Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

På Vadstedvej i Svenstrup bor tre generationer sammen. Fra venstre mod højre: Brian Levinsen, Laura på tre, Pernille Nørgaard, Ellen og Sven Frost og 12-årige Sarah. Foto: Jesper Rehmeier

Vil du bo sammen med din svigermor?

Kunne du forestille dig at bo sammen med dine svigerforældre? Eller dine egne forældre?

Hvis du ikke lige frem jubler ved tanken og råber "JA TAK", er du langt fra alene. I Danmark har vi ikke stor tradition for at bo sammen på tværs af generationer. Ikke længere i hvert fald. Vi flyver fra reden og bygger vores egen. Og hvorfor skulle vi dog bo sammen med vores forældre, når først vi har løsrevet os?

Det er der mange gode grunde til, har jeg lært i denne uge. Jeg har nemlig besøgt en familie, der bor tre generationer sammen. På Vadstedvej i Svenstrup lidt uden for Hammel bor Pernille og Brian sammen med pigerne Sarah og Laura på 12 og 3. Cirka ti skridt fra deres hoveddør bor Pernilles forældre, Sven og Ellen. En matrikel med to huse, men, fornemmer man hurtigt, ét hjem.

Familien bor på en nedlagt landejendom og har altså mulighed for at gå hvert til sit, men i dagligdagen hjælper de hinanden med alt fra børnepasning til madlavning og havearbejde. OG de nyder de mange fordele ved at være tæt på sin familie. Sven og Ellen ved en del mere om, hvad der fylder i børnenes liv, end mange andre bedsteforældre gør. Og Sarah og Laura ser deres mormor og morfar langt oftere end deres jævnaldrende. Mon ikke en del folk kigger lidt misundeligt mod familiekollektivet i Svenstrup?

Familien er også enige om, at boformen er med til at holde seniorerne i god form. Men samtidig er det også nemt for Pernille og Brian også at holde et kærligt, opmærksomt øje med Sven og Ellen, nu hvor de trods alt begge har rundet de 75 år. Man passer på hinanden i familien.

Kun i cirka 2 procent af danske husstande bor der mere end to generationer. Men tallet er faktisk stigende, og man ser en en tendens mod boligformer med mere socialt samvær. Lige nu er der særligt tre boligprojekter i Favrskov, som vi her på FavrskovLIV følger interesseret med i: De 75 almene lejligheder i Thorasdal-projektet i Hinnerup. De 36 lejligheder i projekt Lindebakken i Hadsten og endelig seniorbofællesskabet Under bøgen i Hinnerup. Alle tre tre projekter, hvor fællesarealer og fællesskab i større eller mindre grad vil blive støbt ind i fundamentet. Så at sige.

Det anslås, at op mod 600.000 danskere er ensomme. Omkring 100.000 af dem er seniorer over 65. Og udvikleren bag seniorbofællesskabet Under bøgen har tidligere forklaret FavrskovLIV, at et mål med de fællesskabsbaserede boformer netop er aktivt at tage kampen op mod ensomhed. I et fremtidigt nyhedsbrev dykker vi lidt mere ned i hele fællesskabskonceptet. Hvilke tanker gør udviklerne sig om at skabe fællesskaber? Og hvad ønsker de kommende beboere og borgere i målgruppen egentlig? Tilmeld dig FavrskovLIVs nyhedsbrev her, så du ikke går glip af noget.

Ensomme er de i hvert fald ikke på Vadstedvej i Svenstrup. Her er der altid nogen at være sammen med, og fem dage om ugen spiser de tre generationer sammen. Hvis I allerede nu begynder at overveje, om det der med et familiekollektiv måske kunne være noget for jeres familie alligevel, har de også et råd til jer i Svenstrup.

- Når flere ikke gør det, er det er fordi, man er så "årh, kan vi nu også det"-agtig. Men man skal bare gøre det. Sådan er det med så mange ting i livet. Spring ud i det. Ellers finder man aldrig ud af, om det er noget for en.

Inden du ringer til svigermor og svigerfar og spørger, om de vil flytte ind på loftet, så læs lige interviewet med de tre generationer i Svenstrup. Det kan du gøre som abonnent på FavrskovLIV, og abonnent kan du blive ved at klikke her.

👷‍♂️ Nu var jeg lige kort omkring Thorasdal i Hinnerup, og i dette nyhedsbrev finder du faktisk også en opdatering på projektet. Boligorganisationen bag de 75 lejligheder har nemlig indgået en aftale med en ny totalentreprenør, og det har resulteret i en opdatering af tidsplanen. Den kan du se her.

