Omega Skate Klub i Søften mangler en hal - snart mister 250 unge deres mødested
I Søftens industrikvarter ligger en hal, som tiltrækker børn og unge fra hele landet. Omega Skate Klub blev etableret i 2016 og har siden formået at banke et helt særligt fællesskab på benene, som medlemmerne gerne kører flere timer for at være en del af. Og i weekenderne kommer der gæster fra hele landet - København, Odense, Aalborg og Esbjerg.
Men om få dage er det måske slut. For nye regler for brandsikkerhed tvinger Omega Skate Klub til at forlade hallen i Søften, og selvom jagten er sat ind på nye faciliteter, så har det endnu ikke båret frugt. Derfor står klubbens 250 unge medlemmer snart uden et mødested. Klubbens næstformand frygter, at man taber syv års arbejde og erfaring på gulvet, hvis ikke der snart kommer en løsning.
Vi har besøg Omega Skate Klub. For at tale om fremtiden og undersøge, hvorfor klubben i Søften er så populær blandt Favrskov og Østjyllands unge.
Man skal være lysvågen og vaks på fødderne, når man træder ind ad døren hos Omega Skate Klub i Søften. For her flyver børn og unge, bogstaveligt talt, gennem luften på løbehjul og skateboards.
Et sted mellem 50 og 75 unge mennesker bevæger sig samtidig rundt på hallens flisegulv og varmer op inden dagens træning. Selvom det for uindviede måske kan virke en smule kaotisk med så mange mennesker i bevægelse, så er børnene helt afslappede.
De navigerer let gennem sværmen af opmuntrende tilråb og flyvende klubkammerater, og langt de fleste - måske lige undtagen dem, der koncentrerer sig om et forestående hop - gør det med et stort smil på læben.
En af dem er ni-årige Alexander. Han kører på løbehjul - kaldet scoot i skateterminologi - og er kommet i klubben i snart tre år. Eftermiddagene i Omega Skate Klub er det bedste, han ved. Derfor kører hans mor, Gitte Malthe, ham hele vejen fra Hadsund til Søften to gange om ugen, selvom det tager over en time hver vej.
Det er det hele værd, synes hun. For Omega Skate Klub er mere end bare en sportsklub. Det er også et fællesskab, hvor hendes dreng - for første gang i meget lang tid - har følt sig accepteret.
- Alexander har fået så meget selvtillid, af at komme her. Der er plads til alle og plads til, at man kan være den, man er. Selvfølgelig er det en lang tur at køre, men det gør vi gerne for det fællesskab, der er i klubben, fortæller Gitte Malthe.
Gitte Malthe, mor til Alexander på ni årHvis det lukker, så græder vi. Det vil være forfærdeligt. Vi har ikke rigtig snakket med Alexander om det. Det vil knuse ham.
Ni-årige Alexander er ikke alene om at nyde fællesskabet i Omega Skate Klub. Det gør mere end 250 andre medlemmer, men desværre for dem er skatefællesskabet i Søften snart et overstået kapitel.
For selvom rullesporten er populær som aldrig før, og medlemstallet bare vokser og vokser, så står Omega Skate Klub i den paradoksale situation, at de om mindre end ti dage er nødt til at lukke.
For hallen i Søftens industrikvarter, hvor klubben har hjemme, skal gennemgå en større ombygning på grund af skærpede brandkrav, og de mere end to millioner kroner, som en ombygning koster, har den syv år gamle klub ikke.
Ingen byggetilladelse, ingen skateklub
Det var for få måneder siden, i slutningen af 2022, at bestyrelsen i Omega Skate Klub opdagede, at de ikke længere havde tilladelse til at blive i deres nuværende hal, som er den eneste indendørs skatehal i Favrskov og Aarhus-området.
Klubben havde søgt om midler til at renovere hallens facade og etablere et opholdsrum, og i den forbindelse skulle de bruge deres byggetilladelse, som de havde søgt om i 2018. Men den findes ikke, fortæller medlem af bestyrelsen Jakob Høy Biegel.
