Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Snævar Albertsson er en af de syv stiftere af Sall Whisky Distillery. Han arbejder nu på fuldtid i destilleriet, som for kort tid sid sendte den første whisky på gaden. Foto: Annelene Petersen/JFM.

Ventetiden er forbi, og Sall har nu en whisky

De første par gange, jeg smagte whisky, spruttede og hostede jeg.

Sådan er der nok mange, der har det med den gyldne, stærke væske. Man skal lære at sætte pris på den. At smage alle noterne og lade den folde sig ud og udfordre smagsløgene. En "acquired taste", som det hedder på engelsk.

Det var på en pub i det hektiske Temple Bar-kvarter i Dublin, at jeg første gang formåede at sætte pris på en whisky. Jeg aner ikke, om den var fra Irland eller Skotland. Om den havde lagret i tre år eller 12 år, eller om den var destilleret på hvede eller byg. Men jeg ved, at den røgede smag, akkompagneret af den autentiske irske folkemusik spillet af liveband, skabte et af de øjeblikke, hvor det hele bare går op i en højere enhed. Havde jeg fået en dram mere af samme flaske, var jeg måske blevet helt forfalden til whisky.

Sådan gik det ikke. Men jeg er fascinereret af whisky som et håndværk og drikkens rolle som et kulturikon. Som noget man skal dyrke og udfordre, hvad end man producerer eller konsumerer. Så det er jo næsten uforskammet heldigt, at der her i Favrskov ligger et whiskydestilleri. I charmerende Sall, et stenkast fra Hammel. Sall Whisky Distillery. Og i dag får du en historie om destilleriet.

Sall Whisky Distillery er startet af syv venner, der drømte om at lave whisky. Og nu, syv år efter de går i gang med projektet, har de for kort tid siden udgivet deres første whisky. Destilleret på byg fra to marker i Skjød. Resultatet af store drømme og hårdt arbejde - og der er mere på vej. Mange hundrede liter whisky ligger nemlig på fade og lagrer lige nu - destilleriets bank, som en af stifterne beskriver det. Inden længe "hæver" destilleret endnu engang fra banken og udgiver en ny whisky.

Det er en kostbar affære at bygge et destilleri op fra bunden. Og en del af fortællingen om Sall Whisky Distillerys vej fra drøm til virkelighed handler om at sælge folk den gode historie og få dem til at investere via såkaldte crowdfundingkampagner. Folk har altså købt en flaske whisky, inden der var en whisky at sælge.

Fremtiden for destilleriet ser lys ud, som du kan læse i interviewet i dette nyhedsbrev. Whisky har en stabil popularitet, og idéen med at destillere meget lokal whisky med fuld sporbarhed vinder også indpas hos forbrugerne. Der er udsigt til mangen en skål i glas med whisky fra Sall.

Og så hopper vi lige tilbage til Temple Bar og den magiske tår whisky. Det er nemlig det, whiskyen kan, som en af folkene bag Sall Whisky Distillery fortæller i interviewet. Binde folk sammen og skabe de helt særlige øjeblikke, man ikke vil være foruden. Som når drømmerne fra Sall har siddet ude om natten og kigget på stjernerne, snakket om alt mellem himmel og jord og skålet i whisky.

Der er ikke et øje tørt.

God fornøjelse med artiklerne i nyhedsbrevet.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Snævar Albertsson arbejder nu på fuldtid med at destillere whisky. Han er en af stifterne, og han bor i den ene halvdel af det dobbelthus, der ligger ved siden af destilleriet i Sall. Foto: Annelene Petersen/JFM

Drømme og håb blev til dråber og flasker - og der er meget mere whisky på vej fra ambitiøse Sall Whisky Distillery

Whisky? Det kan man da kun lave i Skotland eller Irland. Nej, det kan man også i Danmark. Det gør de nemlig i Sall, hvor Sall Whisky Distillery for kort tid siden har tappet den første whisky på flaske. Det er kulminationen på syv års hårdt arbejde for de syv venner, der stiftede destilleriet. 

Og der er mere på vej. For mens den første whisky lå og lagrede, har de gode folk selvfølgelig destilleret mere whisky i de smukke, håndlavede portugisiske kobberkedler. Så i de kommende år kommer der flere udgivelser fra Sall, som dermed gør deres for at hæve niveauet for danske whiskyproduktion. 

