Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Robotten Robert er flyttet ind på genoptræningscentret i Hammel og er blot en af mange teknologier, der hjælper medarbejdere og ældre i velfærdsregi. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Kan teknologien passe vores ældre?

"Robotterne kommer og tager vores arbejde."

Det er en velkendt parole, når det gælder den teknologi, der i stigende grad infiltrerer vores arbejdsmarked. Særligt når såkaldte robotter udfører arbejdsopgaver, der plejede at tilhøre mennesker. Og måske især, når det handler om arbejdsopgaver med ældre borgere, for er det ikke alt for kompliceret for dem? Kan man overhovedet stole på, at det virker? Og risikerer vi, at den ældre sidder og bliver ensom, hvis fysiske hjemmeplejebesøg skiftes ud med teknologiske løsninger?

Men det tyder på, at den virkelige historie er en helt anden.

Igen og igen råber politikere og civilsamfundsorganisationer "winter is coming" om den kommende velfærdskrise, hvor konsekvenserne af et stigende antal ældre og færre varme hænder, skyller ind over os som en flodbølge, vi kan se i horisonten, men endnu ikke kender konsekvenserne af. Ja, det lyder både skræmmende og som en kold fornøjelse for vores ældre, som i forvejen ikke får nær den hjælp, som vi egentlig gerne vil give dem.

Så hvis nu teknologien faktisk kan tage noget af arbejdsbyrden fra plejepersonalet, må det jo være en kæmpe gevinst, skulle man mene. Mon man kan gå så langt som at sige, at teknologien er en af løsningerne på selve krisen?

Ja, det er den faktisk, fortæller John René Keller Lauritzen, der er sekretariatschef for Social og Sundhed i Favrskov Kommune. Man arbejder allerede med en masse velfærdsteknologi i sektoren, som ikke bare aflaster medarbejderne, men også giver bedre service til borgeren - som i sidste ende er kommunens vigtigste opgave.

I dette nyhedsbrev møder vi en vaskeægte robot. Den er døbt noget så originalt som "Robert" og har til huse på døgntrænings- og korttidsafsnittet i Hammel. Robert har hjulpet 64-årige Allan Olsen med at komme langt hurtigere tilbage til at kunne klare sig selv, end både han og personalet havde turde håbe på. For halvanden måned siden kunne han end ikke bevæge arme og ben, men nu kan han rejse sig og gå selv. Simpelthen en teknologisk solstrålehistorie.

De teknologiske løsninger er altså win-win, skulle man mene. Men udvikling kommer sjældent uden skepsis. Og de teknologiske løsninger har da også sat gang i diskussioner om, hvad god pleje egentlig er. Både i forvaltningen, blandt politikere og hos den enkelte plejer skal man nu bedømme, hvornår teknologien kan erstatte det fysiske møde, og det leder til en række virkelig spændende argumenter, som du kan læse om i denne anden artikel i dagens nyhedsbrev, hvor vi foruden John René Keller Lauritzen taler med Social- og Sundhedsformand Rikke Randrup Skåning (S) og Marianne Duelund, der er medarbejder på plejehjemmet Solhøj, hvor de i øjeblikket afprøver elektroniske vendemadrasser på deres beboere.

Hvad ville du selv mene om at blive passet af en robot? Er det fremmedgørende eller frigørende?

Har du eller dine pårørende erfaringer med velfærdsteknologi eller har du input til diskussionen, så lad os endelig høre fra dig på manlo@favrskovliv.dk

Og nu vi taler om en ny version af noget gammelt (altså ældrepleje i robot-format), så er jeg tilbage på pinden her på FavrskovLIV. Jeg var med til at opstarte mediet i sin tid, men har været på barsel det meste af i år. Og som de fleste forældre vil kunne genkende, vender jeg tilbage i en meget klogere og en lille smule mere træt version af mig selv. Men vigtigst af alt, så kribler det i mine fingre for at få lov til at skrive de vigtigste historier om og til jer, kære læsere.