- Vi får at vide, at der er sket en fejl, så sagen er aldrig blevet behandlet. I stedet får vi en besked om, at vores sag er slettet, fordi den er forældet.
Hvad er Omega Skate Klub?
- Begyndte sit virke i 2016.
- Har 250 aktive medlemmer. Størstedelen kører løbehjul - også kaldet scoot - mens andre kører skateboard.
- Holder til på vejen 'Omega' i Søftens industrikvarter - deraf navnet Omega Skate Klub.
- Er 100 procent frivilligt drevet. Der er omkring 40 frivillige i klubben.
- Solgte sidste år over 4000 dagsbilletter til besøgende fra hele landet - blandt andet København, Odense, Aalborg og Esbjerg.
- Klubben afholder summer camps, konkurrencer og kvalifikation til Danmarksmesterskaberne.
Derfor står skateklubben pludselig uden byggetilladelse, og uden byggetilladelse må de ikke være i hallen. Det giver ikke anledning til uro indledningsvist, men efterhånden går det op for bestyrelsen, at de har et problem.
- I starten troede vi bare, at det var formalia, at vi bare skulle krydse af de rigtige steder, men sådan var det ikke, fortæller Jakob Høy Biegel.
For hvis skateklubben vil have en byggetilladelse, skal den leve op til en række nye brandtekniske krav. I 2018, to år efter klubben begyndte i hallen i Søften, kom der nemlig nye brandkrav, der betyder, at Omega Skate Klub nu skal finde 2,5 millioner kroner, hvis man vil bygge de påkrævede sikkerhedsforanstaltninger. Det drejer sig blandt andet om en tung brandvæg, der skal gå op til loftet og skal adskille skatehallen fra lagerhallen ved siden af.
Sikkerhed kommer foran alt, understreger klubbens næstformand Regine Kellenberger Hølledig. Hun fortæller, at der har været et godt og konstruktivt samarbejde med kommunen og brandmyndighederne, men trods den gode dialog og en masse velvilje, så er det usandsynligt, at man kan finde 2,5 millioner kroner inden man skal være ude af hallen den 31. marts.
Derfor er jagten sat ind på en ny hal, men Regine Kellenberger Hølledig frygter, at den løsning kan tage for lang tid.
- Vi kan ikke vente to år på en ny hal. Hvis klubben først lukker og ikke er aktiv, så bliver det sværere at finde midler og drive fællesskabet. Børnene skal jo dyrke deres sport et eller andet sted, og så forsvinder de ud til andre steder.
Anders Günzel-Jensen, far til medlem af Omega Skate KlubJeg har faktisk ikke fortalt min søn om det endnu, for det er svært at forklare til en otteårig, at det sted han elsker, måske skal lukke ned. Jeg håber på et mirakel.
Bedre faciliteter end i København
Hvis man skal tro de mange fremmødte forældre i hallen, så er der ikke andre steder som Omega Skate Klub.
Anders Günzel-Jensen kommer i klubben med sin otte-årige søn tre gange om ugen, og for nylig havde de en kammerats børn fra København med i skatehallen.
- Vi har intet som det her, udbrød de, fortæller Anders Günzel-Jensen og efterligner børnenes overraskede ansigtsudtryk.
Det er ikke kun børn og unge fra lokalområdet, der nyder godt af forholdene i Omega Skate Klub. Hver weekend får klubben besøg af gæster fra København, Odense, Frederikshavn, Esbjerg. De kommer fra hele landet, fortæller næstformand Regine Kellenberger Hølledig.
- Sidste år solgte vi 4000 dagsbilletter udover de 250 aktive medlemmer, der allerede er i klubben. Vi afholdt også kvalifikation til Danmarksmesterskaberne for et par uger siden, så vi er en klub, der tiltrækker folk fra hele rullesportsmiljøet.
André Thelin Nielsen, Gadeidrætskonsulent ved Rullesport DanmarkDe er gode til at favne bredden. Det er uhyre egalitært ude i Omega Skate Klub, der er plads til alle aldersgrupper, og det betyder også, at de små får nogle forbilleder. Og der er ikke noget federe, end at være 7 år og få at vide af ham den 14årige, at man er sej. Så vokser man kæmpemeget, så det er et stort tab, hvis det forsvinder.
