Færrest solgte boliger i 9 år - men alligevel er det gode nyheder: Her er Favrskovs boligmarked anno 2022
I 2022 blev der solgt 619 boliger i Favrskov. Der er et fald på 40 procent sammenlignet med sidste år. Nedslaget i prisen er da også vokset, og alt tyder på, at det går fra sælgers til købers marked.
Men Favrskov er faktisk en "grøn kommune," hvis man ser på handlerne de seneste måneder. Folk søger nemlig stadig ud af byerne, og derfor er ejendomsmæglerne positive.
Læs, hvad der er op og ned om udviklingen på boligmarkedet i Favrskov 2022.
Snart går vi endnu et årsskifte i møde. Men i år ser økonomien, renterne og ikke mindst boligmarkedet væsentlig anderledes ud, end det gjorde sidste år ved denne tid.
Da fyldte coronaepidemien stadig meget med den heldige bivirkning - for sælgerne - at boligmarkedet var stukket af. Boligerne blev solgt på rekordtid og priserne gik kun én vej: Opad. 2021 blev det bedste år nogensinde, beskriver flere af Favrskovs ejendomsmæglere.
Vi skulle dog ikke langt ind i 2022, før der kom andre boller på suppen. Med krig i Europa, energikrise og inflation fulgte stigende renter og boligmarkedet blev pludselig et mere usikkert sted. Allerede i sommer berettede medierne om store prisdyk og forventede mere af samme. "Boligpriserne falder i 3. kvartal" lød det i oktober, og senest her i december kunne man se, at huspriserne i november havde taget et stort fald - 4,1 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. På landsplan er tendensen tydelig: færre boliger fremvises, færre sælges og priserne falder.
Men hvordan ser det ud i vores kommune? Ifølge et par af kommunens ejendomsmæglere og en boligøkonom hos Boligsiden er det ikke så skidt endda og kan ikke måle sig med de store fald, man ser i byerne.
Energikilde har betydning for salg
Antallet af bolighandler i Favrskov er - som i resten af landet - styrtdykket sammenlignet med sidste år.
2022 bliver året med færrest solgte boliger i Favrskov i de sidste ni år. I år er der handlet 619 boliger i Favrskov, mod 1039 sidste år. Det er et fald på 40 procent.
- Helt grundlæggende er aktiviteten på boligmarkedet gået ned, og formodningen er også, at en del bolighandler blev fremskyndet under corona, hvilket gør, at færre køber nu, fortæller Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Hvad er Boligsiden?
Boligsiden er ejet af landets ejendomsmæglere, men selvstændigt drevet, og samler alle landets bolighandler på samme hjemmeside for at gøre det let for landet boligkøbere. De indhenter dermed statistik om alle boliger på markedet og alle handler, der foretages.
Ifølge Jens Christian Christensen, indehaver af EDC Hadsten, er liggetiden da også blevet længere, og langt færre boliger bliver solgt som skuffesalg.
- Hvor der tidligere var fem købere til et hus, er der nu typisk kun én. Og vi havner sjældent i budrunder.
Det bekræftes når, man kigger på det gennemsnitlige nedslag i prisen, der er mere end fordoblet i løbet af året. Det gennemsnitlige nedslag i prisen lød i januar på 274 kr. pr. kvadratmeter til 582 kr. i november.
- Under corona talte man ikke om afslag. Men nu er der flere og stigende nedslag i prisen, fortæller Jens Christian Christensen.
De boliger, der i øjeblikket er sværest at sælge, er boligerne i oplandet, altså udenfor Hinnerup og Hadsten, forklarer han. Og det skylder særligt én faktor:
- Energikilden er fuldstændig afgørende, og nu er det nærmest det første, køber spørger til. Derfor kan vi se et stort skel mellem husene i byerne, der har fjernvarme og boligerne i oplandet, der eksempelvis har gas.
- Medierne får det til at lyde værre, end det er
Er der en krise under opsejling på boligmarkedet? Det spørgsmål stillede vi to af Favrskovs mæglere.
- Vores oplevelse er, at i de fleste tilfælde gør medierne det værre, end det rent faktisk er. Især for vores område. Selvfølgelig er vi faldet i antallet af handler, alt andet ville være mærkeligt, når man tager de stigende renter og energipriser i betragtning, men værre er det ikke, lyder det fra Jens Christian Christensen fra EDC.