📰 Jeg har også samlet et kort, overskueligt overblik over de seneste nyheder i Favrskov. Her kommer vi blandt andet omkring letbanen, den nye affaldsordning og vokseværket i gruppen af mindsteborgere i Hammel-området. Læs med her.

God læselyst. Og god weekend.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Brian og Pernille med pigerne Laura og Sarah og Pernilles forældre Sven og Ellen. Og selvfølgelig hunden Alma. De tre generationer bor sammen i en nedlagt landejendom i Svenstrup. Foto: Jesper Rehmeier

Her bor tre generationer sammen, og de kunne ikke forestille sig det på andre måder: - Det er virkelig det gode liv

Det er de færreste, der kommer til at bo sammen med deres forældre igen, når først man er fløjet fra reden og flyttet hjemmefra. Men faktisk er det en tendens i samfundet i de senere år, at flere gerne vil bo sammen med familien på tværs af generationer. Det er der nemlig masser af fordele ved.

Det ved de alt om på Vadstedvej i Svenstrup. Her bor tre generationer sammen på en nedlagt landejendom. Ét hjem, så at sige, men to huse, for når mormor og morfar Ellen og Sven har brug for lidt fred, kan de lukke døren til deres eget hus. Og det samme kan Pernille og Brian og deres piger Sarah og Laura. 

Det fungerer for dem på den måde, og det har det gjort i  mange år efterhånden. Derfor vil familien også gerne komme med en klar opfordring til andre, der drømmer om det samme: Kast jer ud i det.

Brian og Pernille og pigerne Sarah og Laura bor 10 skridt fra Pernilles forældre i Svenstrup lidt uden for Hammel. I deres lille familiebofællesskab hjælper alle hinanden, og man kan virkelig leve det gode liv, når man er flere om at løse praktiske opgaver og dele hverdagens glæder, lyder det fra familien.

11. marts 2020: Corona har lagt sig som en klam tåge over Danmark. Og da Mette Frederiksen på det historiske pressemøde lukkede landet ned for at bremse smitten i samfundet, bad hun os om blandt andet om at arbejde hjemme og holde afstand til vores netværk og familie. Om at stå sammen hver for sig. Kollegaer adskilt fra kollegaer. Venner adskilt fra venner.

Børnebørn adskilt fra bedsteforældre.

På Vadstedvej i Svenstrup var det ikke helt så slemt, som det var mange andre steder i Danmark. Her er familieboblen nemlig en smule større end i de fleste hjem, og den rummer en generation mere. På en nedlagt landejendom, bor Pernille Nørgaard og Brian Levinsen nemlig sammen med pigerne Sarah og Laura i hovedhuset, mens Pernilles forældre Sven og Ellen Frost har deres eget hjem i en tilbygning. Der er 10 skridt fra dør til dør.

Og corona, den mest omsiggribende, fundamentale ændring af hverdagsrutinerne i samfundet siden 2. verdenskrig, er faktisk et godt eksempel at gribe til, når man skal opremse de mange fordele, der er ved at bo på den måde, som familien i Svenstrup gør. For de var aldrig rigtig alene. De var aldrig for alvor isolerede. De led ikke det afsavn, som mange andre gjorde, og de var fire voksne til at hjælpe hinanden og til at stå sammen, da det var sværest. Og det er det bedste ved at bo på den måde, som familien gør.

- Vi hjælper hinanden. Og vi har altid haft hinanden. Vi gør det, fordi vi vil hygge os med det, og vi vil bare have et godt liv sammen. Og det er det gode liv, det her, siger Pernille Nørgaard.

Pernille Nørgaard er ejendomsmægler og har i flere år medvirket i Hammerslag på DR. Hun møder jævnligt folk, der gerne vil bo sammen på tværs af generationer, og hun råder dem til at kaste sig ud i det. Foto: Jesper Rehmeier

2 procent lever som familien i Svenstrup

Hvis du på en bar falder i snak med en italiener, en japaner eller en sydafrikaner og siger, at du kender en familie, der bor tre generationer sammen, vil reaktionen formentlig være noget i retning af "okay, det kender jeg da også mange, der gør". For mange steder i verden er det overhovedet ikke usædvanligt at bo sammen med sine forældre. At familier hjælper hinanden og tager ansvar for at få hverdagen til at fungere på tværs af generationer, er en selvfølge.

Det er ekstremt vigtigt altid at huske det, vi risede op i starten: Vi siger aldrig noget for at gøre hinanden kede af det. Det betyder, at hvis man siger, at man i aften gerne vil være sig selv, så er der ikke noget personligt i det.

