Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det er ikke kun rute 115, der står over for ændringer i køreplanen. Også rute 55, 114, 200, 221, 223 og 851 indgår i sparekataloget. Foto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier

Kan de unge ændre busplanen?

Da vi i sin tid talte om, hvad FavrskovLIV skulle bidrage med, var vi enige om, at vi gerne ville gøre det lettere for læserne at tage aktiv del i demokratiet. Særligt det lokale demokrati, som har direkte påvirkning på borgernes hverdag i Favrskov.

Og det højtflyvende ideal kan vi blandt andet leve op til ved at gøre opmærksom på det, når noget vigtigt er i høring. Sådan en situation har vi lige nu, hvor studerende på Favrskovs ungdomsuddannelser kan fortælle Region Midtjylland, hvad de synes om planerne om at spare på busruterne.

Regionen vil nedlægge blandt andet rute 115, som kører gymnasieelever og elever på Den Jyske Håndværkskole fra Søften/Hinnerup-området og til skole i Hadsten. Det er en katastrofe, mener de lokale politikere. Én kalder det sågar en mindre hjerneblødning, og de opfordrer så mange som muligt til at give regionen et høringssvar med på vejen. Sidste chance er på tirsdag den 17. januar.

Tidligere på ugen hoppede vi på den omdiskuterede bus og tog en snak med nogle af de unge på vej til skole. De har svært ved at forstå, hvorfor ruten skal nedlægges, og flere af dem kunne fortælle, at de har sendt et høringssvar.

Favrskov Gymnasium opfordrer på Facebook de studerende til at sende et høringssvar.

Borgmester Lars Storgaard håber, at regionen "besinder sig" og kommer til fornuft i spørgsmålet om rute 115. I denne uges mødtes han, sammen med viceborgmester Birgit Liin (V), med den nye transportminister, Venstres Thomas Danielsen. De satte ministeren ind i situationen, og som Storgaard siger, er det godt at knytte en god relation fra start - om end det næppe ændrer det store i spørgsmålet om rute 115.

Vi glæder os til at se de høringssvar, som Region Midtjylland modtager, og vi bliver ved med at følge sagen.

I FavrskovLIVs spæde ungdom talte vi også om vigtigheden af nysgerrighed. Og i denne uge har min nysgerrighed drevet mig til at ringe til en af landets førende eksperter i ulve. Kort før jul filmede en borger i Favrskov nemlig en ulv i fuld firspring hen over en mark, og jeg spurgte eksperten fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, om vi mon skal til at vænne os til at se ulve her på egnen. Hans svar kan du læse i artiklen længere nede i nyhedsbrevet.

Interesserer du dig for rute 115's fremtid, kan det jo være, du skal bruge lidt af din weekend på at hoppe ind på dette link og udfylde et høringssvar. Regionen skriver, at "når høringsperioden er slut, indsamler Midttrafik alle høringssvar og vurderer mulighederne for justeringer".

God weekend og god læselyst.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Ulven her bor i Skandinavisk Dyrepark og lever altså ikke i det fri. Ifølge ulveekspert fra Naturhistorisk Museum er der heller ikke udsigt til fastboende ulve i Favrskov Kommune. Foto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier. 

Kommer ulven? Ekspert fra Naturhistorisk Museum vurderer chancerne for, at ulven slår sig ned i Favrskov

Selvom vi har haft ulve i Danmark siden 2012, vækker det stadig opsigt, når dyret bliver fanget på kamera af helt almindelige borgere. Som det skete kort før jul, hvor en ulv blev observeret på en mark mellem Thorsø og Haurum. 

Men var der tale om en tidlig julegave til dem, der drømmer om en vild natur med fastboende ulve i skovene omkring Frijsenborg? Det har vi spurgt en af landets følgende ulveeksperter om, og han kommer desværre til at skuffe dem, der drømmer om at støde regelmæssigt på ulven. 

Der mangler sammenhægende natur i Favrskov, og derfor søger ulve typisk bare gennem landskabet i deres søgen efter bedre egnede områder. Men ulvebestanden vokser, og derfor er det næppe sidste gang, man observerer ulve her på egnen, lyder det.

Kort før jul filmede en borger i Favrskov et dyr, der med stor sandsynlighed var en ulv. Betyder det, at vi måske kan forvente at se flere ulve i området? Vi spørger Kent Olsen, der er videnskabelig chef på Naturhistorisk Museum i Aarhus og leder af ulveovervågningen i Danmark, om ulven kommer.