Han beretter, at de ikke er langt under deres egne tal fra 2019, som var det sidste "normale år" før corona:
- Det stikker ikke af længere, som det gjorde under corona, hvor folk købte boligerne nærmest uanset prisen. Nu skal vi arbejde lidt mere for det, så det kræver, at man vurderer boligerne rigtigt og rammer den rigtige pris. Men så kan de stadig sælge.
Hos ejendomsmægler John Frandsen kan Jacob Laage Andersen heller ikke genkende det dystre billede. Han beretter derimod, at 2021 faktisk det næstbedste år de har haft i Hammel nogensinde:
- Her i provinsen ser vi det helt modsatte af byerne lige nu, for hvor det tidligere var priserne der pressede børnefamilierne ud til os, er det nu renterne. Vi har haft et helt fantastisk år i Hammel, kun overgået af 2021, der var det bedst sælgende nogensinde.
Selvom der er sket et fald i bolighandlen på landsplan, rammer det dog enkelte kommuner forskelligt, fortæller boligøkonom Birgit Daetz.
- Generelt har vi oplevet, at det er de steder, hvor priser er steget mest - overordnet byerne - at der er det største fald i salget. Faktisk viser vores nyeste tal, at 50 kommuner har oplevet en lille stigning i antallet af salget fra oktober til november, og en af dem er Favrskov, siger hun.
Ifølge Boligsiden er antallet af handler i Favrskov steget fra 30 i oktober til 39 i november.
- Det er interessant, at Favrskov er grøn (på kortet i Boligsidens artikel, der viser kommuner med fremgang fra oktober til november, red.). Jeg ved godt, at der ikke er utrolig mange handler, men det tyder på, der er lyst til at handle, ligesom i andre omegnskommuner, siger Birgit Daetz.
Længere liggetid og mange boliger på markedet
Prisudviklingen i kommunen er ikke gået synderligt nedad, når man ser på det seneste år. I begyndelsen af året lød den gennemsnitlige kvadratmeterpris på solgte boliger i Favrskov på 14.376 kr. I november er prisen faldet til 14.319 kr.
Ser man på antallet af boliger i udbud i Favrskov er tallet vokset i løbet af 2022, hvor der ved udgangen af november er 312 boliger til salg mod 215 i januar.
Ifølge Birgit Daetz skyldes det ubetydelige prisfald og det store udbud, at færre boliger bliver solgt og i stedet ligger længere på markedet:
- Vi er stadig i den fase, hvor sælger har set prisstatistikkerne, der antyder, at priser ikke er faldet så meget og derfor ikke er villig til at gå ned i pris. Men samtidig oplever køber ikke at kunne købe for så meget, som de kunne tidligere, på grund af den stigende rente, energipriser osv. Det giver en forsinkelse på, hvor hurtigt man handler. Det betyder også at der er færre handler og flere boliger i udbud i længere tid.
Hun påpeger desuden, at selvom priserne på landsplan er faldet, ligner det ikke just et krak:
- Vi er blevet lidt fartblinde. Priserne er faldet, men de ligger stadig højere end for to år siden.
Folk søger stadig ud af byerne
Hvilket boligmarked ser vi ind i nu? Er det nu man skal lede efter sin drømmebolig og satse på et stort nedslag i prisen, eller skal man slå koldt vand i blodet og se tiden an?
- Vi forventer ikke, at priserne har fundet sit leje endnu. I en gennemsnitsbetragtning på landsplan vil se stadig se et prisfald, siger boligøkonom Birgit Daetz.
- Lige nu er der også en usikkerhed omkring de nye ejendomsvurderinger- og skatter, som har været udskudt flere gange, men hvis man køber inden 1. januar 2024 er man omfattet af omfangsregel. Det kunne godt sætte lidt gang i salget næste år.
Ifølge Birgit Daetz er der stadig en tendens til - som ejendomsmægler Jacob Laage Andersen netop påpeger - at folk søger ud af byerne og i stedet køber hus i oplandskommunerne. Der er ingen grund til panik, siger hun, men til gengæld er det vigtigt med rettidig omhu.
- Lige nu er det vigtigt sørge for at have solgt, før man køber. De sidste par år har det været modsat, fordi man vidste, at man altid kunne få boligen solgt. Men man skal ikke være panikslagen, man kan sagtens købe - og sælge - bolig lige nu. For hvis man sælger billigere, så kan du jo også købe billigere i den samme kommune. Så får du alligevel gevinsten.