Her kan du møde en af stifterne, og den eneste af de syv, der arbejder på fuldtid med projektet. Han fortæller blandt andet om vigtigheden af de lokale råvarer og af at gøre det til en del af fortællingen. En fortælling, som mange købte ind på allerede inden flaskerne var tappet og klar.

Syv år efter rejsen begyndte, har Sall Whisky Distillery nu solgt og udsolgt deres første hyperlokale whisky på bygkerner fra nærområdet. Og der er flere gyldne dråber på vej. For dansk whisky, hvor den gode fortælling om de lokale råvarer er afgørende, kan absolut få en plads på verdenskortet.

Hoved og hjerte.

Alle der ved lidt om whisky er klar over, at "hoved" og "hjerte" er to af de mest centrale udtryk i ordforrådet hos folkene bag et destilleri. Hoved og hjerte skal der også til, når man har en idé, der skal føres ud i livet. Særligt når idéen er at grundlægge et whiskydestilleri i en lille landsby med 200 indbyggere. Navnlig når man ikke har erfaringer med noget så eksotisk som at destillere whisky. Men mod og kløgt har de syv mænd bag det lokale destilleri i Sall haft, og syv år efter de satte gang i den første destillering, har de nu høstet frugterne i form af 1300 flasker single malt whisky - der allerede er udsolgt og tag vel imod. Sall er kommet på landkortet for god whisky.

Hvem havde set den komme for 10 år siden?

Rejsen fra drømme til flasker

I 2016 begyndte arbejdet med at omsætte idé og drøm til handling, og de syv venner bag Sall Whisky Distillery oprettede deres crowdfundingkampagne. 

I september 2017 faldt landzonetilladelse og byggetilladelse på plads. 

Kort efter blev gamle bygninger nedrevet, og udgravningen til fundamentet til destilleriet gik i gang. 

I februar 2018 blev destilleret bygget, og samme år blev kedlerne monteret. 24. november var der åbningsfest. 

I juni 2019 blev de første 10 fade fyldt.

26. november sidste år blev de første flasker leveret.

Kilde: Sall Whisky Distillery.

Det er måske ikke helt forkert at tale om de første syv år som de magre år. For de har ventet i Sall. Og ventet. Tålmodighed er nemlig en vigtig ingrediens, når man skaber whisky. Men Snævar Albertsson og de andre drømmere bag Sall Whisky Distillery har ikke siddet på hænderne i de syv år. De har finansieret driften at destilleriet ved blandt andet at producere gin, og de har selvfølgelig haft travlt med at destillere de næste portioner whisky, som løbende vil komme på markedet.

Nu er hanen åbnet, og de dyre dråber kommer til at dryppe ud til de kvalitetsbeviste kunder i takt med at fadene tømmes og nyt destillat fyldes på tønder.

Efter syv års arbejde har de syv venner, der har startet Sall Whisky Distillery, endelig hældt den første whisky på flaske. Single cask, single farm. Korn fra to marker ved Skjød. Foto: Annelene Petersen/JFM. 

Syv sind - én whisky. Indtil nu...

Der var engang syv gutter, der ville starte et whiskydestilleri. Sådan begynder fortællingen om historiens første whisky destilleret i Sall. En par af stifterne havde gjort sig erfaringer med at brygge øl, og de blev enige om at tage den videre derfra. Øl er jo trods alt det grundprodukt, enhver whisky starter med. Så hvor svært kan det være?

Det er faktisk ikke så nemt endda. De syv har måttet tillære sig det hele, fra proces til kemi, og det er først inden for de sidste to år, at Snævar er blevet ansat i destilleret på fuld tid. Før da foregik det hele i fritiden. En del kan man læse sig til, når man sætter sig for at begynde at destillere whisky, men der har også været hjælp at hente hos andre, mere etablerede spillere på markedet for whiskydestillering i Danmark. Et lille marked, men et spirende et, vurderer brancheforeningen og Dansk Industri.

