"Et mønstereksempel på byudvikling" - ned med noget gammelt bras og ind med noget kvalitet
I Grundfør er der både fjernvarme, tilflyttervækst og flere lokalplaner som giver mulighed for nye bygninger. Lige nu er det seneste lokalplanforslag i høring, og bliver det vedtaget, kan der være udsigt til 13 nye parcelhuse OG et farvel til nogle gamle landbrugsbygninger midt i byen.
Landsbyen er altså i en god gænge, og en af områdets ejendomsmæglere kan også notere, at Grundfør er på radaren hos tilflyttere - og det bliver kun bedre af, at der lige nu føres billig fjernvarme til området. Udviklingen giver køberne ro i maven og tro på, at det nok skal gå at købe hus i Grundfør.
Nils Borring (S) er begejstret for den nye lokalplan, fordi den slår flere fluer med et smæk. Men han erkender også, at den vækst og udvikling, som Grundfør oplever i disse år, er svær at overføre til alle landsbyer i Favrskov.
Det går meget godt i Grundfør. Byen en kilometer vest for Hinnerup befinder sig nemlig lige nu i noget, andre byer af lignende størrelse i Favrskov, og mange andre steder, drømmer om: Udvikling.
Anlægsarbejde er som regel et godt tegn på fremskridt, og bruger man mængden af gravemaskiner og stop-skilte som et pejlemærke, står det godt til i Grundfør. Lige nu er det Hinnerup Fjernvarme, der roder. Selskabet er ved at lede billig varme til byen, og driftsleder Peter Bakke sagde tidligere på året til FavrskovLIV, at forventningen er, at omkring 200 husstande i Grundfør kobles på nettet.
Og nu er der også udsigt til flere entreprenørmaskiner, der skal opføre nye boliger helt centralt i Grundfør. Og hvor de nye boliger skyder op, står der i dag nogle ældre landsbrugsbygninger, der ikke ligefrem pryder i den hyggelige landsby. En win-win kan man sige. Byrådet i Favrskov Kommune behandlede på det seneste møde et forslag til en ny lokalplan, som laver plads til 13 nye boliger midt i Grundfør.
Formand for Plan- og Landdistriktsudvalget Nils Borring (S) er begejstret for den nye lokalplan og mener, den bør tjene til inspiration for andre landsbyer i Favrskov.
- I mange landsbyer har man gårde midt i byen, og når de ikke er aktive, får de et forfaldent præg. Så ved at man nedlægger en gård og opfører noget nyt har vi et godt eksempel på, at det er en fordel for landsbyerne, at man i stedet for at gøre byen større, så laver man dem bedre. Får fjernet noget af det gamle og får noget nyt, pænt ind, siger Nils Borring.
Hvad er det for en lokalplan, der nu er i høring?
Lokalplanen tager udgangspunkt i en privat bygherres ønske om at etablere et boligområde med åben-lave boliger med tilhørende fælles opholdsarealer ved Møllevej i Grundfør.
Lokalplanområdet er 1,7 hektar.
På ejendommen findes eksisterende landbrugsbygninger og et stuehus. Landbrugsbygninger skal nedrives i forbindelse med realisering af lokalplanen. Lokalplanen giver dog mulighed for, at det eksisterende stuehus kan bevares.
Lokalplanen giver mulighed for opførelse af 13 boliger med grundstørrelse mellem 800 1100 kvadratmeter.
Det resterende område udlægges til fællesareal.
Læs mere om lokalplanen og høringen her.
Høringsfasen varer her til 26. maj.
Når man kigger uden for byskiltet i Hinnerup, får man øje på Grundfør
Det er ikke kun politikerne, der glæder sig over udviklingen i Grundfør. Det samme gør de ejendomsmæglere, der sælger huse i området. Jeanet Gårdsdal er indehaver af EDC Hinnerup/Hadsten, og hun fortæller, at Grundfør allerede nu er en af de landsbyer, der kan trække tilflyttere til.
- Mange boligsøgende starter nok inden for byskiltet i Hinnerup, og finder de ikke et hus, der passer til deres økonomi, begynder de jo at udvide sin søgning. Og der ligger Grundfør så tæt på Hinnerup, at den hverdagslogistik, der betyder rigtig meget for børnefamilierne, sagtens kan gå op. Når børnene bliver større kan de cykle til skole og fritidsaktiviteter i Hinnerup, og i landsbyen er der et godt sammenhold, siger Jeanet Gårsdal.
- Man kommer hinanden ved på en anden måde, end man gør i en større by. Grundfør er mere en landsby end en by, og det gør også, at mange kan se et potentiale i at bo der.
Energikrise, stigende rentepriser og inflationen har resulteret i, at ejendomsmæglerne har knapt så travlt, som de tidligere har haft. Og de ovennævnte faktorer har også betydet, at køberne nu prioriterer andre ting, end de måske gjorde tidligere. Og i den nye virkelighed har Grundfør en fordel.
