Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Næstformand i Omega Skate Klub Regine Kellenberger Hølledig står foran den brandvæg, som skal bygges helt op til hallens tag, hvis klubben fortsat skal kunne bruge hallen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Vi håber på et mirakel

Vidste du, at der i Søften ligger en hal, der tiltrækker gæster fra hele Danmark?

Den er god nok. For sidste år solgte Omega Skate Klub i Søften mere end 4000 dagsbilletter til besøgende fra København, Odense, Aalborg, Esbjerg og mange andre steder. Faktisk er skateklubben så populær, at nogle medlemmer kører flere timer hver vej - flere gange om ugen - for at deltage i klubbens træningspas.

Sådanne turistmagneter har vi ikke mange af i Favrskov. Og derfor er det enormt ærgerligt, at Omega Skate Klub om få dage må dreje nøglen om.

Nye brandregler betyder, at klubben ikke længere kan være i hallen i Søftens industrikvarter, medmindre de betaler 2,5 millioner for en renovation. Den slags penge har klubben ikke, og derfor må de forlade hallen.

De betyder, at 250 børn og unge snart mister deres mødested. Og det er ekstra ærgerligt, fordi Omega Skate Klub er mere end bare en skateklub. Den er faktisk lidt af et fyrtårn indenfor rullesporten, hvilket de flotte besøgstal også understreger.

Så det er et stort tab, der venter Favrskov den 31. marts, når Omega Skate Klub skal forlade hallen i Søften. Jagten er for længst sat ind på en ny hal, men der er ikke mange, der lige har en tom hal stående til formålet, som næstformand Regine Kellenberger Hølledig formulerer det.

Favrskov Kommune vil gerne hjælpe, men brandregler er brandregler, og den slags skal jo overholdes. Og hvis der ikke er en tom hal til rådighed, så kan man måske tilbyde et stykke jord til en ny hal, men den slags kan måske tage flere år. Og hvad sker der så med Omega-fællesskabet i mellemtiden?

I bedste fald kan de frivillige holde det kørende på anden vis, men det bliver svært, spekulerer næstformand Regine Kellenberger Hølledig. I værste fald risikerer man at tabe syv års erfaring og et unikt fællesskab på gulvet.

Vi har besøgt Omega Skate Klub i Søften og talt med de børnene, de unge, deres forældre og de frivillige om hvad Omega Skate Klub betyder for dem. Hvorfor er skateklubben i Søften egentlig så populær? Og hvad byder fremtiden på, nu hvor lukningen truer?

Hvis du kender til en tom hal, eller et andet brugbart areal, så tager Omega Skate Klub mod dit råd med åbne arme. Indtil der findes en løsning, leder de frivillige i klubben videre med lys og lygte. Og håber på et mirakel.

God læselyst.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Der er 250 aktive medlemmer i Omega Skate Park i Søften, og en god portion af dem deltog i torsdagens træning, som desværre kan blive en af de sidste. For Omega Skate Klub har brug for et mirakel i form af en ny hal, hvis den skal overleve i sin nuværende form. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Omega Skate Klub i Søften mangler en hal - snart mister 250 unge deres mødested

I Søftens industrikvarter ligger en hal, som tiltrækker børn og unge fra hele landet. Omega Skate Klub blev etableret i 2016 og har siden formået at banke et helt særligt fællesskab på benene, som medlemmerne gerne kører flere timer for at være en del af. Og i weekenderne kommer der gæster fra hele landet - København, Odense, Aalborg og Esbjerg. 

Men om få dage er det måske slut. For nye regler for brandsikkerhed tvinger Omega Skate Klub til at forlade hallen i Søften, og selvom jagten er sat ind på nye faciliteter, så har det endnu ikke båret frugt. Derfor står klubbens 250 unge medlemmer snart uden et mødested. Klubbens næstformand frygter, at man taber syv års arbejde og erfaring på gulvet, hvis ikke der snart kommer en løsning.

Vi har besøg Omega Skate Klub. For at tale om fremtiden og undersøge, hvorfor klubben i Søften er så populær blandt Favrskov og Østjyllands unge.

