Karin undrer sig: Kan det virkelig være rigtigt, at man snart skal skifte bus tre gange for at komme fra Hinnerup til hospitalet i Randers?
Den seneste sparerunde på den kollektive trafik i Østjylland rammer hårdt i Favrskov. Region Midtjylland vil sløjfe finansieringen af rute 115, og det har fået byrådet i Favrskov til at garantere penge til den videre drift af de mest benyttede afgange - morgen og eftermiddag, når bussen kører de unge fra Hinnerup og Søften til skole i Hadsten.
Men ruten er en vigtig forbindelsesåre til Hadsten og den videre transport til eksempelvis Randes og Regionshospitalet i byen. Det ved Karin Lodberg fra Hinnerup, for hun har for ganske nylig måttet tage den tur, da hendes mand var indlagt. En rejse, der tager over en time og involverer flere skift mellem busser og tog. Og som kun bliver vanskeligere, når rute 115 afgangene midt på dagen forsvinder.
Er det rimeligt, at der skal laves så store besparelser på den kollektive trafik, og at vejen fra Hinnerup til det hospital, som alle borgere i Favrskov henvises til, bliver så kringlet? Den barske virkelighed er, at der er for få kunder, lyder det fra regionsrådsmedlem Anders G. Christensen, tidligere borgmester i Favrskov.
En mandag aften bliver Karins mand, Peter, pludselig meget syg og får feberrystelser.
Karin ringer til vagtlægen og en sygeplejerske kommer forbi parrets hjem i Overdrevet i Hinnerup, hvor de har boet i 33 år. Sygeplejersken tager nogle prøver og er i kontakt med en læge. Peter skal til Regionshospitalet i Randers, og det skal være nu. Han bliver hentet i en ambulance, og Karin Lodberg tager selvfølgelig med.
Diagnosen stilles. Den tårnhøje feber er kommet af en blodforgiftning, som kræver behandling på Regionshospitalet i Randers med et par dages indlæggelse til følge. Peter er i gode hænder, og ved eftermiddagstid dagen efter indlæggelsen, skal Karin hjem til Hinnerup. Med bussen. Og det kræver to skift mellem busser og tager mellem en time og halvanden time.
Hvis Peter havde været indlagt på sygehuset i Skejby, kunne Karin have taget turen på 20 minutter uden at skifte bus.
Og når Region Midtjylland 25. juni stopper driften af busrute 115 fra Hinnerup til Hadsten, bliver det endnu sværere at komme fra Hinnerup til Randers. Så bliver det nødvendigt med endnu et skifte.
Region Midtjylland nedlægger driften af Rute 115
Midttrafik meldte sidste efterår ud, at der skal spares omkring 40 millioner kroner på bustrafikken i Østjylland, og det ville naturligvis betyde nedlægninger af busruter. Politikerne i Regionsrådet blev præsenteret for et sparekatalog, hvor blandt andet rute 115 fra Søften til Langå var nævnt som en mulig besparelse.
Den rute fragter hver morgen unge fra Søften-Hinnerup-området til Den Jyske Håndværkerskole og Favrskov Gymnasium i Hadsten. Tre afgange hver morgen og hver eftermiddag. Forslaget om at nedlægge ruten fik de lokale politikere på barrikaderne, og Midttrafik modtog over 700 høringssvar fra utilfredse borgere og brugere af ruten.
Beslutningen om at nedlægge ruten er ikke endegyldigt truffet, men det forventes den at blive. Og et enigt byråd i Favrskov Kommune har allerede besluttet og meldt ud, at driften videreføres på de ruter, der kører de unge i skole, når Midttrafik stopper finansieringen fra 25. juni.
Tilbage i Overdrevet er Peter på højkant igen. Blodforgiftningen blev slået ned med penicillin, men Karin sidder tilbage med en nagende følelse af bekymring: For kan det virkelig være rigtigt, at de skal være så svært at komme fra Hinnerup til sygehuset i Randers, hvis man ikke har bil? Alle jubler over, at byrådet har besluttet at frede rute 115, så de unge kan komme fra Søften til Hadsten i gymnasiet, men det er kun afgangene om morgenen og om eftermiddagen. Hvad med borgere uden bil, der i løbet af dagen har brug for at komme på hospitalet i Randers? Borgere, som måske har gangbesvær eller ikke kan finde rundt i de mange busskift.