- Vi havde jo ikke nogen, vi bare kunne gå hen til og spørge, hvordan vi skulle destillere præcis den whisky, vi gerne ville lave. Men Stauning gav en rundvisning og tog sig tid til en snak. Og der er generelt et superfint sammenhold i branchen Danmark. Det er fedt, at man har den tilgang til det, for produktionen er jo ikke store herhjemme, og vi skal sørge for at hjælpe hinanden og gøre os gode. Flere har jo også ambitioner om at komme uden for grænserne. Så er det rigtig godt, hvis vi sørger for, at vi alle sammen laver nogle gode produkter, fortæller Snævar Albertsson.

Kobbelkedlerne er specialfremstillet i Portugal. Den store rummer omkring 900 liter af grundproduktet som varmes langsomt op. Når den er tilpas varm, begynder alkoholen at fordampe. Foto: Annelene Petersen/JFM

"Syv sind" er navnet på den serien af gin, som Sall Whisky Distillery har destilleret, mens whiskyen har lagret. Og selvom der nok har været syv idéer om, hvordan den perfekte whisky smager, gjorde de sig fra starten nogle tanker om, hvad det var for et produkt, de ville skabe. Et fælles fodslag med rod i det lokale. To af stifterne er arkæologer, og den frugtbare jord i området er da også en del af fortællingen om Salls første whisky. Råproduktet, kornet, er nemlig høstet på to marker i Skjød, som en af stifterne ejer.

- Det er klart, at hele projektet er bygget på at skabe noget fra den østjyske muld. At tage Lars' produkt, hans råvarer i form af byggen og forædle den til det fineste, man kan. Det betyder rigtig meget for os. Det er et kriterie at vide hvor hver enkelt flaske kommer fra. Alle de tønder, vi har fyldt, efterhånden over 200 styk, der har vi noteret, hvilken høst, det er fra, og hvilken marker er det høstet fra til hvilken malt er det maltet til. Er det en lys malt eller en mørkere malt? Hvilken gær har vi brugt. Hvilket fad har det ligget på. Vi registrer hver eneste proces, fortæller Snævar Albertsson.

De syv sind fra Sall Whisky Distillery

Sall Whisky Distillery er startet af

  • Kåre Gyldenløve
  • Martin Sejr Nielsen
  • Snævar Albertsson
  • Lars Egelund Olsen 
  • Mathias Christiansen Broch 
  • Thomas Rye Simonsen 
  • Thomas Holm Petersen

Invester nu - smag senere

I Sall er der friplejehjem, friskole, børnehave og forsamlingshus. Og altså også et whiskydestilleri. Det ligger ved siden af det dobbelthus, hvor Snævar bor i den ene halvdel sammen med sin kæreste, mens Martin og Ane bor i den anden halvdel. Martin er også en af stifterne, og sammen har Snævar og Martin udført tømmerarbejdet på destilleriet.

Alle stiftere har skudt penge i projektet, men de har ikke haft en pengestærk investor i ryggen.

- Vi startede ud med at stifte et selskab sammen og tænkte, det skal nok gå det hele, som Snævar fortæller om iværksætterånden.

Han erkender, at nattesøvnen nok havde været bedre med en solid investering i ryggen, men nu er tilfredsheden ved på egen hånd at have arbejdet sig op fra bunden selvfølgelig så meget større. Det koster en del at stable et whiskydestilleri på benene, og Sall Whisky Distillery var så heldig at få del i de såkaldte LAG-midler, EU-penge der uddeles til støtte for projekter og aktiviteter i landdistrikterne.

Men for at nå i mål har folkene bag destilleriet også gjort noget andet. De har nemlig rejst penge ved hjælp af en crowdfunding-kampagne, hvor stifterne med hjælp fra en lang række private interesserede fra nær og fjern rejste en halv million kroner. Og så sikrede de helt fra starten lokal opbakning fra naboerne i landsbyen Sall, der er kendt for et stærkt foreningsliv.

- Vi kaldte folk sammen i forsamlingshuset, og da vi havde fortalt om projektet, var mange ret opsat på at bakke os op. Det var inspirerende og også lidt vildt at få den tillidserklæring, for vi var helt grønne og uden erfaring. Vi kom med en god historie, og vi var overbevisende, men i princippet kunne vi havde fejlet undervejs, fortæller Snævar Albertsson.

Ved at sælge flasker til borgerne i Sall og interesserede entutiaster via crowdfundingkampagnen afgav de syv stiftere et løfte, forklarer Snævar. Der var pludselig folk, der regnede med at få en flaske whisky.

