Kim Slavensky vil sætte flere solceller på tagene. Men lovgivning og bureaukrati holder den grønne omstilling tilbage
"Hvorfor opsætter man ikke solceller på de mange flade tage og på kommunale bygninger i stedet for at bruge landbrugsjord til store solcelleparker?" Det spørgsmål går igen og igen på Facebook og er stillet af borgere fra Favrskov i kølvandet på beslutningen om at give plads til fem store solcelleanlæg i kommunen.
I Hadbjerg ligger virksomheden Phønix Tag, og her spørger direktør Kim Slavensky om det samme. Hans virksomhed monterer solceller på tage, og han har nok at se til. Men hans ordrebog kunne bugne endnu mere, hvis man fjernede besværlige regler og gjorde det lettere og mere økonomisk attraktivt for virksomheder og det offentlige at sætte solceller på tagene.
Direktøren har naturligvis en økonomisk interesse i, at der kommer flere solceller på tagene. Men hans synspunkt bakkes op af både KL, regionerne og forskere, der peger på et kæmpestort uudnyttet potentiale.
Kim Slavensky er direktør og medejer af Phønix Tag og bestyrelsesmedlem i Dansk Solcelleforening. På mange måder er han godt tilfreds. Enhver direktør vil jo gerne have travlt, og det har Phønix Tag i Hadbjerg. Virksomheden vokser år for år, både i omsætning og medarbejderstab, og efterhånden fyldes ordrebogen med store projekter, som er med til at sætte virksomheden på danmarkskortet. Projekter, der bidrager til den grønne omstilling.
Men når Kim Slavensky kigger ud af sit kontorvindue og skuer ud over tagene hos sine naboer i Hadbjerg Erhvervspark, ærgrer det ham, at der ikke er solceller på alle deres tage. Sammen med de andre virksomheder har Phønix Tag og Kim Slavensky nemlig et ønske om at montere solceller på alle virksomhedernes tage og dele strømmen mellem dem. Deres idé kom sågar Lars Storgaard og Favrskov Kommune for øre, og de var med at rette kontakt til Christiansborg. For som det er det i dag, giver lovgivningen nemlig ikke mulighed for at dele strømmen mellem virksomheder. Solcelleproduceret strøm skal enten bruges på egen matrikel eller sendes ud på elnettet. Naboerne skal dermed købe strømmen. I praksis bliver det altså samme pris for strøm, uanset om man indgår i et fællesskab, der lokalt aflaster elnettet, eller om man får importeret strøm fra Norge.
Det lykkedes ikke at trænge igennem til daværende Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). Heller ikke hans efterfølger Lars Aagaard (M) har givet udtryk for at ville ændre reglerne lige med det første.
Og usmidige regler, administrationstungt bureaukrati, samt et enøjet fokus på solceller på marker, frustrerer Kim Slavensky. Han har en åbenlys interesse i at sælge og montere tagsolceller, og han bakkes naturligvis op af resten af branchen. Men de støttes også af både forskere og Kommunernes Landsforening samt Danske Regioner, der alle peger på et stort, uudnyttet potentiale for flere tagsolceller.
Det giver bare god mening, siger Kim Slavensky. Og det er om at komme i gang.
- Vi fatter jo ikke, at det skal gøres mere givtigt at opstille solceller ude i naturen på markerne i stedet for der, hvor man allerede har urbaniseret, og hvor fordelene er, at man producerer strøm, hvor man forbruger. Jeg synes, det er svært at argumentere imod flere solceller på tagene. Jorden er allerede taget ud af landsbrugsdrift for at blive brugt til erhvervsbygninger, hvorfor inddrage mere landbrugsjord til solceller, spørger Kim Slavensky.
Sådan sætter lovgivningen begrænsninger
Når en kommune eller en region vil lægge solceller på et tag skal der foretages en selskabsmæssig udskillelse af solceller til eget forbrug. Selskabet skal drive anlægget som forsyningsvirksomhed, der skal sælge strømmen til de bygninger, de sidder på. Det betyder, at der skal betales moms og elafgifter til staten og regninger til revisorer, lige som der skal etableres en bestyrelse og håndteres det papirarbejde, der følger af at drive en virksomhed.
Kommunerne betaler i dag en forhøjet afgift sammenlignet med virksomheder. Prisen ligger på 0,903 kr/ kWh og følger af kravet om selskabsudskillelse.
Virksomheder må ikke dele strøm med hinanden. Strøm produceret af solceller skal bruges på egen matrikel eller sendes ud på elnettet.
