Uden linje 55 til Hammel kan Victor ikke komme til gymnasiet: - Det er frustrerende
En af de besparelser, der præsenteres i regionens sparekatalog for Midttrafik, er rute 55, der forbinder Bjerringbro og Hammel. I sparekataloget lægges der blandt andet op til, at bussen kun skal køre en enkelt gang mellem Hammel og Favrskov Gymnasium om morgenen - og på den tid af dagen slet ikke køre mellem Bjerringbro og Hammel.
Det vil få store konsekvenser for flere gymnasieelever, der bor i Favrskovs oplandsbyer. En af de elever er 17-årige Victor Thuun Mørk Jensen, der bor i Sall med sin familie. Han holder meget af at bo på landet, men han holder også meget af gymnasiet, som ligger i Hadsten. Med regionens spareforslag til rute 55 bliver det dog umuligt for ham at komme i skole med offentlig transport. Og det giver anledning til bekymring - både hos gymnasieeleven selv og for hans forældre, som nu begynder at tænke i alternativer. Men dem er der ikke mange af.
I 2018 blev Sall kåret til Årets Landsby af Region Midtjylland. Fem år senere kan byen blive afskåret fra omverdenen, hvis det står til selvsamme region.
Netop regionen har nemlig fremlagt et sparekatalog over busruter, som man overvejer at skære ned på. En af de fremlagte muligheder er at spare på buslinje 55, der forbinder Bjerringbro og Hammel. I regionens forslag vil man nedlægge alle afgange, som Region Midtjylland finansierer, "da ruten har en svag regional betydning", lyder det.
Tilbage på ruten vil være fem dobbeltafgange mellem Thorsø og Hammel midt på dagen samt en enkelt afgang om morgenen fra Hammel til Favrskov Gymnasium - alle er afgange, som finansieres af Favrskov Kommune. Der vil altså ikke længere være afgange mellem Bjerringbro og Hammel i morgentimerne.
Et sådan spareforslag vil dog ikke være uden konsekvenser. Blandt andet vil det ramme unge gymnasieelever, som bor i oplandet mellem Bjerringbro og Hammel. En af dem er 17-årige Victor Thuun Mørk Jensen, der bor i et hus i Sall med sine forældre og sin lillesøster.
Ingen anden bus
Uden bus 55 kan han ikke komme fra Sall til Hammel om morgenen og videre til Favrskov Gymnasium.
- Den eneste anden bus, der kører fra Sall til Hammel, er 12'eren, som er en skolebus. Men den er først i Hammel 07.53, hvis jeg tager den tidligste afgang fra Sall om morgenen, og så kan jeg ikke nå nogen busser derfra til Hadsten - så misser jeg første blok. Så uden bus 55 er det umuligt for mig at komme til gymnasiet i Hadsten med bussen, siger Victor Thuun Mørk Jensen.
Han har selv læst hele sparekataloget igennem, og det er ikke just opmuntrende læsning for en 17-årig, der er begejstret for at gå i gymnasiet og glad for sine passionerede lærere og nye kammerater.
- Jeg har tænkt meget over, hvordan jeg skal komme i skole. Jeg har læst hele sparekataloget for at få et bedre indblik i det. Og jeg synes, det er frustrerende. Jeg går i gymnasiet og har allerede rigtig meget, jeg skal lave der. De (regionen, red.) gør det sværere for os at have fritidsaktiviteter, fritidsjob og at se vores venner, fordi de skal spare penge, siger han.
Faktisk forstår han ikke, hvorfor man overvejer at spare store dele af ruten væk. Det er nemlig ikke sådan, at der ingen mennesker er med bussen om morgenen.
- Det kan godt være, at ruten fra Hammel til Favrskov Gymnasium samler rigtig mange folk op. Men den samler også en del op her og i Thorsø. Når jeg stiger på bussen her i Sall, så kan jeg se mindst 10 personer, der sidder i bussen allerede - og oveni kommer de fem, der stiger på bussen sammen med mig.
Ikke altid salt på stierne
Et alternativ til bus 55 om morgenen kunne måske være at gå eller cykle de fire-fem kilometer til rutebilstationen i Hammel. Her er udfordringen for Victor Thuun Mørk Jensen, at han har rygproblemer, der gør, at han ikke bør gøre sig afhængig af at lave fysisk aktivitet for at komme i skole hver dag.
