Få overblikket: Flere får fjernvarme, men flere steder er det for dyrt
Seks fjernvarmeværker leverer kollektiv varme til Favrskov Kommune. Men det er ikke i alle byer, at borgerne kan få fjernvarme. Fjernvarmenettet skal udbygges, så flere forbrugere kan koble sig af naturgasforsyningen, og der er også fjernvarme på vej flere steder i kommunen. Her får du overblikket over, hvor værkerne udbygger nettet.
Men det er desværre ikke alle, der kan få fjernvarme. Det kræver nemlig et vist kundegrundlag, og i takt med at flere naturgaskunder investerer i en varmepumpe, bliver det mindre rentabelt at etablere fjernvarme i landsbyer. Derfor er der også flere landsbyer, der gerne vil på nettet, som ikke kommer det, forklarer flere direktører og driftsledere.
Så skal der findes alternativer, og det arbejder kommunen også på, lyder det fra landsbyrådet. For kollektiv varmeforsyning behøver ikke nødvendigvis komme fra et traditionelt fjernvarmeværk.
Efter en våd, men relativt lun, start på januar, blev det i denne uge pludseligt koldt igen. Sne, frost og smukke vinterdage er måske nok at foretrække frem for sjasket regnvejr, men når det bliver koldere, bruger vi mere varme. Og tilhører man gruppen af borgere, der opvarmer huset med naturgas, krydser man helt sikkert fingre for en mild vinter.
Flere forbrugere skal væk fra den dyre naturgas, og derfor har fjernvarmeselskaberne og Favrskov Kommune været ved at undersøge, hvordan fjernvarmenettet kan udbygges. Kort før jul sendte kommunen brev ud til alle borgere i naturgasforsynede områder med besked om, hvorvidt de i den nære fremtid kan se frem til fjernvarme i deres område. Eller om de skal kigge på andre alternativer til gassen.
Men det er ikke alle, der kan få fjernvarme, lyder det fra de fjernvarmeværker, vi har talt med. Palle Laugesen, direktør i Hadsten Varme, fortæller, at borgere i eksempelvis Ødum og Vivild, som ligger tæt på fjernvarmeværket, ikke regner med at blive koblet på nettet lige foreløbig.
- Kundepotentielt er desværre mindre, for der bor færre i de byer, og der er ingen nye udstykninger på vej. Det er fortvivlende, for det er forbundet med kæmpestore anlægsomkostninger at udrulle fjernvarme. Det kræver, at der skal være et varmegrundlag, som kan betale for etableringen. Hvis der er udsigt til en udstykning med 100 nye huse, så er der et større kundegrundlag. Vi vil gerne forsyne alle, men det kan desværre ikke lade sig gøre, siger direktøren for Hadsten Varme, der dog også har gode nyheder.
Disse fjernvarmeværker dækker Favrskov
- Gudenådalens Energiselskab
- Hammel Fjernvarme
- Thorsø Fjermvarmeværk
- Hadsten Varme
- Hinnerup Fjernvarme
- Laurbjerg Kraftvarmeværk
Varmen kommer til Hadbjerg inden længe
For Hadsten Varme har lige nu gang i to projekter, som kommer til at forsyne mange nye kunder med fjernvarme. I Hadbjerg har 155 husstande tilmeldt sig fjernvarme, og det er mere end rigeligt til, at det er rentabelt for Hadsten Varme at føre nettet til byen - hvor der da også er en ny udstykning, og dermed flere kunder i fremtiden, på vej.
- Der bliver ved med at dryppe nye kunder til. Vi mødes de enkelte kunder og laver aftaler med dem, og det er simpelthen hjerteskærende at høre historierne om de kæmpestore acontoregninger, folk bliver opkrævet for naturgas. Hvis man eksempelvis er en nyetableret børnefamilie, så kan det altså mærkes, siger Palle Laugesen.
Det kommer til at koste cirka 50.000 kroner for borgere i Hadbjerg at blive tilsluttet fjernvarmen.
Hvad er prisforskellen på gas og fjernvarme?
Videnscenter Bolius har lavet en beregning af prisforskellene for opvarmning af et standart 130 m2 hus med forskellige opvarmningskilder.
I regneeksempelet koster opvarmning med fjernvarme 13.041 kroner. Tilsvarende er prisen for naturgas 29.291 kroner, mens det med et pillefyr koster omkring 35.000 kroner.