Tak fordi du læser med.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Allan Olsen har fået hjælp af robotten Robert under sin indlæggelse på døgntrænings- og korttidsafsnit i Hammel. Fra ikke at kunne bevæge arme og ben, da han kom, kan han nu efter blot halvanden måned, gå selv. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Robotten Robert har sat turbo på Allans genoptræning: Den kan noget, mennesker ikke kan

For Allan Olsen venter der mange timers genoptræning, inden han er tilbage på højkant og kan forlade rehabiliteringscentret i Hammel. En del af genoptræningen står en robot for, og det klarer den godt. 

Faktisk rigtig godt. For robotten bliver aldrig træt, og den kan bøje Allans ben igen og igen, mens hans muskler genvinder deres styrke. Robotten, som kaldes Robert, er et eksempel på, hvordan teknologiske løsninger kan hjælpe i plejesektoren. 

Det er ikke kun Allan, men også hans fysioterapeut Pernille Rasmussen, der er begejstret for den utrætteligt arbejdende maskine. "Jeg jo bruge min tid på at hjælpe en anden patient samtidig med, at robotten hjælper Allan".

En robot er flyttet ind på rehabiliteringscentret i Hammel. Robotten, der hjælper med at genoptræne knæ og ben, giver effektivitet og aflastning til medarbejderne og højere kvalitet til de indlagte. Og hvor en medarbejder har naturlige menneskelige begrænsninger, kan robotten fortsætte for evigt, fortæller fysioterapeut Pernille Rasmussen.

Den hvide stålarm vrider sig i alle retninger og følger symbiotisk menneskebenets bevægelser. Foden glider ud, så knæet strækkes, og derefter ind igen. Sådan fortsætter robotten og benet, og hver fuldført bevægelse slutter med et "pling." Efter 50 gentagelser lyder en fanfare.

- Ja, man arbejder jo for at høre fanfaren til sidst, smiler Allan Olsen, manden bag benet, der er koblet sammen med robotten.

64-årige Allan Olsen er indlagt på kommunens døgntrænings- og korttidsafsnit i Hammel, som er et slags limbo mellem de klinisk hvide hospitalsvægge og hjemmets trygge rammer, hvor formålet er at blive genoptrænet til at kunne klare sig selv.

Da Allan Olsen blev indlagt i første omgang og knap kunne bevæge sin krop, trænede robotten hans fødder i hans egen seng. Både Allan Olsen og fysioterapeut Pernille Rasmussen er overbevist om, at robotten er essentiel for den hurtige genoptræning. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Midt i oktober kunne Allan Olsen hverken bevæge sine arme eller ben. Nu, blot halvanden måned senere, kan han gå fire-fem skridt selv og en del længere med hjælp. Og det skyldes særligt denne nyerhvervede robot, der går under navnet Robert, som har sat turbo på Allan Olsens genoptræning.

- Havde du spurgt mig for en måned siden, om jeg kunne komme hjem og holde jul, havde jeg slet ikke troet på det. Men nu er jeg faktisk overbevist om, at selvfølgelig skal jeg det. Og det kan jeg helt sikkert takke Robert for, fortæller Allan Olsen.

Fysioterapeuten kan med sine bevægelser indstille robotten, som brugte hun sine egne arme til genoptræningen. Snart får de også en enhed, så den kan bruges til at genoptræne arme.

Fra arbejdsmand til hjælpeløs

I sommer sagde Allan Olsen farvel og tak til sit job i Rema1000 i Søften. Nu var han klar til at nyde sit otium i Hadsten, hvor han bor med sin kone, som pensionist og som morfar til snart fem.

Freden varede dog ikke længe, for en dag i september bippede hans pacemaker, som han havde fået indopereret et årti tidligere efter en blodprop i hjertet. Han ringede fluks til alarmcentralen og kom med fuld fart på hospitalet.

Men en ulykke kommer som bekendt sjældent alene, og efter få dages indlæggelse ringede alarmklokkerne omkring Allan Olsens seng. Hans tarm var sprunget, en livsfarlig tilstand, der sendte ham i to ugers kunstig koma.

- Jeg opdager slet ikke, at det sker. Da jeg vågner nogle uger senere, er jeg helt forvirret. Jeg har været i en underlig drømmende tilstand, og min familie må have troet, at jeg var blevet skør. Da min højgravide datter kommer på besøg, spørger jeg hende, hvordan det går med den nyfødte, hvortil hun siger, 'Jamen far, du kan jo godt se, jeg stadig er gravid,' fortæller Allan Olsen.

