Kommunen nedlægger ordning med el-delebiler. Har borgerne hørt om den, og har man gjort nok for at gøre opmærksom på tilbuddet?
Favrskov har siden 2020 haft en delebilsordning, hvor borgere i bestemte tidsrum kan booke en elbil i Hadsten, Hinnerup og Hammel. Ordningen har kostet 330.000 kroner i et samarbejde mellem Favrskov Kommune og Aura. De ansatte i kommunen har eneret til bilerne mellem klokken 7 og 16, men ordningen nedlægges, fordi det er for dyrt per kørt kilometer.
Kommunens egen evaluering af ordningen viser, at over en seks måneders periode har kun 21 unikke borgere benyttet sig af delebilsordningen. Det kan måske tilskrives en lav kendskabsgrad, for når vi har forhørt os og spurgt borgerne, om de haft kendskab til ordningen, lyder svaret generelt nej.
Et mål med forsøgsordningen var at udbrede kendskabet til elbilisme blandt kommunalt ansatte og borgere, og det vurderer forvaltningen er lykkes. Kan man derfor tale om, at ordningen har været en succes?
Har du hørt nyheden? Kommunen nedlægger ordningen el-delebiler.
Du havde måske slet ikke hørt om el-delebilerne i Hinnerup, Hammel og Hadsten? Så missede du nok den første nyhed fra 2020, om at Favrskov Kommune i samarbejde med energiselskabet Aura stiller tre elbiler til rådighed for borgerne i bestemte tidsrum.
Først lige en hurtig opsummering af baggrunden for ordningen.
I 2019 afsatte det daværende byråd 330.000 kroner til et forsøg med el-delebiler i de tre nævnte hovedbyer. Idéen var fremsat af et midlertidigt politisk udvalg, der skulle komme med anbefalinger til udmøntning af en pulje til miljøvenlig transport og CO2-reduktion. I tidsrummet 7-16 har bilerne været reserveret til kommunalt ansatte, men i de resterende timer, og i weekenderne, har bilerne stået til rådighed for borgerne via booking i en app.
Formålet var, foruden at spare CO2-udledning i det kommunale regnskab, også at øge kendskabet til elbilisme blandt kommunalt ansatte og borgere i kommunen. En lidt svær størrelse at måle på, men nu hvor ordningen nedlægges, vurderes det fra Teknik- og Miljø, at det er lykkes.
Hvorfor nedlægges ordningen med el-delebiler
Omkostningen ved ordningen, som altså er et samarbejde mellem Favrskov Kommune og energiselskabet Aura, har været for høj. Ordningen er evalueret i perioden 1. marts til 23. september, og udgangspunkt i benyttelsen i den periode er Favrskov Kommunes udgift til ansattes kørsel i el-delebilerne 6,98 kroner per kilometer. Sammenholdt med befordringsgodtgørelsestaksten, der i 2022 er 3,70 kroner per kilometer, er de kommunalt ansattes kørsel i el-delebilerne altså 3,28 kr. dyrere per kilometer sammenlignet med kørsel i egen bil.
Favrskov Kommune har betalt 6000 kroner per bil per måned til Aura. Det vil sige i alt 216.000 kroner om året for de tre biler. Desuden har det kostet omkring i omegnen af 140.000 kroner at etablere ladestandere til bilerne.
Favrskov Kommune har spurgt Aura, om de er interesseret i at fortsætte ordningen uden kommunen, men Aura har vurderet, at der ikke er kundegrundlag for det.
Hvis byrådet som forventer beslutter at nedlægge ordningen på byrådsmødet på tirsdag, ophører delebilsordningen 1. marts.
Det er måske i mindre grad lykkes, at gøre borgerne opmærksomme på, at der har været en ordning, som også har været til rådighed for dem. I hvert fald viser evalueringsperioden, at det overvejende er de ansatte, der har brugt bilerne. De tre biler har 412 ture samlet i evalueringsperioden. Det er i gennemsnit 23 per bil per måned. Af de 23 månedlige ture per bil er blot fem ture er kørt af borgere.
- Har aldrig hørt om det
Vi har spurgt Facebookbrugere i Hammel, Hinnerup og Hadsten, om de har haft kendskab til el-delebilsordningen, og om de har erfaringer med at bruge elbilerne. Ud fra kommentarerne i byernes lokale facebookgrupper kan man konkludere, at langt størstedelen ikke kender til ordningen - eller først har hørt om den nu, hvor den skal nedlægges.