Pernille Nørgaard

Det er altså ikke normen i Danmark. En undersøgelse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der i kun cirka 2 procent af danske husstande bor tre generationer sammen - altså børn, forældre og bedsteforældre. Familien i Svenstrup har boet sammen, siden Sven og Ellen hjalp til med at renovere den tilbygning, de i dag bor i. Mens de brød det gamle gulv op for at lægge gulvvarme, jokede Sven lidt med, om ikke han og Ellen skulle flytte ind. De var gået på efterløn, og deres hus i Linå var blevet for stort for dem, syntes de.

Så idéen om at bo sammen var først sådan lidt i spøg?

- Ja, siger Pernille.

Men Sven sidder ved køkkenbordet og tygger lidt på det.

- Nej, det tror jeg egentlig ikke. Jeg mente det sådan set alvorligt.

- Ja, for det det føltes jo meget naturligt, istemmer Ellen.

Og det er faktisk nyt for Pernille.

- Det jeg synes jeg da er fedt at høre. Det var jeg ikke rigtig klar over, at det var sådan, I havde det.

Godt, at vi lige fik det på plads.

Sven og Ellen foran deres hjem på Vadstedvej. I sin tid var bygningen en lade, senere en lille lejlighed, og i dag deres hus på 90 kvadratmeter. Det store vinduesparti giver masser af naturligt lys i køkkenet. Foto: Jesper Rehmeier

Én matrikel, to hjem

Sådan gik det altså til. Mens familien lagde sidste hånd på renoveringen af Sven og Ellens bolig, boede alle et par måneder under samme tag i det, der i dag er Pernille og Brians hjem. Når de fortæller andre, hvordan de bor på Vadstedvej, siger de, at de bor sammen. Men de understreger samtidig, at de jo også er naboer, for de har hver deres hjem, hvor de kan være i fred, hvis de har det behov.

- De har jo et hus med have til, og det har vi også, lyder det fra Pernille.

- Det er god måde at gøre det på. Jeg tror, det ville være svært, hvis vi boede helt sammen, altså under samme tag. Det er i hvert fald fint på den her måde, hvor man kan gå hvert til sit og lukke døren, vurderer Ellen.

Hjemmet på Vadstedvej i Svenstrup. Pernille, Brian og pigerne bor i det store hus, mens Sven og Ellen bor i huset til højre. Det er kun Sven og Ellen, der bruger garagen. Privatfoto

Langt de fleste dage samles familien hos Pernille og Brian. Når man spørger, hvor ofte de spiser aftensmad sammen, er svaret, at det er lettere at sige, hvor tit de ikke spiser sammen. Rundt regnet fem dage om ugen, vurderer de, og madlavningstjansen går lidt på skift. Alle peger på Brian som den bedste kok, men også 12-årige Sarah tager indimellem forklædet på og rører en gang frikadeller sammen.

Det har hun selvfølgelig lært at sin mormor.

Vi har tit kunnet tage det i opløbet, hvis børnene er ved at blive syge. Så har de lige fået et break, hvor de har kunnet være hjemme et par dage. Også hvis man ved, der er en hel masse sygdom i børnehave eller skole, så kan de være hjemme et par dage, så de ikke bliver smittet.

Pernille

Jeg boede engang i lejlighed med to gutter i Aarhus. Vi nedfællede nogle husregler, som vi forsøgte at efterleve. I hvert i de første par uger.. Så gik det lidt i vasken. Der findes ingen nedskrevne regler eller retningslinjer for, hvordan man skal leve i det lille familiekollektiv i Svenstrup. I starten blev de enige om noget, som de stadig lever efter i dag, fortæller Pernille.

- Det er ekstremt vigtigt altid at huske det, vi risede op i starten: Vi siger aldrig noget for at gøre hinanden kede af det. Det betyder, at hvis man siger, at man i aften gerne vil være sig selv, så er der ikke noget personligt i det. Hvis vi skal kunne leve, sådan som vi gør her, skal vi også kunne leve, som hvis vi boede længere væk fra hinanden. Med privatliv. Så hvis vi siger, at vi har lige brug for at være os selv, så betyder det altså ikke, at vi ikke gider de andre. Og sådan gælder det begge veje.

- Alene det, at du spørger, om der er nedskrevne regler... Så bliver det jo noget snavs, siger Sven.