- Og derudover kan jeg hverken løfte mine arme eller ben. De er svundet helt ind og føles forfærdeligt tunge.

Efter fjorten dages inaktivitet er musklerne er forsvundet i en grad, som har gjort ham helt hjælpeløs.

Patientens ben kommer i en skinne, som kobles op på robotten. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Robert kan blive ved for evigt

- Kan du huske, hvad belastningen skal være? Spørger fysioterapeut Pernille Rasmussen og kigger mod Allan Olsen, der ligger med benet i en skinne, der er koblet op på robotten.

- 9, svarer han prompte.

- Hold da op, du rykker bare hver gang, svarer hun, mens hun er ved at logge ind på Allan Olsens personlige profil, der er registreret i robottens system.

For fire uger siden blev Allan Olsen flyttet til døgntrænings- og korttidsafsnittet og er siden da blevet trænet af fysioterapeuter og ergoterapeuter to gange om dagen. Den ene træningsgang er altid i robotten.

Robotten er en af kommunens nyeste satsninger indenfor såkaldt velfærdsteknologi. De fik den i maj i år, og efter en række reperationer i løbet af sommeren, er den endeligt kommet helt op at køre i løbet af oktober. Robotten kan simulere en fysioterapeuts præcise bevægelser, og give den træning som fysioterapeut Pernille Rasmussen har givet så mange indlagte i de mere end 25 år, hun har været ansat.

- Jeg indstiller den med de bevægelser, jeg ellers ville have lavet med patienten. Det kan eksempelvis være de her stæk-bøj øvelser, som Allan laver, hvor jeg holder patientens ben og giver noget modstand. Men det er enormt hårdt fysisk arbejde for medarbejderen, så jeg kan måske klare 3 gange 10 gentagelser. Der kan Robert jo fortsætte for evigt, og sommetider kommer patienten måske komme helt op på 100.

Udover at være til stor fysisk aflastning for fysioterapeuterne, effektiviserer den samtidig deres arbejde.

- Jeg skal bare bruge tid på at indstille robotten, og så kan patienten faktisk klare sig selv. Og så kan jeg jo bruge min tid på at hjælpe en anden patient samtidig med, fortæller den erfarne fysioterapeut.

Pernille Rasmussen har mange års erfaring som fysioterapeut på afsnittet og er ikke i tvivl om, at robotten kan gøre en kæmpe forskel for både medarbejdere og patienter. Derfor håber hun, at lejeperioden kan blive forlænget, når dne udløber næste år i oktober. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Flere ældre kræver højere kvalitet

- Allan har forbedret sig enormt hurtigt. Det skyldes også, at robotten kan klare passivt arbejde for patienten som at sætte bevægelse i benet. Det kan man også gøre ved at cykle uden belastning, men er man hårdt medtaget kan man jo kun cykle få minutter ad gangen.

Udover effektivitet og fysisk aflastning er det helt essentielt, at giver robotten faktisk giver genoptræningen højere kvalitet, end hvad et menneske kan.

- Der er ingen tvivl om, at Robert (robotten, red.) gør en kæmpe forskel, det er helt tydeligt at se i Allans tilfælde, hvor det er gået meget hurtigt, siger fysioterapeut Pernille Rasmussen.

Lige nu er robotten blot leaset i en prøveperiode men med mulighed for en købsaftale. Skal den forlænges om et år, er det netop de parametre - kvalitet, effektivitet og arbejdsmiljø - man fra forvaltningsside ser på, forklarer Jakob Kirkegaard, afdelingsleder for Sundhed og Træning i Favrskov Kommune.

- Med robotten kan vi tilbyde noget mere og dermed skabe hurtigere fremskridt for patienten, fortæller han.

- Vi kan jo se på den demografiske fremskrivning, at vi får flere ældre, og derfor kan vi godt regne med at få langt flere af disse genoptræningssager. Men samtidig kommer vi til at mangle penge og hænder. Så hvis vi kan løse nogle af problemerne ved at give så god kvalitet, at folk kommer hurtigere tilbage til det vante liv, så er den helt sikkert alle pengene værd.

I træningshallen hopper Allan Olsen nu af madrassen og går selv over til sin kørestol. Han ruller sig ind mod sit midlertidig hjem på korttidsafsnittet, hvor der ved sengen pynter med billeder af børn og børnebørn.

