Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De fleste af de fem dyreste boliger til salg i Favrskov i øjeblikket har deres egen sø. Fælles for dem alle er, at de ligger naturskønt i yderkanten af byerne.

Boligsalget styrtdykker, men her er markedet sundt

De seneste år har boligpriserne i Favrskov - som i resten af landet - kun haft én kurs: opad. Ejendomsmæglerne havde haft kronede dage, boligerne kom knap ned i skuffen, før de var solgt igen og i budrunderne overbød den ene køber den anden.

Hver gang man troede, at toppen var nået, fortsatte det, og alle os der ikke nåede med på bølgen, har revet os selv i håret over den friværdi-FoMo, det har skabt. Som var det et tog, der kørte væk og aldrig kom tilbage, stod man med følelsen af, at nu bliver jeg jo aldrig boligejer.

Men er der noget, man har lært, hvis man bare hørte bare en smule efter under makroøkonomi-lektionerne i samfundsfag, er det, at markedet går op og ned. Og nu er tiderne vendt.

Det sidste halvår er renterne og inflationen steget, og boligpriserne faldet. Særligt i byerne. Men hvad med Favrskov og oplandet? Søger folk stadig ud af byerne eller holder de på deres penge, til markedet bliver mere stabilt?

Begge dele, simpelthen. Her på FavrskovLIV har dykket vi ned i tallene for Favrskovs boligmarked i 2022, som du kan læse om i den første af dagens to artikler. Jeg kan afsløre, at der er solgt 40 procent færre boliger i kommunen i år, end der blev sidste år. Det er alligevel noget af en nedgang.

Særligt nogle huse, er svære at sælge, fortæller ejendomsmæglerne. For med den energikrise, vi står i, er husets energikilde nærmest det første, køberen spørger til. Og det er noget af en udfordring for de huse i oplandet, der ikke har fjernvarme.

Men det faldende salgstal betyder ikke nødvendigvis, at en krise en under opsejling, mener både ejendomsmæglere og boligøkonom hos Boligsiden Birgit Daetz.

- Det er interessant, at Favrskov er grøn. (...) det tyder på, der er lyst til at handle, siger hun.

Hvad Birgit Daetz mener med, at Favrskov er "grøn," må du læse artiklen for at få svar på.

Tendensen er dog, at flere af os holder vejret - og holder på pengene - og venter på et mere sikkert boligmarked, før vi køber. Og mens vi venter, kan man jo passende bruge tiden på at lure lidt. Så det har vi gjort for dig, og det er der kommet en ret spændende samling huse ud af.

I dagens anden artikel har vi nemlig en smule kuriøst fundet de fem dyreste boliger, der ligger på Favrskovs boligmarked netop nu. Og her taler vi altså arkitektur, liebhaveri og naturskønne udsigter i særklasse.

God læse- og lurelyst og god weekend.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Antallet af bolighandler i Favrskov er 40 procent lavere end sidste år. Men til gengæld er der en stigning i antallet af handler i november sammenlignet med oktober. De lokale ejendomsmæglere er optimistiske. Foto: Signe Goldmann

Færrest solgte boliger i 9 år - men alligevel er det gode nyheder: Her er Favrskovs boligmarked anno 2022

I 2022 blev der solgt 619 boliger i Favrskov. Der er et fald på 40 procent sammenlignet med sidste år. Nedslaget i prisen er da også vokset, og alt tyder på, at det går fra sælgers til købers marked.
Men Favrskov er faktisk en "grøn kommune," hvis man ser på handlerne de seneste måneder. Folk søger nemlig stadig ud af byerne, og derfor er ejendomsmæglerne positive.
Læs, hvad der er op og ned om udviklingen på boligmarkedet i Favrskov 2022.

Efter årevis med et brandvarmt boligmarked, synes tendensen at have vendt. 2022 bliver året med færrest solgte boliger i Favrskov i næsten et årti. Spørger man ejendomsmæglere og boligøkonomier er markedet dog ikke så slemt og priserne er heller ikke faldet synderligt. Få overblikket her.