Ved at følge dette link kan du se alle de forskellige varmekilder og bagrunden for beregningerne.
Anlægsarbejdet er så småt gået i gang. Varmen skal føres fra værket til Hadbjerg via Bavnehøjvej, og oven på fjernvarmeledninger kommer der senere en cykelsti, som forbinder Hadsten og Hadbjerg. De tilmeldte kunder i byen tilsluttes i etaper, og ifølge direktør Palle Laugusen er det håbet, at alle er tilsluttet, inden årets udgang.
Desuden arbejder Hadsten Varme på endnu et projekt, som skal give fjernvarme til Selling. På vejen til Selling skal fjernvarmeledningerne passere både å og jernbane, og det gør anlægsarbejdet dyrere end til Hadbjerg.
- Går alt som planlagt, håber vi at kunne starte i indeværende år. Men det er meget usikkert, hvordan det kommer til at se ud med konjekturerne inden for byggeri. Falder de nu drastisk, falder prisen på det arbejde, vi skal have udført også, og så er det måske med til at gøre det billigere.
Her er der fjernvarme - og her er der ikke
De 15 største byer målt på indbyggere - er de på fjernvarmenettet?
- Hadsten ✔
- Hinnerup ✔
- Hammel ✔
- Søften ✔
- Ulstrup ✔
- Thorsø ✔
- Foldby ✔
- Laurbjerg ✔
- Voldum ❌
- Lading ✔
- Hadbjerg ❌(Hadsten Varme fører fjernvarme til byen inden årets udgang)
- Selling ❌ (Hadsten Varme planlægger at føre fjernvarme til byen og håber at begynde arbejdet inden årets udgang)
- Voldby ✔
- Grundfør ❌ (Hinnerup Fjernvarme begynder at koble de første huse på fjernvarmenettet i uge 8)
- Ødum ❌
Sall og Skjoldelev bliver for dyrt
Hammel Fjernvarme leverer i dag varme til Voldby, Svenstrup, Gjern, Farre, Lading-Fajstrup, Anbæk og Fårvang foruden selvfølgelig borgere i Hammel. Der bliver dog ikke tale om nye landsbyer på nettet, fortæller direktør Bjørn Stender.
- Vi har haft en grundig snak med både Favrskov Kommune og Silkeborg Kommune. Vi havde kig på Sall og Skjoldelev som muligheder, men det ville desværre bliver alt, alt for dyrt at føre fjernvarme dertil. Der er for få huse, og prisen ville komme op på over 200.000 kroner per husstand for at blive tilkoblet, forklarer Bjørn Stender.
Han fortæller, at der også har været interesse fra Haurum. Det kan grundet omkostningerne heller ikke blive til noget.
- Der er tale om små byer, hvor vi skulle trække ledninger over store afstande. Det er sandt, at vi har ført fjernvarme til Lading og Gjern, men der var allerede et eksisterende net, så vi skulle bare lave en transmissionsledning, og i Lading kunne vi endda få gartnerierne med. Til Sall, Haurum eller Skjoldelev ville vi være nødt til at lave det hele, fortæller Bjørn Stender.
Nu venter industriområderne
Hinnerup Fjernvarme er godt i gang med at udvide og regner med at koble mange nye boliger på i Grundfør i løbet af 2023. Den første stikledning er allerede etableret, og inden for en måneds tid, kobles de første huse i Grundfør på varmenettet.
- Vi forventer, at der kommer omkring 200 boliger på i Grundfør, men vi er stadig ikke færdige med at lave tilbud. Vi tager det i etaper, og i første omgang kobles 29 huse på, forklarer Peter Bakke, driftsleder på Hinnerup Fjernvarme.
Når borgerne i Grundfør kan begynde at skrotte deres gasfyr, er der faktisk ikke flere naturgasforsynede områder uden fjernvarme tilbage for varmeværket. Dernæst vendes blikket mod industrien i Søften.
- Det er absolut relevant for os, og mange har henvendt sig til os inden for det seneste års tid, hvor gaspriserne er stukket helt af, fortæller Peter Bakke.
Ikke planer om fjernvarme til Voldum
Med fjernvarme på vej til Selling, Grundfør og Hadbjerg inden for en overskuelig årrække er der efterhånden kun én større Favrskov-by tilbage, som står uden for et fjernvarmenet. Nemlig Voldum i det nordøstlige Favrskov. Hadsten Varme er det nærmeste fjernvarmeværk, men direktør Palle Laugesen fortæller, at der ikke er udsigt til fjernvarme til de 900 borgere i Voldum.