- Alle mine børnebørn har været på besøg, fortæller han stolt.

- Men den ældste på 11 var ellers ikke meget for det. Han synes nemlig, det havde været lidt uhyggeligt, da jeg var indlagt på hospitalet. Men så ringede jeg og fortalte ham om, hvor jeg er nu - og her er trods alt lidt hyggeligere - og så kom han også på besøg.

På søndag skal Allan hjem og besøge sit eget hjem for første gang, siden han blev indlagt i slutningen af september. Og selvom han føler at have ventet længe, har genoptræningen taget sådan fart, at han kommer hjem langt hurtigere, end han havde turdet regne med.

Allan Olsen ser frem til snart at kunne rykke tilbage i sit eget hjem - måske i begyndelsen af det nye år. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.
John René Keller Lauritzen er sekretariatschef i Social og Sundhed i Favrskov Kommune og står for kommunens brug af velfærdsteknologi. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Flere og flere robotter i Favrskovs ældrepleje: Kan de erstatte de varme hænder?

Om 20 år er der næsten dobbelt så mange borgere over 80 år i Favrskov Kommune, som der er i dag. Mange af dem vil være plejekrævende. Men samtidig anslås det, at der vil komme til at mangle tusindvis af ansatte i plejesektoren i 2042. Hvad gør man så? 

En af løsningerne kan være at kigge mod velfærdsteknologien, og det gør man da også allerede i Favrskov Kommune, hvor man har erkendt, at teknologien både kan frigive medarbejderkræfter og højne kvaliteten. 

Teknologi kan ikke være løsningen alene, og der er etiske dilemmaer, man skal forholde sig til, lyder det fra både forvaltning og byråd. Men hvor det giver mening, kan de teknologiske muligheder blive en vigtig medspiller og et godt supplement til varme hænder.

Teknologi kan løse flere og flere udfordringer for kommunen, blandt andet i hjemmeplejen. Den skaber højere kvalitet for borgerne og aflaster medarbejderne. Så kan den også løse den kommende udfordring med manglende hænder?

Velfærdsteknologien har fundet vej til Favrskovs ældrepleje. En robot kan nu afløse fysioterapeuten i genoptræning af borgerens knæ. En automatisk madras kan vende den ældre, mens han sover, og snart vil tablets gøre indtoget i mange borgeres hjem og erstatte nogle af fysiske besøg fra hjemmehjælperen.

Begrebet "velfærdsteknologi" er ikke nyt i kommunen, men de teknologiske løsninger bliver kun flere og flere - og bedre. Taler man med forvaltning, politikere og medarbejdere er resultaterne til at tage at føle på: Kvaliteten af plejen bliver simpelthen højere.

- Vi har talt om velfærdsteknologi i mange år. Det har vist sig at være enormt effektivt på nogle områder, hvor teknologien kan aflaste eller overtage for en medarbejder. Og vi skal jo bruge ressourcerne rigtigt, siger byrådsmedlem Rikke Randrup Skåning (S), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Det er ingen hemmelighed, at antallet af ældre i Favrskov - som i resten af landet - kun går op. Samtidig bliver der færre af de såkaldte "varme hænder".

Et nærliggende spørgsmål er derfor, om det eksploderende udbud af velfærdsteknologi kan være en løsning på problemet?

Robotter kan ikke erstatte mennesker, men...

I 2042 vil der være næsten dobbelt så mange borgere over 80 år i Favrskov, som der er i dag. Den befolkningsgruppe vil derfor udgøre 82,3 procent af kommunens befolkningstilvækst de næste 20 år. Samtidig bliver det sværere og sværere at rekruttere nok sundhedspersonale. Bare i år er optaget på landets sundhedsuddannelser faldet med 20 procent, og i 2030 kommer der på landsplan til at mangle 16.000 sosu'er. Man skal altså nå ud til langt flere mennesker med færre hænder.

Og teknologien er faktisk én af løsningerne, hvis man spørger John René Keller Lauritzen, der er sekretariatschef for Social og Sundhed i Favrskov Kommune og har siden begyndelsen af dette år stået for at samle indsatsen for brug af velfærdsteknologi i kommunen.

