Robotten Robert har sat turbo på Allans genoptræning: Den kan noget, mennesker ikke kan
For Allan Olsen venter der mange timers genoptræning, inden han er tilbage på højkant og kan forlade rehabiliteringscentret i Hammel. En del af genoptræningen står en robot for, og det klarer den godt.
Faktisk rigtig godt. For robotten bliver aldrig træt, og den kan bøje Allans ben igen og igen, mens hans muskler genvinder deres styrke. Robotten, som kaldes Robert, er et eksempel på, hvordan teknologiske løsninger kan hjælpe i plejesektoren.
Det er ikke kun Allan, men også hans fysioterapeut Pernille Rasmussen, der er begejstret for den utrætteligt arbejdende maskine. "Jeg jo bruge min tid på at hjælpe en anden patient samtidig med, at robotten hjælper Allan".
Den hvide stålarm vrider sig i alle retninger og følger symbiotisk menneskebenets bevægelser. Foden glider ud, så knæet strækkes, og derefter ind igen. Sådan fortsætter robotten og benet, og hver fuldført bevægelse slutter med et "pling." Efter 50 gentagelser lyder en fanfare.
- Ja, man arbejder jo for at høre fanfaren til sidst, smiler Allan Olsen, manden bag benet, der er koblet sammen med robotten.
64-årige Allan Olsen er indlagt på kommunens døgntrænings- og korttidsafsnit i Hammel, som er et slags limbo mellem de klinisk hvide hospitalsvægge og hjemmets trygge rammer, hvor formålet er at blive genoptrænet til at kunne klare sig selv.
Midt i oktober kunne Allan Olsen hverken bevæge sine arme eller ben. Nu, blot halvanden måned senere, kan han gå fire-fem skridt selv og en del længere med hjælp. Og det skyldes særligt denne nyerhvervede robot, der går under navnet Robert, som har sat turbo på Allan Olsens genoptræning.
- Havde du spurgt mig for en måned siden, om jeg kunne komme hjem og holde jul, havde jeg slet ikke troet på det. Men nu er jeg faktisk overbevist om, at selvfølgelig skal jeg det. Og det kan jeg helt sikkert takke Robert for, fortæller Allan Olsen.
Fra arbejdsmand til hjælpeløs
I sommer sagde Allan Olsen farvel og tak til sit job i Rema1000 i Søften. Nu var han klar til at nyde sit otium i Hadsten, hvor han bor med sin kone, som pensionist og som morfar til snart fem.
Freden varede dog ikke længe, for en dag i september bippede hans pacemaker, som han havde fået indopereret et årti tidligere efter en blodprop i hjertet. Han ringede fluks til alarmcentralen og kom med fuld fart på hospitalet.
Men en ulykke kommer som bekendt sjældent alene, og efter få dages indlæggelse ringede alarmklokkerne omkring Allan Olsens seng. Hans tarm var sprunget, en livsfarlig tilstand, der sendte ham i to ugers kunstig koma.
- Jeg opdager slet ikke, at det sker. Da jeg vågner nogle uger senere, er jeg helt forvirret. Jeg har været i en underlig drømmende tilstand, og min familie må have troet, at jeg var blevet skør. Da min højgravide datter kommer på besøg, spørger jeg hende, hvordan det går med den nyfødte, hvortil hun siger, 'Jamen far, du kan jo godt se, jeg stadig er gravid,' fortæller Allan Olsen.
- Og derudover kan jeg hverken løfte mine arme eller ben. De er svundet helt ind og føles forfærdeligt tunge.
Efter fjorten dages inaktivitet er musklerne er forsvundet i en grad, som har gjort ham helt hjælpeløs.
Robert kan blive ved for evigt
- Kan du huske, hvad belastningen skal være? Spørger fysioterapeut Pernille Rasmussen og kigger mod Allan Olsen, der ligger med benet i en skinne, der er koblet op på robotten.
- 9, svarer han prompte.
- Hold da op, du rykker bare hver gang, svarer hun, mens hun er ved at logge ind på Allan Olsens personlige profil, der er registreret i robottens system.