- Jeg kan godt foretage den rejse. Men der er andre, der er meget dårligere stillet end mig. Derfor skal man tænke på, hvad det er for nogle mennesker, man udelukker fra at bevæge sig rundt i kommunen og op til regionshospitalet, når man nedlægger busruter. Min pointe er, at når Regionen mener, man skal henvises til regionshospitalet i Randers, så bør Regionen sørge for, at en af deres busser kører derop. Jeg siger ikke, den skal køre to gange i timen, men bare med jævne mellemrum, siger Karin Lodberg, som også er tidligere byrådsmedlem i Favrskov Kommune for Socialistisk Folkeparti.
Sådan kommer Karin fra sit hjem til hospitalet i Randers
Første del af turen er på gåben fra hjemmet i bofællesskabet Overdrevet til busstoppestedet på Rønvangen.
Fra Rønvangen med bus 115 til Hadsten Station (17 minutter)
31 minutters ventetid
Fra Hadsten Station med bus 118 til Randers Station (23 minutter)
6 minutters ventetid
Fra Randers Station med bybus 12 til Regionshospitalet (4 minutter)
- Jeg tror ikke, de har tænkt over det
Danmarks Tekniske Universitet har tidligere i en transportvaneundersøgelse konkluderet, at 88 procent af borgere over 18 år har kørekort. Karin Lodberg er ikke en af dem. I 33 år har hun sammen med sin mand klaret sig uden bil. Da de arbejdede, cyklede de frem og tilbage, og når de ellers skal rundt på længere ture, eksempelvis til Randers, klarer de sig med offentlig transport.
Men det bliver sværere og sværere, når man nedlægger busruter, omlægger køreplaner og generelt forringer den kollektive trafik, siger Karin Lodberg.
- Jeg bor i bofællesskab, og det havde jeg gavn af, da min mand var indlagt. En dag var der en, der skulle på arbejde i Randers, og hun spurgte, om jeg ville køre med, og det passede fint. En anden dag var der en, der skulle til Aalborg, og så kunne jeg køre med. Men sådan er det ikke nødvendigvis for alle. Og jeg siger hele tiden, at jeg godt kan klare at skifte bus og gå lidt. Men der er andre, der ikke kan. Jeg kender blandt andet en, der bor lige herovre, som har noget sværere ved det.
Sådan kommer Karins tur til Randers til at se ud, når rute 115 nedlægges
Når driften af Rute 115 nedlægges, har Karin (og andre borgere i området) to muligheder for at komme fra Hinnerup syd til Regionshospitalet i Randers.
Bus 200 til Hinnerup Station.
Tog fra Hinnerup Station til Hadsten.
Bus 118 fra Hadsten til Randers Rutebilstation.
Bybus fra Randers Rutebilstation til Regionshospital.
Alternativt kan Karin tage med bus 200 fra Rønvangen til Skejbyvej i Aarhus N. Derfra bus 118 til Randers rutebilstation og videre til en anden bus til Regionshospitalet.
Som så mange andre bifalder Karin Lodberg, at Favrskov Kommune går ind og overtager dele af Rute 115-driften, så unge fra Søften og Hinnerup-området kan komme til og fra ungdomsuddannelserne. Men hun mener altså, at en anden vigtig gruppe bliver glemt.
- Jeg tror simpelthen ikke, at folk med bil tænker over, hvor besværligt det er at komme rundt uden. Heller ikke politikerne. Men jeg synes, at regionsrådspolitikerne er forpligtet til at tænke over det. De er forpligtede til at tænke på, hvordan de borgere, der henvises til Randers sygehus kommer frem og tilbage.
