Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det var både køligt og vådt, da byrådet - herunder den radikale klimaforkæmper Torben Christensen - i tirsdags besøgte det nye solcelleanlæg i Voldby. En forsmag på, hvordan vejret bliver, hvis ikke vi løser klimakrisen, kunne man mene. Foto: Maria Neergaard Lorentsen,

Favrskov kan nå sit klimamål

Januar har det med at være en grå kontrast til det år, vi har lagt bag os. En kontrast til julen og nytårets farverige og sprudlende energi med fest, fyrværkeri, gaveræs og ikke mindst utallige ædegilder. I januar skal vi omvendt spare penge, tabe et par kilo og måske endda holde os væk fra alkoholen, sådan som mange dyrker den hvide januar.

Det lyder mildest talt trist, og det er næsten som om, jordkloden græder sammen med os. For 2023 begyndte med den vådeste januar i Danmarkshistorien med hele 123,5 millimeter. Oveni alle de andre nedslående elementer virkede januar mildest talt som en måned, der aldrig ville slutte.

Men mens jeg skriver disse ord, rammes murværket udenfor mit vindue af solens varme stråler, og himlen er blå, næsten som et vidne om det forår, vi går i møde. Og det er faktisk solstrålerne, som dette nyhedsbrev skal handle om.

For Favrskov har fået et stort solcelleanlæg ved Voldby, som byrådet i tirsdags var ude at besøge. Senere samme aften stemte de for fem nye VE-anlæg rundt i kommunen. Det ene skal ligge mellem Hadbjerg og Hadsten og bliver simpelthen enormt. Med samlet set 340 hektar bliver anlægget et af de største i Danmark.

Og selvom det var et mudret og koldt besøg ved anlægget i Voldby, var byrådet begejstrede. For samlet set kan man nå hele Favrskovs klimamål, hvis samtlige de nye anlæg gennemføres.

- Jeg synes, vi er kommet op i gear. Der er virkelig sket en forskel, og jeg er meget positivt overrasket over det, vi allerede er kommet i gang med. Det har været nemmere at flytte noget, end jeg frygtede, da jeg trådte ind i byrådet, siger Torben Christensen, det Radikale byrådsmedlem, som stillede op til kommunalvalget på vegne af klimaet i artiklen her, hvor du kan læse mere om de enkelte projekter, om forskellen for klimaet og om processen herfra.

Selvom det måske kan virke latterligt at kigge på solceller i regnvejr - hvor de trods alt stadig giver en smule energi, lærte jeg under besøget - er symbolikken til at tage at føle på. For gør vi ikke noget for den grønne omstilling, rammer klimakrisen kun hårdere fra nu af i hele verden. Også her i Danmark, hvor der vil komme mere og mere regn og grå himmel på vejrudsigten.

Derfor appellerer formanden for Plan- og Landdistriksudvalget Nils Boring også til at se udover sin egen næstetip - eller baghave, om man vil - når man som borger vurderer projekterne.

- Jeg ved godt, at det ikke er landskabeligt smukt, men derfor gemmer vi anlæggende væk bag beplantning. Men vi er alle sammen nødt til at gøre noget, hvis vi skal løse den her krise.

Der blev naturligvis også besluttet andre ting på byrådsmødet: Nu tager man hul på at fjerne asbest på Ulstrup Skole, og samtidig giver man 6 millioner kroner til flere fleksible løsninger på dagtilbudsområdet, hvor der som altid mangler pladser til børnene. Det kan du læse om længere nede i nyhedsbrevet.

Herfra vil jeg bare sige god læselyst til alle vores medlemmer. Er du endnu ikke medlem kan du blive det for blot 39 kroner i måneden lige her.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Knap halvdelen af byrådet var i tirsdags på besøg ved det nye solcelleanlæg ved Voldby forud for aftenens afstemning om fem nye anlæg rundt i kommunen. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Fem nye solcelle- og vindmølleparker på vej. Og med dem kan Favrskov nå sit klimamål

I Voldby har man netop på rekordtid - bare 10 uger - opsat et solcelleanlæg på 55 hektar, som laver strøm til 15.000 husstande. Og skal Favrskov nå sit klimamål om en 70 procents reduktion i 2030 og at være CO2-neutral i 2050, så skal der meget mere grøn strøm til.