- Vi tænker helt sikkert teknologien ind. For hvis den kan bidrage til et bedre arbejdsmiljø og en bedre trivsel, kan det hjælpe os med at rekruttere og holde på medarbejdere. Samtidig kan teknologien være med til at skabe højere kvalitet, og det giver også arbejdsglæde.

Velfærdsteknologi

I Favrskov Kommune har man i hjemmeplejen brugt velfærdsteknologi i mange år til at hjælpe borgerne i det daglige og samtidig frigøre medarbejdere til andre opgaver. Et eksempel er robotstøvsugeren, som i dag er så udbredt at den ikke længere kaldes velfærdsteknologi. To nyere eksempler, der stadig er under afprøvning, er en oppustelig "vendemadras", der kan vende den ældre borger i søvnen for at undgå liggesår, og en robot til genoptræning af ben på rehabiliteringscentret.

Velfærdsteknologi er dog ikke kun store robbotter, men også mindre hjælpemidler, der kan hjælpe i hverdagen. I Favrskov Kommune arbejder hjemmeplejen med fire forskellige kufferter med forskellige små hjælpemidler, som plejer kan tage med ud til den ældre for at gøre opmærksom på de teknologier der findes, som kan hjælpe deres hverdag. I en af kufferterne er der fokus på personlig hygiejne, en anden handler om køkkenet, den tredje om faldforebyggelse og den fjerde om medicinhåndtering. Det kan være alt fra en ske, der stabiliserer sig selv, hvis man ryster under spisning, medicinpåmindere, hoftebeskyttere eller bestemt lyssætning til hjemmet.

Kan teknologien være med til at effektivisere, så man sparer minutter blandt personalet?

- Det er klart, at når en robot eller teknologi kan klare en opgave, frigiver det dyrebar tid, som medarbejderen kan bruge på noget andet. Se bare robotstøvsugere, som vi ikke længere kalder velfærdsteknologi. Den giver jo plejeren mulighed for at bruge tiden med borgeren, svarer John René Keller Lauritzen og fortsætter:

- Men jeg er ikke meget for kun at tale om sparede minutter. For teknologien er ikke en enkeltstående løsning, der kun skal hjælpe med af afbøde det drastisk stigende behov for flere hænder i plejen de kommende år. Det handler om kvaliteten, for hvis vi bare implementerer alt muligt, så kan vi hurtigt på papiret spare minutter. Men hvis det ikke virker, skal der alligevel bruges mere tid på at løse problemet bagefter, og hvis borgeren ikke føler sig tryg, leverer vi ikke den kvalitet og ydelse, som altid vil være vores primære formål.

Derfor det også vigtigt med en grundig afprøvningsperiode, når det gælder nye teknologier, forklarer formand for Social- og Sundhedsudvalget Rikke Randrup Skåning.

- Det er vigtigt, at vi anvender den teknologi, der rent faktisk giver mening. Det lyder måske simpelt, men vi skal have valuta for pengene. Eksempelvis vendemadrasserne: Hvis medarbejderne ser et behov for flere af dem, fordi de kan spare slitage på medarbejderne og give bedre søvn til borgeren, så skal vi have flere af dem. Men selvfølgelig skal vi prøve dem af, før vi bare indkøber en masse uden at kende effekten.

Robotten Robert er en af de nyeste velfærdssatsninger i kommunen. Den er på prøveperiode på rehabiliteringscentret i Hammel og har indtil videre vist forrygende resultater, fortæller medarbejderne på centret. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Teknologi giver kvalitet, trivsel og effektivitet

John René Keller Lauritzen nævner tre vigtige parametre, når det gælder velfærdsteknologi: Kvalitet, trivsel og effektivitet. Et godt eksempel er vendemadrassen, som altså lige nu testes på kommunens plejehjem. Det er en tynd luftmadras, der ligger under den almindelige madras og er tilkoblet en motor, der puster den op fra side til side og på den måde varierer den ældres liggestilling. Tre af madrasserne bruges på plejecenter Solhøj i Hammel.

- Vendemadrassen giver borgeren en nattesøvn langt højere kvalitet, fordi man slipper for at blive vækket flere gange i løbet natten for at skulle vendes af personalet. Og vi ved, at en sammenhængende nattesøvn har stor betydning for trivslen, fortæller Marianne Duelund, der er ansat som social- og sundhedsassistent og forflytningsvejleder på Solhøj.

