Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I krisetider køber folk hellere brød end flødeskumskager. Det mærker man holdes kommunens bagere i øjeblikket. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Er vores butiksliv truet?

Hvad ville du gøre, hvis du i morgen fik 1000 kroner? Kvit og frit, helt lovligt og efter skat.

Måske købe en lækker sweater, et par nye cykelsko til turene på din smukke Colnago-racercykel eller måske invitere din partner ud at spise?

Sådan havde du nok gjort for et år siden. Nu er det mere sandsynligt, at du gemmer dem. Simpelthen sparer op. For når krisen kradser, "holder vi på pengene," som man siger, og det første vi sparer væk er ofte luksuriøse forbrugsgoder og gastronomiske oplevelser.

Og det risikerer at få store konsekvenser for vores lokale forretninger, cafeer og restauranter. Alene konkursstatistikkerne taler et tydeligt sprog i disse dage, hvor der sættes den ene sørgelige rekord efter den anden. 2022 blev året med flest konkurser i 12 år, og lige nu er det særligt detailhandlen og restaurationsbranchen, der står for skud.

I dagens artikel tager vi temperaturen på det lokale butiksliv, hvor man i høj grad kan mærke kombinationen af de stigende priser og den faldende købekraft, der udhules af inflationen.

Hos Bagergården i Hinnerup er energipriserne fordoblet og råvarepriserne tredoblet. Alligevel køber de stadig gode danske råvarer og holder de store stenovne kørende nærmest i døgndrift for at lave den samme kvalitet, som de altid har gjort - helt uden at bede kunderne om at betale et energitillæg, fortæller indehaver Anders Pedersen.

Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at de lokale forretninger har to store drømme. Den ene gælder nok for de fleste af os, de håber nemlig på fred i verden. Selvom det måske kan lyde en smule frelst, så er motivationen ret sympatisk. For håbet er, at fred i Ukraine måske kan sætte en stopper for prisstigninger, inflation og forsyningsproblemer. Som boghandler Dorthe Ostrowski sagde: "Vi vil bare gerne tilbage til normalen."

Måske tænker du, at 'fred i verden' er ude af dine hænder. Men så er det heldigt, at det andet ønske, er et du kan hjælpe dem med:

Køb lokalt! Det lærte vi under corona, og det må vi fortsætte med, hvis ikke vi vil risikere at vores gågader skal defineres af tomme, mørke butiksvinduer.

I forlængelse heraf har jeg en god og en dårlig nyhed, og vi begynder med den gode: For indtil videre har konkurserne især ramt inde i de større byer, hvor der er mere konkurrence om kundernes penge. Så det efterlader selvfølgelig et større håb for butikkerne her i kommunen.

Den dårlige nyhed er dog, at når konkurserne rammer herude, så rammer de hårdere. For oftest åbner der ikke en ny butik igen.

Så få den 1000-krones seddel op ad lommen, læg telefonen (og nethandlen) væk, og tag dig i stedet en slentretur ned gennem en af kommunens hyggelige gågader.

Og apropos at støtte lokalt, så vil jeg lige slå et slag for at du skal købe et abonnement hos FavrskovLIV. Trods inflationen har vi ikke sat prisen op, det koster stadig bare 39 kroner - svarende til et godt brød fra Bagergården - og så lover vi at gøre dig klogere på alt det vigtigste i dit lokalsamfund. Du kan skrive dig op lige her.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Hos Bagergården i Hinnerup har man valgt - trods en fordobling i energiregningen og en tredobling på prisen af råvarer - ikke at køre med energitillæg. For kunderne har det jo også svært lige nu, siger indehaver Anders Pedersen, der håber at kunderne bliver ved med at komme. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Mindre luksus og mere discount: Favrskovs forretninger kan mærke krisetiden

Det lokale butiksliv er i manges øjne dét, der giver en by en særlig ånd.
 
I byernes gågader hvor man kan slentre langs butiksfacaderne til duften af bagværk, få en lun kop kaffe og bladre i et par bøger hos boghandlen. Det en helt anden charme end at købe varer på internettet og vente på pakkeposten.

Alligevel er der flere og flere af os, der i øjeblikket køber billige varer på nettet - eller holder på pengene med fygt for fremtiden. Og det truer vores lokale butiksliv, som ovenikøbet er presset af stigende priser på både el, varme og råvarer.