Ellen og Sven kigger på "driverhuset", som allerede fra de tidlige forårsmåneder bliver lunt nok til, at man kan bruge det til at, ja, drive den af. Foto: Jesper Rehmeier

- Barnets første sygedag? Det har vi ikke brugt

Børn er forskellige, og ikke alle børn er syge lige ofte. Men tidligere undersøgelser viser, at børn i vuggestue og børnehave i gennemsnit er syge 12 dage om året. Og alle forældre ved, hvor presset det kan være at skulle tage barnets første sygedag, når man har travlt på arbejde. Og hvor uoverskueligt det kan være, når junior er syg på tredjedagen, og man skal finde en løsning.

Faktisk svarer en tredjedel af forældre, at syge børn er det største problem for familiebalancen.

Men det problem har Pernille Nørgaard, der er ejendomsmægler i Danbolig Hammel, faktisk aldrig haft, fordi hendes forældre altid har været der. De boede på matriklen, da Pernille var på barsel med Sarah. Og da hun havde nogle år som alenemor med Sarah, inden hun mødte Brian, og parret senere fik datteren Laura, var hun heller aldrig alene.

- Jeg har faktisk aldrig taget barnets første sygedag. Jeg har altid kunnet sende begge piger over og ligge i smørhullet ved mormor og morfar. Så det at man kan få sit privatliv og sit arbejdsliv til at gå op, det er jo endnu en kæmpe fordel ved at bo på den her måde, siger Pernille Nørgaard.

Pernille har altid haft hjælp af sine forældre, når børnene for eksempel har været syge. Foto: Jesper Rehmeier

Sarah på 12 og Laura på 3 ser deres bedsteforældre langt mere end mange af deres jævnaldrende, og for pigerne er der masser af fordele ved at have mormor og morfar som ganske nære naboer.

- Man kan altid lige gå over til dem og hygge sig, hvis man er syg. Mange er mine venner er måske nok lidt misundelige, for deres bedsteforældre bor jo langt væk, lyder det Sarah.

- Døren er også altid åben derovre. Så når der kommer nogen og besøger Sarah, så må de også altid løbe over til Sven og Ellen. Det er lige før, de er bedsteforældre for dem alle sammen, siger Pernille.

- Det fungerer godt for os. Jeg er vant til mange mennesker omkring mig. Det har jeg haft hele mit liv, konstaterer Ellen.

- Havde du nu været kunstmaler...

Lav et lille eksperiment, når du er færdig med denne artikel: Spørg fem af dine kollegaer, hvad de ville sige til at bo sammen med deres svigermor og svigerfar. Send gerne resultatet til jerso@favrskovliv.dk, for jeg er spændt på at høre, hvor mange der med det samme siger "det ville jeg elske".

Brian og Pernille kendte hinanden som teenagere, men det var først, da de var voksne, at de blev kærester og flyttede sammen i huset på Vadstedvej. Brian har børnene Thea og Elias fra et tidligere forhold. Thea er flyttet hjemmefra, men Elias bor indimellem hos familien, når han er ikke er på efterskole. Der altså altid gang i den på Vadstedvej.

Og da Pernille og Brian fandt sammen, boede Sven og Ellen der jo allerede.

Brian Levinsen var ikke bekymret over at flytte sammen med sine svigerforældre. Det kunne han se mange fordele i - og det kan han stadig. Foto: Jesper Rehmeier

Et spørgsmål til Brian melder sig helt naturligt.

Var du ikke en smule betænkelig over at flytte sammen med dine svigerforældre?  

- Næ... Næ. Der var da flere af mine venner, og mine søskende, der spurgte, om jeg nu også kunne det. Men jeg skulle jo bare bo sammen med Pernille. At de boede ved siden af, det var jeg ikke bekymret for. Det med, at der altid var nogen at være sammen med, det tænkte jeg var meget fint, siger Brian.

Det hjælper selvfølgelig også, at Brian svinger bedre med svigermekanikken end gennemsnittet måske gør. De hjælper hinanden med det praktiske, for eksempel i haven, hvor Ellen og Brian passer blomsterbede og frugttræer. Også Sven og Brian har fælles projekter, og når man har det, er det ingen sag at bo sammen med sine svigerforældre.

- Det ville jo også være anderledes for mig, hvis ikke det var sådan, vi havde nogle af de samme interesser. Sven og jeg er begge gamle mekanikere, så vi har lidt samme jargon. Havde vi været to vidt forskellige typer, så havde det måske været noget andet.

- Havde du nu været kunstmaler i stedet for, siger Sven.

- Ja, så kunne det da godt ske, det havde været lidt sværere. Men vi mødes i værkstedet og drøfter ting og ordner ting sammen, så det er jo meget godt.

- Og når de kommer ind igen, lugter deres ånde helt nogle gange helt ens, konstaterer Pernille.

