Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jordan Chetcuti arbejder på Aarhus Universitet og har netop købt hus i Hadbjerg. Han har tidligere boet på Hawaii, New Zealand, Skotland. Foto: Jesper Rehmeier

Fra Hawaii til Hadbjerg - but why? Vi har spurgt Jordan

Hvad kan få dig til at stoppe op og give tommelfingeren en pause, når du suser gennem dit feed på Facebook? Nyheder, opslag fra restauranter og dagligvarebutikker, JA TAK-tilbud, åndssvage videoer - det meste af det ænser vi jo slet ikke, og Facebooks omfattende algoritme præsenterer dig kun for en brøkdel af indholdet.

Men indimellem sender hjernen et signal til fingeren om at stoppe styrtløbet ned ad Facebooks piste. Gerne hvis vi ser et rigtigt menneske. Og opfatter vi, at det rigtige menneske har noget på hjertet, kan det faktisk lykkes at trænge igennem lydmuren af digital støj.

Jordan Chetcuti fik for et par uger siden en masse mennesker til at stoppe op, da han postede et opslag i gruppen Facebook Hadsten, hvor mere end 10.000 medlemmer følger med i livet i og omkring byen. Jordan, som kommer fra England, lagde et billede op af sig selv, hvor han fortalte, at han har købt et hus i Hadbjerg.

"Sag hej hvis du se mig"

En opfordring til at hilse på en af byens nyeste indbyggere. Hvor forfriskende. I opslaget fortalte Jordan desuden, at han arbejder på Aarhus Universitet, og at han har boet i Skotland, Hawaii og New Zealand.

Og hvordan er det så lige, at man ender med at bo i Hadbjerg, var min første tanke. Jeg bemærkede med det samme, at Jordan havde høstet over 300 likes og 70 kommentarer på sit Facebookopslag, så andre spekulerede sikkert over det samme.

Jeg skrev til ham og spurgte, om han ville mødes og fortælle lidt om sig selv. Det ville han heldigvis gerne. Favrskov Kommunes indbyggertal vokser år for år, og mange flytter som Jordan hertil fra Aarhus. Det er dog de færreste tilflyttere, der er født i et andet land. Og det var spændende at høre Jordan fortælle om, hvordan man griber husjagten an, når tilstandsrapporten er på et andet sprog, og energimærkning i Danmark og England er som at sammenligne pærer og bananer.

Det er uddannelse og arbejde inden for den akademiske verden, der har ført Jordan kloden rundt. Han er ekspert i humlebier, og han udarbejder med komplicerede computersimuleringer, der kan kortlægge dyr og plantearters habitater og livsmønstre. Det er enormt sej viden, og sammen med andre forskere kommer han til Danmark for at hjælpe med at finde løsninger på nogle af de biodiversitetsudfordringer, som vi står over for.

Men universitet er et hårdt og konkurrencepræget miljø, hvor  der skal præsteres og skabes resultater for at sikre finansiering. I interviewet fortæller Jordan blandt andet om, hvorfor han valgte at købe et hus i Danmark, selvom hans kontrakt egentlig kun gælder i fire år. Han er nemlig glad for at bo her, kan jeg afsløre.

Jeg håber, at nogle af jer, der så Jordans opslag og hilste ham velkommen til området nu også læser artiklen og lærer ham bedre at kende. Som en lille læserservice har jeg printet interviewet og lagt det i postkassen hos Jordans allernærmeste naboer. Så har de i hvert fald ingen undskyldning for ikke at falde i snak med ham i påsken, når de alle skal i haven og nyde det gode vejr.

FavrskovLIV ønsker alle en god påske.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Jordan Chetcuti med sit gule hus i baggrunden. Første projekt for de nyslåede husejer er at bekæmpe nogle af de ellers charmende slyngplanter på facaden, som nu er gået i træværket. Foto: Jesper Rehmeier

Mød Jordan fra England, der sagde hej til Hadsten og Hadbjerg på Facebook. En globetrotter og humlebiekspert, der nu vil slå rødder

Det kan være svært at lære folk at kende, når man er tilflytter til et nyt område. Og det bliver ikke nemmere, hvis man ikke er flydende i sprog og kender alle kulturer. Hvordan kommer man egentlig i snak med folk, når man har købt et hus i Hadbjerg, men ikke kender en sjæl i området? 