Tre lokale forretninger - heraf en lukket - fortæller om, hvordan de stigende priser og faldende forbrug presser dem i øjeblikket. Derfor har de en vigtig bøn til kunderne.

Detailhandlen og fødevarebranchen er presset. For mens priserne stiger stødt, styrtdykker forbruget. Det kan man tydeligt mærke i Favrskovs gågader, og det kan ses på konkursstatistikkerne. Men måske er udsigterne for de lokale erhvervsdrivende alligevel gode - i hvert fald så længe vi tager ved lære af, hvad vi lærte under corona, lyder det fra erhvervskonsulenter og lokale butiksejere.

Det gyldne brød bugner i kurvene og konditorkagerne står snorlige i glasmontren. Her ved formiddagstid på en ganske almindelig hverdag er der ikke ligefrem kø i Bagergården i Hinnerup, men alligevel er der aldrig et øjeblik uden kunder, der er ved at blive betjent.

Blandt kunderne trisser stamkunden Herdis Pihl rundt og sonderer terænnet.

- Som forbruger tænker man jo meget over de stigende priser, medgiver hun og kigger blandt det daggamle brød på hylderne til venstre for indgangen. Derfor køber hun kun det vigtigste, som ifølge hende er rugbrød og franskbrød.

Inde bag disken, i selve bageriet, står de enorme stenovne, som kører fra 01.00 om natten til klokken 16.00 om eftermiddagen.

- Vi har valgt, at vi stadig vil bage frisk brød hele dagen, så vi kan holde på kvaliteten. Derfor holder vi ovnene kørende. Men det er selvfølgelig ikke uden omkostninger, fortæller Anders Pedersen, ejer af Bagergården.

For Bagergården er ramt ligesom alle andre. På stigende energipriser, faldende forbrug og råvarer, der ikke kommer frem.

Mindre frisk brød og flere biblioteksudlån

Det er ikke kun el- og varmeregningen, der er steget stødt det seneste år.

- Priserne på nogle af vores råvarer er steget 300 procent. Det er eksempelvis smør, mælk og æg. Vi har valgt, at vi vil bruge dansk smør i alt, og det bliver vi ved med. Men det er en stor udgift at holde fast i de gode råvarer, fortæller Anders Pedersen.

Stigende energi- og råvarerpriser leder selvsagt til prisstigninger, der rammer forbrugeren. Og resultatet heraf er, at forbrugerne holder på deres penge.

- Lige nu er det alle luksusvarerne, man sparer væk. Bagerbrødet, at tage ud at spise og overflødige forbrugsvarer, siger Jørgen Schytter, der er Erhvervschef i Favrskov Erhverv.

Frygter du for din forrenings fremtid?

Så er der hjælp at hente.

Lokalt kan du kontakte Favrskov Erhverv, som bedriver kommunal erhvervshjælp til små og store virksomheder.

- Vi er er især skarpe på at hjælpe de små erhvervsdrivende og selvstændige og kan sætte dem i kontakt med programmer, der kan hjælpe dem, eksempelvis de som udbydes af kommunen. Det kan være alt fra butiksrådgivning, handle om økonomi og sortiment og generelt, hvordan man driver forretning, når det går den anden vej.

Regionalt er der hjælpe at hente hos Erhvervshus Midtjylland. De tilbyder blandt andet deres Early Warning-program, hvor kriseramte virksomheder kan få gratis og fortrolig sparring fra en af de 120 frivillige erhvervskonsulenter.

I efteråret faldt forbruget for første gang siden begyndelsen af coronanedlukningerne. Det faldt måned for måned, og i november var det næsten 10 procent lavere end samme tid året før. Desuden siges det, at biblioteksudlånene stiger i krisetider. Og det kan man mærke hos bogforretningen Kon-tur som har til huse overfor Bagergården på Storegade.

- Vi mærker, at folk sparer. For i modsætning til mælk og brød, så er bøger en gode, man godt kan spare væk, fortæller ejer Dorthe Ostrowski, der har været nødsaget til at hæve priserne i forretningen.

- Vi er selvfølgelig nødt til at hæve vores priser, for det gør vores leverandører også. Og så gør vi alt, hvad vi kan for at holde vores omkostninger nede. Nu har vi eksempelvis slukket lyset i vinduerne om natten og lukket den ene dør, hvor man plejede at kunne komme ind i butikken fra bagvejen, så der ikke er gennemtræk.