Nye brandregler betyder, at Omega Skate Klub i Søften snart må forlade den skatehal, de har brugt siden 2016. Det betyder, at 250 børn og unge om få dage står uden deres sædvanlige mødested, medmindre klubben finder en ny hal - eller 2,5 millioner kroner. Det er 'hamrende ærgerligt' og kan få en 'kæmpe konsekvens for miljøet', hvis klubben lukker, vurderer gadeidrætskonsulent, for Omega Skate Klub har bygget et inspirerende fællesskab på benene. Klubbens frivillige leder med lys og lygte og håber på et mirakel.

Man skal være lysvågen og vaks på fødderne, når man træder ind ad døren hos Omega Skate Klub i Søften. For her flyver børn og unge, bogstaveligt talt, gennem luften på løbehjul og skateboards.

Et sted mellem 50 og 75 unge mennesker bevæger sig samtidig rundt på hallens flisegulv og varmer op inden dagens træning. Selvom det for uindviede måske kan virke en smule kaotisk med så mange mennesker i bevægelse, så er børnene helt afslappede.

De navigerer let gennem sværmen af opmuntrende tilråb og flyvende klubkammerater, og langt de fleste - måske lige undtagen dem, der koncentrerer sig om et forestående hop - gør det med et stort smil på læben.

En af dem er ni-årige Alexander. Han kører på løbehjul - kaldet scoot i skateterminologi -  og er kommet i klubben i snart tre år. Eftermiddagene i Omega Skate Klub er det bedste, han ved. Derfor kører hans mor, Gitte Malthe, ham hele vejen fra Hadsund til Søften to gange om ugen, selvom det tager over en time hver vej.

Det er det hele værd, synes hun. For Omega Skate Klub er mere end bare en sportsklub. Det er også et fællesskab, hvor hendes dreng - for første gang i meget lang tid - har følt sig accepteret.

- Alexander har fået så meget selvtillid, af at komme her. Der er plads til alle og plads til, at man kan være den, man er. Selvfølgelig er det en lang tur at køre, men det gør vi gerne for det fællesskab, der er i klubben, fortæller Gitte Malthe.

Hvis det lukker, så græder vi. Det vil være forfærdeligt. Vi har ikke rigtig snakket med Alexander om det. Det vil knuse ham.

Gitte Malthe, mor til Alexander på ni år

Ni-årige Alexander er ikke alene om at nyde fællesskabet i Omega Skate Klub. Det gør mere end 250 andre medlemmer, men desværre for dem er skatefællesskabet i Søften snart et overstået kapitel.

For selvom rullesporten er populær som aldrig før, og medlemstallet bare vokser og vokser, så står Omega Skate Klub i den paradoksale situation, at de om mindre end ti dage er nødt til at lukke.

For hallen i Søftens industrikvarter, hvor klubben har hjemme, skal gennemgå en større ombygning på grund af skærpede brandkrav, og de mere end to millioner kroner, som en ombygning koster, har den syv år gamle klub ikke.

Næstformand i Omega Skate Klub Regine Kellenberger Hølledig står foran den brandvæg, som skal bygges helt op til hallens tag, hvis klubben fortsat skal kunne bruge hallen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Ingen byggetilladelse, ingen skateklub

Det var for få måneder siden, i slutningen af 2022, at bestyrelsen i Omega Skate Klub opdagede, at de ikke længere havde tilladelse til at blive i deres nuværende hal, som er den eneste indendørs skatehal i Favrskov og Aarhus-området.

Klubben havde søgt om midler til at renovere hallens facade og etablere et opholdsrum, og i den forbindelse skulle de bruge deres byggetilladelse, som de havde søgt om i 2018. Men den findes ikke, fortæller medlem af bestyrelsen Jakob Høy Biegel.

- Vi får at vide, at der er sket en fejl, så sagen er aldrig blevet behandlet. I stedet får vi en besked om, at vores sag er slettet, fordi den er forældet.

Hvad er Omega Skate Klub?

  • Begyndte sit virke i 2016.
  • Har 250 aktive medlemmer. Størstedelen kører løbehjul - også kaldet scoot - mens andre kører skateboard.
  • Holder til på vejen 'Omega' i Søftens industrikvarter - deraf navnet Omega Skate Klub.
  • Er 100 procent frivilligt drevet. Der er omkring 40 frivillige i klubben.
  • Solgte sidste år over 4000 dagsbilletter til besøgende fra hele landet - blandt andet København, Odense, Aalborg og Esbjerg.
  • Klubben afholder summer camps, konkurrencer og kvalifikation til Danmarksmesterskaberne.
Omega Skate Klub

Derfor står skateklubben pludselig uden byggetilladelse, og uden byggetilladelse må de ikke være i hallen. Det giver ikke anledning til uro indledningsvist, men efterhånden går det op for bestyrelsen, at de har et problem.