Man kan jo for eksempel lave et opslag i den lokale Facebookgruppe. Det gjorde Jordan Chetcuti for nylig med en lille tekst, hvor han præsenterede sig selv. Han er fra England, ph.d , ansat ved Aarhus Universitet, og så har han boet så eksotiske steder som Hawaii og New Zealand, men har nu slået sig ned i Hadbjerg. 

Hvordan er han havnet i Hadbjerg? Det besluttede vi på FavrskovLIV os for at undersøge, så vi mødte Jordan i hans nye hjem - over en kop te, naturligvis, til en snak om boligsøgning som udlænding, forskerarbejde i felten med høfeber, dåsesuppe, David Attenborough og drømme om at slå sig ned og slå rødder.

England, Skotland, Hawaii, New Zealand - og Hadbjerg. Jordan Chetcuti har boet mange steder i verden, men det er i Hadbjerg, at han har købt sit første hus. Han lavede et opslag i den lokale Facebookgruppe, hvor han præsenterede sig selv, og modtagelsen var overvældende - men hvem er han egentlig, ham Jordan? Mød ham her.

- Vil du have mælk i teen?

Det er ikke et spørgsmål, der bare skal besvares uden omtanke, når det er en englænder, der stiller det. Det er efterhånden flere år siden, jeg har drukket en kop te. Og jeg tror ikke, jeg har drukket te med mælk, siden jeg var 10 år og kunne drikke spandevis af Pickwick Forest Fruit te. Og dengang skulle der mælk i, så jeg ikke risikerede at brænde tungen. Nu er jeg dog gået over til at drikke kaffe. Varm og sort. Uden mælk. Men det er Jordan ikke.

Og nu er det trods alt en englænder, der byder på te, så naturligvis takker jeg ja til et skvæt mælk i. Skal man gøre det, skal man gøre det ordentligt. Jordan Chetcuti rækker mig et krus, og vi sætter os ind i stuen for at snakke. Hvem er han så, denne engleske Jordan? Hvis du bor i Hadsten eller Hadbjerg, studser du måske over navnet. Jordan Chetcuti. "Har jeg ikke set det navn et sted?" Der kan trods alt ikke være mange her i området, der lystrer det navn. Og det kan meget vel tænkes, at du er stødt på navnet, for det er kun et par uger siden, at Jordan lavede et opslag i gruppen Facebook Hadsten.

Et opslag, hvor han præsenterede sig selv som tilflytter til Hadbjerg.

Jordan går til sprogundervisning, men dansk er ikke et nemt sprog at få styr på. Han arbejder dog på sagen. Foto: Jordan Chetcuti

Det gjorde mig simpelthen nysgerrig. For hvad laver en mand som Jordan i Hadbjerg? Og hvorfor præsenterede han sig selv på den friske måde? Noget, andre tilflyttere måske kunne lære af. Det satte jeg mig for at undersøge, så jeg skrev til ham og spurgte, om han havde lyst til at fortælle lidt om sig selv.

Det ville han heldigvis gerne, og efter at have tilbragt en time i hans selskab, vil jeg opfordre andre, der møder Jordan, til at gøre som han skriver: "sag hej hvis du se mig".

- Da jeg meldte mig ind i Facebookgruppen stod en opfordring om, at jeg præsenterede mig selv med et par ord. Det ville jeg normalt ikke gøre, men jeg besluttede mig for at skrive et hurtigt og ikke vildt gennemtænkt opslag. Og jeg er virkelig overvældet over, hvor mange der reagerede på det, siger Jordan Chetcuti.

Jordan Chetcuti

Jordan er 40 år og er født i England i byen Gloucester.

Han arbejder på Aarhus Universitets Institut for Ecoscience - Biodiversitet

Som barn boede han fem år i New Zealand, og han har også statsborgerskab i landet.

I forbindelse med sin uddannelse har Jordan Chetcuti boet i både Skotland, Hawaii, og det var gennem et forskningssamarbejde, at Jordan i april 2021 fik en stilling på Aarhus Universitet. 

6. marts overtog han sit hus på Smedebakken i Hadbjerg.  

Der skal være plads til venner og familie

Ifølge Danmarks Statistik er der omkring 4000 britiske statsborgere, der arbejder i Danmark. Jordan Chetcuti er én af dem, og det var en forskerstilling på Aarhus Universitet, der i første omgang førte ham til landet. Han har boet her i et år, og indtil for en måned siden var hjem en lille lejlighed i Nobelparken, ikke langt fra universitetets karakteristiske efeubeklædte mure. Nu er han så husejer i Hadbjerg.