- Det er et kæmpestort plus for byen, at der kommer fjernvarme. Der er kommet et helt andet fokus fra både banker og forbrugere på de driftsomkostninger, der er forbundet med at have hus. Så selvom gaspriserne er faldet meget igen, er forbrugerne blevet opmærksomme på, hvor sårbart det er at være afhængig af naturgas som varmekilde. Vi oplever, at folk spørger til varmekilde inden fremvisning, og er der ikke udsigt til fjernvarme, er der nogen, der mister interessen.
Det giver en ro i maven, at der sker noget
Favrskov Kommune inddeler byerne i tre kategorier: Hovedbyer, centerbyer og landsbyer. Grundfør tilhører sidstnævnte kategori, men er en af de største landsbyer i kommunen.
Med denne lokalplan overskrider kommunen faktisk den byggetakt, der er vedtaget som en retningslinje i kommunenplanen. Det vil sige, at man planlægger for mere end ti boliger over en fireårig periode.
Ejendomsmægler Jeanet Gårsdal er dog ikke bekymret for, at Grundfør mister sin landsbystatus lige med det første.
- En ting er, at man godkender en lokalplan, men det sker jo ikke over natten, at 13 nye familier flytter ind. Jeg tror på, at byen nok skal vokse i et tempo, så landsbytanken også følger med og bliver en del af identiteten hos dem, der flytter ind.
Byggetakten overskrides i Grundfør
For at bevare det særegne landsbypræg må man i Favrskov Kommune ikke overstige en byggetakt på 10 nye boliger over fire år. Det betyder, at der inden for landsbyafgrænsningen ikke bør planlægges for mere end 30 nye boliger i en kommuneplans 12-årige planperiode.
I Grundfør er der inden for de sidste tre år vedtaget to nye lokalplaner, der giver byggeret til etablering af i alt 26 nye boliger. Ud af de 26 byggeretter er der meddelt byggetilladelse til 8 boliger, hvoraf et er under opførelse. Det betyder, at der kan lokalplanlægges for 12 nye boliger i Grundfør inden for den nuværende kommuneplanperiode. Med nærværende lokalplanforslag overskrides byggetakten således med én bolig.
I planforslaget omdannes et tidligere gårdanlæg, og nedslidte bygninger beliggende inden for eksisterende landsbyafgrænsning fjernes. Derfor vurderes lokalplanen at være i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer vedrørende undtagelse fra byggetakten i landsbyer
Som ejendomsmægler ved hun om nogen, hvor svært det kan være at sælge et hus eller landsby omgivet af bygninger med et misligeholdt præg. Derfor ser hun også et lys i en lokalplan, der vælter landsbrugsbygninger til fordel for parcelhuse.
- Folk i landsbyerne er jo også træt af at se på sådan noget. Det gør ikke noget godt for området - eller for priserne for den sags skyld, hvis det får et forladt præg.
Og det at man som ejendomsmægler kan fortælle, at der ligger lokalplaner med udstykninger, er heller ikke et minus.
- Man tænker jo fremad, når man køber bolig. Og underbevist tænker man måske også på gensalgsmuligheder, hvis man en dag skal flytte. Så at få bekræftet, at det er et område i udvikling og et område, som man fra kommnual side ser som et attraktivt område at udvikle, det giver jo en ro og sikkerhed. Så er det ikke farligt at købe noget her.
Borring: Ikke alle steder kan udvikles som Grundfør
Jeanet Gårsdal fra EDC Hinnerup/Hadsten peger på, at de byer og landsbyer som lægger i nærheden af E45 og Aarhus generelt har nemmere ved at tiltrække tilflyttere.
Og fra pladsen som formand for Plan- og Landdistriktsudvalget har Nils Borring også svært ved at se helt de samme udviklingsmuligheder for landsbyerne længere mod vest.
- Haldum, Grundfør, Foldby-Norring har bevaret et landsbypræg, men kan lokke folk til, fordi de har nærheden til Aarhus. Jeg tror, det er svært at få det til at lykkes de steder, som ikke er bynært. Men faktisk er Farre et eksempel på en landsby væk fra motorvejen, hvor det er lykkes at få folk til. I Hammel Kommune besluttede vi at bygge en institution i byen, og det var med til at trække folk til byen, siger Nils Borring.
Man kan ikke rykke en landsby tættere på motorvejen eller Aarhus, men man kan forskønne den, og fra Nils Borring er opfordringen da også, at man gør alt for at få øjebæerne revet ned. Her kommer kommunens nedrivningspulje også i spil, og Borring fortæller, at målet er at involvere Landsbyrådet endnu mere.
- Indtil nu har vi faktisk haft nogen til at køre rundt og holde udkig efter nedrivningsværdige huse. Men vi vil gerne involvere landsbyrådet endnu mere, så deres medlemmer bliver aktive i udpege, hvor vi skal sætte ind.