- I starten troede vi bare, at det var formalia, at vi bare skulle krydse af de rigtige steder, men sådan var det ikke, fortæller Jakob Høy Biegel.

For hvis skateklubben vil have en byggetilladelse, skal den leve op til en række nye brandtekniske krav. I 2018, to år efter klubben begyndte i hallen i Søften, kom der nemlig nye brandkrav, der betyder, at Omega Skate Klub nu skal finde 2,5 millioner kroner, hvis man vil bygge de påkrævede sikkerhedsforanstaltninger. Det drejer sig blandt andet om en tung brandvæg, der skal gå op til loftet og skal adskille skatehallen fra lagerhallen ved siden af.

Sikkerhed kommer foran alt, understreger klubbens næstformand Regine Kellenberger Hølledig. Hun fortæller, at der har været et godt og konstruktivt samarbejde med kommunen og brandmyndighederne, men trods den gode dialog og en masse velvilje, så er det usandsynligt, at man kan finde 2,5 millioner kroner inden man skal være ude af hallen den 31. marts.

Der er børn og unge i alle aldre til træning i Omega Skate Klub, som favner bredt - her er både landsholdskørere og nybegyndere. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Derfor er jagten sat ind på en ny hal, men Regine Kellenberger Hølledig frygter, at den løsning kan tage for lang tid.

- Vi kan ikke vente to år på en ny hal. Hvis klubben først lukker og ikke er aktiv, så bliver det sværere at finde midler og drive fællesskabet. Børnene skal jo dyrke deres sport et eller andet sted, og så forsvinder de ud til andre steder.

Jeg har faktisk ikke fortalt min søn om det endnu, for det er svært at forklare til en otteårig, at det sted han elsker, måske skal lukke ned. Jeg håber på et mirakel.

Anders Günzel-Jensen, far til medlem af Omega Skate Klub

Bedre faciliteter end i København

Hvis man skal tro de mange fremmødte forældre i hallen, så er der ikke andre steder som Omega Skate Klub.

Anders Günzel-Jensen kommer i klubben med sin otte-årige søn tre gange om ugen, og for nylig havde de en kammerats børn fra København med i skatehallen.

- Vi har intet som det her, udbrød de, fortæller Anders Günzel-Jensen og efterligner børnenes overraskede ansigtsudtryk.

Det er ikke kun børn og unge fra lokalområdet, der nyder godt af forholdene i Omega Skate Klub. Hver weekend får klubben besøg af gæster fra København, Odense, Frederikshavn, Esbjerg. De kommer fra hele landet, fortæller næstformand Regine Kellenberger Hølledig.

- Sidste år solgte vi 4000 dagsbilletter udover de 250 aktive medlemmer, der allerede er i klubben. Vi afholdt også kvalifikation til Danmarksmesterskaberne for et par uger siden, så vi er en klub, der tiltrækker folk fra hele rullesportsmiljøet.

De er gode til at favne bredden. Det er uhyre egalitært ude i Omega Skate Klub, der er plads til alle aldersgrupper, og det betyder også, at de små får nogle forbilleder. Og der er ikke noget federe, end at være 7 år og få at vide af ham den 14årige, at man er sej. Så vokser man kæmpemeget, så det er et stort tab, hvis det forsvinder.

André Thelin Nielsen, Gadeidrætskonsulent ved Rullesport Danmark

Som far til en otteårig rullesports-entusiast har Anders Günzel-Jensen besøgt mange skateparker, og han er ikke i tvivl om, hvorfor Omega Skate Klub er så populær.

- Omega er noget specielt. Ikke kun hvad angår de sportslige faciliteter, men også fællesskabet. Her bygger vi det op fra bunden, så alle kan være med. Der er børn på fire år, som kører med, så stedet tager virkelig også ansvar for bredden.

Derfor bekymrer det også Anders Günzel-Jensen, at Omega Skate Klub står over for at lukke ned. Hvor vil han tage hen med sin søn?

