Kommer ulven? Ekspert fra Naturhistorisk Museum vurderer chancerne for, at ulven slår sig ned i Favrskov
Selvom vi har haft ulve i Danmark siden 2012, vækker det stadig opsigt, når dyret bliver fanget på kamera af helt almindelige borgere. Som det skete kort før jul, hvor en ulv blev observeret på en mark mellem Thorsø og Haurum.
Men var der tale om en tidlig julegave til dem, der drømmer om en vild natur med fastboende ulve i skovene omkring Frijsenborg? Det har vi spurgt en af landets følgende ulveeksperter om, og han kommer desværre til at skuffe dem, der drømmer om at støde regelmæssigt på ulven.
Der mangler sammenhægende natur i Favrskov, og derfor søger ulve typisk bare gennem landskabet i deres søgen efter bedre egnede områder. Men ulvebestanden vokser, og derfor er det næppe sidste gang, man observerer ulve her på egnen, lyder det.
Dyret er filmet i rask trav ud over markerne, hvor det grønne korn spirer af jorden op i den milde vinter. Det er filmet på afstand, men det er alligevel nemt at se, at det altså ligner en ulv ganske meget. Et par gange kigger dyret tilbage mod Thomas Viktor Bitsch, der med sin telefon optager det sælsomme møde med Canis lupus.
Ulven.
Eller var det nu også en rigtig ulv? Det er selvfølgelig det spørgsmål, der altid melder sig, når sådan en optagelse kommer frem. Er det en ulv eller en hund af en af de racer, der ligner ulven rigtig meget? Det blev også debatteret livligt på Facebook. Hvis der blot er tale om en ulvehund, er historien selvfølgeligt lidt mindre spændende.
Til Radio4 sagde Kent Olsen, videnskabelig chef på Naturhistorisk Museum i Aarhus og leder af ulveovervågningen i Danmark, at der sagtens kunne være tale om en ulv på optagelserne.
Men vi skal nok ikke forvente, at mødet mellem menneske og ulv bliver hverdag på disse kanter. Det fortæller selvsamme leder af ulveovervågningen til FavrskovLIV nu, hvor ulven er forduftet igen.
- Der er mange andre områder i Jylland, som er bedre egnet til ulve. Områder, hvor der er mere sammenhængende natur og færre forstyrrelser fra mennesker. Så Favrskov er ikke et af de områder, hvor vi forventer at se ulve slå sig ned permanent lige med det første, fortæller Kent Olsen.
Ulve og visse hunderacer ligner hinanden - sådan ser man forskel
Nogle hunderacer ligner ulv meget som for eksempel schæferhund eller tjekkislovakisk ulvehund. Ulvelignende hunderacers bagparti er dog som udgangspunkt lavere end forpartiet, halespidsen er som regel ikke sort, og halen holdes ofte oprejst eller endda krøllet op over ryggen. Ulvelignende hunde har normalt også længere ører end ulve, og de bærer ofte hovedet højere end en ulve. En hunds gang er ofte i skiftende retning, mens en strejfende ulv ofte bevæger sig i en lige retning.
Et transitområde
Ulve er ikke bange for at få nogle kilometer i benene i deres søgen efter det helt rigtige sted at slå sig ned. I det østlige Tyskland fulgte man for nogle år siden en hanulv med gps-halsbånd. På 47 dage vandrede den hele 1550 kilometer og endte i Hviderusland.
Ifølge Kent Olsen var den ulv, som blev set mellem Thorsø og Haurum, også en ulv på vandring efter et velegnet sted. Han beskriver landskabet i Favrskov som klassisk "transitlandskab". Altså et område, ulven bare vandrer igennem uden at slå sig permanent ned.
- Den ulv er long gone, siger han og uddyber.
- Det er slet ikke første gang, man iagttager ulve på vandring gennem kulturlandskab (opdyrket jord, red.). De går lige igennem det. Der er skove i Favrskov, Frijsenborgskovene er jo tæt på, og der er føde til ulven i form af store flokke af råvildt. Men der er en for høj grad af menneskelig aktivitet.
Ulven er et rovdyr - her er dens livretter
Ulves valg af føde er blevet nøje undersøgt i Tyskland, hvor man har lavet analyser af 1900 indsamlede ekskrementer fra ulve. Analyserne af ekskrementerne viste, at 76 procent af føden bestod af rådyr og krondyr, men at ulvene også æder vildsvin (17 procent) og mindre dyr som harer og kaniner (5 procent). 0,6 procent af føden bestod af husdyr som eksempelvis får.
Ulven kan sagtens klare sig uden føde i mange dage, men så kan den til gengæld også sætte 20 kilo kød til livs på et døgn, hvis den har nedlagt et stort bytte.
Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange ulve, der har slået sig ned i den danske natur, siden det store rovdyr vendte tilbage til Danmark i 2012. Men ifølge Kent Olsen er der er udsigt til, at bestanden kommer til at gå frem i de kommende år.
- Inden for en femårig periode vil jeg skyde på, at vi er meget tæt på 100 voksne ulve i Danmark. Det er så forudsat, at de får lov til at overleve, lød det i sommer fra Kent Olsen til Danmarks Radio.
Ulven kræver plads
Når ulven kan formere sig i Danmark, skyldes det, at der i Jylland findes områder, hvor der er plads nok til den. Kent Olsen fortæller, at ulverevirene i Danmark blandt andet drejer sig om Lille Vildmose, Klosterhede plantage, og området omkring Ulfborg i Vestjylland.
- Omkring Frijsenborg ville der være masser af mad til en ulv, men et ulverevir er gerne mindst 100 kvadratkilometer af gerne sammenhængende natur med skov og hede. Frijsenborgskovene er ret store, men der er også langt til andre skovområder. Nogle steder i landet har ulvene slået sig ned i områder, hvor der faktisk er nogen grad af menneskelig aktivitet. Men så er der også steder uden offentlig adgang i reviret, og der kan de søge hen, når de bliver forstyrret, forklarer Kent Olsen.
Omkring 65 procent af landskabet i Favrskov Kommune består af dyrket jord, og ulveeksperten slår altså fast, at der ikke er det store håb om ulveflokke i området omkring Thorsø, Houlbjerg og Hammel.
- Men når bestanden er opadgående, vil antallet af strejfere også stige. Derfor kan det sagtens være, at der bliver flere iagttagelser af ulve på gennemrejse, ligesom den der blev filmet ved Thorsø, siger den videnskabelige chef og ulveekspert.