Mød Jordan fra England, der sagde hej til Hadsten og Hadbjerg på Facebook. En globetrotter og humlebiekspert, der nu vil slå rødder
Det kan være svært at lære folk at kende, når man er tilflytter til et nyt område. Og det bliver ikke nemmere, hvis man ikke er flydende i sprog og kender alle kulturer. Hvordan kommer man egentlig i snak med folk, når man har købt et hus i Hadbjerg, men ikke kender en sjæl i området?
Man kan jo for eksempel lave et opslag i den lokale Facebookgruppe. Det gjorde Jordan Chetcuti for nylig med en lille tekst, hvor han præsenterede sig selv. Han er fra England, ph.d , ansat ved Aarhus Universitet, og så har han boet så eksotiske steder som Hawaii og New Zealand, men har nu slået sig ned i Hadbjerg.
Hvordan er han havnet i Hadbjerg? Det besluttede vi på FavrskovLIV os for at undersøge, så vi mødte Jordan i hans nye hjem - over en kop te, naturligvis, til en snak om boligsøgning som udlænding, forskerarbejde i felten med høfeber, dåsesuppe, David Attenborough og drømme om at slå sig ned og slå rødder.
- Vil du have mælk i teen?
Det er ikke et spørgsmål, der bare skal besvares uden omtanke, når det er en englænder, der stiller det. Det er efterhånden flere år siden, jeg har drukket en kop te. Og jeg tror ikke, jeg har drukket te med mælk, siden jeg var 10 år og kunne drikke spandevis af Pickwick Forest Fruit te. Og dengang skulle der mælk i, så jeg ikke risikerede at brænde tungen. Nu er jeg dog gået over til at drikke kaffe. Varm og sort. Uden mælk. Men det er Jordan ikke.
Og nu er det trods alt en englænder, der byder på te, så naturligvis takker jeg ja til et skvæt mælk i. Skal man gøre det, skal man gøre det ordentligt. Jordan Chetcuti rækker mig et krus, og vi sætter os ind i stuen for at snakke. Hvem er han så, denne engleske Jordan? Hvis du bor i Hadsten eller Hadbjerg, studser du måske over navnet. Jordan Chetcuti. "Har jeg ikke set det navn et sted?" Der kan trods alt ikke være mange her i området, der lystrer det navn. Og det kan meget vel tænkes, at du er stødt på navnet, for det er kun et par uger siden, at Jordan lavede et opslag i gruppen Facebook Hadsten.
Et opslag, hvor han præsenterede sig selv som tilflytter til Hadbjerg.
Det gjorde mig simpelthen nysgerrig. For hvad laver en mand som Jordan i Hadbjerg? Og hvorfor præsenterede han sig selv på den friske måde? Noget, andre tilflyttere måske kunne lære af. Det satte jeg mig for at undersøge, så jeg skrev til ham og spurgte, om han havde lyst til at fortælle lidt om sig selv.
Det ville han heldigvis gerne, og efter at have tilbragt en time i hans selskab, vil jeg opfordre andre, der møder Jordan, til at gøre som han skriver: "sag hej hvis du se mig".
- Da jeg meldte mig ind i Facebookgruppen stod en opfordring om, at jeg præsenterede mig selv med et par ord. Det ville jeg normalt ikke gøre, men jeg besluttede mig for at skrive et hurtigt og ikke vildt gennemtænkt opslag. Og jeg er virkelig overvældet over, hvor mange der reagerede på det, siger Jordan Chetcuti.
Jordan Chetcuti
Jordan er 40 år og er født i England i byen Gloucester.
Han arbejder på Aarhus Universitets Institut for Ecoscience - Biodiversitet.
Som barn boede han fem år i New Zealand, og han har også statsborgerskab i landet.
I forbindelse med sin uddannelse har Jordan Chetcuti boet i både Skotland, Hawaii, og det var gennem et forskningssamarbejde, at Jordan i april 2021 fik en stilling på Aarhus Universitet.
6. marts overtog han sit hus på Smedebakken i Hadbjerg.
Der skal være plads til venner og familie
Ifølge Danmarks Statistik er der omkring 4000 britiske statsborgere, der arbejder i Danmark. Jordan Chetcuti er én af dem, og det var en forskerstilling på Aarhus Universitet, der i første omgang førte ham til landet. Han har boet her i et år, og indtil for en måned siden var hjem en lille lejlighed i Nobelparken, ikke langt fra universitetets karakteristiske efeubeklædte mure. Nu er han så husejer i Hadbjerg.
Man skal ikke stile efter en karriere i den akademiske verden, hvis man har behov for 100 procent jobsikkerhed og helt sikre fremtidsperspektiver. Forskere er afhængige af midler og puljer og arbejder ofte i korte ansættelser. Jordans ansættelse på institut for Ecoscience - Biodiversitet er i udgangspunktet en fireårig stilling, og på de fire år skal han gerne publicere 25 artikler i videnskabelige tidsskrifter, hvilket er ret meget.