- Jeg ved det ikke. Måske kan vi køre i fælles trop til en anden skatepark. Jeg har faktisk ikke fortalt min søn om det endnu, for det er svært at forklare til en otteårig, at det sted han elsker, måske skal lukke ned. Jeg håber på et mirakel.

Anders Günzel-Jensen kører flere gange om ugen fra Egå til Søften, så hans søn kan komme til træning. Med tiden er han selv blevet frivillig i Omega Skate Klub. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det gør Gitte Malthe fra Hadsund også.

- Hvis det lukker, så græder vi. Det vil være forfærdeligt. Vi har ikke rigtig snakket med Alexander om det. Det vil knuse ham.

- Der skal bare komme en dispensation, siger hun og tier så pludseligt stille, da Alexander kommer løbende forbi med et højlydt grin. Han bliver jagtet af sin træner, som fanger ham og giver ham et stort kram. Så samler de deres løbehjul op, og drøner tilbage ud i hallen.

- Det er dét, jeg mener, siger Gitte Malthe. Her er der bare plads til alle.

Gitte Malthe kører gerne den lange tur fra Hadsund til Søften et par gange om ugen, for at hendes dreng Alexander kan komme til træning i Omega Skate Klub. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Hvis Omega Skate klub lukker, kan det have en kæmpe konsekvens for miljøet

André Thelin Nielsen er gadeidrætskonsulent hos Rullesport Danmark, som udøverne i Omega Skate Klub hører ind under.

Han er ikke i tvivl om, at lukningen af Omega Skate Klub vil have negative konsekvenser for især scoot-miljøet.

- Omega Skate Klube er ret vigtige for scoot. Miljøet omkring scoot er ungt, men Omega Skate Klub har  været med i mange år og har en uvurderlig erfaring på området. Jeg synes det er hamrende ærgerligt, hvis de lukker, og jeg tror desværre, det kan få en kæmpe konsekvens for miljøet, for man taber en masse erfaring på gulvet.

Hvad er det, de kan i Omega Skate Klub, som er særligt for miljøet?

- De er gode til at favne bredden. Det er uhyre egalitært ude i Omega Skate Klub, der er plads til alle aldersgrupper, og det betyder også, at de små får nogle forbilleder. Og der er ikke noget federe, end at være 7 år og få at vide af ham den 14-årige, at man er sej. Så vokser man kæmpemeget, så det er et stort tab, hvis det forsvinder.

Langt størstedelen af medlemmerne i Omega Skate Klub kører på løbehjul - kaldet scoot - men der er også en håndfuld skateboardere, som her viser brædderne frem. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Ti sting i overlæben og så direkte tilbage på træningsbanen

Tilbage på halgulvet er træningen godt i gang.

De ældste og mest erfarne børn træner de mindre, og træningen er opdelt i tre niveauer. Nybegynderne, de letøvede og de meget øvede. Og der er noget for alle.

Over hos nybegynderne drøner fireårige Viggo rundt på sit løbehjul, mens han selvsikkert råber navnene på de tricks, han har tænkt sig at udføre. Hos de letøvede står Orla for træningen, og selvom han selv er på landsholdet i løbehjul, så bruger han gerne sin tid på at lære fra sig.

Ovre hos de meget øvede står 15-årige Mark for træningen. Han er kommet i klubben i snart fem år, men for nylig måtte han holde en pause, fordi han mistimede landingen efter et trick på sit løbehjul.

- Det kostede to fortænder og ti sting i overlæben, fortæller Mark, ikke uden en antydning af stolthed i stemmen.

Gjorde det ikke ondt?

- Nej. Måske lidt, jeg tænkte ikke så meget over det. Det værste var, at jeg ikke måtte komme over i klubben og træne, mens jeg havde skinne på tænderne. Jeg savnede det. Jeg ville bare gerne tilbage.

Så da tænderne igen sad fast og skinnen kom af, skyndte Mark sig over i Omega Skate Klub. Og det første han gjorde, da han kom ind ad døren var at lave tricket - dét trick, som havde kostet ham ti sting og to fortænder kort forinden. Denne gang landede han uden problemer og så var det ligesom ude af systemet.

For nyligt resulterede en mistimet landing på løbehjulet i ti sting og to mistede fortænder for 15-årige Mark, men det påvirker ham nu ikke synderligt. Han laver stadig de samme tricks som inden uheldet. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Bliver du aldrig bange undervejs?