Grøn strøm er netop, hvad der er på vej til Favrskov. I tirsdags vedtog byrådet nemlig at arbejde videre med fem VE-anlæg, herunder fire med solcelleanlæg og en vindmøllepark, og samlet set kan det få kommunen til at nå længere end sit mål.

Nu er spørgsmålet, om projekterne kan komme igennem nåleøjet af de to høringsrunder og tre politiske afstemninger, før de rent faktisk bliver opstillet. For nok er ambitionerne gode, men interesserne er ligeledes mange og forskelligartede, når store jern-anlæg skal præge vores marker. Ikke mindst blandt naboer. Derfor er der også planer om en stor grad af inddragelse og involveret af lokalsamfundene. Ikke bare igennem høringer, men også fordi naboerne til det største projekt - 340 hektar ved Hadsten og Hadbjerg - får mulighed for at blive medejer, og dermed tjene på den grimme herlighed.

Her kan du blive klogere på kommunens kommende grønne projekter, hvor de skal stå, hvordan de bidrager til vores klimaregnskab og ikke mindst dine muligheder som nabo til projekterne.

En ny, kæmpestor solcellepark i Hadsten kan hjælpe Favrskov med at nå 91 procent af sit klimamål. Det er et af de projekter, som byrådet har besluttet at arbejde videre med  - men først skal de igennem en lang, demokratisk proces. Før man som nabo ser sig sur på de nye anlæg, skal man tænke på det globale klimaregnskab, lyder appellen fra byrådet. Og overveje muligheden for at blive lokal investor.

Solen var langt borte bag skyerne, der til gengæld bidrog til tunge regnbyger akkompagneret med kraftig vind, da byrådet i denne uge var ude at besøge den nye solcellepark ved Voldby.

- Jeg kan forstå, at solcellerne også giver strøm i regnvejr? Hvor meget giver det sådan en dag som i dag? Spørger en af byrådets fremmødte, Eva Damsgaard (DF).

På sådan en gråvejrsdag er det jo nærliggende at tro, at solcellerne ikke bidrager til el-produktionen. Men det gør den faktisk, fortæller Esben Billeskov udviklingsdirektør Better Energy, der står bag solcellerne.

- 80 procent af anlæggets produktion ligger i sommermånederne, fra maj til september, og så 20 procent ligger i resten af året. Så det er ikke så meget, men det giver stadig noget, fortæller han.

Ved Voldby har man på rekordtid - blot 10 uger - opsat hele 55 hektars solcellepark. Og snart kommer endnu flere store solcellepaneler til at pryde markerne i Favrskov. Solcelleparker, der er større, end hvad vi nogensinde før har set i kommunen.

Her i Favrskov skal vi også gøre vores til at bidrage til den grønne omstilling, og derfor er man nu i gang med at udmønte den klimaplan, byrådet vedtog sidste forår. Men der er stadig lang vej - og en lang demokratisk proces - før de nye anlæg vil være i drift. Det skal diskuteres i lokalområderne, i høring og vedtages i byrådet af flere omgange.

Men før man som nabo ser sig sur på markenes nye afgrøder af jern og silicium, appellerer politikerne til at se på vores bidrag til CO2-regnskabet i et større perspektiv. Og ikke kun med henblik på, hvad der er grimt at have i baghaven.

Fem nye anlæg på vej

340 hektar. Så stor bliver kommunens største solcellepark, som skal ligge mellem Hadsten, Galten, Erslev og Hadbjerg. Det har byrådet netop sagt god for.

- Det er virkelig godt, at der er kommet så stor interesse for grøn energi Favrskov. Jeg er spændt på, hvor hurtigt vi kan udbygge, for vi skal bare væk fra fossile brændsler, så hurtigt, vi kan, lød det fra Enhedslistens Thake Fogh Cordt, da byrådet traf beslutningen.

Tirsdag godkendte et enstemmigt byråd en række VE-anlæg (vedvarende energi-anlæg) rundt i kommunen. Kommunen havde modtaget 19 ansøgninger, heraf 18 solcelleparker og en vindmøllepark. 8 af dem blev godkendt fra forvaltningen, hvoraf man i første omgang arbejder videre med fem projekter rundt om i kommunen.