- Hvis jeg skulle gå hele vejen til Hammel en dag, hvor jeg har meget ondt i ryggen, ville det være meget smertefuldt, siger han.
Desuden ville det tage ham en time ekstra at komme i skole på denne måde.
- Jeg vil helt ærligt sige, at jeg ville have meget mindre lyst til at stå op om morgenen, hvis jeg vidste, at jeg skulle til at gå ind til Hammel for at tage en bus. Så skulle jeg gå ved 6-tiden for at nå bussen derfra.
Hans forældre ville heller ikke være meget for den idé.
- Hvis Victor skulle afsted på cykel eller gåben, ville jeg godt nok have det skidt med det som forælder. Der er også vejret at tage i betragtning. Om vinteren er det ikke altid stierne, der bliver saltet som det første, og så kunne man nemt bruge den dobbelte tid på at komme til Hammel, siger hans mor Lene Mørk Jensen.
Den 17-årige gymnasieelev er ikke vild med scootere, så det ser familien heller ikke som en holdbar løsning.
- De (regionen, red.) skærer simpelthen mulighederne væk fra de unge mennesker. Så kan vi ikke bo ude på landet mere, og så bliver vi tvunget til at flytte ind til byen, siger Lene Mørk Jensen.
Der er så dejligt ude på landet
Egentlig havde forældrene overvejet, om de skulle sælge deres hus og i stedet flytte ind til Hammel, inden deres søn begyndte i gymnasiet. Men de valgte at blive, fordi de holder så meget af at bo i landsbyen, og fordi projektet hurtigt ville blive uoverskueligt med højere priser inde i byen, behov for transport den anden vej for deres datter, som går på privatskole i Sall og husenes liggetider i landsbyen.
Men når busruterne begynder at forsvinde, bliver det sværere at bo i oplandsbyerne - og det lokker heller ikke ligefrem mange nye tilflyttere til. Det er endnu en bekymring til samlingen.
- Det bekymrer os da, at vi har valgt at bo i en by, der gør, at vores børn skal gå på kompromis eller måske i det hele taget slet ikke skal have lov til at tage en uddannelse, uden at vi skal kunne køre dem frem og tilbage. Vi vidste jo, da de var små, at vi skulle køre dem til spejder og andre ting. Det var med i vores tanker, da vi købte huset her. Men vi havde hele tiden forventet, at når de fik en vis alder, så kunne de selv transportere sig frem og tilbage, siger Lene Mørk Jensen.
Også familiens søn holder af at bo i den lille landsby.
- Jeg kan godt lide at bo på landet. Jeg synes, det er bedre end larmen i større byer som for eksempel Hammel. Der er meget mere larm end herude, siger Victor Thuun Mørk Jensen.
Det kan dog være, han kan blive tvunget væk alligevel, hvis rute 55 nedskæres, som der lægges op til i regionens sparekatalog.
Hvad med kostgymnasium?
Victor Thuun Mørk Jensen er glad for at gå i gymnasiet, og han har store ambitioner om at læse videre på universitetet, når han om to et halvt år har fået sin studenterhue på. Måske vil han læse historie eller arkæologi.
Med sandsynligheden for, at Salls eneste rute til Hammel - foruden den for sene skolebus - kan blive delvist nedlagt, er der derfor anledning til store bekymringer hos familien Jensen.
Om familiens eneste søn så ville skifte til et andet alment gymnasium, ville der nemlig ikke være mulighed for at komme frem. Med forslaget om besparelser på linje 55, ville Victor Thuun Mørk Jensen i fremtiden heller ikke kunne komme til Bjerringbro Gymnasium. Heller ikke Silkeborg er så ligetil at komme til om morgenen med offentlig transport, fortæller han.
- Altså der er jo kun ét alternativ, og det er et kostgymnasium, for vi kan heller ikke tage fri for at skulle transportere ham, siger gymnasieelevens far Ronnie Thuun Jensen.
- Nu har vi endelig fået Victor hjem fra efterskole igen, og det er da dejligt. Så jeg ville være træt af at skulle sende ham væk igen. Men det kan være, at vi skal til at finde et kostgymnasium, fordi det ikke kan fungere på andre måder, hvis den bus ikke skal køre gennem Sall længere. Og så hedder det enten Rønde, Grenaa eller Struer - men det er der også bare nogle andre udgifter forbundet med, siger han.