagerne i teltet producerer. Og du har sikkert spekuleret over, hvem der mon tager bjergene af opvask.
Svaret er de såkaldte runnere, ansatte i produktionsholdet, der pendulerer mellem bageteltet og et tilstødende opvasketelt, hvor industrimaskiner kan renvaske deltagernes bageudstyr, når det er smurt ind i chokolade, karamel og andet. På papiret er de måske nok nederst i hierarkiet, men hierarkiet på optagelserne er fladt, og runnerne er uundværlige, fortæller Louise Sloth.
- Der er ikke nogen, der føler sig vigtigere end andre. Og alle tilbeder runnerne, fordi de tager det tunge læs og får taget opvasken. Det ville slet ikke gå uden dem, og der er stor respekt og ydmyghed over for hinandens funktioner på optagelserne.
Den store bagedyst er et flagskib i Danmarks Radios portefølje af underholdningsprogrammer, men der var ingen garantier for, at det ville gå rent hjem hos de danske fjernsynsseere. Louise Sloth fortæller dog, at hun helt fra starten troede på programmet, blandt andet fordi Mette Blomsterberg, som var dommer de første fem sæsoner af Den store bagedyst, allerede havde været vært på flere succesfulde programmer om bagværk. Folkene bag bagedysten har altså fundet en god formular på et genkendeligt program med bred appel, men det er også vigtigt, at der udvikles og nytænkes, forklarer Louise Sloth. Det er blandt andet hendes opgave som tilrettelægger.
- Tidligere har strukturen været meget nagelfast, men nu har vi fundet ud af, at det gør programmet mere underholdende, hvis deltagerne får flere hemmelige udfordringer, som de ikke kan forberede sig på. Det giver nogle sjovere programmer, fordi de kommer lidt mere på glatis. Vi håber selvfølgelig ikke, det går galt for deltagerne, men vi vil gerne se dem blive udfordret. Der skal være fascination af, hvor de dygtige de er, for det er de. Men det skal jo selvfølgelig også være underholdende.
Kommer tæt på deltagerne
Uden kamerafolk, klippere, tilrettelæggere, runnere og sminkører ville der selvfølgelig ikke være noget, der hed Den store bagedyst. Men en anden helt afgørende ingrediens i succesopskriften er selvfølgelig de deltagere, der med sved og tårer frembringer de kager, som dommerne skal bedømme.
Som tilrettelægger kommer Louise Sloth og hendes kollegaer enormt tæt på deltagerne i de hektiske uger, optagelserne står på. Også bag kameraet holder man vejret og jubler, når moussen sætter sig, og man sukker frustreret, når glazen klumper. Måske har du som seer en gang eller to tænkt, "slap nu af, det er bare kage", men som Louise Sloth fortæller, så er det i de øjeblikke, hvor kameraerne snurrer, langt mere.
- Deltagerne er sindssygt ambitiøse, og de vil bare gerne være i det telt og være en del af hele produktionsholdet. For alle svinger godt med hinanden og har det sjovt sammen. Det lyder virkelig rosenrødt, men det er det faktisk også. Folk vil hinanden det godt.
En af de vigtigste opgaver for tilrettelæggerne er at sørge for, at deltagerne har det godt og føler sig trygge, siger Louise Sloth.
- I og med at deltagerne bliver mere og mere pressede hen over en sæson, så bliver der også skrællet facadelag af, og så kommer man også tættere på hinanden som mennesker. Og selvom vi tilrettelæggere er i teltet for at lave godt fjernsyn, så er en af vores vigtigste opgaver at hjælpe deltagerne bedst muligt igennem optagelserne. For når de er trygge og har tillid til, at vi vil dem det godt, kommer der også bedre fjernsyn ud i den anden ende.
Har du en favoritdeltager?
- Det er jo svært at vælge imellem sine børn. Men jeg er Annemette (Voss fra sæson 2, red.) evigt taknemmelig for at komme med det bedste Bagedyst-citat nogensinde. "Det er bare en kage, men den kage betyder alt." Hun rammer fuldstændig essensen af, hvad det vil sige at være med i den konkurrence. Folk sidder udefra og tænker, hold nu op, det er bare en kage altså. Men i det øjeblik, når man står i det telt, betyder den kage ALT.
Louise Sloth har også skrevet en bog om Den store bagedyst som udkom tidligere på året. En gennemgang af de første 10 sæsoner med fokus på to deltagere fra hver sæson.
Kan det blive ved?
Sammen med sine kollegaer i DR's afdeling i Aarhus er Louise Sloth lige nu i fuld sving med at udvikle og planlægge næste sæson af Den store bagedyst. For der kommer naturligvis en sæson mere. Selvom der har været et lille fald i seertallene i de seneste år, er programmet stadig meget populært.
Hvem ser Den store bagedyst?
Den store bagedyst har mange seere. Men hvem er de, hvad interesserer de sig for, og hvor kommer de fra? Det undersøgte Gallup for Danmarks Radio i 2021, og det viste sig, at én type var overrepræsenteret i segmentet af Bagedyst-seere.
- Det er en kvinde
- Hun bruger briller
- Hun læser skønlitteratur
- Hun hører jazz
- Hun har en hund
- Hun bor i Midtjylland
Til sin bog om Den store bagedyst ville Louise Sloth gerne lave et interview med lige netop den kvinde, der passede til beskrivelsen ovenfor. Hun ledte i forskellige grupper på nettet og på Facebook uden at finde den helt rigtige.
- Jeg sad sammen med min gamle mødregruppe, som jeg stadig ses med, og klagede min nød. Jeg fortalte dem om data og remsede op, og så sad Kirsten ved siden af mig og sagde "det hele passer altså på mig". Og hun bor på stikvejen lige heroppe bagved, fortælle Louise Sloth.
I en tid med krig i Ukraine og økonomiske udfordringer i form af energikrise og tårnhøj inflation er Den store bagedyst for mange en tryg og genkendelig størrelse, et anker af familiehygge og ukompliceret underholdning. Men Louise Sloth minder om, at bagedysten indimellem også kan mere end blot at levere god underholdning for hele familien.
- Noget af det, der også kendetegner bagedysten, er, at det på en meget subtil måde kan rykke ved noget i os, når deltagerne laver kager med et personligt budskab. Som da Marianne bagte en ADHD-kage, hvor hun fortalte om de fordomme, hun har mødt i forhold til at have et barn med ADHD. Eller da Jesper Hemmingsen bagte en kagemand til sit ufødte barn, fordi han sammen med sin kone havde været i fertilitetsbehandling i et par år. Og erfaringerne er, at når folk åbner op, så bliver de bare mødt med kærlighed.
Danmarks Radio viser finalen af 11. sæson på lørdag.