Anlæggene ligger primært i den nordøstlige del af kommunen, og der skal ifølge planerne placeres to solcelleparker op ad hinanden ved Hadsten og Hadbjerg. De to parker betragtes som ét. Desuden er der planer om et anlæg ved Skjoldelev, et nord for Laurbjerg og endelig et par vindmøller nord for Hadsten.

Her er de første projekter, der skal arbejdes videre med

  • 340 hektar solceller ved Hadbjerg og Hadsten. Sammenlagt kan den enorme park producere 216.000 MWh/år, hvilket svarer til elforbruget hos mere end 65.000 hustande. Samtidig er det en CO2-reduktion på knap 33.000 ton/år. Læs om projektet ved Hadsten her og ved Hadbjerg her.
  • 2-3 Vindmøller ved Leca-værket nord for Hadsten. Her skal opstilles enten to vindmøller med en højde af 180 meter eller tre med en højde på 150 meter, der kan skabe strøm til knap 14.000 husstande, og spare 33.000 ton CO2 om året. Læs detaljer om projektet og afgørelsen her.
  • 8,4 hektar solceller ved Skjoldelev: Denne skaber strøm til knap 2000 husstande, og en CO2-reduktion på 1117 ton/år. Læs detaljer om projektet og afgørelsen her.
  • 4 hektar solceller ved OL Biogas, nord for Laurbjerg: Strøm til knap 1000 husstande, og en reduktion på 532 ton C02 om året. Læs detaljer om projektet og afgørelsen her.

Det er vigtigt at komme ud og se det med egne øjne, siger Eva Damsgaard, der sammen med resten af byrådet stod med fødderne i mudderet og så på Voldby-anlægget forud for, at byrådet om aftenen skulle stemme for det videre arbejde med de nye anlæg.

- Jeg troede faktisk, det var højere. Men jeg prøver at forestille mig, hvis jeg var nabo. For der kommer ofte mange indsigelser. Men vi har vedtaget, at der skal mere grøn energi, og jeg kan sagtens se, at det er bedre med få store projekter, end mange små, siger hun med henvisning til de nye, store anlæg, der er på vej.

Eva Damsgaard havde egentlig håbet på flere vindmøller, men er trods alt positiv overfor solcellerne. Og at de ikke er større, end de er. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Projekterne er vurderet ud fra en række forskellige beskyttelsesinteresser, såsom natur, landskab, landbrug og kultur, samt hvorvidt anlægget bidrager til synergi i forhold til beskyttelse af drikkevandsinteresser. Når man opsætter en solcellepark, redder man samtidig grundvandet under fra de eventuelle sprøjtemidler, der ville være brugt, hvis marken var dyrket. En solcellepark har altså positive konsekvenser - og er nogle steder nødvendig - for drikkevandet.

Sådan var det eksempelvis i Voldby. Her skulle man alligevel stoppe landbruget, der foregik på jorden, fortæller lodsejer John Kristensen, som har videresolgt jorden for, at den kunne blive til en solcellepark.

- Det er en gratis måde at beskytte drikkevandet på. Samtidig er det en fantastisk mulighed for at komme hurtigt videre med den grønne omstilling, siger John Kristensen.

De 55 hektar her ved Voldby producerer strøm til 15.000 hustande om året, hvilket du kan læse mere om i artiklen her.

Netop mængden af strøm har også været et af vurderingspunkterne for de nye solcelleanlæg. For jo mere grøn strøm, man kan producere, jo mere bidrager det til kommunens klimaambitioner.

John Kristensen ejer gården, der grænser op til den nye solcellepark i Voldby. Tidligere har han stået for at få opført tre vindmøller i området, og nu har han frasolgt området til Better Energy til solcelleparken. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Projekter kan opfylde alle klimamål

- Anlægget dækker lige under 6 procent af kommunens klimamål, siger udviklingsdirektør Esben Billeskov og rækker hånden ud mod de 55 hektar solceller udenfor Voldby, hvor cirka halvdelen af byrådet står tålmodigt i kulden og lytter interesseret.

Det halve af byrådet var på besøg i Voldby for at se en solcellepark med egne øjne, før de skulle stemme om fem nye VE-anlæg til byrådsmødet samme aften. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

For klimamålet er naturligvis også en vigtig komponent i udvælgelsen af projekter - for ikke at sige den vigtigste. Det er trods alt derfor, der satses stort på alle disse VE-anlæg: For at redde klimaet. Og kommer alle disse fem VE-anlæg i drift i den størrelse og version, der i ansøgningerne er lagt op til, vil Favrskov kunne nå sit klimamål for 2030 - faktisk med hele 115 procent.