Vendemadrassen giver derfor også aflastning til medarbejderne, der slipper for to nattelige vendinger hos hver af borgerne.

- Det er en stor hjælp for os ansatte. De tunge løft er nogle af de opgaver, der giver de ansatte belastningsskader i arme, skuldre og ryg, som vi her kan spare.

Og det leder frem til det sidste punkt: Effektiviteten.

- Selvom vi stadig skal tjekke til den ældre og se om de eksempelvis skal have ny ble, sparer vi to besøg per nat. Det frigiver værdifuld tid, siger sosu Marianne Duelund.

De tre vendemadrasser, der lige nu er i brug på Solhøj, er alle sammen brugt af demente borgere, fortæller SOSU Marianne Duelund.

Hvad er borgernes oplevelser af at bruge madrassen?

- De ved sandsynligvis ikke, at den bliver brugt, svarer hun.

Så de er ikke blevet spurgt forinden?

- Nej, det kan man ikke med nogle, der er så kognitivt udfordret. Men det er min klare oplevelse, at de får en bedre søvn, fordi de ikke bliver vækket. Det er en meget mere blid måde at blive vendt på, end vi mennesker kan give.

Rikke Randrup Skåning er formand for Social og Sundhedsudvalget i Favrskov Kommune. Hun ser mange muligheder i teknologien, men det skal give mening. Foto: Jesper Rehmeier

Både sekretariatschef John René Keller Lauritzen og byrådsmedlem Rikke Randrup Skåning erkender da også, at der er en række etiske dilemmaer, når det kommer til teknologien, men at det er den ældres ve og vel, der altid skal sættes forrest:

- Det er klart, at man skal have stor etisk omsorg, især med ting der inkluderer en form for overvågning. Men når det kan give borgeren en højere kvalitet, kan vi jo kun være glade, som eksempelvis vendemadrassen, der giver uforstyrret søvn, siger Rikke Randrup Skåning.

Undersøgelse af velfærdsteknologi

Favrskov Kommune har lavet et samarbejde med Alaxandra Instituttet, som løbende laver undersøgelser af medarbejdernes og borgernes oplevelse af kommunens brug af velfærdsteknologi i ældreplejen. Undersøgelserne er begyndt dette efterår, og kommunen forventer at få nogle af de første resultater i begyndelsen af det nye år.

Ifølge John René Keller Lauritzen har man ikke specifikke retningslinjer i organisationen for, hvordan man som medarbejder træffer valg om brugen af velfærdsteknologier:

- Vi har meget stor tillid til vores medarbejdere, som er sammen med de ældre borgere hver eneste dag og kender dem godt. Vi tror på, at de kan træffe beslutningen, der giver bedst kvalitet for borgeren.

Mange ældre vil gerne klare sig selv

Sekretariatschef John René Keller Lauritzen ser et stort potentiale for netop vendemadrassen:

- Udover at undgå tunge løft kan medarbejderen også slippe for at køre langt ud på en mørk landejendom midt om natten. Så på sigt kan vi sandsynligvis spare hele besøg, siger han.

Måske ringer alle dine alarmklokker lige nu. For kan en robot virkelig erstatte det fysiske møde mellem borger og plejepersonale?

- Det er klart, at det er kun, hvis dét at vende borgeren er besøgets eneste formål, at man helt kan udelade et besøg. Det vil jo ofte være det 4. eller 5. besøg på et døgn, man kan spare væk. Så det er for det meste steder, hvor hjemmeplejen er stadig i tæt kontakt med den ældre i løbet af døgnet, siger John René Keller Lauritzen.

Derfor er det ifølge John René Keller Lauritzen vigtigt, hvordan man indfaser hjælpemidlerne.

- Det skal foregå langsomt og med udgangspunkt i den ældres behov. Nogle gange vil der være en periode, hvor der både er fysisk besøg og den teknologiske løsning på samme tid. Og så vil det først være, når begge parter føler sig helt trygge, at man måske kan udfase det fysiske besøg.