Man skal ikke stile efter en karriere i den akademiske verden, hvis man har behov for 100 procent jobsikkerhed og helt sikre fremtidsperspektiver. Forskere er afhængige af midler og puljer og arbejder ofte i korte ansættelser. Jordans ansættelse på institut for Ecoscience - Biodiversitet er i udgangspunktet en fireårig stilling, og på de fire år skal han gerne publicere 25 artikler i videnskabelige tidsskrifter, hvilket er ret meget.

Alligevel besluttede han sig for at tale med banken om finansiering og begynde at lede efter et hus. Han er vild med Danmark, og i en alder af 40 år mener han, at han er færdig med at flytte rundt.

I Jordans have er der både rosenbuske og rododendron. Han nyder at have plads og åbne vider omkring sig, for som han siger, så er det begrænset, hvor mange ture man kan gå i Risskov, før man føler sig lidt indespærret. Nu har han desuden bil og glæder sig til at udforske mere af Danmark. Foto: Jesper Rehmeier

- Jeg gik på Boliga og begyndte at søge. Og så tog jeg bussen ud og kiggede på nogle af de huse, jeg fandt. Et af de første steder, jeg så på hus, var faktisk i Selling. Jeg talte med mine kollegaer på arbejde og hørte om deres erfaringer med at lede efter bolig. Når de ser en boligannonce, ser de ting, jeg som udlænding slet ikke er opmærksom på. Energiklassificering for eksempel. Det er noget helt andet i England.

- Det er på mange måder et spørgsmål om held, det med hvor man havner. Og jeg ser det helt klart som et held, at jeg er endt netop her. Og det er jo resultatet af en boligsøgning, hvor jeg har ledt efter det sted, der bare fungerede for mig. Og det fandt jeg her, fortæller Jordan Chetcuti.

Det er måske ikke så sært, at Jordan faldt for det gule hus på Smedebakken i Hadbjerg. Der er så afgjort en snert af landlig, engelsk idyl over det, og instinktivt spejder man efter den lokale, hyggelige pub. Man spejder dog forgæves.

Jeg har allerede skrevet mig op til fjernvarme, så jeg kan få det, når det kommer til Hadbjerg. Jeg elsker det virkelig. Det er noget af det, man hører om, når man bor i England. District Heating. Det er virkelig futuristisk for os. "Wow, skandinaverne har det her fantastiske system". Det er så sejt.

Jordan Checuti, forsker ved Aarhus Universitet

Jordan fortæller, at han skulle forklare en undrende ejendomsmægler eller to, hvorfor han dog ville købe et hus i Danmark. Og faktisk var der flere i Jordans netværk, der heller ikke helt forstod, hvorfor en enlig fyr fra England var fast besluttet på at købe et hus.

- Min familie bor i England. Så det har været vigtigt for mig, at der er plads til, at de kan komme og besøge mig. Og jeg har en stor del af mit netværk i Aarhus. Jeg ville gerne have plads til at invitere folk på besøg til hyggelig havefest med mad og bålhygge.

Jordan ved alt om humlebier

Over 300 likes og 70 kommentarer fik Jordan på sit opslag, hvor han sagde hej til Hadsten og Hadbjerg. Så folk i området lagde da mærke til den nye tilflytter. Indtil nu har det dog ikke resulteret i mange snakke med folk i området, men Jordan er overbevist om, at det nok skal komme, når vejret bliver godt, og både han og naboerne skal i haven.

Hvad er noget af det allerførste, vi taler om med folk, vi ikke kender? Det er selvfølgelig arbejde. Jordan arbejder med viden og kompleks forskning, og har brugt år på at dygtiggøre sig på sit felt og undersøge de små detaljer, så det er ikke så nemt at give et svar på "nå, hvad laver du så?"-spørgsmålet.

Det er faktisk heller ikke så nemt at forklare det i denne artikel. Jeg giver den korte version.

Jordans arbejde er at undersøge habitater, altså levesteder for dyre- eller plantearter. Nærmere bestemt arbejder han med at kortlægge arterne i habitaterne og studere, hvordan det påvirker arterne, når deres habitater bliver mere og mere fragmenteret og opdelte, et resultatet af eksempelvis landbrug. Lige nu arbejder han med at kortlægge humlebier, og jeg vil godt garantere, at hvis du har et spørgsmål om de blide kæmper, så er det Jordan Chetcuti, du skal have fat i. Hans forskning og kortlægning er med til at bringe løsninger på bordet, blandt andet i samarbejde med landmændene.