Fødselsdage fejres sammen, som da der sidste sommer var 60 gæster samlet i haven til Svens 75-årigs fødselsdag. Familien deler glæden, når der er slutrunder i håndbold og foldbold, og de støtter hinanden, når livet er hårdt. Det er svært at finde huller i osten, selvom man prøver at grave lidt. Får man ikke indimellem nok af hinanden? Men igen vender Pernille tilbage til den grundlæggende respekt for hinanden og for retten til privatliv og en aften i egen stue.

Der er mange flere, end man regner med, der har lyst til at bo på den her måde, men de er simpelthen bange for, at man ikke kan.

Pernille

- Jeg tror i bund og grund, at vi minder meget om hinanden alle sammen. Vi har nogle grundholdninger i livet, der er ens. Vi bor sådan her, fordi vi vil hygge os med det, og vi vil bare have et godt liv. Og det er det gode liv. Det er det virkelig. Man er aldrig alene.

Børnene holder de gamle unge

Som besøgende i hjemmet behøver man ikke en veludviklet sans for relationer for at se, at pigerne er meget tæt knyttet til deres bedsteforældre. Og Ellen og Sven er sådan set heller ikke i tvivl om, at flere af deres jævnaldrende med børnebørn er en smule misundelige over det tætte bånd, der opstår mellem generationerne, når man deler adresse.

Det er ofte Sven og Ellen, der henter og bringer pigerne fra skole og børnehave eller fritidsaktiviteter. De ved mere om, hvad der foregår i Sarahs liv, og hvilke tegnefilm 3-årige Laura gerne vil se, end så mange andre bedsteforældre.

Da familien renoverede Sven og Ellens hjem, havde de øje for, at det skal være nemt at bo i boligen, selvom man måske en dag sidder i kørestol. Derfor er der brede døre og ingen trapper. Foto: Jesper Rehmeier

Og hvad gør det ved en 76-årig bedstemor at se sine børnebørn hver dag? Her har Pernille et bud.

- Det er med til at holde dem unge, at de er sammen med os hele tiden. De får nye input hver dag. Og de har sgu ikke tid til at blive gamle. Det nytter ikke noget, for der sker altså så meget her.

Sven og Ellen giver hende ret.

Men skulle det nu mod forventning ske, at mormor og morfar en dag begynder bliver gamle, ja så er det jo også meget rart at have familien tæt på. I mange andre kulturer, hvor familier bor sammen på tværs af generationer, forventes det, at de yngre generationer tager sig af de ældre i livets efterår.

Det kan man jo ikke forvente, siger Ellen hurtigt. Men Sven fortæller faktisk, at Ellen forleden snublede på trappen på vej ind i huset, og da var hjælpen ikke langt væk.

- Laura sagde, "jeg løber over og henter morfar", og så gjorde hun det, fortæller Ellen, der slap fra faldet uden større skader.

Og selvom hendes forældre er både raske og rørige, er Pernille også glad for at have dem tæt på.

- Vi holder også altid øje. Der er jo mange ældre, der bor alene, og hvor man ikke rigtig ved det, hvis der sker noget. Hvor der ikke er nogen, der holder øje med dem.

3-årige Laura kører i fuld fart rundt på sin løbecykel. Hun pendler mellem eget hus og mormor og morfars hus. Foto: Jesper Rehmeier

Se muligheder, ikke begrænsninger

Når man googler "flere generationer bor sammen", kan man læse adskillige artikler om, at flere danskere gerne vil bo på den måde, som de gør i Svenstrup. Videnscenter Bolius har sågar lavet en omfattende guide med inspiration til, hvordan man kan gribe det an, hvis man overvejer et familiekollektiv.

Det er sjovt, når vi er til samme fest, så sætter vi os ved samme bord.

Sven

Som ejendomsmægler støder Pernille også jævnligt på boligsøgende med den type drømme.

Og hun har et klart råd til de familier, der drømmer om at bo sammen på tværs af generationer:

Gør det!

- Når flere ikke gør det, er det er fordi, man er så "årh, kan vi nu også det"-agtig. Men man skal bare gøre det. Sådan er det med så mange ting i livet. Spring ud i det. Ellers finder man aldrig ud af, om det er noget for en. Det er meget indgroet i os med "hvad nu hvis og hvad nu hvis". Ja, og hvad så hvis? Mange gange handler det om at se muligheder i stedet for begrænsninger og sige, at det godt kan lade sig gøre.

Kunne I forestille jer at bo på en anden måde.

- Næ.

- Næ.

