Hanerne får lov at beholde hovedet, men skal lukkes ind klokken 18: - Det skaber dårligere dyrevelfærd, mener hønseejer
Per Kring Jensen er en af de mange, der har skrevet et høringssvar til det reviderede hønseregulativ, som træder i kraft efter nytår. Han forstår ikke, hvorfor forvaltningen skal gå ind og lave regler, der gælder for alle, i stedet for at løse klager over larm fra hønsefugle individuelt. Og Per var langt fra den eneste, der var utilfreds.
Forvaltningen havde lagt op til at forbyde hanekyllinger ældre end 20 uger, men de mange høringssvar fik dem til ændre den del. Forslaget var ment som en hjælp til dem, der føler sig generet af støj, lyder det fra forvaltningen. Det er dog ikke sådan, at det drejer sig om enormt mange utilfredse borgere, kan man forstå.
Både fra forvaltningen og fra politisk side glæder det, at så mange borgere har givet deres mening til kende. Og et af medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget mener da heller ikke, at det giver mening at stramme reglerne.
Per Kring Jensen åbner havelågen, og to islandske fårehunde hilser ivrigt velkommen. Et par langhårede, livlige og fredelige vagthunde, der sætter fine poteaftryk på bukserne. Foran huset går et par rappende løbeænder rundt. I decemberkulden er der ikke mange dræbersnegle til ænderne, men om sommeren arbejder de for føden ved at holde grøntsagerne fri af de slimede snegle. Per og hustruen dyrker et væld af grøntsager i nyttehaven og er faktisk selvforsynende i den afdeling. Ænderne har været en fantastisk investering, siger Per.
Køledisken med æg holder familien sig også fra, når de køber ind. For 18 høns og en hane optager det bageste hjørne af haven i en fin og solid hønsegård, og de levere masser af æg. Fjerkræene omdanner køkkenaffald og gulerodstoppe til æg, men det er ikke alt, de gør. Dyrene giver også livskvalitet og glæde, og derfor skrev Per Kring Jensen et høringssvar til det reviderede hønseregulativ. Han mener nemlig ikke, at det er kommunens opgave at gå ind og begrænse eller besværliggøre Favrskovborgeres mulighed for at holde høns med flere og strammere regler.
Derfor er fjerkræejerne i Favrskov blevet sure
10. august behandlede Teknik- og Miljøudvalget et forslag til et revideret hønseregulativ.
I det forslag stod der blandt andet, at "Hold af andefugle, kalkuner, haner og hanekyllinger ældre end 20 uger, er ikke tilladt."
Og desuden:
"Hvis hold af høns eller andre fugle, giver anledning til væsentlige støjgener, skal de holdes i et mørkelagt eller lydisoleret hus fra kl. 18.00 til kl. 07.00 mandag til fredag og fra kl. 18.00 til kl. 08.00 på lørdage samt søn- og helligdage."
Forslaget til det nye hønseregulativ blev sendt i høring, og det kom der hele 30 høringssvar ud af. Der var gennemgående utilfredshed med de to punkter. Det første punkt er strøget i det endelige regulativ, som blev vedtaget i november. Den anden del består. Det nye hønseregulativ er gældende fra nytår.
Regulativet er gældende for ikke-erhvervsmæssigt hold af høns, duer, volierefugle mv. i byzone- og sommerhusområder samt områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig- og erhvervsformål.
De nye regler dikterer, at hønsehold skal være lukket inde fra klokken 18 til klokken 7 i hverdagene og klokken 8 i weekenderne. Det er Per Kring Jensen ikke fan af.
- Jeg synes ikke, at det etisk er okay at spærre dem inde i så lang tid, særligt om sommeren, hvor det altså kan være ret varmt i et hønsehus. Jeg vil da heller ikke selv spærres inde, jeg vil selv have lov at bestemme, hvornår jeg vil ind. Jeg synes, det minder lidt om dyreplageri, at de skal lukkes så længe inde. Som samfund bevæger vi os jo ellers mod mere dyrevelfærd.