Snart går vi endnu et årsskifte i møde. Men i år ser økonomien, renterne og ikke mindst boligmarkedet væsentlig anderledes ud, end det gjorde sidste år ved denne tid.

Da fyldte coronaepidemien stadig meget med den heldige bivirkning - for sælgerne - at boligmarkedet var stukket af. Boligerne blev solgt på rekordtid og priserne gik kun én vej: Opad. 2021 blev det bedste år nogensinde, beskriver flere af Favrskovs ejendomsmæglere.

Vi skulle dog ikke langt ind i 2022, før der kom andre boller på suppen. Med krig i Europa, energikrise og inflation fulgte stigende renter og boligmarkedet blev pludselig et mere usikkert sted. Allerede i sommer berettede medierne om store prisdyk og forventede mere af samme. "Boligpriserne falder i 3. kvartal" lød det i oktober, og senest her i december kunne man se, at huspriserne i november havde taget et stort fald - 4,1 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. På landsplan er tendensen tydelig: færre boliger fremvises, færre sælges og priserne falder.

Men hvordan ser det ud i vores kommune? Ifølge et par af kommunens ejendomsmæglere og en boligøkonom hos Boligsiden er det ikke så skidt endda og kan ikke måle sig med de store fald, man ser i byerne.

Energikilde har betydning for salg

Antallet af bolighandler i Favrskov er - som i resten af landet - styrtdykket sammenlignet med sidste år.

2022 bliver året med færrest solgte boliger i Favrskov i de sidste ni år. I år er der handlet 619 boliger i Favrskov, mod 1039 sidste år. Det er et fald på 40 procent.

- Helt grundlæggende er aktiviteten på boligmarkedet gået ned, og formodningen er også, at en del bolighandler blev fremskyndet under corona, hvilket gør, at færre køber nu, fortæller Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hvad er Boligsiden?

Boligsiden er ejet af landets ejendomsmæglere, men selvstændigt drevet, og samler alle landets bolighandler på samme hjemmeside for at gøre det let for landet boligkøbere. De indhenter dermed statistik om alle boliger på markedet og alle handler, der foretages. 

Ifølge Jens Christian Christensen, indehaver af EDC Hadsten, er liggetiden da også blevet længere, og langt færre boliger bliver solgt som skuffesalg.

- Hvor der tidligere var fem købere til et hus, er der nu typisk kun én. Og vi havner sjældent i budrunder.

Det bekræftes når, man kigger på det gennemsnitlige nedslag i prisen, der er mere end fordoblet i løbet af året. Det gennemsnitlige nedslag i prisen lød i januar på 274 kr. pr. kvadratmeter til 582 kr. i november.

- Under corona talte man ikke om afslag. Men nu er der flere og stigende nedslag i prisen, fortæller Jens Christian Christensen.

De boliger, der i øjeblikket er sværest at sælge, er boligerne i oplandet, altså udenfor Hinnerup og Hadsten, forklarer han. Og det skylder særligt én faktor:

- Energikilden er fuldstændig afgørende, og nu er det nærmest det første, køber spørger til. Derfor kan vi se et stort skel mellem husene i byerne, der har fjernvarme og boligerne i oplandet, der eksempelvis har gas.

- Medierne får det til at lyde værre, end det er

Er der en krise under opsejling på boligmarkedet? Det spørgsmål stillede vi to af Favrskovs mæglere.

- Vores oplevelse er, at i de fleste tilfælde gør medierne det værre, end det rent faktisk er. Især for vores område. Selvfølgelig er vi faldet i antallet af handler, alt andet ville være mærkeligt, når man tager de stigende renter og energipriser i betragtning, men værre er det ikke, lyder det fra Jens Christian Christensen fra EDC.