Hvordan er din mavefornemmelse i forhold til fremtidsudsigterne?

- Jeg kan godt mærke, at det giver et stød i maven engang i mellem, og det er helt sikkert noget, der kører i mine tanker om natten. Men selvom det er op ad bakke, så tænker jeg simpelthen, at vi skal klare det. Vi skal ikke lukke.

Støt lokalt! Det er ønsket fra den lokale boghandler i Hinnerup Dorthe Ostrowski. For ellers kan de forretningerne ikke komme igennem krisen. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Hos Bagergården mærkede man et dyk i salget efter sommerferien, fortæller Anders Pedersen.

- Vi kan mærke helt tydeligt, at når medierne melder ud, at "priserne kommer til at stige," så holder folk på pengene.

Siden da er salget dog steget igen, og julesalget blev bedre end frygtet.

- Jeg var bange for, at folk ville spare på bagerbrødet, når man nu også skulle ud og bruge penge på julegaver. Men det var heldigvis ikke tilfældet.

Men med en fordobling af energipriserne og en tredobling af fødevarepriser, og uden at i har hævet priserne mere end det der svarer til inflationen, så må fortjenesten være minimal?

- Ja, det er en udfordring at tjene penge. Og i disse tider må vi trække på det, vi har fra de gode tider.

Hvis I både prioriterer høj kvalitet i råvarer og at holde ovnene kørende, hvordan holder i så omkostningerne nede?

- Vi har sparet på mandetimer. Vi har ikke fyret, men alle ansatte giver den en ekstra skalle i øjeblikket.

Mange bagerier lægger i øjeblikket et energitillæg oveni prisen, men det gør I ikke. Hvordan kan det være?

- Vi ved, at vores kunder også kæmper lige nu. Men de støtter os, og derfor vil vi gerne blive ved med at give dem mulighed for at købe kvalitetsbrød til så gode priser som muligt. Så håber vi jo bare, at de giver os tilbage den anden vej.

Konkursrekorder på stribe

- Der er ingen, der jubler lige nu. For det er en rigtig svær tid for det lokale butiksliv at komme igennem og især en svær tid, de står overfor, fortæller Erhvervschef Jørgen Schytter.

Hos Favrskov Erhvervsråd er man begyndt at se konsekvenserne af den ændrede forbrugeradfærd.

-  Forretningerne havde meget forskellige vilkår under corona, men nu går det kun én vej. Med inflationskrise, en stigning i faste omkostninger og stigende producentpriser. Så vi kan mærke en stor bekymring, ikke kun i branchen, men også i tilknyttede brancher såsom hos bankerne og hos revisorer. For konkurserne er allerede i gang.

I løbet at efteråret var der et stigende antal konkurser, både i Favrskov, men også på landsplan. I september var der det højeste konkursniveau i 10 år, og i november blev der sat rekord i antallet af konkurser siden finanskrisen. Samlet set blev 2022 året med flest konkurser i 12 år.

- Der er et utrolig højt niveau af konkurser, og der ingen brancher, der går fri, fortæller konsulent i Små og mellemstore virksomheder (SMVdanmark) Lasse Lundqvist.

Også hos Erhvervshuset Midtjylland kan man mærke krisestemningen. Gennem tilbuddet Early Warning kan kriseramte virksomheder række ud i fortrolighed og få gratis sparring fra erfarne erhvervsfolk. Og henvendelserne er eksploderet mellem jul og nytår, fortæller Virksomhedskonsulent Bent Aage Madsen.

- Sidste halvdel af 2022 oplevede vi en fordobling i antallet af henvendelser sammenlignet med første halvår. Og vi kan også mærke en ændring i henvendelserne. Normalt skriver folk ordentligt og velformuleret, men nu er tonen helt anderledes. Det er gebrokkent dansk på mystiske tidspunkter og sene nattetimer, hvor folk skriver "hjælp, jeg har krise." Man er simpelthen desperat, fortæller han.

Hos Bagergården har man 55 ansatte, hvoraf 15 af dem er bagere. Trods sparede mandetimer søger man i øjeblikket en ekstra bagermester. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Men nogle brancher er dog ramt hårdere end andre, fortæller konsulent Lasse Lundqvist. Foruden bygge og anlægsbranchen, som er meget konjunkturafhængig, er det netop gågade-butikkerne, der i øjeblikket står for skud.

