Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Her er årets mest læste historier fra FavrskovLIV

Dette bliver det sidste nyhedsbrev, FavrskovLIV sender til din indbakke i det herrens år 2022.

Og sikke et år vi lægger bag os. Krig, energikrise, folketingsvalg, VM i fodbold og en dansk Tour de France-sejr. Det har ikke været kedeligt på hverken den nationale eller den internationale scene i år 2022.

Men det har det absolut heller ikke været på den lokale. Vi har skrevet artikler om alt fra byrådspolitiske drøftelser om tilskud til hjemmepasning, heftig debat om lokalplaner for boligområder og vedtagelse af en ny kommunal klimastrategi. Vi har talt med borgere, som på den ene eller den anden måde har følt sig uretfærdigt behandlet i systemet. Vi har talt med forvaltning og politikere om, hvordan de arbejder på at løse de udfordringer, som Favrskov Kommune har stået over for i år. Og mange andre ting derimellem.

Dette sidste nyhedsbrev bliver et tilbageblik på nogle af de historier, vi bragt i løbet af året. Og vi har valgt at gentrykke de historier, som allerflest har læst.

Det er tydeligt, at de store, nationale dagsordener som energikrise og debat om jobcentrene også har interesseret borgerne i Favrskov, når vi her på redaktionen har fundet den lokale vinkel på de store linjer.

For selvfølgelig er det interessant at vide, om fjernvarmen bliver dyrere. Eller hvordan de nye regler for affaldssortering påvirker din husstand. I hele landet er dagplejesystemet presset, og derfor er det da heller ikke overraskende, at vores artikelserie om det emne blev noget af det mest læste.

Herunder kan du se de fem mest læste artikler fra året der gik. Men vi vil gerne bruge lejligheden til at slå et slag for vores arkiv, der uge for uge bliver større og større. Mange af de historier, vi på FavrskovLIV beskæftiger os med, er nemlig også gode og interessante lang tid efter, de er udgivet.

På Favrskovliv.dk kan du i toppen af siden se en tidslinje. Hver dato indikerer et udgivet nyhedsbrev, og scroller du tilbage, kan du finde bunker af spændende historier som du som abonnent kan kaste dig over, når det passer dig. Du kan for eksempel læse om Favrskovs mest klimavenlige hus. Du kan tage med på arkæologisk udgravning i Norring, hvor fremtidens boliger må vente, til fortidens levn er nøje undersøgt. Eller du kan møde en gruppe borgere fra landsbyen Hallendrup, der i årevis har kæmpet mod planerne om opførelsen af seks vindmøller i landsbyens udkant.

God fornøjelse.

Redaktionen bag FavrskovLIV ønsker alle læsere et godt nytår og siger tak, fordi I læste med i 2022.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

1: Det store fjernvarmeoverblik

En stor del af fjernvarmen, der bruges i danske hjem, stammer fra overskud fra elproduktion. (Arkivfoto).

Den her var hot!

Og det er ikke så mærkeligt. Anden halvdel af 2022 har stået i energikrisens tegn, og det kan især mærkes hos de forbrugere og virksomheder, der fyrer med naturgas - endnu en tragisk konsekvens af krigen i Ukraine. Regningen hos landets fjernvarmekunder er over en bred kam også landet tungere i postkassen end vanligt, men dog med noget mildere prisstigninger.

Da fyringssæsonen stod for døren, greb vi her på redaktionen knoglen og ringede til direktørerne for de seks fjernvarmeselskaber, der leverer varme til kunderne i Favrskov. Vi sammenlignede priserne på tværs af værkerne og spurgte, om der var udsigt til prisstigninger. Og det var. Alle steder. Særligt hos de varmeværker, der bruger gas i produktionen af varme.

For et par uger siden talte vi med en ejendomsmægler i Favrskov Kommune for at gøre status over boligmarkedet i 2022. Han kunne fortælle, at varmekilde lige pludselig er blevet et af de lodder, der pludselig vejer allermest på vægtskålen, når kunderne shopper bolig. Samtidig har kommunen og de seks lokale fjernvarmeværker været ved at undersøge, hvordan flere boligejere i Favrskov kan blive koblet på varmenettet. 

Vi følger tager selvfølgelig temperaturen på prisudviklingerne i det nye år også.  

2: Camillas kamp for førtidspension

Camilla Steen Møller og hendes mand Jacob Møller. Foto: Jesper Rehmeier

I 2022 har de kommunale jobcentre været under lup og er blevet udsat for heftigt kritik, så heftig at den nye regering ny pønser på at nedlægge landets jobcentre helt. Og Jobcenter Favrskov er ikke gået fri af den debat. 

