Drømme og håb blev til dråber og flasker - og der er meget mere whisky på vej fra ambitiøse Sall Whisky Distillery
Whisky? Det kan man da kun lave i Skotland eller Irland. Nej, det kan man også i Danmark. Det gør de nemlig i Sall, hvor Sall Whisky Distillery for kort tid siden har tappet den første whisky på flaske. Det er kulminationen på syv års hårdt arbejde for de syv venner, der stiftede destilleriet.
Og der er mere på vej. For mens den første whisky lå og lagrede, har de gode folk selvfølgelig destilleret mere whisky i de smukke, håndlavede portugisiske kobberkedler. Så i de kommende år kommer der flere udgivelser fra Sall, som dermed gør deres for at hæve niveauet for danske whiskyproduktion.
Her kan du møde en af stifterne, og den eneste af de syv, der arbejder på fuldtid med projektet. Han fortæller blandt andet om vigtigheden af de lokale råvarer og af at gøre det til en del af fortællingen. En fortælling, som mange købte ind på allerede inden flaskerne var tappet og klar.
Hoved og hjerte.
Alle der ved lidt om whisky er klar over, at "hoved" og "hjerte" er to af de mest centrale udtryk i ordforrådet hos folkene bag et destilleri. Hoved og hjerte skal der også til, når man har en idé, der skal føres ud i livet. Særligt når idéen er at grundlægge et whiskydestilleri i en lille landsby med 200 indbyggere. Navnlig når man ikke har erfaringer med noget så eksotisk som at destillere whisky. Men mod og kløgt har de syv mænd bag det lokale destilleri i Sall haft, og syv år efter de satte gang i den første destillering, har de nu høstet frugterne i form af 1300 flasker single malt whisky - der allerede er udsolgt og tag vel imod. Sall er kommet på landkortet for god whisky.
Hvem havde set den komme for 10 år siden?
Rejsen fra drømme til flasker
I 2016 begyndte arbejdet med at omsætte idé og drøm til handling, og de syv venner bag Sall Whisky Distillery oprettede deres crowdfundingkampagne.
I september 2017 faldt landzonetilladelse og byggetilladelse på plads.
Kort efter blev gamle bygninger nedrevet, og udgravningen til fundamentet til destilleriet gik i gang.
I februar 2018 blev destilleret bygget, og samme år blev kedlerne monteret. 24. november var der åbningsfest.
I juni 2019 blev de første 10 fade fyldt.
26. november sidste år blev de første flasker leveret.
Det er måske ikke helt forkert at tale om de første syv år som de magre år. For de har ventet i Sall. Og ventet. Tålmodighed er nemlig en vigtig ingrediens, når man skaber whisky. Men Snævar Albertsson og de andre drømmere bag Sall Whisky Distillery har ikke siddet på hænderne i de syv år. De har finansieret driften at destilleriet ved blandt andet at producere gin, og de har selvfølgelig haft travlt med at destillere de næste portioner whisky, som løbende vil komme på markedet.
Nu er hanen åbnet, og de dyre dråber kommer til at dryppe ud til de kvalitetsbeviste kunder i takt med at fadene tømmes og nyt destillat fyldes på tønder.
Syv sind - én whisky. Indtil nu...
Der var engang syv gutter, der ville starte et whiskydestilleri. Sådan begynder fortællingen om historiens første whisky destilleret i Sall. En par af stifterne havde gjort sig erfaringer med at brygge øl, og de blev enige om at tage den videre derfra. Øl er jo trods alt det grundprodukt, enhver whisky starter med. Så hvor svært kan det være?
Det er faktisk ikke så nemt endda. De syv har måttet tillære sig det hele, fra proces til kemi, og det er først inden for de sidste to år, at Snævar er blevet ansat i destilleret på fuld tid. Før da foregik det hele i fritiden. En del kan man læse sig til, når man sætter sig for at begynde at destillere whisky, men der har også været hjælp at hente hos andre, mere etablerede spillere på markedet for whiskydestillering i Danmark. Et lille marked, men et spirende et, vurderer brancheforeningen og Dansk Industri.