- Næ.

- Nej, det ville være kedeligt, siger Ellen.

Da Sven og Ellen jo ikke går arbejde, er der altid nogen hjemme til at lufte hunden Alma. Endnu en fordel ved at bo flere sammen, understreger familien. Foto: Jesper Rehmeier
Thorasdal i Hinnerup, som det kommer til at se ud. Foto: AL2bolig

Alment boligbyggeri i Hinnerup skal bygges af Randers-firma - Nu går byggeriet snart i gang

Nu har AL2bolig indgået en aftale med den totalentreprenør, der skal opføre de 75 centralt beliggende almene lejligheder i Hinnerup. Valget er faldet på en entreprenørvirksomhed fra Randers, der har erfaring fra andre store projekter, blandt andet i Hadsten. 

Det har været en tumultarisk proces for projekt Thorasdal, der blev skubbet tilbage, da byggeselskabet Q-Construction blev ramt af konkurs i maj 2022. Det giver en ændret tidsplan i forhold til de oprindelige planer om indflytning i slut 2024, men ventetiden er brugt konstruktivt, forsikrer boligorganisationen. 

Listen over interesserede er lang, og er vokset støt i de to år, FavrskovLIV har skrevet om projektet, og nu kan arbejdet snart gå i gang. Læs mere og se nye tidsplan i artiklen.

Boligorganisationen AL2bolig ramte et ordentligt hul i vejen, da byggeselskabet Q-Construction gik konkurs. Nu er der fundet en ny entreprenør til at opføre lejlighedsbyggeriet i Hinnerup, og inden længe går arbejdet i gang.

Hvis du er træt af at se på den store, tomme grund ved Ådalsvej i Hinnerup, kan du godt begynde at glæde dig. Til maj tager gravemaskinerne nemlig fat på arbejdet med at opføre de 75 almene lejligheder i byggeprojekt Thorasdal, som boligorganisationen AL2bolig står bag.

Det står klart, da AL2bolig netop har offentliggjort den totalentreprenør, der skal opføre byggeriet. Og valget er faldet på Erhverv og Bolig Byg A/S fra Randers. Oprindeligt var det planen, at byggeselskabet Q-Construction skulle stå for arbejdet, men virksomheden gik konkurs i maj sidste år. Heldigvis for AL2bolig kunne man gå videre med det oprindelige projekt, som 10 totalentreprenører i udbudsrunden viste interesse for at opføre. Valget faldt i sidste omgang på firmaet fra Randers, og det glæder AL2bolig.

- Vi er meget glade for at have indgået kontrakten. Det er en seriøs totalentreprenør, vi har fundet, og at de vil projektet, byen og os. Der har været stor interesse for opgaven, og det er også et flot projekt med en unik placering i Hinnerup, siger Kristina Rytter, byggechef i AL2bolig.

- Det er ikke bare en lille grund, men det bliver noget stort, som kan ses og mærkes.

Enorm interesse i projektet

Siden planerne for Thorasdal blev præsenteret i foråret sidste år, har AL2bolig oplevet en kæmpestor interesse for projektet. På nuværende tidspunkt har 600 skrevet sig på listen over interesserede. Til juni holder AL2bolig et informationsmøde for naboer og interesserede i projektet, og ifølge Kristina Rytter skal man ikke lade sig afskrække af udsigten til at havne som nummer 601 på listen.

- Det er ikke alle, der skriver sig på en liste, som er lige seriøse omkring det. Der er trods alt et marked for udlejning, og folk kan tillade sig at være kræsne. Vi har lavet en aftale med totalentreprenøren om, at de cirka et halvt år inden, projektet står færdigt, giver os en eksakt dato for indflytning, og så kan vi gå i gang med åbent hus og med at indgå lejekontrakter, fortæller Kristina Rytter.

Al2bolig sigter efter indflytning i foråret 2025.

75 moderne lejligheder midt i Hinnerup

Byggeriet kommer til at bestå af lejligheder med to, tre og fire værelser. 

Lejlighederne bliver mellem 65 og 115 kvadratmeter. 

Byggeriet får sit eget fælleshus, overdækket parkering / parterre parkering og cykelparkering samt rekreativt uderum.

Navnet Thorasdal kommer af det bryggeri, der i 1800-tallet havde til huse på Ådalsvej. 

Kilde: AL2bolig

- Er med til at sætte os på landkortet

10 totalentreprenører lagde i første omgang bud ind på arbejdet, da AL2bolig skulle finde en ny totalentreprenør. Boligorganisationen udvalgte halvdelen til at afgive et tilbud, og det blev altså Erhverv og Bolig Byg fra Randers, som fik opgaven. Det er firmaets direktør, Jacob Riis Sørensen, selvfølgelig godt tilfreds med.