Han beretter, at de ikke er langt under deres egne tal fra 2019, som var det sidste "normale år" før corona:

- Det stikker ikke af længere, som det gjorde under corona, hvor folk købte boligerne nærmest uanset prisen. Nu skal vi arbejde lidt mere for det, så det kræver, at man vurderer boligerne rigtigt og rammer den rigtige pris. Men så kan de stadig sælge.

Hos ejendomsmægler John Frandsen kan Jacob Laage Andersen heller ikke genkende det dystre billede. Han beretter derimod, at 2021 faktisk det næstbedste år de har haft i Hammel nogensinde:

- Her i provinsen ser vi det helt modsatte af byerne lige nu, for hvor det tidligere var priserne der pressede børnefamilierne ud til os, er det nu renterne. Vi har haft et helt fantastisk år i Hammel, kun overgået af 2021, der var det bedst sælgende nogensinde.

Selvom der er sket et fald i bolighandlen på landsplan, rammer det dog enkelte kommuner forskelligt, fortæller boligøkonom Birgit Daetz.

- Generelt har vi oplevet, at det er de steder, hvor priser er steget mest - overordnet byerne - at der er det største fald i salget. Faktisk viser vores nyeste tal, at 50 kommuner har oplevet en lille stigning i antallet af salget fra oktober til november, og en af dem er Favrskov, siger hun.

Ifølge Boligsiden er antallet af handler i Favrskov steget fra 30 i oktober til 39 i november.

- Det er interessant, at Favrskov er grøn (på kortet i Boligsidens artikel, der viser kommuner med fremgang fra oktober til november, red.). Jeg ved godt, at der ikke er utrolig mange handler, men det tyder på, der er lyst til at handle, ligesom i andre omegnskommuner, siger Birgit Daetz.

Længere liggetid og mange boliger på markedet

Prisudviklingen i kommunen er ikke gået synderligt nedad, når man ser på det seneste år. I begyndelsen af året lød den gennemsnitlige kvadratmeterpris på solgte boliger i Favrskov på 14.376 kr. I november er prisen faldet til 14.319 kr.

Ser man på antallet af boliger i udbud i Favrskov er tallet vokset i løbet af 2022, hvor der ved udgangen af november er 312 boliger til salg mod 215 i januar.

Ifølge Birgit Daetz skyldes det ubetydelige prisfald og det store udbud, at færre boliger bliver solgt og i stedet ligger længere på markedet:

- Vi er stadig i den fase, hvor sælger har set prisstatistikkerne, der antyder, at priser ikke er faldet så meget og derfor ikke er villig til at gå ned i pris. Men samtidig oplever køber ikke at kunne købe for så meget, som de kunne tidligere, på grund af den stigende rente, energipriser osv. Det giver en forsinkelse på, hvor hurtigt man handler. Det betyder også at der er færre handler og flere boliger i udbud i længere tid.

Hun påpeger desuden, at selvom priserne på landsplan er faldet, ligner det ikke just et krak:

- Vi er blevet lidt fartblinde. Priserne er faldet, men de ligger stadig højere end for to år siden.

Folk søger stadig ud af byerne

Hvilket boligmarked ser vi ind i nu? Er det nu man skal lede efter sin drømmebolig og satse på et stort nedslag i prisen, eller skal man slå koldt vand i blodet og se tiden an?

- Vi forventer ikke, at priserne har fundet sit leje endnu. I en gennemsnitsbetragtning på landsplan vil se stadig se et prisfald, siger boligøkonom Birgit Daetz.

- Lige nu er der også en usikkerhed omkring de nye ejendomsvurderinger- og skatter, som har været udskudt flere gange, men hvis man køber inden 1. januar 2024 er man omfattet af omfangsregel. Det kunne godt sætte lidt gang i salget næste år.

Ifølge Birgit Daetz er der stadig en tendens til - som ejendomsmægler Jacob Laage Andersen netop påpeger - at folk søger ud af byerne og i stedet køber hus i oplandskommunerne. Der er ingen grund til panik, siger hun, men til gengæld er det vigtigt med rettidig omhu.