Favrskov Kommune har tidligere forsøgt sig med en skærmløsning, hvor hjemmehjælpere kunne tale med ældre borgere gennem en skærm. Men den kom aldrig ud i hjemmene og mødte borgerne. Efter tre års prøveperiode måtte de i foråret opgive, fordi teknikken ofte svigtede og medarbejderne mistede tilliden til systemet.

Nu har de dog fundet en ny skærm-løsning, som allerede er velafprøvet og i brug i mange af landets kommuner, og som skal i brug i Favrskov fra næste sommer.

- Det er en ny måde at definere pleje på. Men der kan faktisk ligge rigtig god hjemmehjælp og sygepleje i et digitalt møde, siger John René Keller Lauritzen.

Netop det fysiske besøg er også ofte til diskussion blandt politikere.

- Vi har lige haft diskussion på psykiatriområdet, hvor man vil indfase flere virtuelle besøg. Men det er ikke et enten/eller. Det er ikke sådan, at man fra den ene dag til den anden ikke længere får besøg derhjemme, der findes eksempelvis også tryghedsopkald, som er en mellemvej, siger formand for Social- og sundhedsudvalget Rikke Randrup Skåning.

- Hvis en borger har hyppige besøg, hvor plejeren kun er tilstede i kort til ad gangen, så tror jeg, der er bedre kvalitet i, at noget kan klares på en skærm, og bruge den sparede tid sammen med borgeren. Det vigtigste er, at vi har mange redskaber, så vi kan tilpasse tilbuddet for den enkelte, tilføjer hun.

Også blandt medarbejderne er der ofte diskussioner om det fysiske versus det virtuelle møde, fortæller John René Keller Lauritzen.

- Det er klart, at de nye teknologier kræver noget andet af plejerne. Det sætter gang i en diskussion af, hvad god hjemmepleje egentlig er. Og hvis man er uddannet før skærme var en udbredt del af vores liv, så virker det måske forkert. Men min erfaring er, at så længe vi tager det i et tempo, hvor alle kan følge med, så er de fleste enormt positive. Generelt oplever jeg stor opbakning blandt medarbejderne.

Hvad er borgerens oplevelse af ikke at få fysisk besøg?

- Det er helt sikkert sværest, hvis man er vant til at få fysisk besøg, siger John René Keller Lauritzen og fortsætter:

- Men man skal passe på med at ophøje "det fysiske møde" til det eneste rigtige. For rigtig mange ældre vil faktisk gerne være selvhjulpne og har ikke lyst til at have en bil fra hjemmehjælpen holdende i indkørslen flere gange om dagen.

Kommunen har i flere år brugt en såkaldt medicinpåminder, der bipper, når borgeren skal tage sin medicin, og som har erstattet et fysisk fremmøde eller et telefonopkald.

- Vi ser en helt ny generation af ældre i disse år. De 75+ årige, der er enormt friske og vant til det digitale liv gennem eksempelvis smartphones og tablets. Det er et minimum af hjælp de skal have, og faktisk vil de allerhelst bare kunne klare sig selv så længe som overhovedet muligt, siger John René Keller Lauritzen og afslutter:

- Det handler ikke bare om at spare et besøg, men om at borgen for et mere værdigt og selvstændigt liv.

Vedtaget af byrådet: Plads til nye boligområder i to hovedbyer, og så sættes der yderligere strøm til den grønne omstilling

Få et overblik over nogle af de projekter og sager, som de 25 byrådspolitikere i Favrskov Kommune lige har behandlet.

Næste etape af Vadsted-området rykker tættere på

Det er her, den næste af etape af udstykningen i Vadsted skal finde sted. Området er 35 hektar og ligger sydvest for Hammel. Foto: Favrskov Kommune

Først kom Kornmarken. Nu er turen så kommet til Havrebakken

Det er navnet på den nye udstykning, som der lægges an til i Vadsted i det sydvestlige Hammel. I tirsdags nikkede byrådet ja til et lokalplanforslag for området, som nu er i otte ugers offentlig høring.  

Et lokalplanforslag for et 35 hektar stort boligområde med plads til både parcelhuse, rækkehuse og fællesskabsbaserede boliger i det bugtede landskab som udgøres af to dalforløb. 

Der bliver plads til i alt 175 boliger i lokalplanområdet, og som Nils Borring kunne fortælle, går planerne om udstykning i området faktisk helt tilbage til 1974 og daværende Hammel Kommune. 

