Drømmen om deres eget bofællesskab gik i vasken, men Lars og Nellie er landet et godt sted: - Interessen var der, men tiderne er dårlige
Lars og Nellie Brøndum Veller har opgivet deres drøm om et bofællesskab i Voldby. Idéen var god, men tiderne ugunstige, vurderer Lars Brøndum Veller, der giver en opdatering på den historie, FavrskovLIV bragte i foråret, hvor parret præsenterede deres tanker om det bæredygtige fællesskab.
Priserne på byggematerialer er eksploderet, og når der i forvejen ikke var gået på kompromis med netop det, blev det for dyrt og udsigterne til at realisere projektet for lange. Samtidig bød der sig en rigtig god mulighed til for familien, som i dag har fået meget af det, de drømte om.
Derfor er det heller ikke en trist Lars Brøndum Veller, der her fortæller hvorfor levefællesskabet Søbakken ikke bliver til noget. Tingene går ikke altid, som man har planlagt, men det gælder om at være glad og tilstede i nuet.
- Børnene løber rundt og leger på pladsen foran fælleshuset og i sandkassen. Jeg er endelig lykkes med at brygge en ordentlig pilsner, som de voksne smager på. Lad os håbe, vi til den tid har investeret i en udendørs pizzaovn, som vi kan indvie.
Det var ordene fra Lars Brøndum Veller, da jeg bad ham tegne et billede af den drøm, han sammen med sin hustru Nellie Brøndum Veller, havde for deres bofællesskabsprojekt. Levefællesskabet Søbakken i Voldby. Og en dejlig drøm var det. Parret havde brugt år på at designe det bofællesskab, som de i foråret præsenterede med henblik på at finde ni andre familier, der ville bo sammen med dem i Søbakken. De boblede af optimisme og virkelyst.
Vi følger op på drømmene om et bofællesskab i Voldby
Lars og Nellie Brøndum Veller havde en drøm. Et projekt, de i årevis havde arbejdet på: Et bofællesskab i Voldby, et levefællesskab, som de kaldte det. Lars ejer en ejendom i byen med en tilhørende mark og sø, og i de idylliske omgivelser ville de opføre deres bofællesskab med 10 moderne boliger i bæredygtige materialer opført omkring et fælleshus som skulle danne rammen om det levefællesskab, de forestillede sig.
Parret præsenterede deres idé, da Favrskov Kommune i foråret holdt klimauger, og planen var at finde yderligere ni familier, der kunne blive en del af levefællesskabet Søbakken.
Tanken er, at to af de ti familier den ene uge laver mad eksempelvis fire ud af syv dage. Så kan man gå op og tage sin mad med hjem eller spise den deroppe sammen. Og så har man pludselig en hel eftermiddag, hver dag, fire uger i træk, hvor man ikke skal tænke på indkøb, man ikke skal tænke på madlavning. Man kan sågar være så heldig, at naboen måske har hentet ens børn i den samme institution, hvor hans børn også går, forklarede parret.
FavrskovLIV følger op på, hvordan det gik med projektet. Læs den oprindelige artikel her.
Men det gik ikke, som parret havde håbet. Det fortæller Lars Brøndum Veller som kan bekræfte, at ejendommen i Voldby er til salg.
- Vi har jo på en måde sat drømmene til salg. Det korte svar på hvorfor, er tiderne. Byggeselskabet meldte kort efter krigens udbrud, at materialepriserne ville stige med 30-40 procent. Og vi var jo i forvejen ikke gået på kompromis med byggematerialerne. Det kombineret med, at blev langt dyrere at låne penge. Vi kunne se, at vi var en del år fra at kunne realisere det.
Parret tog en snak om deres drømme og planer, og som Lars udtrykker det, så går livet sjældent ud af de trædesten, man har lagt.
- Vi har to små børn og vil gerne bo der, vi skal være, når de skal starte i skole. Som priserne udviklede sig, blev det svært at tro på, at projektet kunne blive realiseret inden for den periode. På den måde var beslutningen ikke så svær. Vi kiggede på familien og spurgte, hvad der vil være det bedste for børnene. Det gjorde det ret nemt, selvom det selvfølgelig er ærgerligt, for vi havde jo arbejdet på det i fire år og var virkelig glade for at bo i Voldby, siger Lars Brøndum Veller.
Er landet det rette sted
Der blev brugt mange aftener og weekender på at udtænke, drømme og designe Søbakken rundt om de værdier, der er vigtige for Lars og Nellie Brøndum Veller. De drømte om at frigøre tid til at være mere sammen med børnene. Om at de voksne på skift skulle stå for den daglige trummerum med indkøb, madlavning og så videre, så flere timers daglig byrde blev lettet.
Og så kommer den gode nyhed. For beslutningen om at opgive drømmen om Søbakken blev også hjulpet af, at der blev en plads ledig i et bofællesskab i Mårslet. Her bor familien nu i et af 12 huse på en nedlagt gård, hvor laden er omdannet til fælles hus. Det er bygget i 1985, en tid før bæredygtighed var i højsædet, men alt andet er der, forklarer Lars.
- Det er nærmest 1:1 bygget efter de idéer og visioner, vi selv havde. Der er fællesspisning tre gange om ugen. Og til børnefamilier, som ikke har prøvet det, kan jeg bare fortælle, at det at man kun to dage hver fjerde uge laver mad, det er helt fantastisk. Vi har fået to timer om eftermiddagen vekslet til mere samvær med vores børn – og ikke mindst et virkelig godt fællesskab med de andre familier.
Inden for de nærmeste år står flere renovering for døren i bofællesskabet, og det vil være med udgangspunkt i grønne løsninger og bæredygtige materialer, forklarer Lars Brøndum Veller.
Håber andre vil føre det videre
Ejendommen i Voldby er netop sat til salg hos Nybolig, og du kan se salgsopstillingen ved at klikke her.
For Lars Brøndum Veller lever håbet om, at andre måske vil prøve at føre de drømme ud i livet, som familien havde for bofællesskabet. Interessen var der nemlig.
- Vi havde fire familier, der havde meldt sig interesseret. Derfor kan man jo også sige, at vi var halvvejs. Det var bare en skam, at vi ikke var færdige og klar til at præsentere det to år tidligere, så havde det være en anden situation. Men man skal ikke bruge tid på at se bakspejlet og ærgre sig, det gælder om at kigge fremad.
Og hvis andre beslutter sig for at føre det videre, er der en samarbejdspartner, de kan regne med god hjælp fra, vurderer Lars Brøndum Veller.
- Det var fedt at opleve kommunen være så proaktive og en rigtig god hjælp. Der mødte vi virkelig stor genklang. Vi er glade for den sparring og det samarbejde vi har haft, og det håber vi, de vil fortsætte med at give.