- Det er især butikker og detailhandlen, restauranter og cafeer, der mærker det i øjeblikket, fordi folk går i Netto frem for til slagteren for at købe en stor bøf, eller drikker deres kaffe derhjemme frem for på en café, siger Lasse Lundqvist.

Ved indgangen af det nye år lukkede og slukkede restaurant Italia i Hammel da også på grund af netop de stigende priser.

- De sidste fire måneder har været katastrofale på grund af prisstigninger. Det kan vi jo alle mærke, biografer, frisører og restauranter. Mine kunder har været søde til at støtte mig, men det har desværre ikke været nok, fortæller ejeren Salvatore Cappello, der med blandede følelser valgte at gå på pension før tid.

Forsyningskrise: Manglende råvarer og bugnende lagre

Det er altså bylivet, der i øjeblikket betaler den højeste pris.

- Folk siger jo, at de gerne vil have at vi er her, siger boghandler Dorthe Ostrowski.

- Og så må jeg også bare sige, at det er vigtigt, de kommer og handler og ikke bare køber det hele på nettet.

Dorthe Ostrowski håber på fred i Ukraine. For fredens skyld, naturligvis. Og for hendes forretning. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Men forbrugernes humør har taget et ordentlig dyk, som det hedder på konsulentsprog. Det betyder, at man har stort fokus på prisen. Så folk shopper de steder, hvor de kan få det billigst, og der er typisk online, fortæller Lasse Lundqvist.

- Det er selvsagt et stort problem for gågade-butikkerne, at folk køber deres varer online, men lige nu er det særligt slemt, fordi at mange butikker har fyldt deres lagre og købt stort ind på grund af den forsyningskrise, vi har. Og nu kan de ikke komme af med varerne, siger han.

Det er dog ikke alle varer, man kan bestille hjem lang tid i forvejen, såsom fødevarer. Derfor mærker man Bagergården forsyningskrisen på omvendt vis, fortæller Anders Pedersen.

- Det er en rutsjebane med forsyningsproblemerne, for lige pludselig kan vi ikke skaffe nok mel eller på et tidspunkt var det fisk, som vi bruger i vores sandwiches.

Som bager kan man jo ikke klare sig uden mel, så hvad gjorde I? Gik I over i Brugsen og købte store mængder af mel?

- Nej, så ringer vi rundt til andre bagere. Vi har et meget nært samarbejde, eksempelvis med Mester Jakob i Hadsten. Hvor der tidligere var flere tusind bagere i Danmark er der nu kun 420 tilbage. Så vi, der er tilbage i branchen, holder sammen og hjælper hinanden.

En læring fra corona, vi skal tage med videre

Hold sammen. Hjælp hinanden. Støt lokalt.

Det er ifølge både de lokale butikker og eksperter netop mantraet, der skal få det lokale butiksliv til at overleve den kommende krise. Og det er en lære, vi tager med fra coronakrisen, siger Erhvervschef Jørgen Schytter.

- Idéen om at støtte lokalt fik en tydelig opblomstring under coronatiden, og er en tendens som startede på landet. Det var også derfor, at mange butikker faktisk endte med at komme godt igennem krisen. Det blev meget tydeligt, at hvis du ikke bruger din lokale butik, så forsvinder den.

Og ser man på de dystre konkurstal, ligner det faktisk, at der endnu er håb for forretningerne i provinsbyerne.

- Der er flere konkurser i handelsbranchen inde i store byer, hvor der er mere konkurrence. For hvis du kan få en kaffe 10 kroner billigere i naboforretningen, går du derover. I små samfund er der måske kun én café, som folk gerne vil værne om, siger Lasse Lundqvist.

Til gengæld er konsekvenserne langt større, når butikkerne i mindre byer bliver ramt.

- Butikker udenfor de største byer er vigtige at værne om, for hvis først de lukker, er det ikke sikkert, de kommer tilbage. Vi kan se, at der åbner langt flere nye forretninger i de store byer. Ude i de mindre byer kan vi derimod se, at butikslukning kan hænge sammen med affolkning, siger konsulenten og afslutter.

- Som forbruger må man være opmærksom på, at ved at købe sine varer online, betyder det simpelthen at de de lokale butikker lukker - og at de nok ikke åbner igen.