Alligevel besluttede han sig for at tale med banken om finansiering og begynde at lede efter et hus. Han er vild med Danmark, og i en alder af 40 år mener han, at han er færdig med at flytte rundt.
- Jeg gik på Boliga og begyndte at søge. Og så tog jeg bussen ud og kiggede på nogle af de huse, jeg fandt. Et af de første steder, jeg så på hus, var faktisk i Selling. Jeg talte med mine kollegaer på arbejde og hørte om deres erfaringer med at lede efter bolig. Når de ser en boligannonce, ser de ting, jeg som udlænding slet ikke er opmærksom på. Energiklassificering for eksempel. Det er noget helt andet i England.
- Det er på mange måder et spørgsmål om held, det med hvor man havner. Og jeg ser det helt klart som et held, at jeg er endt netop her. Og det er jo resultatet af en boligsøgning, hvor jeg har ledt efter det sted, der bare fungerede for mig. Og det fandt jeg her, fortæller Jordan Chetcuti.
Det er måske ikke så sært, at Jordan faldt for det gule hus på Smedebakken i Hadbjerg. Der er så afgjort en snert af landlig, engelsk idyl over det, og instinktivt spejder man efter den lokale, hyggelige pub. Man spejder dog forgæves.
Jordan Checuti, forsker ved Aarhus UniversitetJeg har allerede skrevet mig op til fjernvarme, så jeg kan få det, når det kommer til Hadbjerg. Jeg elsker det virkelig. Det er noget af det, man hører om, når man bor i England. District Heating. Det er virkelig futuristisk for os. "Wow, skandinaverne har det her fantastiske system". Det er så sejt.
Jordan fortæller, at han skulle forklare en undrende ejendomsmægler eller to, hvorfor han dog ville købe et hus i Danmark. Og faktisk var der flere i Jordans netværk, der heller ikke helt forstod, hvorfor en enlig fyr fra England var fast besluttet på at købe et hus.
- Min familie bor i England. Så det har været vigtigt for mig, at der er plads til, at de kan komme og besøge mig. Og jeg har en stor del af mit netværk i Aarhus. Jeg ville gerne have plads til at invitere folk på besøg til hyggelig havefest med mad og bålhygge.
Jordan ved alt om humlebier
Over 300 likes og 70 kommentarer fik Jordan på sit opslag, hvor han sagde hej til Hadsten og Hadbjerg. Så folk i området lagde da mærke til den nye tilflytter. Indtil nu har det dog ikke resulteret i mange snakke med folk i området, men Jordan er overbevist om, at det nok skal komme, når vejret bliver godt, og både han og naboerne skal i haven.
Hvad er noget af det allerførste, vi taler om med folk, vi ikke kender? Det er selvfølgelig arbejde. Jordan arbejder med viden og kompleks forskning, og har brugt år på at dygtiggøre sig på sit felt og undersøge de små detaljer, så det er ikke så nemt at give et svar på "nå, hvad laver du så?"-spørgsmålet.
Det er faktisk heller ikke så nemt at forklare det i denne artikel. Jeg giver den korte version.
Jordans arbejde er at undersøge habitater, altså levesteder for dyre- eller plantearter. Nærmere bestemt arbejder han med at kortlægge arterne i habitaterne og studere, hvordan det påvirker arterne, når deres habitater bliver mere og mere fragmenteret og opdelte, et resultatet af eksempelvis landbrug. Lige nu arbejder han med at kortlægge humlebier, og jeg vil godt garantere, at hvis du har et spørgsmål om de blide kæmper, så er det Jordan Chetcuti, du skal have fat i. Hans forskning og kortlægning er med til at bringe løsninger på bordet, blandt andet i samarbejde med landmændene.
Det er tilfredsstillende i sig selv, men som en rigtig forsker elsker Jordan viden for videns skyld, og hans passion skinner tydeligt igennem, når han fortæller.
- Jeg har læst så meget om humlebier, at jeg er endt med at blive ekspert i dem. Faktisk ved vi meget om humlebier, og vi bruger dem endda i kommerciel forbindelse i drivhuse til at bestøve afgrøder. Så det er en af de arter, vi ved mest om. Men det er alligevel overraskende, hvor meget, vi IKKE ved. Jeg prøver at udfylde de huller i vores viden, og det er vildt fascinerende. Jeg kunne bruge resten af mit liv på at arbejde med humlebier.
