Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I 2022 var Favrskov den kommune i Danmark, hvor kvinderne fik næstflest børn. Sådan har det været i mange år. Hvorfor egentlig? Foto: Jesper Rehmeier

Hvorfor får vi så så mange børn?

Stigende børnetal, pladsmangel i daginstitutionerne og ventelister til fritidsaktiviteter. At der er mange børn i Favrskov er ingen nyhed, men alligevel overraskede det mig, da jeg forleden så, hvor i Danmark der bliver født flest børn.

For ud af landets 98 kommuner er Favrskov den, hvor der blev født næstflest børn pr. 1000 kvinde i 2022. Kun i Skanderborg blev der født flere.

I 2022 blev der således født 2,32 børn pr. 1000 kvinde i Favrskov, og det er væsentligt flere end landsgennemsnittet på 1,55. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Her stoppede overraskelsen ikke. For da jeg gravede dybere i tallene, viste det sig, at der altid er blevet født mange børn i Favrskov.

Allerede ved sin undfangelse i 2006 lå Favrskov i toppen. Det år blev der kun født flere børn i Rebild Kommune, og siden har Favrskov ligget stabilt i toppen af ranglisten.

Hvorfor? Hvad er det egentligt, der gør Favrskov til et så attraktivt sted at få børn?

Er det fordi mange unge mennesker fra Aarhus flytter til Favrskov, når de vil stifte familie? Er det de store grønne arealer, hvor børnene kan få røde kinder og græs på knæene? Er det kvaliteten af daginstitutionerne?

De spørgsmål kommer vi til at undersøge nærmere i den kommende tid. Jeg startede allerede i onsdags, hvor jeg tog min 1-årige søn under armen og besøgte ‘Fars Legestue’ på Hinnerup Bibliotek i onsdags.

Mens min søn legede med de andre børn (og forgæves forsøgte at spise et piratskib), talte jeg lidt med de andre fædre om livet som forælder i Hinnerup og Søften. Og jeg synes, jeg fik en god fornemmelse af, hvorfor lige præcis vores kommune er så populært et sted at få børn.

Vi har også seneste nyt fra Hadsten, hvor entreprenøren bag boligbyggeriet Lindebakken på Kirkevej 8 er gået konkurs.

God lørdag og god læselyst.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Sådan kommer de efter planen til at se ud, de 36 lejligheder, der skal opføres på den gamle realskolegrund i Hadsten. Skibbild Entreprise, der skulle opføre projektet, er gået konkurs, og nu skal der findes en ny entreprenør. Foto: Favrskov Kommune.

Entreprenør bag stort lejlighedsbyggeri i Hadsten er gået konkurs - hvad kommer det til at betyde?

Byggebranchen har været hårdt ramt af konkurser i begyndelsen af 2023, og firmaet Skibbild Entreprise er ét af de firmaer, der har måttet lukke og slukke. Og det får betydning for et større lejlighedsprojekt i Hadsten. 

Skibbild Entreprise skulle nemlig opføre de 36 lejligheder i projektet Lindebakken på den gamle realskolegrund i Hadsten. Ejendomsselskabet Midtjylland skal nu finde en ny entreprenør.

Danbolig Hadsten får opgaven med at sælge de 36 lejligheder, og der er stor efterspørgsel, lyder det fra mægleren. Selvom der altså kan ske forskydninger i tidsplanen beroliger både Danbolig og Ejendomsselskabet Midtjylland med, at det viste projekt vil blive gennemført.

Der er stor interesse for boligerne i projektet på Kirkevej i Hadsten, hvor 36 lejligheder skal opføres i projekt Lindebakken. Nu er entreprenøren dog konkurs, og det kan få en indflydelse på tidsplanen. Men selve projektet vil der dog ikke blive ændret på, lyder det fra ejendomsselskabet bag.

Lejlighedsprojektet Lindebakken i Hadsten er stødt på en knast.

De 36 boliger skulle opføres af Skibbild Entreprise, og arbejdet skulle til at begynde nu, men entreprenøren er gået konkurs.

Ejendomsselskabet Midtjylland står bag projektet med den centrale beliggenhed i Hadsten på den gamle realskolegrund på Kirkevej, og selskabets direktør bekræfter over for FavrskovLIV, at der nu skal findes en ny entreprenør.