- Aldrig hørt om det.
- Vidste ikke, at denne mulighed eksisterede.
- Har ikke hørt om det tidligere. Det havde da også været godt, hvis der var mulighed for leje af elbil i dagtimerne.
- Flot, hvem havde hørt om ordningen? Inden den blev lukket!
- Den ordning har jeg aldrig hørt om. Mon kommunen har fortalt om den nogensinde?
Sågar har et tidligere byrådsmedlem, som sad i byrådet, da ordningen blev implementeret, i en Facebookkommentar konstateret, at han aldrig har hørt om den.
Hvad koster en tur i en af bilerne?
Som borger opretter man sig som bruger i Auras system. Man skal blandt andet uploade et billede af sit kørekort i app'en.
Når man er oprettet, booker man en af bilerne i et bestemt tidsrum, og derefter kan man vælge forskellige løsninger alt efter, hvor længe man skal bruge bilen.
Eksempelvis koster en halv time 55 kroner og giver mening, hvis man ved, man bare skal bruge bilen i et par timer. Skal man derimod bruge den i længere tid, kan købe pakker, eksempelvis 4 timer for 249 kroner eller 20 timer for 799 kroner.
Man kan køre så mange kilometer, man ønsker, og opladning er med i prisen på E.ON's landsdækkende ladenetværk.
Socialdemokratiets Erling Kvist Andersen er midlertidig formand for Teknik- og Miljøudvalget, og han erkender, at der med i gennemsnit 5 borgere om måneden per bil ikke just har været tale om en bragende succes i den brede befolkning.
- Det er da begrænset, lyder det.
Og selvom bilerne har været meget flittigt benyttet af de ansatte i de tre administrationsbygninger, er det altså for dyrt. Derfor har det også været let for de lokale politikere at beslutte at nedlægge ordningen.
- Det har simpelthen været for dyrt per kørt kilometer. Hvis det var en rigtig god forretning, så kunne Aura havde fortsat ordningen uden om kommunen. Og man kan også diskutere, hvorvidt vi skal bruge kommunale penge på sådan en ordning. Det har jo givet mening, fordi medarbejderne har kunnet bruge bilerne i dagtimerne. Men når man har vurderet, at det er for dyrt, så giver det jo ikke mening at fortsætte.
Skulle man have gjort mere for at gøre borgerne opmærksomme på, at ordningen har eksisteret?
- Det er muligt, men det har jeg ikke været indblandet i, og jeg ved ikke, hvor meget man har gjort ud af det. Det kan da godt være, man skulle have gjort det. Jeg tror også, at virkeligheden er, at langt de fleste borgere i de her tre byer har deres egen bil. Det er nok et forholdsvis lille publikum i målgruppen, vurderer Erling Kvist Andersen.
Tal fra Danmarks Statistik viste, at Favrskov i 2017 var en af de kommuner med flest biler i forhold til indbyggere. Da havde 8 ud af 10 familier bil.
Elbilen i Hadsten har været til bryllup og i Legoland
Det er faktisk lykkes os at finde enkelte borgere med kendskab til ordningen.
En kvinde fra Hadsten brugte i en periode elbilen, før hun selv fik bil, og det var ganske praktisk, fordi hun bor tæt på kommunens bygning, hvor bilen har base. Og med det generelle lave kendskab til ordningen, var bilen belejligt nok altid ledig, når hun skulle bruge den.
- Skulle jeg til et arrangement, som tog hele dagen, og hvor det var svært at komme dertil med offentlig transport, så gav det god mening at tage elbilen. Jeg tog den for eksempel til bryllup. Når man har stadset sig op til fest, gider man ikke tage tre busser. Så der var det smart, siger kvinden, der også brugte elbilen til en tur i Legoland med børnene.
Ved Legoland var der selvfølgelig en ladestander til elbilen, så da familien var færdig med at kigge på miniland og køre i rutsjebaner, var bilen helt opladet og klar til at køre tilbage til Hadsten.
Et mål med ordningen har været at øge kendskabet til elbilisme blandt kommunens ansatte, men også borgere som kvinden fra Hadsten. Hun er lige nu kørende i en firmabil, men når leasingaftalen udløber, og hun skal anskaffe et nyt køretøj, kigger hun helt sikkert efter en elbil.