Da Jordan var dreng, elskede han udsendelserne med det engelske koryfæ og folkeeje David Attenborough på BBC. Og han så programmer om forskere som Jane Goodall, der levede sit liv blandt chimpanser i Afrika for at studere dem og forstå dem. Jordan drømte om et liv i felten blandt tigere og elefanter, men undervejs i sin akademiske karriere har han måttet sande, at hans force ligger i det tekniske og arbejdet med computermodeller og ikke så meget i felten med mudder på støvlerne.
- Det, jeg nu anser som mit drømmejob, er noget helt andet end det, den 20-årige mig drømte om. Da jeg boede i Skotland brugte jeg en del tid i felten på blandt andet at studere moser, men jeg fandt ud af, at jeg lider ret slemt at høfeber. Og jeg hader at være våd og kold. Så jeg begyndte ligesom at indse, at jeg ikke var den bedste til feltarbejde. Selvom man kommer til at romantisere det og savne det, når man sidder på kontoret, fortæller Jordan.
I sin fritid bevæger han sig dog gerne ud med kikkerten for at studere fugle. Så er du i tvivl om, hvorvidt det er en rødkælk eller en dompap, der besøger foderbrættet i haven, er Jordan nok den rette at spørge.
Hvad er forskellen på Danmark og England?
Der findes ikke statistik over, hvor mange borgere født i Danmark, der har prøvet at bo en periode i et andet land. Men "Living abroad" er altså noget, Jordan har rig erfaring med efterhånden. Vil man fremad i den akademiske verden, er det en nødvendighed. Og det er nærliggende at spørge ham, hvordan Danmark og danskerne er sammenlignet med de andre steder, han har boet.
Er det sandt, at vi danskere er svære at komme ind på livet af?
- Det har jeg hørt, at man siger, I er. Men det har ikke været min oplevelse. Alle på mit arbejde er meget venlige og imødekommende, og forleden var vi ude at bowle. Der var en del danskere, og noget af tiden gik snakken på dansk. Når de kunne fornemme, at jeg havde svært ved at følge med, slog de over i engelsk og sørgede for at inkludere mig, fortæller Jordan.
Selvom der er store topografiske forskelle på Danmark og New Zealand, mener Jordan faktisk, at de to lande på flere måder minder om hinanden. Det kommer blandt andet kommer til udtryk i måden, vi bygger vores huse på. Mere frit, mere fantasifuldt, mener han, end tilfældet er det i England, hvor uniformitet og lige rækker præger.
I Jordans Chetcutis forskergruppe er der flere englændere ansat, og hans chef er også fra England. Miljøet omkring Aarhus Universitet bærer præg af at være meget internationalt, og Jordan synger med i et kor, ProPace, i Aarhus. Han arbejder på at forbedre sine danskkundskaber, men det er et svært sprog at få styr på. Og er han i gang med at få styr på vores kulturelle traditioner.
- Det er selvfølgelig en af mine ambitioner at lære dansk kultur at kende. En af mine kollegaer fortalte mig om... den aften, hvor man spiser gås.
Altså Mortensaften?
- Ja, præcis. Jeg elsker virkelig den slags traditioner. Og så er der det med at køre rundt og dytte i lastbilhorn, når de unge bliver student. Jeg troede, det var noget, man gjorde for turisterne. Men så forklarede nogen det for mig. Og det blev bare ved sidste sommer. Nytårsaften var også vild! Jeg var på vej hjem fra England, og jeg har virkelig aldrig set så meget fyrværkeri. Det stoppede bare aldrig igen.
Tilflytteren er begyndt at få styr på de klassiske danske retter, og der er ikke et øje tørt i forskergruppen, når kantinen har frikadeller på menuen. Og så er der stegen med sprød svær. Men der er et hår i suppen, og en forskel på Danmark og England, hvor Danmark ikke tager sig godt ud - nemlig suppe.
- Jeg er tit doven med madlavningen, og når man kommer sent hjem, skal det bare være nemt. Jeg er fan af dåsesuppe, og der er udvalget i Danmark altså bare ikke så stort, som jeg er vant til. I England er der mange hyldemeter med 6-7 forskellige mærker og hundrede forskellige supper. Det er altså noget andet her.
På trods af det eklatante svigt fra de danske supermarkeder trives Jordan i Danmark. Han er havnet på sin rette faglige hylde, og nu venter der ham en ny tilværelse med hus og havearbejde og ture på genbrugspladsen om søndagen. Og forhåbentlig gode bekendtskaber i Hadbjerg og omegn.
- Nu har jeg flyttet nok. Og selv de steder, hvor jeg har boet det samme tid over en længere periode, har jeg været ansat på korte kontrakter. Det gør det svært at planlægge, og det er lidt stressende, for man ved aldrig, hvad der skal ske. Nu er jeg 40, og jeg har fået nok af korte kontrakter, og nu er det her, jeg bor.