- Kommunen lavede en screening og en grovsortering af områder, der er interessante at arbejde videre med i forhold til at udbygge fjernvarmenettet. Og Voldum faldt på grund af placeringen. Det koster mellem 3,5 og 4 millioner kroner per kilometer ledning, der skal nedgraves. På vej til Voldum ville det også være nødvendigt at krydse motorvejen, og sådan en passage koster omkring seks millioner kroner. Så det ville simpelthen være for dyrt i forhold til kundegrundlaget, forklarer Palle Laugesen.
Landsbyrådet og kommunen arbejder på andre løsninger
Fjernvarme er ikke den eneste form for kollektiv varme. Og for mindre landsbyer, hvor det ikke er rentabelt for fjernvarmeværkerne at etablere varmenet, kan der være andre løsninger. Eksempelvis termonet. Termonet er, forsimplet, et kollektive jordvarmenet, der med hjælp fra varmepumper kan transportere varme til flere matrikler inden for en lille, geografisk radius. Næsten som et lille fjernvarmeanlæg.
Landsbyrådet har til opgave at understøtte Favrskovs landsbyers udvikling, og energiforsyning er et vigtigt punkt på rådets dagsorden. Derfor hjælper landsbyrådet også ved at nedsætte en styregruppe, som skal undersøge muligheden for at etablerede termonet i nogle af de landsbyer, hvor fjernvarme ikke er en mulighed.
Spar penge på fjernvarmen - send koldt vand tilbage
Når fjernvarmeværket sender varmen ind i dit hus, sker det i form af opvarmet vand. Når vandet løber ud af huset og tilbage til fjernevarmeværket igen, skal det gerne være betydeligt koldere, end da det kom ind.
Det er værd at bemærke, at mange fjernvarmeselskaber arbejder med en såkaldt motivationstarif. Det betyder, at du får en økonomisk belønning, hvis du sender koldere vand tilbage, end det du får ind. Omvendt får du et tillæg til regningen, hvis vandet sendes varmt tilbage. På din fjernvarmeregning og de forskellige varmeværkers hjemmesider kan læse mere om motivationstarif.
Hos Hinnerup Fjernvarme fungerer det eksempelvis således:
Det fjernvarmevand, der sendes ind i din ejendom er i gennemsnit 65 grader. Det kaldes fremløbstemperaturen. Som forbruger kan du få to procent besparelse på varmeprisen for hver grad, returtemperaturen er under 30 grader på det vand, der løber tilbage til Hinnerup Fjernvarme. Er returtemperaturen mellem 37 og 30 grader, gør det ingen forskel på din varmeregning. Men du skal betale to procent i tillæg til varmeprisen for hver grad, returtemperaturen er over 37 grader.
Her er et par råd til, hvordan en optimal udnyttelse af det varme vand, fjernvarmeselskabet sender ind i boligen.
- Indstil termostater ens på alle radiatorer i samme rum og luk dørene til rum, hvor termostaten er indstillet anderledes.
- Luk for termostaten, når du åbner vinduet for at lufte ud.
- Det er stadig ret nyt og på forsøgsbasis, og vi vil også gerne lave nogle forsøgsanlæg her i kommunen, så vi kan gøre os nogle erfaringer til videre brug. Det gælder om at være proaktive og sørge for, at der bliver sat dialoger i gang, siger De Radikales Torben Christensen, der er medlem af landsbyrådet.
Han kan ikke sige, hvornår termovarme bliver testet af i nogle af Favrskovs landsbyer, men understreger, at det er et emne, der har stor bevågenhed, men at man også kigger på andre muligheder.
- En anden mulighed kan være at etablere lokale energifællesskaber, så man eksempelvis kan få strøm fra nærliggende solceller eller vindmøller. Der findes EU-lovgivning, som giver lov til at dele energi - uden de afgifter og tariffer, som hører til det kollektivt net. Men det er ikke fuldt ud implementeret i Danmark endnu. Der vil vi se, om vi kan være med til at sætte noget i søen. Man får på den måde også en bredere accept af vedvarende energianlæg, fordi man selv har fordel af det, fortæller Torben Christensen, der også er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.