- Jeg synes virkelig, vi er kommet i gear. Både byrådet og forvaltningen er klar til at gøre noget for den grønne omstilling, siger Torben Christensen, det Radikale byrådsmedlem, som netop stillede op til til kommunalvalget på vegne af klimaet, fordi han mente, der manglede fokus på den grønne omstilling i Favrskov byråd.

- Der er virkelig sket en forskel, og jeg er meget positivt overrasket over, det vi allerede er kommet i gang med. Det har været nemmere at flytte noget, end jeg frygtede, da jeg trådte ind i byrådet, siger han.

Byrådsmedlem Torben Christensen (R) arbejder til dagligt med grøn energi og sidder desuden til Bæredygtighedsudvalget. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

I 2018 havde kommunen kun nedbragt sit CO2-udslip med 22 procent siden 1990, som vi skrev om her på FavrskovLIV. Men i maj 2022 vedtog et samlet byråd en ny, ambitiøs klimaplan om at kommunen i 2030 skal have nedsat sit CO2-forbrug med 70 procent - svarende til Paris-aftalen - og yderligere skal være CO2-neutral i 2050. Et langt mere ambitiøst mål end tidligere.

I aftalen lå blandt andet ambitionen om solceller og vindmøller.

Men anlæggene skal trods alt både stilles op og i drift, før de sparer kommunen for CO2-udledning. Og før vi når dertil, ligger en længere proces.

Ikke i min baghave

- I 2020 begyndte vi en proces, hvor vi inviterede naboerne i området op i Johns (Kristensen, red.) stue. Og så begyndte dialogen. For vi ville gerne vide, hvad er der i spil for dem, sagde Esben Billeskov, udviklingsdirektør for Better Energy.

Sidste sommer røg en række solcelle-leverandører i vælten for at have brugt slavearbejdere i Kina til produktionen af solcellerne. En af virksomhederne der var under luppen var netop Better Energy, men Esben Billeskov udviklingsdirektør i Better Energy garanterer, at solcellerne her i Voldby ikke er lavet af slavearbejdere. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Naboer er som bekendt ofte de største modstandere af enorme VE-projekter, uanfægtet om det er vindmøller eller solceller. Not In My Backyard-fænomenet: De fleste af os vil gerne den grønne omstilling, så længe det ikke er os, der skal have de skrækkelige møller eller solceller stående i baghaven. Og derfor er det fuldstændigt afgørende at inddrage naboerne i processen, så de ikke senere sætter en kæp i hjulet på projektet.

I Voldby var flere borgerne i første omgang umiddelbart negative. Men det skyldtes ikke solcelleparken alene, men nærmere summen af store invasive projekter - vindmøller, motortrafikvej og nu solceller - der fik dem til at stejle. Det tyder dog på, at netop inddragelsen fik paraderne til at falde og optimismen til at stige.

- Dialog, dialog, dialog, lyder det fra formand for Plan- og Landdistriktsudvalget, Nils Boring (S), da han fremlægger sagen i byrådet.

For selvom forvaltningen og byrådet nu har godkendt projekterne, har de stadig en lang proces foran sig, før første spadestik kan tages.

Der var 260 ton affald i forbindelse med opstilling af solcelleparken i Voldby, hvor 97 % bliver genbrugt. Alt lige fra råmaterialer i kabler, til stål og træplader, fortæller Bo Christensen, der er Site Manager og ansvarlig for solcelleanlægget i Voldby. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Projekterne er endnu ikke formelt set godkendte, men blot godkendt til at blive arbejdet videre med, fortæller Sidsel Homann, direktør for Teknik og Miljø i Favrskov Kommune.

- Næste skridt er at projektudviklerne skal lave et oplæg til en fordebat, hvor vi på baggrund af denne kan tage politisk stilling til, om vi skal arbejde videre med projektet.

- Vi har en forventning om, at projektudviklerne skaber en dialog med lokalområdet, og at de i deres debatoplæg får en fornemmelse af, hvad er der i lokalmiljøet kan skabe medvind for projektet.