- Lige nu er det vigtigt sørge for at have solgt, før man køber. De sidste par år har det været modsat, fordi man vidste, at man altid kunne få boligen solgt. Men man skal ikke være panikslagen, man kan sagtens købe - og sælge - bolig lige nu. For hvis man sælger billigere, så kan du jo også købe billigere i den samme kommune. Så får du alligevel gevinsten.

De fleste af de fem dyreste boliger til salg i Favrskov i øjeblikket har deres egen sø. Fælles for dem alle er, at de ligger naturskønt i yderkanten af byerne.

Liebhaveri, strålende udsigter og særegen arkitektur: Her er Favrskovs dyreste huse på markedet

I den dyreste ende af Favrskovs boligmarked kan man få både egen sø, skov, pejsestue eller en bolig op til 400 kvadratmeter. Mens nogle ejendomme er moderne og arkitektegnede, er andre velholdt i en stil, der emmer af historie og rækker flere hundrede år tilbage. 
FavrskovLIV har samlet de fem dyreste huse til salg i kommunen lige nu.

Drømmer du om arkitektur og liebhaveri i særklasse? Om at have din egen sø? Eller om at leve livet som adelsfamilierne gjorde det for 100 år siden? Så kig med her og drøm dig ind i de fem dyreste huse, der i øjeblikket kan købes i Favrskov.

13.000.000 kroner.

Det er den nette sum, man må smide for at blive ejer af Favrskovs i øjeblikket dyreste hus til salg. Med i købet får du 43 hektar jord, et isoleret værksted og en sø lige i baghaven.

FavrskovLIV har taget et kig på de dyreste huse, der er til salg i kommunen i øjeblikket. For de seneste år er kommunens boligpriser kun gået opad i takt med, at byboerne har søgt ro og plads i vores naturskønne kommune.

Og de dyreste huse er ikke så lidt interessante. Flere af dem ligner nærmest palæer eller godser fra en svunden tid, nogle byder på helt særlig arkitektur og med i købet får man typisk en overdådig udsigt samt et stort landskab at udforske. Og selvom de fleste af os nok ikke har råd til at købe, har man jo altid lov at drømme.

5. Majestætisk villa i Grundfør: 7,6 millioner kr.

Drømmer du om at åbne en restaurant i dit eget hjem? Så er det nu, du skal slå til.

For på en femteplads kan ejendomsmægler John Frandsen præsentere en villa hvor, man simpelthen "ikke kommer til at mangle noget," som der står i annoncen. Den naturskønt beliggende villa ligger i landsbyen Grundfør og giver mulighed for både bolig, erhverv og et mindre dyrehold.

Boligen er små 300 kvadratmeter med 3 værelser, en ekstravagant hall og charmerende brændeovn i den store stue.

Tryk på billederne hvis du vil på opdagelse i de smukke hjem.

Boligen har desuden en gildesal og et storkøkken, der i 20 år har huset restaurationen Tennegården, som er i dag er ejet af Allan Sortkjær. Til salg-skiltet betyder dog ikke, at Tennegården lukker, forsikrer ejeren:

- Jeg lejer mig blot ind, så jeg leder i øjeblikket efter et nyt sted at holde til. Jeg håber på at finde et sted i Hinnerup eller Hadsten, som kan åbne den 1. juli næste år. Vi kommer til at lave præcis lige så god mad og service, som vi plejer, siger Allan Sortkjær.

Ejendommen har en liggetid på 72 dage.

4. Arkitektdrøm i Hadsten: 8,25 millioner kr.

Har du et skarpt arkitektonisk blik, og sætter du pris på æstetik?

10 kilometer længere nord på, bliver vi i udkanten af Hadsten inviteret ind i denne "unikke liebhaverbolig," som ejendomsmægleren Home beskriver det.