- Vi havde jo ikke nogen, vi bare kunne gå hen til og spørge, hvordan vi skulle destillere præcis den whisky, vi gerne ville lave. Men Stauning gav en rundvisning og tog sig tid til en snak. Og der er generelt et superfint sammenhold i branchen Danmark. Det er fedt, at man har den tilgang til det, for produktionen er jo ikke store herhjemme, og vi skal sørge for at hjælpe hinanden og gøre os gode. Flere har jo også ambitioner om at komme uden for grænserne. Så er det rigtig godt, hvis vi sørger for, at vi alle sammen laver nogle gode produkter, fortæller Snævar Albertsson.
"Syv sind" er navnet på den serien af gin, som Sall Whisky Distillery har destilleret, mens whiskyen har lagret. Og selvom der nok har været syv idéer om, hvordan den perfekte whisky smager, gjorde de sig fra starten nogle tanker om, hvad det var for et produkt, de ville skabe. Et fælles fodslag med rod i det lokale. To af stifterne er arkæologer, og den frugtbare jord i området er da også en del af fortællingen om Salls første whisky. Råproduktet, kornet, er nemlig høstet på to marker i Skjød, som en af stifterne ejer.
- Det er klart, at hele projektet er bygget på at skabe noget fra den østjyske muld. At tage Lars' produkt, hans råvarer i form af byggen og forædle den til det fineste, man kan. Det betyder rigtig meget for os. Det er et kriterie at vide hvor hver enkelt flaske kommer fra. Alle de tønder, vi har fyldt, efterhånden over 200 styk, der har vi noteret, hvilken høst, det er fra, og hvilken marker er det høstet fra til hvilken malt er det maltet til. Er det en lys malt eller en mørkere malt? Hvilken gær har vi brugt. Hvilket fad har det ligget på. Vi registrer hver eneste proces, fortæller Snævar Albertsson.
De syv sind fra Sall Whisky Distillery
Sall Whisky Distillery er startet af
- Kåre Gyldenløve
- Martin Sejr Nielsen
- Snævar Albertsson
- Lars Egelund Olsen
- Mathias Christiansen Broch
- Thomas Rye Simonsen
- Thomas Holm Petersen
Invester nu - smag senere
I Sall er der friplejehjem, friskole, børnehave og forsamlingshus. Og altså også et whiskydestilleri. Det ligger ved siden af det dobbelthus, hvor Snævar bor i den ene halvdel sammen med sin kæreste, mens Martin og Ane bor i den anden halvdel. Martin er også en af stifterne, og sammen har Snævar og Martin udført tømmerarbejdet på destilleriet.
Alle stiftere har skudt penge i projektet, men de har ikke haft en pengestærk investor i ryggen.
- Vi startede ud med at stifte et selskab sammen og tænkte, det skal nok gå det hele, som Snævar fortæller om iværksætterånden.
Han erkender, at nattesøvnen nok havde været bedre med en solid investering i ryggen, men nu er tilfredsheden ved på egen hånd at have arbejdet sig op fra bunden selvfølgelig så meget større. Det koster en del at stable et whiskydestilleri på benene, og Sall Whisky Distillery var så heldig at få del i de såkaldte LAG-midler, EU-penge der uddeles til støtte for projekter og aktiviteter i landdistrikterne.
Men for at nå i mål har folkene bag destilleriet også gjort noget andet. De har nemlig rejst penge ved hjælp af en crowdfunding-kampagne, hvor stifterne med hjælp fra en lang række private interesserede fra nær og fjern rejste en halv million kroner. Og så sikrede de helt fra starten lokal opbakning fra naboerne i landsbyen Sall, der er kendt for et stærkt foreningsliv.
- Vi kaldte folk sammen i forsamlingshuset, og da vi havde fortalt om projektet, var mange ret opsat på at bakke os op. Det var inspirerende og også lidt vildt at få den tillidserklæring, for vi var helt grønne og uden erfaring. Vi kom med en god historie, og vi var overbevisende, men i princippet kunne vi havde fejlet undervejs, fortæller Snævar Albertsson.
Ved at sælge flasker til borgerne i Sall og interesserede entutiaster via crowdfundingkampagnen afgav de syv stiftere et løfte, forklarer Snævar. Der var pludselig folk, der regnede med at få en flaske whisky.
- Det løfte har virkelig været med til at holde os i gang. Og det er jo en fantastisk ting at se tilbage på. Vi gjorde det fandme. Vi lovede dem en flaske, og nu er vi kommet i mål. Selvom det tog 6-7 år, som det jo har gjort.