Behovet for strøm vokser
Behovet for strøm vokser eksplosivt. Det skyldes, at den grønne omstilling kræver et skifte væk fra naturgas, benzin og diesel og over til elektricitet. Det gælder alt fra opvarmning af huse til bilerne, vi kører i.
Elbilerne er et godt og målbart eksempel på den grønne omstilling. Ved årsskiftet var der 112.000 elbiler i Danmark, og analyser viser, at vi når en million elbiler i 2030, hvis udviklingen på markedet fortsætter. Når så mange danskere kører til og fra arbejde i elbiler, skal der selvfølgelig bruges store mængder strøm på opladning, både i billisternes garager, men også ved de virksomheder, de arbejder i.
Og den øgede mængde strøm skal i høj grad komme fra vindmøller og solceller, for målet er en C02-reduktion på 70 procent i 2030, og det kræver flere grønne energikilder. Men eksperter understreger igen og igen behovet for, at staten, regionerne og kommunerne tænker grundigt over, hvor strømmen skal produceres, så elnettet ikke overbelastes i takt med at produktionen af grøn strøm stiger.
Hvor er solcellestrategien?
— Brian Vad Mathiesen (@BrianVad) February 16, 2023
Der skal langt klarere rammer til, hvis investorer og borgere ikke skal spilde tid og miste penge. Enten ved, at der ikke sættes PV op, ved, at der sættes PV op de forkerte steder i landet, eller ved der sættes for mange op!https://t.co/n5jO3jeJJs
For Kim Slavensky ligger det altså lige til. Producer strømmen på store tagflader og brug den i de virksomheder, der lægger tag til. Send resten ud på elnettet til forbrugerne og gør det så nemt som muligt for virksomhederne. Direktøren i Phønix Tag taler om at omdanne forstæderne til kraftværker, der kan sende overskudsstrøm til boligkvarterne over kortere afstande, end det er tilfældet med markanlæg.
- Jeg kan konkurrere med anlæggene på markerne. Jeg kan faktisk lave det lige så billigt, hvis bare taget er stort nok. Og så har man ikke engang medregnet alle de penge, der skal bruge på føre kabler fra marken til transformerstationer og på at lede strømmen ind til byerne, hvor behovet for strøm findes. Det er en ekstraudgift i forhold til taganlæg. Der er infrastrukturen allerede på plads.
Til dagbladet Børsen udtalte professor i energisystemer ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen i januar, at der kan være meget at hente ved at sætte skub i udnyttelsen af tagfladerne:
Krigen har øget efterspørgslen
Hos Phønix Tag mærker man, at interessen for solceller er steget markant de seneste år og særligt efter Ruslands invasion af Ukraine. De voldsomme prisstigninger på strøm, der pressede flere erhverv i knæ i anden halvdel af 2022, har fået flere virksomheder til at ringe til Kim Slavensky og bede ham sætte solceller på tagene. Blandt andet flere virksomheder i Søften.
- Hele området omkring Søften kunne laves til et kraftværk, som kan forsyne området. I byerne har man fine tegltage og arkitekttegnede huse. Dem skal man sgu ikke sætte solceller på. Det skal man gøre på de flade tage i forstæderne, på virksomhederne og deres lagerbygninger og kølehuse.
Kim Slavensky, direktør i Phønix TagNår jeg ser noget, der er dumt, sådan rigtig dumt, så tænker jeg "argh, tænk jer nu lidt om..."
Men incitamentet for virksomhederne til at omdanne tagene til kraftværker er ikke stort i dag. Det skyldes, at virksomheder i Danmark ikke kan få afgiften retur for eventuel overskudsenergi fra solceller.
Hvis man ikke kan bruge strømmen selv, er man tvunget til at sende det ud i nettet til den aktuelle spotmarkedspris. I øjeblikket er spotmarkedsprisen meget høj, men energipriserne kan svinge, og dermed kan man ikke være sikker på, at det altid vil være nok til at forrente et anlæg.
Kort og godt:
- I dag er det mest attraktivt at lave anlæg som er dimensioneret til den mængde strøm, man selv bruger som virksomhed. Og ikke mere. Det er der, man får den største gevinst.
Besværligt at opsætte solceller på kommunale tage
På byrådsmødet i januar gav Favrskov Kommune grønt lys til, at en række opstillere af solcelleanlæg kan arbejde videre med flere store såkaldte VE-anlæg. Et af anlæggene bliver på godt 340 hektar, og det er bestemt ikke alle, der jubler over de udsigter. I denne uge kunne man i TV2 Østjylland møde Per Hessellund Laursen, der er utilfreds med udsigten til at blive nabo til det store anlæg, som estimeres at kunne producere strøm til 50.000 husstande, hvis det bliver opført som projekteret.