- Jeg kan ikke sige så meget endnu. Kurator af konkursboet har så at sige overtaget kontrakten, og der er en række juridiske forhold, de skal have på plads. Og inden de forhold er på plads, kan vi ikke komme videre. Vi kan ikke finde en ny entreprenør inden da, men jeg forventer, at der ret hurtigt kommer styr på det. Og så skal vi finde nogle andre til at bygge, siger direktør i Ejendomsselskabet Midtjylland, Jan Jørgensen.

Han understreger, at projektet skal opføres i den form, der er præsenteret. Men altså med en anden entreprenør.

- Det er vigtigt for os at melde ud, at det er Skibbild Entreprise, der er gået konkurs, og det har ikke noget med os at gøre. Projektet bliver der ikke lavet om på.

Ny entreprenør overtager materialet

Jan Jørgensen siger, at ejendomsselskabet har et par mulige entreprenører i kikkerten, men at de altså ikke har truffet et valg endnu. Når først den nye entreprenør kommer på plads, skulle det være lige til at gå i gang.

- Den nye entreprenør overtager tegninger, ingeniørberegninger og så videre og skal jo selvfølgelig give en pris på, hvad de skal have for at opføre byggeriet. Den eneste ændring er jo, at vi risikerer at blive lidt forsinket i forhold tid tidsplanen.

25. januar var der første spadestik på projektet, og da udtalte Jan Jørgensen til Lokalavisen Favrskov:

-Om cirka 17 måneder håber vi, der står et fantastisk flot byggeri her på grunden.

Nu tyder det altså på, at det bliver svært at holde den tidsplan.

Alle 36 lejligheder bliver ejerlejligheder på mellem 79-137 kvadratmeter, men med mulighed for at slå to lejligheder på øverste etage sammen til 200 kvadratmeter penthouse med udsigt over Hadsten.

Danbolig Hadsten har skrevet til de interesserede

Det er Danbolig i Hadsten, der kommer til at stå for salget af lejlighederne. Og indehaver af mægleren Joan Pank kan oplyse om stor interesse for lejlighederne. Omkring 70 har skrevet sig på listen over interesserede i at købe en af lejlighederne - det selvom priserne for lejlighederne endnu ikke ligger fast.

- Vi har orienteret de interesserede købere i starten af april, siger Joan Pank.

Hun siger, at meddelesen ikke har givet anledning til bekymring hos de interesserede. I hvert fald ikke noget, Danbolig har hørt om.

- Vi kan risikerer, at det bliver en smule forsinket, men ellers er der ikke noget, der ændrer projektet, lyder fra den lokale ejendomsmægler.

Lejlighedsbyggeri i Hinnerup havnede i samme situation

Hvis du læser historien om Skibbild Entreprises konkurs og tænker, at det lyder som noget, du har læst før, så er der visse ligheder til et andet lokalt byggeri. Nemlig Thorasdal i Hinnerup, de 75 almene lejligheder, der skal opføres centralt i byen.

Det er et års tid siden, at boligselskabet AL2bolig blev ramt af en ordentligt lussing, da totalentreprenøren Q-Constructions gik konkurs. Det resulterede også i, at der måtte findes en ny entreprenør. Til FavrskovLIV sagde byggechef i AL2bolig Kristina Rytter i den forbindelse.

Thorasdal i Hinnerup, som det kommer til at se ud. Foto: AL2bolig

- Vi bliver et lille år forsinket i forhold til den oprindelige plan om indflytning ved årsskiftet 2024/2025. Når det ikke er værre, så skyldes det, at vi arbejder videre med det samme projekt, som rådgiverne allerede er rigtig langt med.

Der er første spadestik på projekt Thorasdal 17. maj.

Der leges koncentreret til Fars Legestue på Hinnerup Bibliotek. Foto: Foto: Benjamin Alexander Helbo

Hvorfor fødes der flere børn i Favrskov end resten af Danmark? Vi tog til Fars Legestue og spurgte fædrene

Der bliver født flere børn i Favrskov end i resten af Danmark. Mange flere, viser en undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik. Men hvorfor er Favrskov egentlig så populært et sted at stifte familie?

Er det nærheden til Aarhus, huspriserne eller særligt gode institutioner? Er det de åbne vidder og naturen, foreningslivet eller er der bare noget i vandet, som gør, at folk får flere børn i Favrskov end andre steder? 

Vi tog til Fars Legestue på Hinnerup Bibliotek og spurgte de lokale fædre og en sundhedsplejerske, hvorfor Favrskov er så attraktiv for børnefamilier.