- Nej, vi øver jo tingene inden vi kaster os ud i dem. Vi har også en skumgrav, hvor vi kan lande, uden at slå os. Og så støtter vi hinanden. Fællesskabet er det bedste, for når man skal prøve noget nyt, så er de andre her der til at bakke op, hvis man falder. Så bliver det sjovere og lettere, end hvis man skulle gøre det for sig selv.

Mens Mark fortæller sin historie, stimler hans træningshold sammen omkring ham. De vil gerne have et fællesbillede, så jeg tager kameraet frem.

- Skal jeg smile, spørger Mark og griner. Så kan du se mine fortænder på billedet, siger han og viser dem frem som ægte kriger.

Fireårige Viggo er klubbens yngstemand. Han kører med overraskende stor selvtillid for sin alder. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Hvad skal der blive af Omega Skate Klub?

Spørger man næstformand Regine Kellenberger Hølledig, hvad der er særligt ved fællesskabet i Omega Skate Park, så har hun en teori.

- Vi er ikke opdelt i A-hold og B-hold på samme måde, som man måske er det i andre sportsgrene. Her hepper vi på hinanden uanset hvilket niveau, man er på. Der er en ordentlighed og en hjælpsomhed i klubben, som vi virkelig værner om. Og folk tropper op og hjælper til i stor stil.

Der er omkring 40 frivillige i Omega Skate Klub, og de bruger ganske rigtigt en meget stor del af deres fritid i klubben. En af dem er Poul, som anslår, at han sidste år brugte mellem 1200 og 1300 timer i klubben. Det svarer til lidt over 50 døgn, og selvom det lyder vildt, så er det ikke meget galt, vurderer Poul, når man stiller regnestykket op for ham.

Og så er der skateboardtræneren René, der som den eneste voksne træner gladeligt tropper op og lærer fra sig. Hvorfor egentlig?

- Fordi det er mere end en sport. Det er en livsstil. En udtryksform. Jeg får energi af at være herude.

René er frivillig skateboardtræner i Omega Skate Klub. Han ærgrede sig, da skateboarding kom på programmet til de Olympiske Lege. 'Det er mere end en sportsgren, det er en livsstil' siger han. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Spørgsmålet er, hvor al den gode energi nu skal kanaliseres hen. For om få dage, er det ikke længere muligt at bruge den i skatehallen i Søften. Og hvad skal der så ske?

- Vi ved det ikke, siger næstformand Regine Kellenberger Hølledig.

- Vi tror stadig på, at vi kan finde en løsning, og vi har en god og konstruktiv dialog med Favrskov Kommune, som gerne vil hjælpe os i det omfang, det er muligt. Men det er klart, at lige nu ser det svært ud, at få lov at blive i vores nuværende hal.

Kommunen kan nemlig ikke give Omega Skate Klub dispensation til at blive i hallen i Søften. Det forklarer formand for Kultur og Fritidsudvalget Morten Bang (V) i et skriftligt svar.

- Omega har været i dialog med kommunen gennem den seneste tid, og der arbejdes hårdt på at finde en løsning - men det er ikke lykkedes endnu. Kommunen kan jo ikke give dispensation fra brandmyndighedernes krav, som er årsagen til at de bliver "hjemløse", skriver han og fortsætter.

- Jeg har også selv været i dialog med de gode frivillige mennesker i Omega og jeg håber virkelig, at der kan findes en løsning. Så jeg vil (ligesom Omega) opfordre alle til at henvende sig til Omega, hvis de har kendskab til en hal, der opfylder det de søger.

Skulle det ikke lykkes, så kan man ikke bare tage et andet sted hen og træne, mener formand Søren Kellenberger.

Der er flere steder i Aarhus-området, som har fine faciliteter, men de ligger allesammen udendørs. Det kan godt gå an om sommeren, men når det regner eller sneer, så skal man være indendøre. Og der er kun én indendørshal i området, og det er vores. Så hvis ikke vi finder en tilsvarende løsning, så risikerer vi, at vores klub går tabt.

Næstformand i Omega Skate Klub Regine Kellenberger Hølledig viser foreningens frivillige frem. Det er de frivillige og deres kæmpestore indsats, der gør Omega til noget specielt, fortæller hun. Foto: Benjamin Alexander Helbo