23. november var en stor dag. Da forlod de første flasker destilleriet, og de lokale i Sall, som i sin tid investerede i projektet, var selvfølgelig blandt de første til at få en flaske whisky.
Hvordan var det så at se flaskerne forlade bygningen?
- Det var en vild følelse. Det er jo lidt som at sende sin førstefødte af sted. Men også til nogle gode hjem.
Vokseværk sætter ind
Hvis de gik og holdt vejret i Sall, mens deres whisky lå og lagrede på fad, er det ikke så mærkeligt. Derfor var glæden selvfølgelig også stor, da de stod med det færdige produkt.
- Vi har jo virkelig krydset fingre og håbet, at det ikke ville smage ad helvede til, siger Snævar og griner, inden han fortsætter:
- Da vi tømte fadene og fik dem blandt, syntes vi faktisk, det var fremragende. Men vi var jo også spændt på at høre købernes og entusiasternes mening.
Og den har altså været positiv, kan Snævar med stor tilfredshed konstatere, og interessen omkring lanceringen har været stor. Sall Whisky Distillery havde allerede med deres sortiment af gin vist, at de kunne levere varen, og det har også været med til at give dem et netværk af forhandlere. Det bliver der brug for i de kommende år, hvor der altså er flere whiskyer på vej. Inden længe frigiver destilleriet endnu en whisky, en mere røget en af slagsen.
Der er ambitioner i Sall. Sidste år var der sorte tal på bundlinjen, og det forventer de også, der bliver i 2023. De seneste to år har Snævar som den eneste fra ejerkredsen arbejdet på fuldtid, og destilleriet har også ansat en produktionsmedarbejder. Der er endda rigeligt at lave for en mere, fortæller Snævar.
Der er altså gået vokseværk i destilleriet.
- Vi synes jo allerede, det er lidt for småt i de nuværende rammer. Hvis vi skal udvide med flere kedler, større kapacitet og lager, så skal vi til at kigge efter noget andet. Siden vi i 2019 for alvor fik gang i produktionen af whisky, har vi forsøgt at skalere det op for hver gang. De penge, vi har tjent, har vi investeret i at producere mere. Og den whisky, vi lægger på fade, ender jo lidt med at blive vores bank, kan man sige, forklarer Snævar.
Ikke et modefænomen
Skotland. William Wallace, golf, kilt, barsk natur. Og whisky.
Det er uden tvivl det land, de fleste tænker på, hvis man siger whisky. Snævar fortæller da også, at det også var på en rejse til Skotland, da han besøgte et destilleri, at han selv forelskede sig i whisky. For Skotland er whisky ikke alene en turistmagnet og en stor eksportvare, men også en indgroet del af kulturen og selvforståelsen. Om de danske destillerier lykkes med at gøre dansk whisky til efterspurgt vare uden for landets grænser, vil tiden vise.
I hvert forventer Snævar ikke, at interessen for whisky vil forsvinde lige med det første. Forskellige typer spiritus har det med at komme på mode og så gå lidt i glemsel igen. De seneste år har gin været kæmpestort hos forbrugerne. Gå bare ned i dit lokale supermarked og se hvor mange forskellige gin, de har på hylderne. Det er altså også kommet Sall Whisky Distillery til gode, at den relativt simple enebærdrik har været så efterspurgt.
Med whisky forholder det sig lidt anderledes.
- Der er ikke nødvendigvis den store hype omkring det, som der har været med gin. Men whisky er sådan et produkt, som har en meget stabilt har en følgerskare. Jeg tror, at interessen for whisky generelt stiger, og især interessen for de mindre producenter. I Danmark er der fokus på at bruge lokale afgrøder, som vi også gør det, hvor der er fuld sporbarhed. Det tror jeg, man kommer til at dyrke endnu mere. Så bliver det også en del af fortællingen.
Og fortællingen om Sall Whisky Distillery har indtil nu været en historie om drømme, mod og hårdt arbejde. Og det har været det hele værd, fortæller Snævar. Når man spørger ham, hvorfor han interesserer sig for whisky, er svaret næsten lige til en reklame for de gyldne dråber.
- For mig handler det meget om det sociale. Vi har tilbragt en del aftener herude ved bålet og drukket whisky og kigget på stjerner og snakket om alt mellem himmel og jord. Det er lidt det, whisky kan, synes jeg. Det kan binde mennesker sammen og skaber øjeblikke, som man ikke ville være foruden.