Også her i kommunen føler borgere sig uretfærdigt behandlet i systemet. Et system, hvor kritikken gentagne gange i løbet af året er gået på, at jobcentrene tilsidesætter lægefaglige vurderinger. Sådan oplever Camilla Steen Møller fra Hinnerup det også. 

Hun lider af fibromyalgi og spændingshovedpine. Hun har været væk fra arbejdsmarkedet i fem år og gør sig ikke længere noget håb om at vende tilbage til arbejdsmarkedet og sin gamle karriere på Aarhus Universitet. En neurolog fra neurologisk klinik i Aalborg har om Camilla skrevet: 

"Med mit kendskab til Camilla mener jeg ikke, at hun er i stand til at varetage fast beskæftigelse indenfor nogen brancher."

Alligevel vil kommunen ikke tildele hende den førtidspension, som hun ønsker. I dette interview kan du læse om Camillas oplevelser med Jobcenter Favrskov. 

3: Nye regler for affaldssortering

Endnu et læs affald tippes ned i det bjerg af skrald, som giver næring til ilden på Hammel Fjernvarme. 34.000 tons affald bliver hvert år omdannet til varme på værket, som er et af kun 5 forbrugerejede fjernvarmeanlæg i Danmark. Foto: Jesper Rehmeier

Nu skal du snart til at finsortere dit skrald. Til maj træder de nye affaldssorteringsregler nemlig i kraft i Favrskov Kommune, og så skal du smide ud i 10 fraktioner. 

Det lyder måske banalt, men det er en ændring, der kommer til at påvirke alle i Favrskov Kommune. Derfor har vi stillet forvaltningen en række spørgsmål, så du får svar på alt fra pris til plads til tømningsfrekvens og så videre. 

Har du for eksempel spekuleret over, om affald til genanvendelse skal vaskes inden du smider det ud? Eller hvad der skal ske med dine gamle affaldsbeholdere, når du får nye? Og er der overhovedet mere genanvendelse med den nye ordning? 

Læs artiklen og få alle svar i et stykke vaskeægte public service. 

4: Rædselshistorien fra dagplejen

Rasmus og Nina Kaae er frustrerede over den behandling, de og deres søn har fået i Favrskovs dagplejesystem. To gange er deres dreng blevet flyttet med én dags varsel og det overrumplede forældreparret, som ikke mener, de havde fået nogle indikationer på, at der var behov for et dagpleje-skift. Foto: Benjamin Alexander Helbo

FavrskovLIV har i 2022 skrevet masser af artikler om daginstitutioner, dagplejen og tilskud til hjemmepasning af egne børn. 

Grundet en uforudset stor befolkningstilvækst har kommunen været presset på kapacitet i daginstitutionerne. Samtidig har man haft svært ved rekruttere og fastholde dagplejere. De udfordringer var også én af grundene til, at et splittet byråd i starten af året stemte ja til at give forældre tilskud til at passe børnene hjemme i stedet for at sende dem i institution. 

Én artikel om børnepasning var dog særlig populær læsning. Nemlig den om et forældrepar fra Hadsten med nogle meget dårlige erfaringer med dagplejen. To gange oplevede de, at deres søn blev flyttet til en ny dagplejer med bare én dags varsel. Du kan læse eller genlæse deres historie her. 

Artiklen indgik i et større tema om dagplejen i Favrskov Kommune, der altså er under pres. Her kan du læse om den kommunale dagplejes udvikling i løbet af de seneste 10 år, hvor antallet af dagplejere er faldet støt.  

5: Da borgmesteren var delfintræner

Anders Bertelsen, 74, og borgmester Lars Storgaard, 61, ser på billeder fra dengang, de arbejdede med delfiner på Ulstrup Slot. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Nogle gange støder man på noget, der er så opsigtsvækkende, at man er nødt til at stoppe op og læse.

Og ordene "Lars Storgaard", "delfinertræner" og "Ulstrup Slot" i den samme sætning fik rigtig mange af jer til at klikke på vores vidunderlige historiske tilbageblik på dengang, Ulstrup Slot var et udflugtsmål for østjyske familier. På slottet trænede man nemlig delfiner til udføre kunster, og vores borgmester var en af de ungersvende, der gik til hånde på slottet. 

Det var en anden tid, som man siger, og det er svært at forestille sig, at man i dag kunne slippe af sted med at holde delfiner i små bassiner og udføre 8-9 forestillinger om dagen. Men det er et sjovt tilbageblik, og når du læser artiklen, kan du more dig over det gode sammenspil mellem delfintræneren Anders Bertelsen og borgmester Lars Stogaard som mindes de gamle dage på slottet.

Læs eller genlæs artiklen om Ulstrup Slots delfinarium her.