I den videre proces, kommer til at være to høringsrunder og tre politiske behandlinger, før projekterne kan komme til live ude på markerne.

Følg med i projekterne: Hvad skal der ske herfra?

De fem udvalgte projekter er nu vurderet til at blive arbejdet videre med.

Først skal projektlederen - typisk det energiselskab, der står for opstilling og drift af VE-parken - i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde en fordebat. Her påbegynder man dialog med lokalsamfundet og undersøger hvilke tiltag, det kræver i kommuneplanen.

Debatoplæggene vil blive sendt i en offentlig fordebat i fire uger. Byrådet vil herefter tage stilling til om der skal arbejdes videre med alle fem projekter, med henblik på at udarbejde et plangrundlag, som omfatter et kommuneplantillæg og en lokalplan med tilhørende miljøvurdering. Planprocessen for disse dokumenter omfatter to offentlige høringer, før Byrådet kan vedtage det samlede plangrundlag for et større VE-anlæg.

Slutteligt kommer den endelige plan, som så skal vedtages i byrådet. Og så kan arbejdet påbegyndes.

Ansøger skal bidrage til hele planprocessen og de skal udarbejde en rapport (miljøkonsekvensrapport), som belyser hvilke miljøpåvirkninger anlægget vil have på området både i forhold til mennesker, natur, miljø, dyreliv og diverse beskyttelseshensyn i området.

Bliv lokal investor

Skal du bo i nærheden af et af de nye anlæg, kommer der altså til at være rig mulighed for at give din mening til kende. Men med i overvejelserne er der også et andet parameter, du bør indtænke: Som nabo kan du måske få en bid af kagen.

Det er i hvert fald intentionen fra flere af energiselskaber og fra byrådet. I flere af projekterne bliver det nemlig mulig for både naboer - men måske også for andre borgere - at købe sig ind som medejer af projektet.

Virksomheden Unison Energy Partners, der står bag den store solcellepark ved Hadsten, vil åbne op for, at helt op til 25 procent af anlægget kan blive ejet af borgere. Private personer kan købe andele a 5.000 kroner op til maksimum 250.000 kroner per person, oplyser selskabet til Lokalavisen.

- Vi håber, at netop denne mulighed for medejerskab vil gøre naboerne mere medgørlige og optimistiske i forhold til at få en solcellepark som nabo, siger Plan- og Landdistriksudvalgsformand Nils Boring.

På et senere tidspunkt bliver der mulighed for at blive involveret i projekterne, siger formand for Plan- og Landdistriksudvalg Nils Boring. For det er altafgørende at involere lokalbefolkningen. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Forventer I fra udvalgets side, at der kommer til at være modstand fra naboerne rundt i kommunen?

- Når man ser kommentarsporerne på Facebook (til nyheden om nye solcelleparker, red.) er det svært at vurdere. Nogle skriver "byg atomkraft i stedet", andre skriver, at det er grimt.

- Men derfor er det fra vores side en appel til naboerne om at se det i et større perspektiv, og ikke kun i forhold til ens egen baghave. Når man ser på de konsekvenser der er rundt i verden, såsom oversvømmelserne i New Zealand lige nu, men også bare herhjemme, hvor der i januar blev sat nedbørdsrekord, så er det tydeligt, at vi allesammen er nødt til at gøre noget, hvis vi skal redde klimaet.

Kommer borgerne til at kunne investere i alle projekterne?

- Nej, det er ikke sikkert. Det skal indgåes som aftaler med enkelte selskaber. Nogle projekter er små, og det er sikkert der nødvendigvis kommer til at være investeringer i dem.

Nils Boring tilføjer, at han er klar over, at det ikke just er "landskabeligt smukt", og derfor gemmer man anlæggene væk bag beplantning med en forhåbning om, at det for naboerne bliver nemmere at acceptere.

Solceller eller vindmøller

- Det er jo nødvendigt at lave de her solcelleparker. Men jeg synes faktisk ikke, at solceller hører til på markerne, siger borgmester Lars Storgaard.

Flere i byrådet, blandt andre Lars Storgaard og Eva Damsgaard, havde håbet på flere vindmølle-projekter i ansøgningspuljen. Og set i forhold til den plads det tager at lave en solcellepark, får man da også væsentlig mere CO2-reduktion for pladsen, når man opstiller vindmøller.