Det er ret nemt at spotte på husets særegne udtryk, at det er arkitekttegnet. Der er bogstavelig talt højt til loftet i det særprægede, sortmalede køkkenalrum, hvor du både fra køkkenet, spisepladsen og kontoret kan falde i staver over udsigten gennem det store vinduesparti, der følger væggen i hele stueetagen. Udsigten kan også ses fra spabadet, hvor man kan slænge sig, mens man ser lige tænder for tv'er, der er oplagt at hænge ovenover.

Hvad der ellers er særligt iøjnefaldende er nemlig den naturskønne beliggenhed. Man ankommer til huset fra sine helt egen bøgeallé og til boligen hører en enorm "parklignende" have med udsigt over det omkringliggende landskab.

Huset er på 221 kvadratmeter, har seks rum og har været til salg i 52 dage.

3. Historisk lystejendom i Ulstrup: 8,495 millioner kroner.

Vil du lege adelsfamilie og bo i et "palæ" med utallige værelser, der emmer af historie?

I den anden ende af kommunen kan liebhaver-ejendomsmægleren Lilienhoff præsentere en gigantisk lystejendom på næsten 400 kvadratmeter og 228 kvadratmeter kælder. Ejendommens plantegning ligner noget, der med rette kunne udgøre brættet i detektivspillet Cluedo, og man kan uden tvivl forestille sig et barns glæde ved at lege gemmeleg i boligen, der til forveksling kunne ligne et gods.

Selvom villaen er renoveret og fornyet, har man fastholdt den originale stil, både i interiør og med de gamle planker fra da huset blev bygget.

Med boligens 10 soveværelser kan man let invitere hele familien på besøg med overnatning. Foruden at nyde hinandens selskab i pejsestuen, drikke drinks i baren eller mødes over et spil billard i i aktivitetsrummet og holde vinsmagning i vinkælderen, kan man gå på udflugt i den store have med egen sø og fortsætte turen ud i de knap 10 hektar jord, der hører til ejendommen.

Når gæsterne er taget hjem, kan man passende få brændt nogle kalorier af i det veludstyrede træningsrum, tage en tur i solarium og fornøje sig selv med en tur i det fritstående badekar i det store badeværelse på anden sal.

Boligen har en liggetid på 2453 dage, og har altså været til salg i knap 7 år.

2. Liebhaveri i Haurum: 8,5 millioner kroner.

Vil du bo i en moderne jagthytte lige i udkanten af Frijsenborgskovene?

Som et perfekt tegnet kort vender vi nu sydpå mod kommunens fjerde hovedby, Hammel. I Haurum er det igen Lilienhoff der er på spil, men denne gang i et langt mere moderne udtryk. Selvom boligen er fra 1930, er den gennemrenoveret i 2019 til energistandard A2010.

Villaen grænser op til Frijsenborg og efter en tur med jagtgeværet kan man varme sig ved pejsen i spisestuen, husets anden pejs i jagtstuen eller blot nyde gulvvarmen, der er over hele huset. Til aftensmaden kan man hente grøntsager fra den velassorterede køkkenhave og det velholdte drivhus. Efterfølgende kan man nyde en drink i hjemmebaren på husets øverste etage.

Her medfølger naturligvis også en storslået have med egen sø og fem hektar land.

Boligen på knap 200 kvadratmeter har 5 rum og en liggetid på 122 dage.

1. Landejendom med udsigt i Hadsten: 13 millioner kroner

Drømmer du om at holde landbrug og have masser af land? Så er denne ejendom måske noget for dig.

Selve huset er på 210 kvadratmeter med 4 værelser. Den er bygget i 2009 og er derfor i den klassiske 00'er stil med et relativt småt køkken, dog i et stort køkkenalrum. Fra opholdsstuen på første sal kan du læne dig tilbage og nyde udsigten over al det land, som solskinnet rammer, og som da er dit.

Det særlige ved denne ejendom er nemlig omgivelserne. Med i købet får du hele 43 hektar jord. I baghaven får du både sø, skov, og kuperet terræn. Mildest talt spektakulær natur, hvor du ikke så sjældent vil møde en gruppe kronvildt.

Boligen har en liggetid på 102 dage.