Som far til en otteårig rullesports-entusiast har Anders Günzel-Jensen besøgt mange skateparker, og han er ikke i tvivl om, hvorfor Omega Skate Klub er så populær.
- Omega er noget specielt. Ikke kun hvad angår de sportslige faciliteter, men også fællesskabet. Her bygger vi det op fra bunden, så alle kan være med. Der er børn på fire år, som kører med, så stedet tager virkelig også ansvar for bredden.
Derfor bekymrer det også Anders Günzel-Jensen, at Omega Skate Klub står over for at lukke ned. Hvor vil han tage hen med sin søn?
- Jeg ved det ikke. Måske kan vi køre i fælles trop til en anden skatepark. Jeg har faktisk ikke fortalt min søn om det endnu, for det er svært at forklare til en otteårig, at det sted han elsker, måske skal lukke ned. Jeg håber på et mirakel.
Det gør Gitte Malthe fra Hadsund også.
- Hvis det lukker, så græder vi. Det vil være forfærdeligt. Vi har ikke rigtig snakket med Alexander om det. Det vil knuse ham.
- Der skal bare komme en dispensation, siger hun og tier så pludseligt stille, da Alexander kommer løbende forbi med et højlydt grin. Han bliver jagtet af sin træner, som fanger ham og giver ham et stort kram. Så samler de deres løbehjul op, og drøner tilbage ud i hallen.
- Det er dét, jeg mener, siger Gitte Malthe. Her er der bare plads til alle.
- Hvis Omega Skate klub lukker, kan det have en kæmpe konsekvens for miljøet
André Thelin Nielsen er gadeidrætskonsulent hos Rullesport Danmark, som udøverne i Omega Skate Klub hører ind under.
Han er ikke i tvivl om, at lukningen af Omega Skate Klub vil have negative konsekvenser for især scoot-miljøet.
- Omega Skate Klube er ret vigtige for scoot. Miljøet omkring scoot er ungt, men Omega Skate Klub har været med i mange år og har en uvurderlig erfaring på området. Jeg synes det er hamrende ærgerligt, hvis de lukker, og jeg tror desværre, det kan få en kæmpe konsekvens for miljøet, for man taber en masse erfaring på gulvet.
Hvad er det, de kan i Omega Skate Klub, som er særligt for miljøet?
- De er gode til at favne bredden. Det er uhyre egalitært ude i Omega Skate Klub, der er plads til alle aldersgrupper, og det betyder også, at de små får nogle forbilleder. Og der er ikke noget federe, end at være 7 år og få at vide af ham den 14-årige, at man er sej. Så vokser man kæmpemeget, så det er et stort tab, hvis det forsvinder.
Ti sting i overlæben og så direkte tilbage på træningsbanen
Tilbage på halgulvet er træningen godt i gang.
De ældste og mest erfarne børn træner de mindre, og træningen er opdelt i tre niveauer. Nybegynderne, de letøvede og de meget øvede. Og der er noget for alle.
Over hos nybegynderne drøner fireårige Viggo rundt på sit løbehjul, mens han selvsikkert råber navnene på de tricks, han har tænkt sig at udføre. Hos de letøvede står Orla for træningen, og selvom han selv er på landsholdet i løbehjul, så bruger han gerne sin tid på at lære fra sig.
Ovre hos de meget øvede står 15-årige Mark for træningen. Han er kommet i klubben i snart fem år, men for nylig måtte han holde en pause, fordi han mistimede landingen efter et trick på sit løbehjul.
- Det kostede to fortænder og ti sting i overlæben, fortæller Mark, ikke uden en antydning af stolthed i stemmen.
Gjorde det ikke ondt?
- Nej. Måske lidt, jeg tænkte ikke så meget over det. Det værste var, at jeg ikke måtte komme over i klubben og træne, mens jeg havde skinne på tænderne. Jeg savnede det. Jeg ville bare gerne tilbage.