Det ene vindmølleprojekt med 2-3 møller nord for Hadsten fylder blot 31 hektar, men optager ligeså meget CO2 (33.000 tons pr år) som de 340 hektar solcellepark ved Hadsten. Der koster altså ti gange så meget plads at få samme CO2-gevinst fra en solcellepark sammenlignet med en vindmøllepark.

Ifølge formanden for Plan- og Landdisktriktsudvalget er der ikke just udsigt til, at der kommer flere vindmøller i kommunen lige foreløbig:

- Vi har screenet hele kommunen i forhold til mulige steder at opstille vindmøller og der er bare ikke mange områder, hvor der kan lade sig gøre, især i forhold til større vindmøller, som man laver flere og flere af i dag, siger Nils Boring.

Kommunen har da heller ikke haft held med opstilling af vindmøller, som - sammenlignet med solcelleparken ved Voldby - har skabt langt større modstand hos naboer. Ved Hallendrup har det allerede taget 10 år at få seks vindmøller á 150 meter gennemført - nu er sagen afgjort, men møllerne endnu ikke opsat.

- Jeg tror, vi må ændre på principperne i forhold til vindmøller, hvis vi skal have flere op. Lige nu hedder reglen, at der minimum skal opstilles tre ad gangen, tidligere var det seks. Men byrådet skal kigge indad og måske slække på reglerne, så det faktisk bliver muligt at opstille én ad gangen, siger formanden.


Kommer der flere naturbusser i Favrskov? Muligvis. Byrådet afsætte i hvert fald flere midler til såkaldte "fleksible løsninger". Foto: Favrskov Kommune

Nyt demenscenter og flere fleksible løsninger til småbørnene: Dét blev der også besluttet på byrådsmødet

Dette blev også besluttet på byrådsmødet i tirsdags.

Børnehaven Gården i Hammel genåbner som vuggestue

På bare to år er der kommet 149 nye vuggestuepladser og 135 pladser til børnehavebørn i Favrskov. Primært gennem fleksible løsninger.

Det er ingen hemmelighed, at der er pladsmangel i Favrskovs daginstitutioner, som vi også her på mediet har beskrevet gentagne gange. Især mangler der i øjeblikket dagplejere, hvilket er én af grundene til, at man har vedtaget mulighed for hjemmepasning, og efterhånden har man flere gange vedtaget engangsbeløb til at skabe fleksible løsninger såsom skovbørnehaver og naturbusser.

Det har man gjort igen, og denne gang lyder beløber på 6 millioner kroner. Beløbet er ikke øremærket bestemte projekter, fortæller Flemming Nørgaard, formand for Børn- og Skoleudvalget.

- Pengene er ikke til bestemte projekter, men det er fordi vi har set hen over årene, at vi ikke kommer langt ind i året, før vi har brug for penge til fleksible løsninger, de steder, der pludseligt er flere børn, særligt i den østlige del af kommunen. Og det er der ikke er budgetteret til. Og så skal vi tage af kassen.

De fleksible løsninger er eksempelvis naturbusser eller spejdercentret Moselund, der fik en fornyelse til også at kunne bruges af børnehaver. Andre steder kan det også være en børnehave, der skal laves om til vuggestue, en plan der er på vej i Hammel:

- Jeg tror, der skal bruges penge på Gården i Hammel, som er en gammel børnehave, der blev nedlagt. Der skal laves en del om, og så skal den genåbnes som vuggestue.

Er det ikke uholdbart på sigt at blive ved med at give engangsbeløb til midlertidige og fleksible løsninger?

- Mange af løsningerne er ikke midlertidige. Sidste år lavede vi ny naturbørnehave i samarbejde med spejderne, Moselund, og det er ikke midlertidigt. Det er gode løsninger med kvalitet bag. Busløsningen er heller ikke midlertidig, mange børn er glade for at få den variation i deres hverdag. Hvis vi forbygger os, er det også dyrt. Hver gang der opstår et behov for flere daginstitutionspladser- typisk ved nybyggerområder - ved vi, at behovet ændrer sig med tiden, som børnene vokser op, og området bliver til et sølvbryllupskvarter.

I siger ofte, at busløsningerne fungerer godt. Hvordan har i undersøgt det?