- Det løfte har virkelig været med til at holde os i gang. Og det er jo en fantastisk ting at se tilbage på. Vi gjorde det fandme. Vi lovede dem en flaske, og nu er vi kommet i mål. Selvom det tog 6-7 år, som det jo har gjort.

Når man laver whisky, brygger man først en øl, der destilleres to gange, hvorefter det hældes på egetræsfade, hvor det skal modne i minimum tre år. Foto: Annelene Petersen/JFM

23. november var en stor dag. Da forlod de første flasker destilleriet, og de lokale i Sall, som i sin tid investerede i projektet, var selvfølgelig blandt de første til at få en flaske whisky.

Hvordan var det så at se flaskerne forlade bygningen?

- Det var en vild følelse. Det er jo lidt som at sende sin førstefødte af sted. Men også til nogle gode hjem.

Vokseværk sætter ind

Hvis de gik og holdt vejret i Sall, mens deres whisky lå og lagrede på fad, er det ikke så mærkeligt. Derfor var glæden selvfølgelig også stor, da de stod med det færdige produkt.

- Vi har jo virkelig krydset fingre og håbet, at det ikke ville smage ad helvede til, siger Snævar og griner, inden han fortsætter:

- Da vi tømte fadene og fik dem blandt, syntes vi faktisk, det var fremragende. Men vi var jo også spændt på at høre købernes og entusiasternes mening.

Og den har altså været positiv, kan Snævar med stor tilfredshed konstatere, og interessen omkring lanceringen har været stor. Sall Whisky Distillery havde allerede med deres sortiment af gin vist, at de kunne levere varen, og det har også været med til at give dem et netværk af forhandlere. Det bliver der brug for i de kommende år, hvor der altså er flere whiskyer på vej. Inden længe frigiver destilleriet endnu en whisky, en mere røget en af slagsen.

Whisky skal lagre i mindst tre år, inden man kan kalde det whisky. Sall Whisky Distillery kommer også til at frigive whisky, der har lagret længere end de tre år, som første batch fik. Foto: Annelene Petersen/JFM.

Der er ambitioner i Sall. Sidste år var der sorte tal på bundlinjen, og det forventer de også, der bliver i 2023. De seneste to år har Snævar som den eneste fra ejerkredsen arbejdet på fuldtid, og destilleriet har også ansat en produktionsmedarbejder. Der er endda rigeligt at lave for en mere, fortæller Snævar.

Der er altså gået vokseværk i destilleriet.

- Vi synes jo allerede, det er lidt for småt i de nuværende rammer. Hvis vi skal udvide med flere kedler, større kapacitet og lager, så skal vi til at kigge efter noget andet. Siden vi i 2019 for alvor fik gang i produktionen af whisky, har vi forsøgt at skalere det op for hver gang. De penge, vi har tjent, har vi investeret i at producere mere. Og den whisky, vi lægger på fade, ender jo lidt med at blive vores bank, kan man sige, forklarer Snævar.

Ikke et modefænomen

Skotland. William Wallace, golf, kilt, barsk natur. Og whisky.

Det er uden tvivl det land, de fleste tænker på, hvis man siger whisky. Snævar fortæller da også, at det også var på en rejse til Skotland, da han besøgte et destilleri, at han selv forelskede sig i whisky. For Skotland er whisky ikke alene en turistmagnet og en stor eksportvare, men også en indgroet del af kulturen og selvforståelsen. Om de danske destillerier lykkes med at gøre dansk whisky til efterspurgt vare uden for landets grænser, vil tiden vise.

I hvert forventer Snævar ikke, at interessen for whisky vil forsvinde lige med det første. Forskellige typer spiritus har det med at komme på mode og så gå lidt i glemsel igen. De seneste år har gin været kæmpestort hos forbrugerne. Gå bare ned i dit lokale supermarked og se hvor mange forskellige gin, de har på hylderne. Det er altså også kommet Sall Whisky Distillery til gode, at den relativt simple enebærdrik har været så efterspurgt.

Med whisky forholder det sig lidt anderledes.