- Og faktisk har interessen for at bosætte sig området været markant i endnu længere tid. Der er i hvert fald tegn på beboelse fra yngre jernalder i området. Det bliver måske noget at få gravet op, når vi kommer lidt længere hen i processen, lød det fra Nils Borring. 

Men det er for tidligt endnu at sende gravemaskiner og arkæologer ud til det, der altså kommer til at hedde Havrebakken. Lige nu er området nemlig privatejet, men det er tænkt som en kommunal udstykning. Der er derfor dialog med lodsejerne om overtagelse.

At der er yderligere vækst på vej til Hammel glæder et af byens byrådsmedlemmer.

- Jeg bliver så glad, når vi får lokalplaner frem og gode projekter med mulighed for bebyggelse i Hammel og Ulstrup lige så vel som i Søften, Hadsten og Hinnerup. Det vidner om et Favrskov i balance, at vi også tror på væksten i den her del, sagde en tilfreds Mette Nøhr (K).  

Mere strøm til den grønne omstilling i hjemmeplejen

En af de elbiler, der det seneste års tid har kørt rundt i Favrskov Kommunes hjemmepleje. Foto: Favrskov Kommune

Sidste år udskiftede Favrskov Kommune 12 af hjemmeplejens biler med nye elbiler. 

Da byrådet traf beslutningen, blev det også aftalt at evaluere omstillingen efter et års tid for at vurdere, om det giver mening at udskifte de resterende biler til el. 

Det gør det, har politikerne besluttet. Nu skal de resterende 46 biler i hjemmeplejen byttes ud med elbiler. 

Der er tale om leasingbiler, og derfor sker udskiftningen løbende, når leasingkontrakterne udløber. 

Plejepersonalet skal selvfølgelig kunne sætte elbilerne til opladning, og derfor er det også nødvendigt at opsætte et antal ladestandere. Udbygningen af den infrastruktur beløber sig til 600.000 kroner. 

Nu kan borgerne i Ulstrup forholde sig til en ny lokalplan

Sådan så grunden, hvor Expedit altså tidligere havde til huse, ud i maj i år, da Favrskov Kommune holdt borgermøde om grundens fremtid. Nu er der udarbejdet et forslag til en lokalplan for området. Foto: Jesper Rehmeier

- Byrådet skal her tage stilling til en lokalplan for det, vi gennem tiden har kaldt Expeditgrunden. Det skal den ikke blive ved med at hedde. Om den kommer til at hedde "Central Park", ja det ved jeg ikke.

Ja, der har været meget snak om Expeditgrunden i Ulstrup. Som den altså ikke længere skal kaldes, hvad Nils Borring (S) gjorde opmærksom på, da han sammen med de andre folkevalgte behandlede et forslag til en plan for områdets fremtid. 

Tidligere på året holdt Favrskov Kommune borgermøde for at høre borgerne i Ulstrup, hvad de gerne så ske med grunden, og nu er der så et lokalplansforslag. Det borgermøde var FavrskovLIV med til, og her kan du få genopfrisket, hvad der blev talt om.

I lokalplansforslaget lægges der op til, at det 3,6 hektar store område kan udlægges til både klassiske parcelhusgrunde, rækkehuse, småerhverv og sågar små grunde på helt ned til 450 kvadratmeter. 

- Vi prøver her at operere med en ny boligstørrelse, som måske kan være med til at ramme en beboergruppe, som vi ikke tidligere har kunnet tilgodese, forklarede Nils Borring. 

Lokalplanen er nu i høring i otte uger, og der kan meget vel gå flere år, inden hele området, der altså tidligere var kendt som Expeditgrunden, er realiseret og plantet til med boliger og rekreative områder. I forslaget til lokalplanen lægges der op til en såkaldt "grøn byggemodning", hvor de grønne, rekreative områder etableres først. 

En idé, som formanden for Plan- og Landdistriktsområdet Nils Borring i hvert fald bakker op om. 

- Skulle jeg komme med et personligt ønske, så håber jeg, at det grønne område bliver rigtig stort, for jeg tror, realiseringen af planen kommer til at tage noget tid. Og så er det godt at have noget pænt at kigge på imens.