Det gør det også til en praktisk udfordring, som kan være svær at løse, mener han.
- Skal man aflevere børn tidligt eller møde på arbejde før klokken 7, så man ikke kan lukke hønsene ud, hvad gør man så? Så er man jo sådan set diskvalificeret fra at holde høns, lyder det fra Per Kring Jensen.
- Skal ikke gøre en fjer til ti høns, men...
Efter høringsfasen skulle politikerne i Teknik- og Miljøudvalget godkende det reviderede hønseregulativ. Hvor det altså er besluttet, at hanerne får lov at overleve, også efter deres 20 ugers fødselsdag. Det blev dog ikke enstemmigt vedtaget, for Konservatives René Schneider kom med et ændringsforslag til § 2, stk. 6, hvor det altså er besluttet, at høns skal lukkes ind klokken 18. Byrådsmedlemmet ville have det ændret til solnedgang i stedet. Den var resten af udvalget ikke med på, og René Schneider kunne ikke tiltræde indstillingen.
Det kan Favrskovborgere heller ikke, kan man læse af høringssvarene.
- Jeg kan godt forstå, at folk er imod. At man skal være hjemme klokken 18 for at lukke dyr ind, det er fjollet. Det er i hvert fald ikke for dyrevelfærden, at man skal gøre det. Her om vinteren er det ikke noget problem, der går de jo tidligt i seng, men om sommeren er det noget andet. Og høns larmer jo ikke generelt, så hvorfor ikke bare lade dem gå ind selv? Og hvem skal køre rundt og regulere og holde øje, spørger René Schneider.
Han fortæller, at han selv har siddet i Hegnsynet, og at der indimellem kan opstå stridigheder mellem naboer over larmende høns, men at man som regel finder ud af det naboerne imellem.
Uddrag fra høringssvar til det nye hønseregulativHønseholdere kan ikke få høns til at gå ind på bestemte tidspunkter før solnedgang, medmindre man indfanger hver høne og sætter denne ind i hønsehuset. Indfangning vil stresse dyrene og være en umulig daglig opgave for hønseholdere.
Det glæder René Schneider, at så mange borgere bad forvaltning og politikere om at holde hænderne fra hanerne.
- Tit hører vi ikke rigtig noget fra folk, men her er der da nogen, der bemærker hvad vi laver. Og jeg er glad for, at der er blevet lavet ændringer. Det var også helt galt, at vi skulle forbyde haner. Det er jo ikke alle haner, der larmer, og de er med til at holde styr på flokken.
- Hvad med larmende voksne?
Per Kring Jensen bor mellem Sall og Hammel og har haft høns i tre år. Hans hus ligger i en landzone, og dermed gælder reglerne for hønseregulativet ikke for ham. Så hvorfor overhovedet skrive et høringssvar? Jo, fordi han føler, at der er reguleringer og regler nok, og at man som mennesker og naboer må kunne finde løsninger, hvis haner galer.
- Det kan godt være, det lyder lidt romantisk, men det der med hanegal, det er en del af kulturen, som har fulgt os i rigtig, rigtig mange år. Man holder høns alle steder i verden. Man ser hønen ruge, og så frem til, at man får en kylling ud af det, og den en dag selv lægger et æg. Og måske selv være med til at slagte hønen eller hanen en dag. Det giver et helt andet forhold til dyr.
Og der er hanen jo ret afgørende?
- Ellers kommer der jo ingen kyllinger. Så kommer processen ingen vegne. Derfor kan man ikke få den forståelse for liv og død. Det giver ikke det samme at se YouTube-video, hvor man får det forklaret.
Men man jo godt holde høns uden at have en hane?
- Det kan man. Men den naturlige fremdrift og det at have kyllinger, det kan man jo ikke få. At være spændt på at se, om der er kommet kyllinger, når man kommer hjem fra arbejde. Kyllinger, man har købt, følger ikke en bestemt høne, men det er gør de kyllinger, der er udruget i hønsehuset. Der er noget andet i det, en anden værdi, som skaber en anden forståelse. Og følelsesmæssigt er der også noget andet i det. Det giver en livskvalitet, siger Per Kring Jensen.