Karin Lodberg, der stadig er medlem af Socialistisk Folkeparti, har kontaktet partiets medlemmer af Regionsrådet, men gør sig ikke store håb og forventninger om, at beslutningen om at nedlægge driften af Rute 115 bliver omgjort.
Hvad så med Flextrafik?
Det er ikke en ny historie, at busruter lukkes. Forklaringen er altid den samme: Der er for få kunder, det hænger ikke sammen økonomisk, og det giver ikke mening at have store rutebiler til at fragte to-tre passagerer rundt. Karin Lodberg medgiver, at hun ofte på hendes mange busture bemærker, at bussen er så godt som tom. Men det modsatte er også tilfældet, og det gælder eksempelvis for rute 115 og rute 200, understreger hun.
Og netop for at tilgodese de borgere, der mister deres busforbindelser, har man i stedet Flextrafik. Her bestiller borgeren transport fra hjemmet til den ønskede destination, og der betales en kilometertakst - lidt som man kender det fra taxakørsel. Men for Karin Lodberg, og andre borgere i Favrskov Kommune, er der dog det problem, at de i sagens natur skal krydse grænsen til Randers Kommune for at komme på Regionshospitalet i Randers. Og det koster. 14 kroner per kilometer.
Så dyrt er det at komme fra Hinnerup til Regionshospitalet
Flextrafik (jævnfør Midttrafiks egen beregner) - 392 kroner. Et opkald til Flextrafik viser dog, at prisen faktisk er 408 kroner.
Taxa (jævnfør Dantaxas egen beregner for en taxatur i dagtimerne) - 560 kroner.
Offentlig transport (bus/tog, jævnfør priserne på Rejseplanen) - 52 kroner.
Skal man som borger i Favrskov til en destination i Syddjurs eller Skanderborg Kommune koster det kun fire kroner per kilometer - den samme takst som for at blive fragtet rundt inden for kommunens grænser, som er fire kroner per kilometer.
- Der er for få kunder. Det er den barske virkelighed
Anders G. Christensen (V) er medlem af Regionsrådet og desuden tidligere mangeårigt byrådsmedlem og borgmester i Favrskov Kommune. Han anerkender, at Regionen har ansvar for sammenhæng mellem kollektiv trafik og hospitalerne. Men busdriften er havnet i en ond spiral.
- Der er simpelthen for få kunder, og de er ikke for alvor vendt tilbage efter corona. Det er den barske virkelighed. Busdriften i hele regionen, ikke bare Favrskov, er presset, og der er ikke sammenhæng mellem udgifter og indtægter. Og det koster på de ruter, som for få benytter, siger Anders G. Christensen.
Han medgiver, at Rute 115 er en smule anderledes, fordi ruten kører unge til og fra ungdomsuddannelse morgen og eftermiddag.
Anders G. Christensen (V), medlem af RegionsrådetFår vi først lukket en rute, så kommer den ikke tilbage, for så finder borgerne andre veje.
Men en anden del af den barske virkeligheden er, at når først en busrute er lukket, så kommer den ikke tilbage igen, lyder det fra Venstremanden. Derfor har man forsøgt at skåne så mange ruter som muligt, men der har været et hul på 40 millioner kroner, der skulle lappes i Region Midtjyllands kollektive transport.
- Det er derfor, at vi i Danske Regioner og Kommunernes Landsforening blandt andet har bedt transportministeren om lov til at fremrykke prisstigninger på billetterne, så vi får lidt flere penge at gøre godt med. Men hvis billetterne bliver dyrere, så forsvinder folk jo, er der så nogen, der spørger. Men der ved man, at hvis bussen er der og den kører til tiden, så betyder det ikke så meget, om billetten er et par kroner dyrere eller ej.
Anders G. Christensen erkender, at det er en udfordring at komme fra eksempelvis Hinnerup til Regionshospitalet i Randers, og at der i fremtiden formentlig vil være et større behov i takt med at gruppen af borgere over 80 bliver større. Der er et behov for nytænkning og forslag til, hvordan den kollektive trafik kan hænge sammen i fremtiden, mener Anders G. Christensen.