Dyret er filmet i rask trav ud over markerne, hvor det grønne korn spirer af jorden op i den milde vinter. Det er filmet på afstand, men det er alligevel nemt at se, at det altså ligner en ulv ganske meget. Et par gange kigger dyret tilbage mod Thomas Viktor Bitsch, der med sin telefon optager det sælsomme møde med Canis lupus.

Ulven.

Eller var det nu også en rigtig ulv? Det er selvfølgelig det spørgsmål, der altid melder sig, når sådan en optagelse kommer frem. Er det en ulv eller en hund af en af de racer, der ligner ulven rigtig meget? Det blev også debatteret livligt på Facebook. Hvis der blot er tale om en ulvehund, er historien selvfølgeligt lidt mindre spændende.

Til Radio4 sagde Kent Olsen, videnskabelig chef på Naturhistorisk Museum i Aarhus og leder af ulveovervågningen i Danmark, at der sagtens kunne være tale om en ulv på optagelserne.

Men vi skal nok ikke forvente, at mødet mellem menneske og ulv bliver hverdag på disse kanter. Det fortæller selvsamme leder af ulveovervågningen til FavrskovLIV nu, hvor ulven er forduftet igen.

- Der er mange andre områder i Jylland, som er bedre egnet til ulve. Områder, hvor der er mere sammenhængende natur og færre forstyrrelser fra mennesker. Så Favrskov er ikke et af de områder, hvor vi forventer at se ulve slå sig ned permanent lige med det første, fortæller Kent Olsen.

Ulve og visse hunderacer ligner hinanden - sådan ser man forskel

Nogle hunderacer ligner ulv meget som for eksempel schæferhund eller tjekkislovakisk ulvehund. Ulvelignende hunderacers bagparti er dog som udgangspunkt lavere end forpartiet, halespidsen er som regel ikke sort, og halen holdes ofte oprejst eller endda krøllet op over ryggen. Ulvelignende hunde har normalt også længere ører end ulve, og de bærer ofte hovedet højere end en ulve. En hunds gang er ofte i skiftende retning, mens en strejfende ulv ofte bevæger sig i en lige retning.

Kilde: Miljøstyrelsen

Et transitområde

Ulve er ikke bange for at få nogle kilometer i benene i deres søgen efter det helt rigtige sted at slå sig ned. I det østlige Tyskland fulgte man for nogle år siden en hanulv med gps-halsbånd. På 47 dage vandrede den hele 1550 kilometer og endte i Hviderusland.

Ifølge Kent Olsen var den ulv, som blev set mellem Thorsø og Haurum, også en ulv på vandring efter et velegnet sted. Han beskriver landskabet i Favrskov som klassisk "transitlandskab". Altså et område, ulven bare vandrer igennem uden at slå sig permanent ned.

- Den ulv er long gone, siger han og uddyber.

- Det er slet ikke første gang, man iagttager ulve på vandring gennem kulturlandskab (opdyrket jord, red.). De går lige igennem det. Der er skove i Favrskov, Frijsenborgskovene er jo tæt på, og der er føde til ulven i form af store flokke af råvildt. Men der er en for høj grad af menneskelig aktivitet.

Ulven er et rovdyr - her er dens livretter

Ulves valg af føde er blevet nøje undersøgt i Tyskland, hvor man har lavet analyser af 1900 indsamlede ekskrementer fra ulve. Analyserne af ekskrementerne viste, at 76 procent af føden bestod af rådyr og krondyr, men at ulvene også æder vildsvin (17 procent) og mindre dyr som harer og kaniner (5 procent). 0,6 procent af føden bestod af husdyr som eksempelvis får. 

Ulven kan sagtens klare sig uden føde i mange dage, men så kan den til gengæld også sætte 20 kilo kød til livs på et døgn, hvis den har nedlagt et stort bytte.  

Kilde: Miljøstyrelsen.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange ulve, der har slået sig ned i den danske natur, siden det store rovdyr vendte tilbage til Danmark i 2012. Men ifølge Kent Olsen er  der er udsigt til, at bestanden kommer til at gå frem i de kommende år.

- Inden for en femårig periode vil jeg skyde på, at vi er meget tæt på 100 voksne ulve i Danmark. Det er så forudsat, at de får lov til at overleve, lød det i sommer fra Kent Olsen til Danmarks Radio.

Ulven kræver plads

Når ulven kan formere sig i Danmark, skyldes det, at der i Jylland findes områder, hvor der er plads nok til den. Kent Olsen fortæller, at ulverevirene i Danmark blandt andet drejer sig om Lille Vildmose, Klosterhede plantage, og området omkring Ulfborg i Vestjylland.