Facebookkommentar fra FavrskovLIVs opslag om VE-anlægHvorfor bruge god landbrugsjord til solcelleparker, når der er hobevis af kommune-og erhvervsbygninger i kommunen som kan bære dem?
Kim Slavensky har ikke svært ved at se, hvorfor kommunerne udarbejder lokalplaner for store markanlæg og inviterer borgere og energiselskaber til at byde ind med projektforslag. Men han forstår også de mange borgere, der i kommentarfelter på Facebook spørger, hvorfor i alverden man ikke lægger solceller på tagene af kommunale bygninger.
Kommunerne er landets største bygningsejer, men hvis Favrskov Kommune vil lægge solceller på taget af en skole, skal der oprettes og drives et adskilt selskab, og typisk står den administrative byrde ikke mål med den gevinst, der er at hente.
Solceller og selskabsadskillelse
Når kommunerne skal drive et selskab, følger der en række administrative opgaver med. Selskabet skal have en bestyrelse, og der skal blandt andet afregnes moms og skat, ligesom regnskabet skal påtegnes af en revisor. Det kan betyde, at en kommune skal ansætte medarbejdere for blot at drive selskabet. Derudover må økonomien ikke regnes i kommunens eget økonomisystem. Det betyder, at kommunerne skal investere i et nyt eller andet system, der kan håndtere selskabets økonomi. Samlet set kan besværet og omkostningerne med at drive et selskab langt overstige gevinsten ved at sætte solceller op på en skole.
Det bringer kommuner og regioner i en penibel situation, hvor de på den ene side gerne vil være med til at gå forrest i den grønne omstilling, men samtidig må konstatere, at det oftest er for omkostningstungt. Faktisk lød det sidste år fra Danske Regioner, at der siden reglerne om selskabsadskillelse for solceller på offentlige bygninger trådte i kraft i 2021 ikke er blevet monteret så meget som én solcelle på regionale bygninger i Danmark.
Både Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) arbejder for at få ændret på reglerne, og det samme har Favrskov Kommune altså også gjort ved at rette henvendelse til Dan Jørgensen. Og borgmester Lars Storgaard så da også gerne flere solceller på tagene.
- Det er jo nødvendigt at lave de her solcelleparker. Men jeg synes faktisk ikke, at solceller hører til på markerne, sagde borgmesteren til dette medie for kort tid siden i forbindelse med et besøg i Favrskovs indtil nu eneste solcellepark, som består af 55 hektar solceller ved Voldby.
Eget patent holder solcellerne på plads
Så lige nu er det ikke de østjyske borgmestre, der lægger bestillinger i ordrebogen hos Phønix Tag. Det er i stedet storkunder som Salling Group, DSV, Rema 1000 og så videre, der bestiller titusindvis af kvadratmeter solceller til deres flade tage. Kim Slavenskys virksomhed har udviklet og patenteret et montagesystem til solcellepanelerne, som adskiller sig fra konkurrenternes. Panelerne monteres i aluminiumsklodser, som er limet fast til taget og følger tagets bevægelser under en storm som Otto, der hærgede landet i sidste uge. Når panelerne følger tagets bevægelser, undgår man små, ødelæggende revner i solcellepanelerne, forklarer Kim Slavensky.
Med et attraktivt patent og en stigende efterspørgsel på tagsolceller er direktøren overbevist om, at virksomheden i Hadbjerg Erhvervspark nok skal fortsætte med at vækste. Han vurderer, at strømmen, grundet den øgede efterspørgsel, aldrig bliver så billig igen, som den var inden krigen i Ukraine. Det gør det oplagt for flere virksomheder at investere i solcellepaneler.
Og så håber han, at der bliver ryddet op i den lovgivning, som er med til at bremse væksten af tagsolceller, så det for eksempel vil blive nemt og fordelagtigt for ham at dele strøm med de andre virksomheder i nabolaget. Som bestyrelsesmedlem i Dansk Solcelleforening arbejder han for at skabe dialog med politikere og embedsværk, og det kan godt være op ad bakke, erkender han.
- Personligt kan jeg da godt spørge mig selv, hvorfor jeg gider slås for det. Jeg har jo sådan set rigeligt med ordrer. Men når jeg ser noget, der er dumt, sådan rigtig dumt, så tænker jeg "argh, tænk jer nu lidt om..."
- Det der sker nu er, at infrastrukturen ikke kan følge med. Man overbelaster elnettet. Det er endnu et supergodt argument for at lægge solcellerne på tagene. Der er infrastrukturen bygget og på plads. Den er der i forvejen, lyder det fra Kim Slavensky.