For fire uger siden blev Allan Olsen flyttet til døgntrænings- og korttidsafsnittet og er siden da blevet trænet af fysioterapeuter og ergoterapeuter to gange om dagen. Den ene træningsgang er altid i robotten.
Robotten er en af kommunens nyeste satsninger indenfor såkaldt velfærdsteknologi. De fik den i maj i år, og efter en række reperationer i løbet af sommeren, er den endeligt kommet helt op at køre i løbet af oktober. Robotten kan simulere en fysioterapeuts præcise bevægelser, og give den træning som fysioterapeut Pernille Rasmussen har givet så mange indlagte i de mere end 25 år, hun har været ansat.
- Jeg indstiller den med de bevægelser, jeg ellers ville have lavet med patienten. Det kan eksempelvis være de her stæk-bøj øvelser, som Allan laver, hvor jeg holder patientens ben og giver noget modstand. Men det er enormt hårdt fysisk arbejde for medarbejderen, så jeg kan måske klare 3 gange 10 gentagelser. Der kan Robert jo fortsætte for evigt, og sommetider kommer patienten måske komme helt op på 100.
Udover at være til stor fysisk aflastning for fysioterapeuterne, effektiviserer den samtidig deres arbejde.
- Jeg skal bare bruge tid på at indstille robotten, og så kan patienten faktisk klare sig selv. Og så kan jeg jo bruge min tid på at hjælpe en anden patient samtidig med, fortæller den erfarne fysioterapeut.
Flere ældre kræver højere kvalitet
- Allan har forbedret sig enormt hurtigt. Det skyldes også, at robotten kan klare passivt arbejde for patienten som at sætte bevægelse i benet. Det kan man også gøre ved at cykle uden belastning, men er man hårdt medtaget kan man jo kun cykle få minutter ad gangen.
Udover effektivitet og fysisk aflastning er det helt essentielt, at giver robotten faktisk giver genoptræningen højere kvalitet, end hvad et menneske kan.
- Der er ingen tvivl om, at Robert (robotten, red.) gør en kæmpe forskel, det er helt tydeligt at se i Allans tilfælde, hvor det er gået meget hurtigt, siger fysioterapeut Pernille Rasmussen.
Lige nu er robotten blot leaset i en prøveperiode men med mulighed for en købsaftale. Skal den forlænges om et år, er det netop de parametre - kvalitet, effektivitet og arbejdsmiljø - man fra forvaltningsside ser på, forklarer Jakob Kirkegaard, afdelingsleder for Sundhed og Træning i Favrskov Kommune.
- Med robotten kan vi tilbyde noget mere og dermed skabe hurtigere fremskridt for patienten, fortæller han.
- Vi kan jo se på den demografiske fremskrivning, at vi får flere ældre, og derfor kan vi godt regne med at få langt flere af disse genoptræningssager. Men samtidig kommer vi til at mangle penge og hænder. Så hvis vi kan løse nogle af problemerne ved at give så god kvalitet, at folk kommer hurtigere tilbage til det vante liv, så er den helt sikkert alle pengene værd.
I træningshallen hopper Allan Olsen nu af madrassen og går selv over til sin kørestol. Han ruller sig ind mod sit midlertidig hjem på korttidsafsnittet, hvor der ved sengen pynter med billeder af børn og børnebørn.
- Alle mine børnebørn har været på besøg, fortæller han stolt.
- Men den ældste på 11 var ellers ikke meget for det. Han synes nemlig, det havde været lidt uhyggeligt, da jeg var indlagt på hospitalet. Men så ringede jeg og fortalte ham om, hvor jeg er nu - og her er trods alt lidt hyggeligere - og så kom han også på besøg.
På søndag skal Allan hjem og besøge sit eget hjem for første gang, siden han blev indlagt i slutningen af september. Og selvom han føler at have ventet længe, har genoptræningen taget sådan fart, at han kommer hjem langt hurtigere, end han havde turdet regne med.