- Omkring Frijsenborg ville der være masser af mad til en ulv, men et ulverevir er gerne mindst 100 kvadratkilometer af gerne sammenhængende natur med skov og hede. Frijsenborgskovene er ret store, men der er også langt til andre skovområder. Nogle steder i landet har ulvene slået sig ned i områder, hvor der faktisk er nogen grad af menneskelig aktivitet. Men så er der også steder uden offentlig adgang i reviret, og der kan de søge hen, når de bliver forstyrret, forklarer Kent Olsen.

Omkring 65 procent af landskabet i Favrskov Kommune består af dyrket jord, og ulveeksperten slår altså fast, at der ikke er det store håb om ulveflokke i området omkring Thorsø, Houlbjerg og Hammel.

- Men når bestanden er opadgående, vil antallet af strejfere også stige. Derfor kan det sagtens være, at der bliver flere iagttagelser af ulve på gennemrejse, ligesom den der blev filmet ved Thorsø, siger den videnskabelige chef og ulveekspert.

Er håbet ude for de studerede med bopæl i Søften-Hinnerup-området, eller kan de nå at redde deres busrute? Indtil på tirsdag kan de indsende et høringssvar til Region Midtjylland. Foto: Martin Ballund

De unge giver Region Midtjylland ren besked om rute 115: - Jeg synes, det er noget lort og slet ikke gennemtænkt

Region Midtjylland vurderer, at 114.000 passagerer årligt vil blive påvirket, når rute 115 mellem Søften og Hadsten bliver nedlagt. Alligevel er det, hvad de har besluttet. Busruten fragter hver morgen og eftermiddag studerende mellem Søften-Hinnerup-området og Favrskov Gymnasium og Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten og er det vigtigste transportmiddel for områdets uddannelsessøgende unge. 

Vi hoppede på bussen i Hinnerup og tog en snak med et par de studerende på vej til skole. De har svært ved at forstå, hvorfor man vil lukke en så flittigt brugt rute. Og de har svært ved at forestille sig, at der er plads i toget til alle de unge, der i dag bruger bussen. 

De unge kan frem til på tirsdag lade regionen vide, hvad de tænker om spareplanerne, ved at skrive et høringssvar. Og det opfordrer borgmester Lars Storgaard til, at de gør. Han har sammen med viceborgmester Birgit Liin holdt et møde med den nye transportminister for at forklare konsekvenserne af planerne om at nedlægge ruten.

Der er stor utilfredshed over udsigten til at miste rute 115, især blandt de unge, der bruger bussen til at komme i skole. Og de lokale politikere ryster også på hovedet af Region Midtjylland. Borgmesteren har fremlagt sagen for den nye transportminister, og de unge skriver høringssvar til regionen.

Energiniveauet er ikke højt klokken 7.44 om morgenen i bus 115 fra Søften til Hadsten.

De fleste passagerer sidder og halvblunder med musik eller podcast i ørene eller taler lavmælt sammen. Lader op til en dag med andengradsligninger, spanske verber og diskussionen om magtens tredeling. Eller praktisk arbejde med kapsav og vaterpas i værkstedet og konstruktionstegninger på computeren. Tre blå busser kører hver morgen unge fra Søften, Hinnerup og omegn til Favrskov Gymnasium og Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten.

Det gør busserne i hvert fald i et stykke tid endnu. For Region Midtjylland vil nedlægge den regionale finansiering af ruten. Og Favrskov Kommune har ikke økonomi til at drive ruten videre. Hvad skal der så ske? Ja så skal de unge, og deres forældre, finde en anden måde at komme fra hjem til skole og tilbage igen.

- Så skal jeg jo enten til at køre i bil eller til at tage bus 200 ind til toget i Hinnerup. Men hvis alle andre også skal til at tage toget, kan det jo være, det bliver fyldt. Man skubber bare problemet over på noget andet, så jeg synes virkelig ikke, det giver mening at nedlægge busserne, siger gymnasieeleven Signe, der bør i Søften og går i 2.g.

Og byrådspolitikerne i Favrskov Kommune er enige med hende. Beslutningen om at nedlægge finansieringen af rute 115, som hvert år betjener 114.000 passagerer, mødes med hovedrysten fra brugere såvel som borgmester.

Regionen løber fra sit ansvar

Det er et enigt byråd, der med borgmester Lars Storgaard i spidsen, har skrevet et åbent brev til Region Midtjylland, hvori de gør det klart, at "Regionen svigter sit ansvar for de unges uddannelse".