Her er en af de humlebier, som Jordan til daglig studerer. Dette billede er taget i hans egen have. Privatfoto

Det er tilfredsstillende i sig selv, men som en rigtig forsker elsker Jordan viden for videns skyld, og hans passion skinner tydeligt igennem, når han fortæller.

-  Jeg har læst så meget om humlebier, at jeg er endt med at blive ekspert i dem. Faktisk ved vi meget om humlebier, og vi bruger dem endda i kommerciel forbindelse i drivhuse til at bestøve afgrøder. Så det er en af de arter, vi ved mest om. Men det er alligevel overraskende, hvor meget, vi IKKE ved. Jeg prøver at udfylde de huller i vores viden, og det er vildt fascinerende. Jeg kunne bruge resten af mit liv på at arbejde med humlebier.

Da Jordan var dreng, elskede han udsendelserne med det engelske koryfæ og folkeeje David Attenborough på BBC. Og han så programmer om forskere som Jane Goodall, der levede sit liv blandt chimpanser i Afrika for at studere dem og forstå dem. Jordan drømte om et liv i felten blandt tigere og elefanter, men undervejs i sin akademiske karriere har han måttet sande, at hans force ligger i det tekniske og arbejdet med computermodeller og ikke så meget i felten med mudder på støvlerne.

- Det, jeg nu anser som mit drømmejob, er noget helt andet end det, den 20-årige mig drømte om. Da jeg boede i Skotland brugte jeg en del tid i felten på blandt andet at studere moser, men jeg fandt ud af, at jeg lider ret slemt at høfeber. Og jeg hader at være våd og kold. Så jeg begyndte ligesom at indse, at jeg ikke var den bedste til feltarbejde. Selvom man kommer til at romantisere det og savne det, når man sidder på kontoret, fortæller Jordan.

I sin fritid bevæger han sig dog gerne ud med kikkerten for at studere fugle. Så er du i tvivl om, hvorvidt det er en rødkælk eller en dompap, der besøger foderbrættet i haven, er Jordan nok den rette at spørge.

Når Jordan Chetcuti ikke er på arbejde, går han gerne ud i naturen med kikkerten og kigger på fugle. Fugle, som i England er usædvanlige, er almindelige i Danmark. Og omvendt. Han synger desuden i kor i Aarhus, og så holder han af at male. Foto: Jesper Rehmeier

Hvad er forskellen på Danmark og England?

Der findes ikke statistik over, hvor mange borgere født i Danmark, der har prøvet at bo en periode i et andet land. Men "Living abroad" er altså noget, Jordan har rig erfaring med efterhånden. Vil man fremad i den akademiske verden, er det en nødvendighed. Og det er nærliggende at spørge ham, hvordan Danmark og danskerne er sammenlignet med de andre steder, han har boet.

Er det sandt, at vi danskere er svære at komme ind på livet af? 

- Det har jeg hørt, at man siger, I er. Men det har ikke været min oplevelse. Alle på mit arbejde er meget venlige og imødekommende, og forleden var vi ude at bowle. Der var en del danskere, og noget af tiden gik snakken på dansk. Når de kunne fornemme, at jeg havde svært ved at følge med, slog de over i engelsk og sørgede for at inkludere mig, fortæller Jordan.

Selvom der er store topografiske forskelle på Danmark og New Zealand, mener Jordan faktisk, at de to lande på flere måder minder om hinanden. Det kommer blandt andet kommer til udtryk i måden, vi bygger vores huse på. Mere frit, mere fantasifuldt, mener han, end tilfældet er det i England, hvor uniformitet og lige rækker præger.

I Jordans Chetcutis forskergruppe er der flere englændere ansat, og hans chef er også fra England. Miljøet omkring Aarhus Universitet bærer præg af at være meget internationalt, og Jordan synger med i et kor, ProPace, i Aarhus. Han arbejder på at forbedre sine danskkundskaber, men det er et svært sprog at få styr på. Og er han i gang med at få styr på vores kulturelle traditioner.

- Det er selvfølgelig en af mine ambitioner at lære dansk kultur at kende. En af mine kollegaer fortalte mig om... den aften, hvor man spiser gås.

Altså Mortensaften?

- Ja, præcis. Jeg elsker virkelig den slags traditioner. Og så er der det med at køre rundt og dytte i lastbilhorn, når de unge bliver student. Jeg troede, det var noget, man gjorde for turisterne. Men så forklarede nogen det for mig. Og det blev bare ved sidste sommer. Nytårsaften var også vild! Jeg var på vej hjem fra England, og jeg har virkelig aldrig set så meget fyrværkeri. Det stoppede bare aldrig igen.