- Der er ikke nødvendigvis den store hype omkring det, som der har været med gin. Men whisky er sådan et produkt, som har en meget stabilt har en følgerskare. Jeg tror, at interessen for whisky generelt stiger, og især interessen for de mindre producenter. I Danmark er der fokus på at bruge lokale afgrøder, som vi også gør det, hvor der er fuld sporbarhed. Det tror jeg, man kommer til at dyrke endnu mere. Så bliver det også en del af fortællingen.

Og fortællingen om Sall Whisky Distillery har indtil nu været en historie om drømme, mod og hårdt arbejde. Og det har været det hele værd, fortæller Snævar. Når man spørger ham, hvorfor han interesserer sig for whisky, er svaret næsten lige til en reklame for de gyldne dråber.

- For mig handler det meget om det sociale. Vi har tilbragt en del aftener herude ved bålet og drukket whisky og kigget på stjerner og snakket om alt mellem himmel og jord. Det er lidt det, whisky kan, synes jeg. Det kan binde mennesker sammen og skaber øjeblikke, som man ikke ville være foruden.

De tre affaldsspande skulder ved skulder. Sådan kommer det til at se ud fra 1. maj, når kommunen overgår til den nye affaldsordning. Foto: Favrskov Kommune.

Er du forvirret over de fem affaldsbeholdere? Læs med her og få overblikket

Favrskov Forsyning er lige nu i gang med en stor logistisk opgave. Der skal leveres nye affaldsbeholdere til alle husstande i kommunen, og genbrugsbeholdere skal indsamles og rengøres. 

Den nye ordning træder i kraft 1. maj, og Favrskov Forsyning fortæller, at de får en del henvendelser fra borgerne, både med spørgsmål om de nye beholdere, men også på grund af de de stigende takster for affaldshåndtering. 

Her giver svar på spørgsmålene om de mange affaldsbeholdere og den nye ordning.

Favrskov Forsyning er i gang med at indsamle 50.000 gamle affaldsbeholdere og samtidig levere beholdere til den nye affaldsordning. Det virker lidt kaotisk, men her guider vi dig gennem overgangen.

Fra 1. maj skal alle borgere i Favrskov sortere deres affald i 10 kategorier. Det betyder, at husstandene i kommunen går over til at have tre i stedet for to affaldscontainere.

Favrskov Forsyning, som står for håndteringen af affald i kommunen, er lige nu i gang med at indsamle de eksisterende affaldscontainere og samtidig levere nye. Det er en hektisk periode, og det kan forventes, at overgangen giver anledning til nogen forvirring.

Dette syn mødte mig i min indkørsel, da jeg kom hjem i går eftermiddag.

Containere på rad og række. Når du modtager de nye containere, skal du begynde at bruge dem med det samme. De gamle skal ikke længere anvendes. Foto: Jesper Rehmeier

Herunder giver vi svar på spørgsmålene.

Hvorfor står der nu hele fem affaldscontainere og en rød kasse i min indkørsel? 

De nye beholdere er leveret, men de gamle er endnu ikke afhentet. Det betyder, at der i et par dage vil være op til fem affaldsbeholdere.

Skal jeg stadig bruge de to gamle beholdere, når de ikke er afhentet? 

Nej, det skal du ikke, når de nye er leveret. Når de nye beholdere er leveret, skal du smide dit affald i dem.

Denne beholder til dagrenovation skal ikke længere bruges. Favrskov Forsyning tager den med ved næste tømning efter levering af de nye, og derfor har man i en periode flere beholdere stående. Foto: Jesper Rehmeier

Hvor længe skal jeg så have fem beholdere til at stå?

Det skal du kun maksimalt en uges tid, oplyser Favrskov Forsyning. Når de nye beholdere er leveret, indsamler Forsyningen de gamle ved næste tømningsdag. Hos denne skribent afhentes den gamle genbrugsbeholder med to rum 2. marts og tages med af forsyningen sammen med den gamle beholder til dagrenovation.

Forsyningen beder dig om at stille de gamle beholdere, så de er lette at få øje på.

Det bliver 11 procent dyrere at komme af med affaldet

På affaldsområdet vil den samlede omkostning for den nye ordning for en almindelig husstand i 2023 blive på 3.998 kroner. Det svarer til en stigning på cirka 11 procent i forhold til 2022, hvor prisen var 3.578 kroner. Det bliver altså 420 kroner dyrere.