Det bør heller ikke være kommunens tid værd at indføre flere regler for fjerkræ, lyder det fra Per Kring Jensen.
- Hvad med kirkeklokker eller larmende hunde? Eller larmende voksne? Skal vi også forbyde det? Jeg synes heller ikke, vi som samfund skal lave så mange regler. Vi laver regler, når der er problemer ,vi ikke kan løse på andre måder.
Havde forventet en reaktion
Da forvaltningen præsenterede det oprindelig udkast til det reviderede hønseregulativ for Teknik- og Miljøudvalget, var det med en lille advarsel i bunden af af sagsdokumentet:
"... derfor forventer Teknik og Miljø kritiske høringssvar i høringsperioden, særligt fra fjerkræforeninger. Det primære formål med stramningen er at reducere støjgener i boligområder og deraf følgende klagesager".
Uddrag fra høringssvar til det nye hønseregulativJeg vil være utrolig ked af hvis vi ikke kan få lov til og forsat at have høns i haven. De giver hygge og rigtig gode æg. “Frie dyr “ = bedre dyrevelfærd og det er vigtigt. Vi skal tilbyde alle dyr et godt liv.
Fjerkræforeningerne pippede da også ind med deres besyv, men mange svar kom altså fra helt almindelige Favrskovborgere, som vil have deres haner i fred og give fuglene lov til at gå ude, til dyrene selv beslutter, at det er sengetid.
Hos forvaltningen glæder det, at borgerne gav deres mening til kende.
- Som jeg ser det, er det da et udtryk for demokrati. Man hører folk og lader dem komme til orde, og har vi jo også lyttet. Personligt er jeg ikke overrasket over, at der kom en reaktion, for da det oprindelige hønseregulativ blev indført for godt 10 år siden, skabte det også en del debat, siger Steffen Carton Nielsen, miljøsagsbehandler i Favrskov Kommune.
Som hobbyavler får man altså lov at beholde sin hane, ænder eller kalkuner. Ifølge Steffen Carton Nielsen var der da heller ikke så mange, der gav udtryk for tilfreds med ændringerne i regulativet, som man havde troet i forvaltningen.
- Vi havde indtryk af, at vi havde fået en del andre henvender om utilfredshed med hanegal, men uden egentlige klager. Vi havde et indtryk af et mørketal med af der var generet, men ikke ville klage til os. Men dem har vi altså ikke hørt fra i høringsfasen.
Tilpas mange høringssvar gik altså på kritik af det punkt, at det blev strøget. Men en anden stramning i forhold til det tidligere hønseregulativ består, trods en del utilfreds i høringssvarene.
Tidligere sagde reglerne, at høns skulle lukkes ind ved solnedgang, men det er nu ændret til, at dyrene skal være indendørs fra klokken 18 til 7 i hverdagene og 8 i weekenderne. Steffen Carton Nielsen understreger, at der er tale om støjende fuglehold til gene for naboer. Og af regulativet fremgår det, at "hanegal i ovennævnte tidsrum vil som udgangspunkt blive betragtet som en væsentlig støjgene." Formålet er altså at imødekomme naboklager over støjgener, lyder forklaringen.
Ifølge Steffen Carton Nielsen har der siden 2020 været ni klagesager over støj fra høns i Favrskov Kommune.
9 støjklager siden 2020, det lyder da ikke mange?
- Det kan man sagtens argumentere for, men de kan være omfangsrige og kræve meget tid for os at behandle. Det er også derfor, vi har spurgt folk. Tanken var, at det kunne lette vores sagsbehandling, men også sikre folks ret til ro og fred.
Kører I rundt og tjekker, om folk har lukket deres høns ind klokken 18?
- Nej vi tager ikke rundt og laver opsøgende kontrolarbejde. Normalt går høns jo bare rundt og larmer ikke specielt meget. Men hvis naboerne betragter det som en væsentlig gene, skal vi ud og lave en vurdering. Og igen, jeg understreger kraftigt, at det kun er, hvis der er tale om støjende fugle.