Erik Særkjær gør en forskel som Natteravn i Hammel: - De unge møder os utroligt positivt
Der er sket meget i Hammel, siden Natteravnene kom til byen sidste sommer. Dengang klagede mange over høj musik og efterladt rod fra de unges festivitas, og det resulterede i et borgermøde på Søndervangskolen, hvor både politi og SSP deltog i håb om at komme problemerne til livs.
I dag er situationen en helt anden. Det meste foregår indendørs til privatfester, og antallet af klager til politiet er faldet gevaldigt i Hammel.
Det tidligere byrådsmedlem Erik Øster Særkjær er en af dem, der har gået rundt i de sene timer med gul jakke på for at skabe tryghed blandt byens unge. For ham betyder det meget at være med til at gøre det mere trygt at være ung i Hammel, og han mærker tydeligt de unges begejstring for Natteravnene, når han er ude.
Derfor skal gruppen bestå. Ellers risikerer man forværring på området igen. Men med den frivillige gruppes nuværende størrelse er det vigtigt for ham at udbrede budskabet om, at flere voksne nemt kan melde sig på banen - det behøver ikke at koste mere end nogle timer tre gange om året.
Der er sket store forandringer med de unge i Hammel, siden Natteravnene er kommet til byen. Det mener i hvert fald Erik Øster Særkjær, tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Favrskov.
Han er én blandt nogle håndfulde voksne, der sidste sommer meldte sig frivilligt til at gå rundt i Hammel i de sene aftentimer for at holde et vågent øje på byens unge og få dem til at føle sig trygge i mørket.
- Sidste sommer sad jeg stadig i byrådet, hvor vi efterlyste natteravne i Hammel. Jeg har selv arbejdet i fritids- og ungdomsklub i 10 år, og fordi jeg har den erfaring med mig, tænkte jeg, at jeg kunne hjælpe. Og når man beder andre om at gøre noget for byen, må man også selv gå foran, siger Erik Øster Særkjær.
Så det gjorde han.
Grunden til, at byrådet efterlyste nogle som ham selv, var, at der især i sommeren 2021 var flere klager rundt i byen over unges højlydte musik og efterladte rod. Selv mener det tidligere byrådsmedlem altså, at situationen er markant forbedret siden da.
- Det er svært at sætte en finger på, om det lige er os, der har gjort forskellen. Jeg tror også, at de unge selv har lyttet til kritikken fra dengang, og det samme har forældrene, som nu meget oftere lægger hus til privatfesterne, så alt ikke foregår udendørs rundt om i byen, siger han.
Derfor vil han gerne rose både forældrene og de unge.
- De synes, det er hyggeligt
I begyndelsen var det ikke altid lige let at være Natteravn i byen. Nogle af de unge søgte væk, når de så de voksne frivillige i gule jakker. Muligvis fordi de var bekymrede for, om Natteravnene kunne finde på at sladre til andre om, hvad de unge lavede, vurderer Erik Øster Særkjær.
Siden er oplevelsen blevet en anden. De unge ved nu, at Natteravnene er der for de unges skyld og for at skabe tryghed i de sene timer - ikke for at snage.
- Nu møder de os utrolig positivt, siger Erik Øster Særkjær.
- De synes, det er hyggeligt - bare det, at vi er der, og man kan få en snak med os, hvis man har lyst. De føler, at de roligt kan give den gas, for der er altid nogen at henvende sig til.
Erik Øster Særkjær, natteravnRygtet flytter sig jo. Hvis ikke der er voksne, som går rundt i byen, er det nemmere at komme udefra.
Særligt til årets Hammel Hestemarked var de unge svært begejstrede for Natteravnene, oplevede han.
- Her blev vi jo nærmest modtaget med flere kærlighedserklæringer.
Unge kommer udefra
En udfordring på netop Hestemarked var dog de unge, som kom fra andre byer. Ifølge Erik Øster Særkjær var en gruppe unge fra Aarhus mødt op "for at svinge med armene", hvorfor Natteravnene måtte tilkalde politiet.
Faktisk er en af de største udfordringer ved ungdomslivet i Hammel ifølge ham, når unge fra andre byer kommer. Det er oftest her, balladen sker - ikke når det blot er de lokale unge, der fester og hygger sig.
Derfor er det vigtigt, at Natteravnene består - også i en by som Hammel, hvor der ikke er diskotek, men hvor de frivilliges ture går mod steder som skolerne og spejderhytten. For hvis de pludselig ikke er der til at gå og holde øje længere, så risikerer man, at flere udefra vil komme på besøg for at lave ballade, mener Erik Øster Særkjær.
- Rygtet flytter sig jo. Hvis ikke der er voksne, som går rundt i byen, er det nemmere at komme udefra.
Det giver anledning til en opfordring fra en lokal, der selv nyder de sene gåture i byen i andre voksnes selskab:
- Det er en relativt nem ting at gøre, og det er superhyggeligt at gå rundt sammen med to andre natteravne. Man behøver ikke at melde sig på banen mere end tre gange om året, hvis det er det, man kan. Så jeg håber, at flere vil være med, så vi kan blive ved med at sikre Natteravnenes eksistens i Hammel, afslutter han.