Der er de åbenlyse forskelle i sprog og traditioner, men der er også forskelle på Danmark og England, som er mindre synlige. Må man for eksempel på ind på en kirkegård og sætte sig på en bænk, eller opfattes det som uhøfligt? Jordan bor lige over for kirken i Hadbjerg, og jeg fortæller ham, at man godt kan slå sig ned på en bænk uden at krænke nogen. Jeg fortæller ham desuden, at mange vordende forældre går ture på kirkegården for at lede efter inspiration til børnenavne. Foto: Jesper Rehmeier

Tilflytteren er begyndt at få styr på de klassiske danske retter, og der er ikke et øje tørt i forskergruppen, når kantinen har frikadeller på menuen. Og så er der stegen med sprød svær. Men der er et hår i suppen, og en forskel på Danmark og England, hvor Danmark ikke tager sig godt ud - nemlig suppe.

- Jeg er tit doven med madlavningen, og når man kommer sent hjem, skal det bare være nemt. Jeg er fan af dåsesuppe, og der er udvalget i Danmark altså bare ikke så stort, som jeg er vant til. I England er der mange hyldemeter med 6-7 forskellige mærker og hundrede forskellige supper. Det er altså noget andet her.

På trods af det eklatante svigt fra de danske supermarkeder trives Jordan i Danmark. Han er havnet på sin rette faglige hylde, og nu venter der ham en ny tilværelse med hus og havearbejde og ture på genbrugspladsen om søndagen. Og forhåbentlig gode bekendtskaber i Hadbjerg og omegn.

- Nu har jeg flyttet nok. Og selv de steder, hvor jeg har boet det samme tid over en længere periode, har jeg været ansat på korte kontrakter. Det gør det svært at planlægge, og det er lidt stressende, for man ved aldrig, hvad der skal ske. Nu er jeg 40, og jeg har fået nok af korte kontrakter, og nu er det her, jeg bor.

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Favrskov. Foto: Johan Gadegaard

Kvikt vidne standser spritbilist mellem Søften og Hinnerup. Landsbyrådet får større indflydelse på trafiksikkerheden.

Her får du et nyhedsoverblik fra Favrskov.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Kvikt vidne standsede spritbilist mellem Søften og Hinnerup

Et kvikt vidne hjalp tidligere på ugen politiet med at stoppe en spritbilist mellem Søften og Hinnerup. Foto: Johan Gadegaard

En 47-årig kvinde handlede resolut, da hun mandag eftermiddag kørte bag en slingrende bilist på Århusvej omkring Søften. 

Den forankørende bil slingrede nemlig noget mere end sædvanligt, og kørte flere gange ud i rabatten og tilbage på vejen. Det skriver Østjyllands Politi i deres døgnrapport 4. april.

Selvom den 47-årige kvinde egentlig skulle i den anden retning, valgte hun at følge efter den slingrende bilist, for at kunne guide politiet frem til stedet.

Men inden ordensmagten ankom gik det galt for den slingrende bilist, som kørte galt i krydset ved Århusvej/Engdalsvej mellem Søften og Hinnerup. Her kørte den slingrende bilist op bag i en anden bil, der holdt for rødt lys.

Den 47-årige kvinde steg derfor ud af sin bil, og fik kontakt til den 59-årig kvinde, der sad bag rattet i den forulykkede bil. Den 47-årige kvinde mistænkte, at den 59-årige var påvirket af alkohol og tog derfor bilnøgler fra hende, så hun ikke kunne forlade ulykkesstedet.

Da politiet nåede frem viste en alkometertest ganske rigtigt, at den 59-årige havde en promille et godt stykke over det tilladte.

Påskeudstilling på Hinnerup Bibliotek

Det er snart påske og dermed er det tid til kunstnergruppen Primus årlige påskeudstilling på Hinnerup Bibliotek.

Årets udstilling bærer navnet "Sig det med blomster", og i år har Primus, der består af kunstnere bosat i Favrskov, inviteret en række kunstnerkollegaer til at udstille sammen med sig.

Udstillingen vil derfor byde på hundredevis af værker med blomster som tema, og det passer jo ganske godt til årstiden. Der er fernisering på torsdag 6. april fra klokken 14.00 til 17.00.