Borgere i Favrskov får flere børn end borgere i resten af landet. I 2022 blev der født flere børn pr. kvinde i Favrskov end i 96 af landets 98 kommuner, og kun i Skanderborg fik borgerne flere børn end i Favrskov. Hvorfor fødes der flere børn i Favrskov end resten af Danmark?

Jeg er til Fars Legestue på Hinnerup Bibliotek og står og hyggesnakker med de andre fædre, da det går op for mig, at min etårige søn er på vej på et farligt eventyr.

Han har udnyttet hyggesnakkeriet til at kravle op i en stor, rød lænestol, som han nu bruger som stige til at nå op til et endnu højere bord. Det gibber lidt i mig, for der er et stykke ned fra bordet, og hvad nu hvis han kommer til skade?

Jeg skal lige til at gå over og løfte ham ned, da sundhedsplejerske Hanne Buch-Hansen bryder ind.

- Hvis det her var en mødregruppe, så ville en af mødrene have taget ham ned, men I fædre giver børnene lidt mere plads til at tumle. Det er fint, for børn har også brug for lidt vildskab engang i mellem.

Jeg bremser. Sundhedsplejerskens ros har gjort mig i tvivl. Måske skal jeg bare pakke førstegangsforældre-bekymringen væk og lade min søn lege videre?

- Ja, ja, det har han jo fint styr på, siger en af de andre fædre og peger på min søn. En anden far nikker indforstået.

Jeg ved, at de har flere børn - og dermed mere forældreerfaring - end mig, så de ved nok, hvad de taler om. Jeg lader min søn lege videre, og det går fint. Efter lidt tid klatrer han ned for at lege med et piratskib.

Jeg ånder lettet op og takket være de andre fædres hjælp, føler jeg mig lidt klogere på mit barn.

Og det er netop dét, der er formålet med Fars Legestue, fortæller sundhedsplejerske Hanne Buch-Hansen. Her skal fædre kunne mødes med andre ligestillede.

- Vi har afholdt mødregrupper i mange, mange, mange år. Nu har vi valgt at kalde dem forældregrupper, men det er jo stadig mest mødrene, der mødes. Og vores vurdering var, at fædrene nok mest var interesserede i et andet tilbud. Derfor har vi etableret Fars Legestue.

Fars Legestue i Favrskov

Fars Legestue er gratis og kræver ikke tilmelding. 

Hammel Bibliotek fra tirsdag 11. april kl. 11-13 (og efterfølgende hver tirsdag)

Hadsten Bibliotek fra onsdag 12. april kl. 11-13 (og efterfølgende hver onsdag)

Hinnerup Bibliotek fra onsdag 12. april kl. 11-13 (og efterfølgende hver onsdag)

Fokus på fædrene

I august sidste år trådte de nye regler om øremærket barsel til mænd i kraft. Det betyder, at der i fremtiden vil være endnu flere mænd, der går hjemme på barsel.

Fars Legestue er et tiltag, der skal imødekomme netop dem. For der er behov for et tilbud målrettet mænd, mener sundhedsplejerske Hanne Buch-Hansen.

- Det er mit indtryk, at der må gerne ske noget, når fædrene er på barsel med deres børn. På det tidspunkt har børnene typisk en alder, hvor de rent motorisk kan mere, end da de var helt små og mest lå ved brystet. Nu kan de pludselig bevæge sig og komme mere omkring, og det vil vi gerne have mere fokus på.

I legestuen kan Favrskovs fædre kan møde op én gang ugentligt med deres 0-3-årige børn. Her kan de udveksle erfaringer med andre fædre, og lade børnene tumle rundt, mens de hyggesnakker med andre fædre fra lokalområdet. De kan også stille spørgsmål til sundhedsplejersken, som kommer på besøg i legestuen én gang om måneden.

Til at starte med er der sat et lille, børnevenligt område af til legestuen. Her er der legetøj og stole til fædrene, men med tiden er det planen, at der også skal være tæpper og redskaber til børnene, forklarer Hanne Buch-Hansen.

- Det går helt amok

I dag er fars legestue på Hinnerup Bibliotek velbesøgt.

Omkring 10 fædre ankommer drypvist, efterhånden som børnenes lur tillader det, og finder sig til rette i børneområdet i hjørnet af biblioteket.

Vi introducerer os for hinanden og snakken går lystigt, mens børnene pludrer, griner og tygger i piratskibe og plastiklegetøj.

Jeg spørger de andre fædre, om der er mange børn i deres nabolag.