Carsten Pihl kører sin mor til bageren i Hinnerup for at købe frisk brød. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

I Bagergården kommer Herdis Pihl og sønnen Carsten Pihl gående ud med favnen fuld af brød, både lyst og mørk.

- Jeg fandt et daggammelt brød, som var nedsat i pris og købte et andet, der var frisk, siger den tilfredse kunde.

Trods den stigende prisbevidsthed er kvaliteten stadig det vigtigste.

I sparer ikke på bagerbrødet og i stedet køber et billigere brød over i Brugsen?

- Nej, ikke når man har så god en lokal bager, som vi har her.

Herdis Pihl er stamkunde i Bagergården. For brød skal der ikke spares på, når man har så god en bager. Foto: Maria Neergaard Lorentsen
Søren Gade er gået af som formand for teknik- og miljøudvalget. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Villaer i Favrskov er ikke faldet i pris. Søren Gade er gået af som formand. Bustrafik i høring.

Her er et nyhedsoverblik fra Favrskov.

Priserne på villaer faldt ikke i Favrskov sidste år

Det meste af 2022 gik med at spå om dårlige tider for boligmarkedet. Og set på landsplan er priserne faldet for første gang i mange år. Men i Favrskov ser det lidt anderledes ud.

Ændringen i prisen på villaer i Favrskov for 2022 er nemlig 0 procent.

Det må være en god nyhed for det lokale boligmarked og underbygger det, de lokale mæglere for nylig fortalte til FavrskovLIV: Selvom salget er faldet, er det ikke gået i stå. Der er stadig nye købere, som søger husly i kommunen.

Til gengæld kunne man i november for første gang melde om et dalende udbud af huse på landsplan. Også i Favrskov faldt udbuddet 1 procent fra november til december, viser tal fra Boligsiden. Det skyldes, at færre sætter deres bolig til salg, mens flere fjerner den fra markedet, forklarer boligøkonom Birgit Daetz på Boligsiden.

Fortæl Midttrafik, hvad du mener om de ændrede busruter

Der er ændringer på vej i Favrskovs bustrafik.

En af de helt kontroversielle ændringer er nedlægningen af busrute 115, der hver morgen kører unge gymnasieelever fra blandt andet Søften til Hadsten og om eftermiddagen hjem igen.

- Jeg kan næsten ikke overskue konsekvenserne af det, hvis ruten nedlægges. Der er rigtig mange af de studerende på Favrskov Gymnasium og Håndværkerskolen, som kommer fra Hinnerup-Søften-området, og en af regionens og Midttrafiks hovedopgaver er faktisk at bringe unge til ungdomsuddannelserne, sagde Birgit Liin (V) til FavrskovLIV i slutningen af november.

Andre ruter, der står til at blive ændret er: 55, 114, 200, 221, 223 og 851.

Er du berørt af ruteændringerne eller har alligevel en holdning til dem, så er det nu, du skal råbe op! For til og med den 17. januar kan man indsende et høringssvar til Midttrafik, og det kan du gøre lige her.

Her på FavrskovLIV spår vi, at der godt kunne komme en god pulje af utilfredse input. Derfor tog min kollega Jesper Rehmeier denne uge på bustur med nogle af de gymnasieelever, der er berørt af ændringerne. Det kan du se frem til at læse om i weekendens nyhedsbrev, hvor borgmester Lars Storgaard også fortæller, hvordan man har forklaret den nye Transportminister om problemerne.

Søren Gade trækker sig som formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Det socialdemokratiske byrådsmedlem Søren Gade har af helbredsmæssige årsager valgt at trække sig midlertidigt som formand for Teknik- og Miljøudvalget.

- Det er pludselig opstået og sker på anbefaling fra lægen. Jeg har brug for at slappe lidt af og i en periode overdrage ansvaret til andre. Der er meget arbejde i at være formand, og jeg har fuldtidsarbejde ved siden af, siger Søren Gade til Lokalavisen. Han ønsker derudover at træde ud af Gudenåkomitéen og § 17, stk. 4-udvalget om bæredygtighed.

Partifælden Erling Kvist Andersen, der i forvejen er medlem af udvalget, overtager i mellemtiden alle hans poster.

Du kan læse eller genlæse vores interview med Søren Gade om hans ambitioner for Teknik- og Miljøudvalget her.