Ifølge projektchef i Favrskov Forsyning Lone Bejder har der været lidt utilfredshed blandt nogle kunder over prisstigningen og den nye affaldsordning. 

- Vi får da nogle henvendelser på telefonen, men det falder sikkert også sammen med de nye takster. Vi har spurgt folk i undersøgelser, og de siger, de er villige til at betale mere, hvis løsningen bliver grønnere, men det er selvfølgelig aldrig sjovt at få en større regning. Men det hele har været i udbud, og vi har gjort det så billigt som muligt.


Skal jeg allerede nu begynde at finsortere mit affald? 

Indtil 1. maj tømmes beholderen til dagrenovation efter den gamle ordning. Det betyder, at du ikke skal sortere madaffald fra før 1. maj.

Beholderen til papir, pap og tekstilaffald kan du godt begynde at fylde nu, men den bliver først tømt fra 1. maj, når den nye ordning træder i kraft. Bliver beholderen fyldt op inden da, kan du aflevere ekstra papir, pap og tekstilaffald på genbrugspladsen.

Beholderen til plast, mad- og drikkekartoner samt glas og metal kan du også tage i brug nu. Frem til 1. maj tømmes den dog efter samme tømmekalender som den "gamle" genbrugsbeholder.

Denne gamle genbrugsbeholder bliver afhentet, vasket og får påført nye piktogrammer og bliver så leveret på en anden adresse. Foto: Jesper Rehmeier

Jeg har et stativ til mit skrald. Hvad skal der ske med det? 

Det skal du fortsætte med at bruge frem til 1. maj. Stativet tilhører dig og hentes ikke af Favrskov Forsyning. Du kan gøre med det, som du vil. Vil du aflevere det til genbrug, skal det i containeren til jern og metal.

Jeg har slet ikke fået nye affaldscontainere - hvornår får jeg det?

Det gør du i perioden fra 20. februar til 16. april. Favrskov. På dette link kan du indtaste din adresse og se, hvornår Favrskov Forsyning forventer at levere dine nye affaldsbeholdere.

Skal affald til genanvendelse vaskes inden udsmidning?

Nej, ikke som udgangspunkt. En skrabning vil ofte være tilstrækkeligt. Men ...

- En ketchupflaske ville jeg nok lige komme lidt vand i og bruge det i en gryderet, lyder det fra Favrskov Forsyning.

Desuden råder hun til, at man tænker på sig selv i forhold til, hvad der kan komme til at ligge i en sorteringspose og lugte dårligt, indtil det ryger i affaldsbeholderen udenfor.

Derfor er det en god idé at tømme emballagen grundigt - men at skylle det bør altså som udgangspunkt ikke være nødvendigt.

Er der overhovedet mere genanvendelse i den nye ordning?

Ja, det er der.

Alt det affald, der ikke sorteres, bliver brændt. Det betyder, at de materialer, der bliver brændt med affaldet, og som ellers kunne være genanvendt, går til spilde, og så skal der udvindes flere nye råmaterialer fra jorden til at fremstille nye produkter. Det koster på CO2-regnskabet.

Når affaldet bliver sorteret, kan det derimod genanvendes til fremstilling af nye produkter. Så meget sorteret affald som muligt bliver genanvendt.

Desuden udleder forbrænding af affald meget CO2.

Af affald, der ikke bliver sorteret nu, men som bliver det i fremtiden med den nye sorteringsordning, kan nævnes både kartoner til mælk og juice, fryseposer, madaffald og gamle tyndslidte sokker. Det bidrager alt sammen til mere genanvendelse. Madaffaldet kan eksempelvis bruges til naturgas og gødningsprodukter til landbrugsjord.

Hvordan sorterer man affaldet, hvis man ikke er husejer?

Hvis man ikke bor i hus, skal man alligevel sortere anderledes. Her vil der også blive opsat nye affaldsbeholdere eller containere til de forskellige typer, affaldet skal sorteres i.

Der kan være variationer af, hvordan disse containere ser ud, fortæller Lone Bejder, der er projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning.

I boligforeninger skal affaldet muligvis sorteres i store containere frem for i de mindre affaldsbeholdere, men de konkrete metoder er endnu ikke fastlagt. Det essentielle er dog, at sorteringen er nøjagtigt den samme for dem, der bor i lejlighed som for husejerne.