- Jeg synes, der er babyer over det hele i Søften, fortæller en af fædrene med store øjne.

- Det går helt amok.

Det vrimler med børn ude på villavejene, fortæller flere af fædrene, og derfor er overraskelsen heller ikke særligt stor, da jeg fortæller, at borgerne i Favrskov Kommune får exceptionelt mange børn i forhold til resten af landet.

Faktisk så mange, at kun én af landets 98 kommuner ligger over Favrskov i den henseende.

Hvor i Danmark fødes der flest børn?

Fertilitetskvotienter angiver det antal børn som 1.000 kvinder har fået i et givent år.

2022

1. Skanderborg - 2,32 børn

2. Favrskov - 2,31 børn

3. Egedal - 2,22 børn

4. Lemvig - 2,11 børn

5. Syddjurs - 2,10 børn

2021

1. Lejre - 2,39 børn

2. Skanderborg - 2,38 børn

3. Favrskov - 2,35 børn

4. Odder - 2,31 børn

5. Silkeborg - 2,30 børn

Kilde: Danmarks Statistik

Danmarks Statistik

Flere børn end resten af landet

Der faktisk bliver født færre og færre børn i Danmark.

I begyndelsen af 1970'erne lå landsgennemsnittet på omkring 1,9 børn pr. 1000 kvinde, men siden er tallet faldet. I årene inden finanskrisen bevægede gennemsnittet sig igen op omkring 1,8 børn, men i 2022 var gennemsnittet helt nede på 1,5 børn.

Det er det laveste i 35 år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Men det mærker man ikke rigtig i Favrskov.

For her bliver der stadig født mange børn. Rigtig mange børn.

I 2022 blev der således født 2,32 børn pr. 1000 kvinde i Favrskov. Markant flere end landsgennemsnittet på 1,55.

Kun i Skanderborg fik blev der født flere børn pr. kvinde end i Favrskov i 2022. Hvorfor får vi så mange børn i Favrskov?

- Der er noget i vandet herude, som gør, at folk får flere børn, foreslår en af fædrene, og resten af selskabet griner.

Sundhedsplejerske Hanne Buch-Hansen har også et bud.

- Dels tror jeg, at kommunen pr. tradition har haft et godt tilbud til børnefamilier. Der er gode skoler, vi har pasningsgaranti, gode institutioner. Og så er vi jo en oplandskommune til Aarhus. Mange børnefamilier vil gerne ud og have lidt luft omkring sig, det kan de få her, samtidig med at vi har nærheden til Aarhus. Og i Søften er der mange, der arbejder på Skejby Sygehus, det er jo kun en cykeltur væk.

Der var velbesøgt, da Hinnerup Bibliotek i onsdags lagde hus til Fars Legestue for anden gang. Også en journalist fra TV2 Østjylland var forbi. Foto: Foto: Benjamin Alexander Helbo

At Favrskov er særligt børnerig er ikke noget nyt. Sådan har det været siden kommunens undfangelse i 2006. Det år blev der født 2,47 børn pr. 1000 kvinde i Favrskov, hvilket også var næstflest i hele Danmark.

Spørger man sundhedsplejerske Hanne Buch-Hansen, så går traditionen med de mange fødsler faktisk endnu længere tilbage.

- Det gamle Hinnerup kommune var i mange år også den kommune i Danmark, hvor der blev født flest børn pr. kvinde, fortæller hun.

- Så mange muligheder, at man næsten får stress

Nærheden til Aarhus betyder noget.

Flere af fædrene til Fars Legestue fortæller, at de boede i Aarhus før de fik børn, men efter børnene kom til verden ændrede deres prioriteter sig.

Længslen efter mere plads, egen have og de åbne vidder fyldte mere og mere, og så var Favrskov et oplagt valg.

Og der er rigeligt at tage sig til med et lille barn i Hinnerup, er fædrene enige om.

- Der er babysalmesange, babysvømning, babytummel. Under corona kunne man selvfølgelig ikke så meget, men nu er det lige omvendt, man får man jo nærmest stress, af alle de muligheder, fortæller en far til to med et stort grin.

Nede på gulvtæppet er min søn begyndt at gabe. Han ser lidt træt ud, så jeg tager ham op på skulderen og siger 'tak for denne gang' til de andre fædre og bevæger mig ud mod barnevognen.

Jeg mærker et lille stik af ærgrelse over at måtte gå, for nu sad vi jo lige og hyggesnakkede. Men så er det jo heldigt, at der er fars legestue igen i næste uge.