- Det er en meget attraktiv opgave i en størrelsesorden, der passer os rigtig godt. Det er en organisation, som bygger en del, og dem vil vi meget gerne arbejde sammen med. Det er også et projekt, som falder godt inden for vores spidskompetencer, vurderer Jacob Riis Sørensen.

Virksomheden har blandt andet opført et etagebyggeri i Viborg samt haft hovedentreprise på flere større renoveringer i boligbyggeri i Aarhus. Og det er da heller ikke første gang, at Jacob Riis Sørensen får en opgave i Favrskov. I Hadsten har Erhverv og Bolig Byg opført både den nye Jysk-butik samt skolehjemmet ved Den Jyske Håndværkerskole.

Direktøren ser frem til at bygge Thorasdal, et projekt der altså er stor efterspørgsel på.

- Det er jo et eksponeret byggeri, som også vil være med til at sætte os på landkortet. Vi har et stærkt projekthold klar til opgaven, og vi har virkelig regnet minutiøst på opgaven. Det har selvfølgelig også haft noget at sige i forhold til, at det er os, der har fået opgaven. Bygherren har nogle krav og forventninger, og dem skal vi leve op til.

Det indledende, tunge gravearbejde varetages i høj grad af maskiner, men Jacob Riis Sørensen fortæller, at 40-50 mand vil være i gang på pladsen, når byggeprojektet er i sin mest aktive fase.

Hvis nogen var i tvivl, manes den tvivl nu til jorden: Letbanen kommer IKKE til Favrskov Kommune. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Psykolog langer ud efter Jobcenter Favrskov. Letbanen skrottes én gang for alle. Nu får du ny affaldsbeholder.

Her får du et kort nyhedsoverblik fra Favrskov.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Psykolog retter hård kritik mod Jobcenter Favrskov

Camilla Steen Møller fra Hinnerup fortalte sidste år FavrskovLIV om sine dårlige oplevelser med Jobcenter Favrskov. Nu retter også en autoriseret psykolog i kommunen kras kritik af jobcentret. Foto: Jesper Rehmeier

Jacob Kirkegaard Jacobsen er psykolog og driver Favrskov Psykologpraksis. Han har udarbejdet flere psykologvurderinger af borgere til Jobcenter Favrskov. Og han er ikke tilfreds med jobcentret. I et interview med TV2 Østjylland siger han, at:

- De (jobcentret, red.) gør folk sygere. Og folk, der ikke er syge endnu, kan nå at blive det undervejs.

I sin kritik af jobcentret henviser han blandt andet til en principafgørelse fra Ankestyrelsen vedrørende udvikling af borgernes arbejdsevne. 

Det var blandt andet den samme principafgørelse, privatpraktiserende socialrådgiver Maj Thorsen henviste til, da hun i et interview med dette medie redegjorde for, hvorfor hendes klient Camilla Steen Møller fra Hinnerup burde få tilkendt førtidspension. 

Det seneste års tid har de kommunale jobcentre været genstand for megen kritik, og Jobcenter Favrskov er altså ikke gået fri af den kritik. Der ligger en aftale mellem parterne i SVM-regeringen om, at de kommunale jobcentre skal nedlægges. Hvornår, hvordan, og hvad de skal erstattes af, vides endnu ikke.

Det vil koste 1,7 milliarder at føre letbanen til Favrskov...

Letbane i Mørke, Syddjurs, oktober 2021

... så derfor kommer det ikke til at ske. 

Hvis der stadig var Favrskov-borgere, der håbede at se letbanen tøffe til Hinnerup og Hadsten, som der var planer om i slutningen af 2000'erne, så kan de nu endegyldigt opgive det håb. Plan- og Landdistriktsudvalget har netop behandlet en sag, hvor omkostningerne for henholdsvis letbane og trængselsfri busbane er undersøgt og fremlagt, og regnestykket hænger ikke sammen for kommunen. Det er simpelthen for dyrt til, at det nogensinde kan give mening. 

Da Favrskov for 15 år siden begyndte at drømme at blive forbundet med Aarhus og Djursland via letbanen, var der udsigt til en solid statslig og regional finansiering. Det er der ikke længere mulighed for, og projekt letbane ville koste Favrskov Kommune 1,7 milliarder at anlægge. En trængselsfri busbane ville koste 1,2 milliarder. 