- Pædagoger og ledere siger, at det fungerer godt. Og så har jeg selv været ude i en vuggestue - og det er måske ikke en kvalificeret undersøgelse - men jeg talte med børnene og de glædede sig til at køre med bussen. Vi må jo regne med at tilbagemeldinger er noget vi kan stole på.

Når nu man udbreder de fleksible løsninger mere og mere, burde man så ikke undersøge hvad kvaliteten er?

- Det er ikke enten/eller mellem fleksible eller permanente løsninger. Jeg tror, det giver god fleksibilitet for børn og pædagoger. Og hvis der er behov for mere permanente ting, så gør vi det også, men det kan ikke løses på en måned eller to.

Nyt demenshus i Hinnerup

Plejecentret Hinneruplund, der i dag er et korttidsafsnit, skal laves om til demenshus.

I praksis betyder det, at demente, der normalt kommer i nedslidte lokaler i eksempelvis Voldum, som de deler med andre, nu får nyrenoverede lokaler med dertilhørende udearealer og sansehave.

Desuden lægges en række funktioner såsom aflastningsteam, demenskonsulenter og hjerneteam sammen under ét tag, for at de bedre kan arbejde sammen.

- Vi håber, det kan skabe en synergi for faggrupperne, at man samler dem. Når man deler kontor, får man trods alt bedre kendskab til hinanden og forhåbentligt også et bedre samarbejde, som både kan komme den demente og deres pårørende til gavn, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget Rikke Randrup Skåning.

Det er altså demente borgere, der stadig bor i hjemmet, men som er henvist til dagtilbud, der kan få glæde af tilbuddet.

Håbet fra byrådets side er også, at det kan skabe grobund for nye aktiviteter for de demente - og også gerne aktiviteter, såsom caféaftener, som deres pårørende er involveret i. 

Her kan man se indretningen af det nye Hinneruplund. Der afsættes i alt 1,9 millioner kroner og det forventes at stå færdig 1. juli 2023.

Farvel til asbest på Ulstrup Skole

Forældre til børn på Ulstrup Skole har i årevis udtryk bekymring omkring den asbest, deres børn omgiver sig med i hverdagen. For kan det forkerte skud med en bold mod loftspladerne mon frigive det farlige giftsstof og forpurre vores børns indlæringsevner?

I sidste års budget vedtog byrådet så, at asbesten skal fjernes, og i tirsdags stemte byrådet for anlægsbevillingen til at fjerne synlig asbest på Ulstrup Skole og Søndervangsskolen for i alt 2,6 millioner kroner.

- Det er klart Ulstrup Skole, hvor der er mest asbest. Der er simpelthen store arealer med synlig asbest, og det er vigtigt, vi endeligt får gjort noget ved det, udtrykker Flemming Nørgaard.

- Det bliver nok ikke lige nu, de tager fat på det, men nok nærmere når skolerne er lukket i sommerferien, tilføjer borgmester Lars Storgaard under byrådsmødet til den ellers optimistiske udvalgsformand.

Anlægsbevillingen er en del af en større bevilling på i alt 10,5 millioner kroner til kommunens bygninger, herunder udskiftning af tag i Børnehuset Kærmosen, udskiftning af vinduer i Anlægget i Ulstrup og facaderenovering af Hinnerup bibliotek- og kulturhus. Det er ikke oplyst, hvornår arbejdet med asbestfjernelse konkret vil gå i gang.

Ordning med el-delebiler nedlægges

I 2019 afsatte det daværende byråd 330.000 kroner til et forsøg med el-delebiler i Hinnerup, Hadsten og Hammel.

Idéen var fremsat for at fremme miljøvenlig transport. I tidsrummet 7-16 har bilerne været reserveret til kommunalt ansatte, men i de resterende timer, og i weekenderne, har bilerne stået til rådighed for borgerne via booking i en app.

Formålet var, foruden at spare CO2-udledning i det kommunale regnskab, også at øge kendskabet til elbilisme blandt kommunalt ansatte og borgere i kommunen.

Men ordningen viste sig at være for dyr. Det kostede det dobbelte, omkring 6 kroner pr. kilometer, at have de kommunale ansatte til at køre rundt i elbilerne, frem for at give dem kørselsgodtgørelse for at køre i deres egne biler. Desuden var ordningen kun i begrænset omfang blevet brugt af borgere.

Du kan læse meget mere om den nu nedlagte ordning i artiklen her.