Landsbyrådet får større indflydelse på trafiksikkerheden

Der var fint fremmøde til årets møde i Landsbyrådet, hvor det blev besluttet, at rådet skal inddrages mere i fremtidige trafiksikkerhedsprojekter. Foto: Favrskov Kommune

Landsbyrådet skal inddrages mere, når der i fremtiden skal laves trafiksikkerhedsprojekter i landsbyerne. Det blev besluttet på det seneste møde i Landsbyrådet.

Det betyder, at kommunens afdeling for Trafik og Veje fremsender alle eksisterende kategoriserede forslag ud til de enkelte repræsentanter fra landsbyerne i Landsbyrådet, så de kan kommentere på projektet og eventuelt indgå i en dialog om det konkrete i projekt. 

Også i fremtiden vil den lokale repræsentant i Landsbyrådet få mulighed for at indgå i en dialog med Trafik og Veje, inden de konkretiserer eventuelle projekter og sender dem videre til byrådet.

Det glæder Simon Buus Olsen (V), formand for Landsbyrådet.

”Jeg er jo kun 1 år inde i formandskabet for Landsbyrådet, men allerede fra Dag 1 som folkevalgt, fandt jeg ud af at trafiksikkerhed vel nok er det største tema for medlemmerne af Landsbyrådet. Derfor glæder det mig også at vi f.eks. sidste år så en større andel af trafiksikkerhedsprojekter i landdistrikter og landsbyer, end der har været førhen – ja sågar omprioriterede vi i byrådet så vi fik vejbump i Lyngå”, fortæller han i en pressemeddelelse.

Kom og boks med i Hinnerup bokseklub

I sidste uge videregav vi, at skakklubben i Hadsten ledte efter medlemmer. 

I denne uge er turen kommet til Hinnerup Bokseklub, som mangler nye medlemmer. Det skriver et nuværende medlem i Facebook-gruppen 8382 Hinnerup.

Der er både plads til de garvede, der ønsker kampe mod andre, og til de nybegyndere, der vil prøve kræfter med fitnessboksning. 

Træningen foregår fra klokken 18 til 20, mandag, onsdag og torsdag på Storegade 11 i Hinnerup, og der er også åbent i påsken.

Og skulle man have lyst til at prøve kræfter med BÅDE boksning og skak på samme tid, så findes der, tro det eller ej, også en sportsgren, der tilbyder netop dét.

Det hedder skakboksning, og det kan du læse lidt mere om her. God påske. 

Solens stråler reflekteres i Gudenåens vand og morgenduggen langs åbredden. FavrskovLIV gik den næsten 20 kilometer lange tur langs trækstien for at få svar på ét spørgsmål - egner trækstien sig som udflugtsmål i efterårsferien? Foto: Benjamin Alexander Helbo

Inspiration til påsken og en unik naturoplevelse: FavrskovLIV vandrer langs Gudenåen

Gudenåen er Danmarks længste vandløb og velsagtens også det mest kendte. Omtrent 20 af åens i alt 160 kilometer løber gennem Favrskov, hvor der er etableret en sti i vandkanten. Men er den farbar i efterårsferien? Det spørgsmål besvarer vi i denne artikel, hvor FavrskovLIV med egen krop forsøger at gå hele trækstien.

Vi har pakket ekstra sokker og sko, og er draget ud for at undersøge, hvor det er bedst at vandre langs Gudenåen i din efterårsferie. Og vi har talt med en naturvejleder, der guider os igennem oplevelsen.

Er Gudenåstien et besøg værd i efterårsferien? FavrskovLIV har gået 20 kilometer langs ruten, for at besvare spørgsmålet. Det var en solrig, smuk og - til tider - våd omgang. Læs med og vurdér selv, om du vil besøge den unikke sti i din ferie.

- Jeg er ikke sikker på, du kan gå hele vejen. Du skal nok tage et par ekstra sokker med. Måske også et par ekstra sko, for det kan godt blive meget vådt.

Vibe Søndergaard Jensen er naturvejleder i Favrskov Kommune, og hun lyder ikke helt overbevist, da jeg ringer og fortæller, at jeg har i sinde at vandre de 20 kilometer, som Gudenåen strækker sig gennem Favrskovs allernordligste egne.

- Det har jo regnet en del for nyligt, så der vil nok være nogle steder, du ikke kan passere. Vandstanden er simpelthen for høj, du risikerer at stien er helt under vand, forklarer hun nøgternt.