Regionsrådmedlemmet hilser det derfor velkommen, at der skal nedsættes en kommission, der skal komme med forslag til løsninger, blandt andet en styrkelse af Flextrafik.
Turen fra Hinnerup til Regionshospitalet i Randers koster 408 kroner per vej som Flextur. Er det en reelt alternativ med den pris?
- Det er det ikke. Det er derfor, vi ser på, hvad der kan gøres med mobiliteten. Det handler også om en diskussion på Christiansborg om, hvor stor en del af samfundskagen, man vil bruge på kollektiv trafik. Vi kan sagtens sige, at vi kan lave skæve og sjove løsninger, men i sidste ende handler det om, hvor mange penge. vi som samfund vil putte i den kollektive trafik. Det er det, der driver det, for der er kun få ruter, der giver et overskud, siger Anders G. Christensen.
Engang var det nemmere
Vejen fra Hinnerup til Randers med en af de blå busser har ikke altid været så kringlet og fyldt med så mange skift, som den er i dag. I 2020 omlagde man nemlig busruterne, så 115 ikke længere kørte helt til Randers. Karin Lodberg husker dengang, der var god forbindelse mellem Hinnerup og Randers.
- Jeg brugte ruten meget, for jeg har været domsmand i retten i Randers. Der skulle jeg møde på forskellige tidspunkter, når domshandlingerne forekom. Der var jeg glad for, at bussen kørte. Den kørte ikke ret tit, bortset fra om morgenen og igen sidst på eftermiddagen, men det var okay. Det kunne man godt tilrettelægge efter. Men pludselig kørte den slet ikke til Randers længere, siger Karin Lodberg.
Ifølge Anders G. Christensen er der en anden faktor, der udfordrer den kollektive trafik og altid har gjort det.
- Vi må sige, at vi er i en hård kamp mod bekvemmeligheden i at have egen bil. Hvis du køber en Toyota Aygo til 50.000, så behøver du ikke kigge i køreplanen. Så kan du bare sætte dig i bilen, når du skal på sygehuset, eller hvad du ellers skal.
Men der er jo nogen for hvem, det ikke er muligt?
- Helt enig. Og det er derfor, at vi arbejder med forskellige tiltag til, hvordan vi kan styrke mobiliteten. Trafikselskaberne er lige kommet med et indspil. Transportminister Thomas Danielsen understreger også, at vi skal se på skæve løsninger og så videre, siger Anders G. Christensen.
Karin Lodberg er ikke vild med at sidde i en bil. Men for hende er det desuden et principielt spørgsmål, at hun og hendes mand har valgt ikke at have en bil. De kerer sig om klimaet og ser med bekymring på oversvømmelser og andre naturkatastrofer som kommer af klimakrisen. De vil ikke bidrage til yderligere CO2-udledning ved at skabe endnu mere privatbilisme.
Kunne du ikke bare have taget kørekort og købt en bil? Det ville da have været nemmere?
- Ja, det er rigtigt. Mange ting kunne være nemmere, men hvis bekvemmeligheden er styrende, så tror jeg ikke, klimaet har en chance. For mig er det vigtigt, at jeg er tro mod mine holdninger. At jeg ikke siger ét og gør noget andet.
Klimaet og det CO2-aftryk, vi efterlader, betyder meget for Karin Lodberg i snakken om den kollektive transport. Men der er et andet aspekt og noget andet på spil, når man ikke har bil og ikke kommer til at få det.
- Man kan da godt frygte, hvad der sker med ens liv, når det der binder tingene sammen, som for vores vedkommende er kollektiv trafik, forsvinder. Det er den egoistiske tilgang, kan man sige.
Og hvad med Regionsrådsmedlemmet? Tror han på en god fremtid for kollektiv transport?
- Det håber jeg da. Men jeg kan da godt være bekymret. Det vil jeg ikke lægge skjul på. Derfor håber vi også, at den kommission, der nedsættes, kommer med nogle forslag.