Altså skal man som lejlighedsbeboer også sortere affald i kategorierne: Restaffald, madaffald, papir-, pap- og tekstilaffald, hård og blød plast samt mad- og drikkevarekartoner, metal- og glasaffald.

Lokale fondsmidler skal hjælpe ordblinde. Kommunen rydder op. Og Mit-ID har kostet af kassen.

Har får du et kort nyhedsoverblik fra Favrskov Kommune.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Hent din cykel, inden den ender som hittegods

Så er du advaret! Favrskov Kommune gør klar til forårsoprydning ved stationsbygninger, så har du en cykel stående, må du hellere få hentet den. Foto: Favrskov Kommune.

Holder din cykel på banegården i Hadsten eller Hinnerup eller busstationen i Hammel? Og har den gjort det i et stykke tid? Så må du hellere få fjernet den, hvis ikke den skal ende på hittegodskontoret. 

Favrskov Kommune skal til at rydde op i cyklerne på stationerne, og i marts måned sættes der strips på cyklerne, og de cykler, der stadig i april har strips på, vil blive fjernet. 

Herefter kan cyklen hentes som hittegods ved kontakt til Østjyllands Politi. 

Frode Laursen donerer penge til ordblinde i Favrskov

Logistikvirksomheden Frode Laursen i Vitten ved Hinnerup har doneret 46.000 kroner i fondsmidler til et projekt for ordblinde børn i Favrskov. Det skriver Favrskov Kommune i en pressemeddelelse.  

Det er læsekonsulent Mette Mondrup, der har søgt midlerne til projektet "Ordblinde børn – lyttestrategier og litteraturoplevelser i Favrskov Kommune". Midlerne kommer alle 10 overbygningsskoler i kommunen til gode.

- Vi ved, at læselysten er faldende, også hos de ordblinde elever. Derfor kan det for dem også være en frisættelse at lytte sig til litterære oplevelser. Og det er netop lyttestrategier, vi skal gå i dybden med, så vi kan sikre de ordblinde elever mere lige vilkår, lyder forklaringen fra Mette Mondrup.

Projektet begynder med en workshop 23. marts 2023, hvor en læsevejleder og to-tre elever med ordblindhed deltager fra hver af de ti skoler: Ulstrup Skole, Tungelundskolen, Skovvangskolen, Søndervangskolen, Østervangskolen, Hadsten Skole, Haldum-Hinnerup Skolen, Hadbjerg Skole, Præstemarkskolen og Rønbækskolen.

Hvorfor har det kostet kommunen 450.000 at implementere MitID?

Kommunekassen har brugt 450.000 kroner på at implementere MitID. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Hvis du synes, at offentlige IT-projekter rimer på skandale, så er du nok ikke alene. For når talen falder på Skattestyrelsens IT-systemer, Nem-ID eller den berygtede Smitte|Stop-app fra corona-tiden, så tænker de flest enok på ord som ‘overskredne budgetter’, udskydelser’ og ‘ventetid’.

For knap et halvt år siden lancerede staten så det nyeste skud på stammen: Mit-ID.

Lanceringen af Mit-ID, vores nye digitale fingeraftryk, har lagt sig i slipstrømmen af sine forgængere. Det har været dyrere end forventet. Det er blevet udskudt. Og så har der været ventetid.

Men i Favrskov er historien om Mit-ID mere nuanceret end som så. Her har man via rettidig omhu formået at holde sig til tidsplanen, så mere end 10.000 borgere har kunnet få hjælp rundt om på kommunens biblioteker.

Men den gode indsats har også haft en pris, som man ikke havde budgetteret med. 450.000 kroner har det kostet at udrulle Mit-ID i Favrskov. Og uden den investering, havde man ikke kunne udrulle systemet til tiden, vurderer Hanne Skytte, afdelingsleder i Borgerservice.

Men de 450.000 kroner bliver ikke erstattet af staten, og det har medført kritik fra flere sider. For den kommunale økonomi er i forvejen presset, og så hjælper det ikke ligefrem, at man skal afsætte ekstra midler til at udrulle statens nye it-systemer.

Det ser vi nærmere på i weekendens nyhedsbrev.