Jeg overvejer et kort øjeblik, om jeg helt skal opgive ævred. Har jeg valgt den forkerte årstid, spørger jeg Vibe Søndergaard Jensen.

- Nej, den forkerte årstid findes ikke. Jeg synes altid, det er en god årstid. Vandreruten er nok tørrest midt på sommeren, men så må man tage det med, beroliger hun mig.

Og til sidst får hun mig overbevist. Jeg skal ud at vandre.

- Det er en utroligt smuk tur. Jeg mener helt bestemt, at trækstien langs Gudenåen er den allervæsentligste facilitet vi har i kommunen. Tag endelig afsted.

Det gjorde jeg så. En tidlig morgen i denne uge pakkede jeg min rygsæk - med ekstra sokker og sko - og satte mig i toget fra Hinnerup mod Langå. Så var spørgsmålet bare, hvor længe jeg kunne holde mine fødder tørre.

Nogle steder, som her ved Vellev Mose, er trækstien lukket grundet for høj vandstand. Det er ikke muligt at gå videre, medmindre man vandrer en tur ind i landet. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det kan ikke gå galt - vel?

Med sine 160 kilometer er Gudenåen Danmarks længste vandløb. Åen udspringer i Tinnet Krat ved Tørring og udløber længere mod nordvest i Randers Fjord.

Undervejs passerer den gennem Favrskov, hvor den har en samlet længde på omkring 20 kilometer. En lille portion af åen snor sig først gennem kommunens allervestligste egne, men størstedelen af Gudenåen snor sig gennem Favrskovs nordlige områder - fra Bjerringbro (Viborg Kommune) i vest, over Ulstrup, til Langå (Randers Kommune) i øst.

Bevoksningen deler sig for den vandrende. Her fornemmer man konturerne af den sti, som pramdragerne har benyttet for flere hundrede år siden. Foto: Benjamin Alexander Helbo

I gamle dage var Gudenåen en vigtig handelsrute. Pramdragere trak deres dyrebare last i kanten af åen, og det er netop deres rute, som i dag er blevet restaureret flere steder. Også i Favrskov. Trods restaureringen er det ikke alle dele af Gudenåstien, der i dag er farbare.

Det varierer lidt efter årstiden og regnmængden, som Vibe Søndergaard Jensen fortalte mig inden afrejsen.

Men trods hendes velmente advarsler var optimismen tårnhøj, da jeg stod af toget i Langå. Solen skinnede fra en skyfri himmel og ikke en vind rørte sig.

- Gudenåen tager sig virkelig ud fra sin bedste side i dag, sagde en fisker til mig, da vi i fællesskab beundrede udsigten fra den gamle jernbanebro i Langå.

Kort sagt: Alle forhold til en vandretur var perfekte. Det kunne da ikke gå galt. Kunne det?

Den gamle jernbanebro i Langå er et smukt syn en efterårsmorgen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det går galt

Det første stykke af Gudenåstien var som en drøm. Vandet glinsede i den skinnende sol og langs åbredden stod stribevis af fiskere i brysthøje vaders, på udkig efter Gudenåens eftertragtede laks.

Omkring mig var græssende får og heste, mens gårde og bakkedrag prydede landskabet på begge sider af åen, og det gik op for mig, at smukt er et fattigt ord.

Sådan forløb den første femtedel af ruten. I raskt trav på en tør sti. Men det ændrede sig efter knap en times gang, da jeg kom til området omkring Vellev Mose. Her stødte jeg første gang på et oversvømmet område, der var så stort, at jeg ikke kunne passere det i spring. Det gik dog først op for mig, efter jeg havde gjort forsøget.

Sådan ser en gennemblødt vandresko ud efter et en tur i mudderet på Gudenåstien. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Jeg stod i vand til vel op over begge ankler, og selvom mine vandresko efter sigende skulle være vandtætte, så resulterede mit forsøg alligevel i to fuldstændig gennemblødte sko. Derfor måtte jeg, som forudset af Vibe Søndergaard Jensen, allerede skifte sokker og fodtøj efter en time.

Det var måske ikke så mærkeligt. For det er en enorm udfordring at holde stien farbar, fortalte hun mig inden gåturen.

- Det er en enormt stor og svær og lidt skør opgave at holde en sti farbar langs Gudenåen. Vandstanden skifter med et par meter i løbet af året, derfor er det enormt beundringsværdigt, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre.