Så da tænderne igen sad fast og skinnen kom af, skyndte Mark sig over i Omega Skate Klub. Og det første han gjorde, da han kom ind ad døren var at lave tricket - dét trick, som havde kostet ham ti sting og to fortænder kort forinden. Denne gang landede han uden problemer og så var det ligesom ude af systemet.
Bliver du aldrig bange undervejs?
- Nej, vi øver jo tingene inden vi kaster os ud i dem. Vi har også en skumgrav, hvor vi kan lande, uden at slå os. Og så støtter vi hinanden. Fællesskabet er det bedste, for når man skal prøve noget nyt, så er de andre her der til at bakke op, hvis man falder. Så bliver det sjovere og lettere, end hvis man skulle gøre det for sig selv.
Mens Mark fortæller sin historie, stimler hans træningshold sammen omkring ham. De vil gerne have et fællesbillede, så jeg tager kameraet frem.
- Skal jeg smile, spørger Mark og griner. Så kan du se mine fortænder på billedet, siger han og viser dem frem som ægte kriger.
Hvad skal der blive af Omega Skate Klub?
Spørger man næstformand Regine Kellenberger Hølledig, hvad der er særligt ved fællesskabet i Omega Skate Park, så har hun en teori.
- Vi er ikke opdelt i A-hold og B-hold på samme måde, som man måske er det i andre sportsgrene. Her hepper vi på hinanden uanset hvilket niveau, man er på. Der er en ordentlighed og en hjælpsomhed i klubben, som vi virkelig værner om. Og folk tropper op og hjælper til i stor stil.
Der er omkring 40 frivillige i Omega Skate Klub, og de bruger ganske rigtigt en meget stor del af deres fritid i klubben. En af dem er Poul, som anslår, at han sidste år brugte mellem 1200 og 1300 timer i klubben. Det svarer til lidt over 50 døgn, og selvom det lyder vildt, så er det ikke meget galt, vurderer Poul, når man stiller regnestykket op for ham.
Og så er der skateboardtræneren René, der som den eneste voksne træner gladeligt tropper op og lærer fra sig. Hvorfor egentlig?
- Fordi det er mere end en sport. Det er en livsstil. En udtryksform. Jeg får energi af at være herude.
Spørgsmålet er, hvor al den gode energi nu skal kanaliseres hen. For om få dage, er det ikke længere muligt at bruge den i skatehallen i Søften. Og hvad skal der så ske?
- Vi ved det ikke, siger næstformand Regine Kellenberger Hølledig.
- Vi tror stadig på, at vi kan finde en løsning, og vi har en god og konstruktiv dialog med Favrskov Kommune, som gerne vil hjælpe os i det omfang, det er muligt. Men det er klart, at lige nu ser det svært ud, at få lov at blive i vores nuværende hal.
Kommunen kan nemlig ikke give Omega Skate Klub dispensation til at blive i hallen i Søften. Det forklarer formand for Kultur og Fritidsudvalget Morten Bang (V) i et skriftligt svar.
- Omega har været i dialog med kommunen gennem den seneste tid, og der arbejdes hårdt på at finde en løsning - men det er ikke lykkedes endnu. Kommunen kan jo ikke give dispensation fra brandmyndighedernes krav, som er årsagen til at de bliver "hjemløse", skriver han og fortsætter.
- Jeg har også selv været i dialog med de gode frivillige mennesker i Omega og jeg håber virkelig, at der kan findes en løsning. Så jeg vil (ligesom Omega) opfordre alle til at henvende sig til Omega, hvis de har kendskab til en hal, der opfylder det de søger.
Skulle det ikke lykkes, så kan man ikke bare tage et andet sted hen og træne, mener formand Søren Kellenberger.
Der er flere steder i Aarhus-området, som har fine faciliteter, men de ligger allesammen udendørs. Det kan godt gå an om sommeren, men når det regner eller sneer, så skal man være indendøre. Og der er kun én indendørshal i området, og det er vores. Så hvis ikke vi finder en tilsvarende løsning, så risikerer vi, at vores klub går tabt.