Forvaltningen har desuden regnet sig frem til, at begge dele ville køre med driftsunderskud. Det var derfor ikke svært for udvalget at blive enige om at skrotte planerne for de to alternative trafikløsninger. 

Vuggestue i Hammel får endnu flere børn

Der bliver endnu mere overtøj i vuggestuen Solsikken, når institutionen får yderligere 12 børn. (Arkivfoto).

Der er tryk på daginstitutionerne i Hammel, hvor et stort antal 0-2-årige presser kommunen ud i fleksible løsninger. Nu udvider vuggestuen Solsikken for anden gang på bare to måneder med endnu en vuggestuegruppe, så der nu er 32 vuggestuebørn i institutionen

Det sker efter, at man 1. januar bød 10 nye børn velkommen.

Til Lokalavisen Favrskov erkender områdeleder Brian Leth Hansen, at området er presset, og at det er svært for forvaltningen at forudse udviklingen. 

- Folk skriver jo ikke nødvendigvis deres børn op, lige når de bliver født. Desuden er vi meget sårbare: Sker der noget med bare én dagplejer, så mangler der pludselig fem pladser. Endelig er rekrutteringen af dagplejere gået trægt – der er ikke kommet de ønskede ansøgere.

FavrskovLIV har tidligere beskrevet problematikken med frafald af dagplejere. Antallet af kommunale dagplejere gennem en årrække har været faldende, og kommunen søger hele tiden nye. 

"Vi skal normalisere sårbarheden." Mads Marius holder oplæg i Sløjfen om det gode liv med diagnoser

25-årige Mads Marius holder foredrag i Sløjfen i Hadsten 21. februar klokken 17. PR-foto.

Det kan  være en livsomvæltende oplevelse, hvis en læge stiller en diagnose, og man pludselig skal vende sig til nogle bogstaver. ADD, ADHD og så videre. 

Men livet med diagnoser kan selvfølgelig også været godt. Det skal være godt! Det ved 25-årige Mads Marius, der lever med angst, en medfødt hjertefejl og tourettes. Han er foredragsholder om sårbarhed og det gode liv med diagnoser, og tirsdag 21. februar lægger han vejen forbi kulturhuset Sløjfen i Hadsten til en aften om psykisk sårbarhed og nødvendigheden af at have det sjovt. 

- Vi skal tale om psykisk sårbarhed – og vi skal have det sjovt. Det er simpelthen mit hovedformål, at jeg skal have det sjovt med de udfordringer, jeg har. For de går jo ikke væk. I psykiatrien er der en tendens til, at man vil kurere alt, men det kan man ikke. Jeg vil hellere vende det til at være din superkraft. Jeg er glad for min angst, for den har lært mig at performe, og jeg hygger mig også med min tourettes, siger Mads Marius i en pressemeddelelse om arrangementet. 

Mads Marius er efterhånden er, trods sin unge alder, en dreven foredragsholder, som hvert år holder omkring 90 foredrag. Han har godt 90.000 følgere på de sociale medier.

Nu får alle borgere i Favrskov en ny affaldsspand

De tre affaldsspande skulder ved skulder. Sådan kommer det til at se ud fra 1. maj, når kommunen overgår til den nye affaldsordning. Foto: Favrskov Kommune.

1. maj træder den nye affaldssorteringsordning i kraft. Så skal du have tre affaldsspande i stedet for de to, du har i dag. 

Og fra uge 8 begynder Favrskov Forsyning at levere de nye spande. Leveringen af de nye beholdere sker løbende i perioden fra 20. februar frem til 16. april. 

- Det er rigtig mange beholdere vi skal gøre klar, bringe ud og hente hjem, hvilket er en stor logistisk opgave. Og vi ved også fra andre kommuner, at der kan komme uforudsete udfordringer, der kan medføre besværlige situationer for borgerne. Men vi gør det så hurtigt og effektivt som muligt for at mindske gener i overgangsfasen til den nye ordning. Sådan siger projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning Lone Bejder.

Overgangen til den nye ordning indebærer både levering af nye beholdere og hjemtagning af de gamle. 

Ifølge Favrskov Forsyning medfører det en kort periode med op til fem beholdere.

- Når vi har leveret de nye beholdere, vil vi både tømme og hente de gamle beholdere indenfor en uge. Som borger kan man derfor opleve en kort periode, hvor man har fem beholdere stående - både nye og gamle, siger Lone Bejder og tilføjer: 

- Det er derfor vigtigt, at de gamle beholdere ikke længere anvendes, når man har modtaget de nye beholdere, og at de gamle beholdere står synligt fremme på ejendommen, så vi kan finde dem.