Al færdsel er på eget ansvar, men Gudenåstien er nu ganske nem at færdes på. Især her omkring Ulstrup, hvor billedet er taget. Foto: Benjamin Alexander Helbo

En verden til forskel i Ulstrup

Efter i Vellev Mose forlod jeg den oversvømmede sti og begav mig væk fra åen. I stedet gik jeg langs landevejen til jeg nåede Ulstrup, og her var forholdene fuldstændig anderledes.

Fra området omkring Dannebrogspladsen nær byens midte begyndte det suverænt mest farbare stykke af Gudenåstien.

Her er der opsat en træbro, som strakte sig flere kilometer ud i Gudenå-landskabet. Flere steder gik jeg nærmest ovenpå vandet, og det behagelige underlag gav mig rig mulighed for at se op og betragte dyrelivet.

En ko dypper klovene i den brusende å. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Der var både fiskehejrer, fasaner, knopsvaner, guldsmede og sågar en enkelt hugorm i vandkanten på turen mellem Ulstrup og Bamsebo Camping, som er den absolut mest familievenlige del af ruten. Her er der opstillet borde/bænkesæt langs ruten, som man  kan gå frem og tilbage på et par timer. Området er 'fuldstændig betagende', mener Vibe Søndergaard Jensen.

- Kigger du ned i åen, kan du se ørreder og andre fisk, der springer og laver ringe i vandet. Kigger du op, kan du se rødkælke, fiskehejre og et rigt fugleliv. Der er i det hele taget en masse liv, som man kan følge helt tæt på, når man går langs vandet, og det er fuldstændig betagende.

Der findes rigeligt med svampe langs Gudenåstien, men det er ikke alle, man bør plukke. Her ses den røde fluesvamp, som der er en del af langs ruten. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Det er ikke kun dyrelivet, der er betagende langs ruten. Det er planterne og svampene også. Og selvom jeg hovedsageligt lagde mærke til fluesvampe på min vej, så er der mange andre typer svampe på ruten, fortæller Vibe Søndergaard Jensen.

Hun advarer dog mod især én plante.

- Der er masser af svampe og vandplanter, blandt andet vild gulerod. Gifttyden - vores allergiftigste plante - er også ret almindelig langs Gudenåen. Det er en skærmplante som vokser, hvor det er vådt. Den er så giftig, at jeg ikke rører ved den, men man kan kigge på den og nyde at se dens frugter.

Ud i det ukendte

Efter en spegepølsemad og en kop kaffe langs vandet ved Bamsebo Camping fortsatte jeg vandreturen, men nu ændrede ruten beskaffenhed til det værre.

Den brede træbro blev erstattet af smalle stier, og det krævede en del koncentration at holde fødderne ude af åen. Det blev omgivelserne dog ikke mindre smukke af, men efter tre kvarters arbejde valgte jeg at dreje op på Hagenstrupvej. Vejen forude var våd og ufremkommelig, og stykket frem til Kjællinghøl-broen blev derfor skåret fra.

Hertil og ikke længere. Et stykke ud for Bjerringbro forlader FavrskovLIVs udsendte ruten. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Jeg nåede dog at få de sidste par hundrede meter med i Favrskov Kommune. Vibe Søndergaard Jensen havde egentlig anbefalet mig at gå op på Busbjerg og nyde udsigten, men efter knap 20 kilometer i omskifteligt terræn var benene ikke til andet end let gang ind til Bjerringbro Station, hvor jeg stod på toget tilbage mod Hinnerup.

Var det egentlig turen værd?

I toget sad jeg, træt og med lidt våde fødder, og reflekterede over min tur. I alt havde turen taget fem timer fra udkanten af Langå til stationen i Bjerringbro - derfor gjorde det også lidt ondt, da toget klarede samme rejse på blot ét kvarter.

Men trods udfordringerne er Gudenåstien gennem Favrskov absolut et anbefalelsesværdigt udflugtsmål.

Udsigten over Gudenåen fra et højdedrag på ruten. Foto: Benjamin Alexander Helbo

På en solrig dag er området det flotteste - jeg har set - i Favrskov, og med det rigtige fodtøj og en kop varm kakao udgør Gudenåstien den perfekte efterårsudflugt.

Ja, det var bestemt turen værd. Og man behøver ikke at gå hele vejen, som jeg gjorde. Man kan også "nøjes" med den billedskønne og lidt mere behagelige tur fra Ulstrup til Bamsebo Camping.

Men skulle du alligevel vælge at gå hele turen, så send et par billeder ind som dokumentation. Så kvitterer jeg for indsatsen med en FavrskovLIV-kop.