- Det har faktisk også været påvirket af, at jeg har fået erfaringer med elbiler, blandt andet med lånebilen.
Kunne måske have reklameret mere
Det er forvaltningen i Teknik- og Miljø, der har evalueret ordningen og indstillet til politikerne at opsige ordningen med Aura. Det er altså forvaltningens vurdering, at "El-delebilsordningen vurderes at have lykkes med at skabe kendskab til elbilisme blandt både borgere og ansatte i Favrskov Kommune."
Direktør for Teknik og Miljø Sidsel Hoemann mener, at ordningen, sammen med den generelle tendens i samfundet mod flere elbiler, har haft en effekt.
Ifølge FDM var 21 procent af de biler, som forhandlerne langede over disken i 2022, elbiler.
- Jeg vil ikke stille mig her og tage æren for, at salget af elbiler er steget ganske gevaldigt. Men det har da været med til, at nogle har kunnet prøve af at køre i elbil. Jeg forestiller mig, at det har været medvirkende til at puffe til udviklingen. Så vil jeg godt være med til at sige, at det har bidraget til den proces.
Har I spurgt ansatte, der har brugt bilerne meget, om de har skiftet til elbil efter at have stiftet kendskab til elbilerne?
- De har vi faktisk ikke spurgt om. Men de ansatte har været glade for dem, og vi har jo også i samme periode testet elbiler i hjemmeplejen og udvider det nu til hele bilflåden.
De tre biler i henholdsvis Hammel, Hinnerup og Hadsten er af kommunens folk blevet brugt til kørsel til møder, kørsel mellem forskellige arbejdssteder, til virksomhedsbesøg, tilsyn og så videre.
Ville du ønske, at flere borgere havde benyttet sig af det?
- Det havde været fedt, hvis det var blevet en kæmpesucces. Men det er svært med delebiler uden for de helt store byer. Vi har spurgt Aura, om de ser en forretning i at fortsætte uden os, og det gør de ikke. At 21 borgere har brugt bilen er heller ikke nødvendigvis noget lille tal. De har jo været ude at køre. Vi har jo lavet det som et forsøg for at se, hvad det kan bidrage med.
Har I været gode nok til at fortælle folk, at der findes den her mulighed, når ingen kender til den?
- Ja, det kunne vi måske godt have gjort mere ud af undervejs. Vi lancerede jo lige, som landet blev lukket ned. Man kunne måske have argumenteret for, at vi skulle have haft mere PR på det tilbage i marts, da samfundet var lukket op igen.
Kommunen kommunikere til borgerne på favrskov.dk, Facebook, Instagram og LinkedIN, og ifølge Sidsel Hoemann er det også her, man har informeret borgerne om delebilsordningen.
- Vi kan se, at vi kan prioritere pengene mere effektivt på andre tiltag i den grønne omstilling, er vores vurdering. Og derfor har vi ikke kastet en masse efter det, siger Sidsel Hoemann.
Flere elbiler i hjemmeplejen og hurtigladere i hovedbyerne
Favrskov Kommune er i gang med at udbygge infrastrukturen for ladestandere, så elbilsejere får lettere ved at finde opladere. Ifølge kommunens egne tal er det i dag sådan, at 94 procent af borgerne i kommunen har mulighed for at etablere en ladestander ved egen grund. Derfor er offentligt tilgængelige ladere typisk til gavn for folk på gennemfart.
Og direktøren for Teknik- og Miljø kan fortælle, at Favrskov inden 1. april får fire hurtigladere. En i hver hovedby.
Den type oplader lader med op til 50 kW og kan typisk kan klare en fuld opladning på 40-60 minutter. Det er EV, der opstiller ladestanderne, hvis helt eksakte placering endnu ikke er på plads. Men Teknik- og Miljø oplyser, at det i Hinnerup bliver ved Østergade, i Hammel ved Godthåbsvej, i Hadsten ved Evald Tangs Alle og i Ulstrup ved Østergade.
Sidste år blev det desuden besluttet af byrådet, at de hele hjemmeplejens bilflåde på 68 biler skal bestå af elbiler. Hjemmeplejen har i første omgang testet 12 biler siden 2021, og nu er det altså besluttet, at de resterende benzinbiler skal udskiftes med el i løbet af de næste godt tre år, i takt med at leasingaftalerne udløber.