- Jeg havde ikke forudset det, det er virkelig kommet som en tyv om natten. Da der sidst blev lavet besparelser på den kollektive trafik, indgik vi en aftale om den her rute. Den skulle få lov at stå. Nu løber de fra den aftale, og det er simpelthen ikke et udtryk for ordentlighed, lyder det fra borgmesteren.

Han begræder desuden timingen, for det kommunale budget for 2023 lagt, og Favrskov Kommune, der skal spare over 8 millioner næste år, har ikke bare pengene til driften.

- Regionen løbet fra sit ansvar. Det er kort og godt ikke ordentligt, siger Lars Storgaard.

Borgmester Lars Storgaard mødtes i mandags med transportminister Thomas Danielsen (V) på rådhuset i Hinnerup. Ministeren lyttede til de lokale politikere og noterede sig deres pointer. Foto: Favrskov Kommune.

Skrider de studerende til handling?

Region Midtjylland skal næste år spare 41 millioner kroner på driften af de blå busser, og rute 115 er ikke den eneste busrute i Favrskov, der bliver påvirket af spareplanerne. Det gælder blandt andet også for rute 55 mellem Bjerringbro og Hammel. En rute, der også fører unge til ungdomsuddannelse.

Men det er rute 115, hvis eventuelle nedlæggelse vil påvirke flest passagerer. Derfor kan Region Midtjylland også forvente, at det er den rute, flest indgiver høringssvar omkring.

Og netop det har flere af de gymnasieelever, som FavrskovLIV møder i morgenbussen, gjort. Køreturen fra Hinnerup, hvor vi stiger på, til Hadsten tager kun et kvarters tid, men det er et tid nok til at finde ud af, at en del af de studerende allerede har været inde og tage aktiv del i demokratiet.

- Vi håber da, at det kan ændre noget, hvis mange skriver høringssvar. Og det er faktisk noget, der snakkes en del om. Jeg tror, det vil gå ud over mange på skolen, at man nedlægger busserne, siger en elev fra 1.G, hvis sidemakker også har skrevet til Regionen. De er begge med bussen fra Hinnerup.

En konsekvens for mange elever vil være, at de får mere transporttid i hverdagen, hvis det ender med at rute 115 nedlægges - og dermed mindre tid til andre ting. Signe fra Søften anslår, at hun får cirka 15 minutter længere til skole uden rute 115 og med et skift af transportmiddel i Hinnerup.

Et det så slemt?

- Nej, det er måske ikke så galt, men det er jo tid, jeg kunne bruge på lektier i stedet for. Og hvis politikerne gerne vil have folk til at bo uden for de store byer, giver det ikke så meget mening at nedlægge busserne, så det bliver meget sværere at komme i skole, vurderer gymnasieeleven.

En anden morgenpassager er heller ikke tilfreds med udsigten til at få sværere ved at komme i skole og udtrykker sin utilfredshed i utvetydige vendinger.

- Jeg synes, det er noget lort. Jeg synes slet ikke, at det virker gennemtænkt.

Borgmesteren søger indflydelse på Christiansborg

Sammen med de andre byrådsmedlemmer, og nok i et mere modereret sprog, opfordrer Lars Storgaard altså også til, at de studerende bruger høringsfasen konstruktivt. Også selvom han ved, at det kan være svært at ændre en politisk beslutning.

- Jeg klamrer mig til håbet om, at Regionen besinder sig og kommer til fornuft.

Håbet er gratis, men politikerne sætter også ind med konkret handling. Sammen med viceborgmester Birgit Liin (V) mødte Lars Storgaard i denne uge den nye transportminister, Venstres Thomas Danielsen. Foruden at hilse på og skabe en god relation mellem Favrskov og Christiansborg helt fra starten af ministerens tid på posten, var formålet med mødet også at fortælle om den konkrete situation med rute 115.

Det kommer dog næppe til at ændre det store her og nu. Men måske fremadrettet.

- Altså, ministeren kan jo selvfølgelig ikke love noget, det er klart. Men vi havde en god dialog med ham, han lyttede og noterede sig vores sag. Og han undrede sig da også over, at man vil nedlægge en rute med så mange passagerer, siger Lars Storgaard.

Foruden at diskutere busrute 115, drøftede de lokale Favrskov-politikere også udvidelsen af hovedvej 26 samt trinbrættet i Laurbjerg med ministeren.

Indtil på tirsdag kan man udfylde et høringssvar via dette link.