Efter 20 år som kroværter vil Gitte og Peter sælge Kollerup Mølle Kro: - Det er berigende, men også hårdt arbejde, og nu skal vi noget andet
Det er ikke, fordi det ikke længere er sjovt at drive Kollerup Mølle Kro, at værtsparret Peter og Gitte Wallentin har sat kroen til salg. Det skyldes simpelthen, at de efter 20 gode år gerne vil til at prøve noget nyt. Og arbejde lidt mindre.
For det er forbundet med hårdt arbejde og lange arbejdsdage at drive en kro og danne rammen om folks vigtigste fester. Berigende, men hårdt. Og nu må andre gerne komme til.
Så går du og drømmer om at blive kroejer, så har du altså chancen. I dette interview fortæller Gitte og Peter om de gode tider, om kærlighed ved første blik og om fremtiden.
Konfirmanden har åbnet telegrammerne og talt pengene. Slet ikke noget dårligt rov, det lønner sig at bruge otte formiddage i kirken og til sidst mumle trosbekendelsen sammen med klassekammeraterne. Nu holder morfar tale, han husker dengang konfirmanden bare var en lille purk der sad på skødet. Om lidt er det tid til dessert. Det hele glider, gæsterne er glade og tilfredse, og der er en afslappet stemning. En god fest.
I køkkenet og bag kulissen er der dog hektisk travlt. For at festen bare spiller skyldes, at der ved komfuret er folk til at røre i gryderne og tjenere til at gå frem og tilbage med mad og drikke. Fester er lig med hårdt arbejde og lange dage for folk i restaurationsbranchen. Lige nu er der fuld gang i konfirmationerne, når blomsten af Favrskovs ungdom træder ind i de voksnes rækker, og Gitte og Peter Wallentin på Kollerup Mølle Kro har travlt med at danne rammen om den store dag. Ikke blot til konfirmationer, men også til bryllupper, barnedåb, mindehøjtideligheder - fra vugge til grav.
- Det er virkelig berigende, og det er hyggeligt og sjovt. Men det er hårdt, og i løbet af sådan en dag har man mange gryder i kog så at sige. Vi vil gerne involveres, men det koster også mange kræfter, fortæller Gitte Wallentin, der sammen med sin mand Peter har drevet Kollerup Mølle Kro i 20 år.
Og nu er værtsparret klar til at prøve noget andet. Derfor har de sat kroen til salg. De understreger, at deres gæster, der går og glæder sig til at holde fest i den charmerende gule kro, ikke skal frygte for deres store dag. For man sælger ikke nødvendigvis bare en kro fra dag til dag, så Peter og Gitte er indstillet på, at det kan tage lang tid at finde den rette køber.
- Gitte sagde, vi skulle være kroejere
For 20 år siden var Peter og Gitte 35 og 30. De arbejdede begge på Aalekroen ved Julsø, men de ledte efter deres eget sted. For Gitte var aldrig i tvivl om, hvad hun ville med sit arbejdsliv.
- Jeg har sådan set aldrig villet være hverken kok eller tjener. Jeg har altid ville være restauratør. Jeg ville have et sted som det her. Det har altid været min drøm, siger Gitte og overtager interviewet ved selv at spørge sin mand:
- Hvad med dig Peter?
- Jamen altså, Gitte sagde, vi skulle have en kro, og så måtte vi jo købe en kro, siger Peter Wallentin og griner.
- Der var ikke så mange andre muligheder. Det var det, vi ville. Vi skulle bare finde det rigtige sted, hvor vi kunne slå vores folder.
Og det gjorde de, da de efter en omfattende søgen blev præsenteret for Kollerup Mølle Kro. Stedet havde på det tidspunkt stået tomt i lang tid. Det krævede rigeligt med knofedt at vaske det forladte præg væk, inden det unge par kunne åbne dørene for gæster i sommeren 2003. Men det var kærlighed ved første blik.
- Det havde de rammer, vi søgte. Et stort køkken og masser af plads til selskaber. Og der skulle faktisk ikke så meget til for at gøre det hyggeligt. Da vi så kroen første gang, var den godt nok ikke hyggelig. Den havde været lukket ned i halvandet år, og der var beskidt. De havde lige glemt at gøre rent, inden de tog herfra.
- Vi skulle kunne se lidt udover, hvad det var her og nu, og i stedet tænke på, hvad det kunne blive til, supplerer Peter Wallentin.
Vildt at springe ud i det
Gennem årene med værtsparret ved roret har Kollerup Mølle Kro ændret sig en del. Engang var der åbent for a la carte hver dag, i dag er det kun fredag og lørdag. Tidligere var der flere kokke og lærlinge ansat i køkkenet, i dag er det Peter, der klarer alt det med maden.
Det er hverken på grund af manglende gejst eller mangel på kunder, at parret har besluttet at sælge stedet. Faktisk har travlheden og mængden af ordre i bogen været noget af det mest positive ved at drive Kollerup Mølle Kro gennem to årtier.
- Hvis man ikke har prøvet at være selvstændig før er det lidt vildt at springe ud i det. Man kan få helt ondt i maven ved at tænke på, om det mon kan gå, siger Peter Wallentin.
- For os har det været en overraskelse, at vi faktisk fra dag ét har haft travlt. Vi har sjældent manglet gæster, men ofte manglet hænder. Den havde jeg nok ikke set komme, lyder det fra Gitte Wallentin.
Hverken finanskrise, corona eller inflation og energikrise har knækket forretningen, for kunderne skal holde deres store fester, og de sparer sammen til det, forklarer værtsparret.
For Peter og Gitte har det store fokus altså været på selskaberne. Men som de siger, er det ikke sikkert, at en ny ejer af kroen vil drive det videre på samme måde.
- Man man kunne jo sagtens gøre noget andet end at køre med det koncept, vi har haft. Man kunne satse mere på a al carte og mindre på selskaber. På et tidspunkt havde vi en idé om, at vi ville åbne en lille vinbutik, hvor vi kunne sælge vin ud af huset. Men det har vi simpelthen ikke haft tid til. Der er masser af muligheder her, det er måske bare et spørgsmål om at tænke nyt, siger Gitte Wallentin.
Skal ikke starte et nyt livsværk
Kroen er sat til salg hos Danbolig Erhverv. Men at afhænde en kro er ikke som at sælge et hus eller et sommerhus. Derfor er Peter og Gitte Wallentin indstillet på, at det meget vel kan tage noget tid, inden de kan give håndslag med en ny køber og starte næsten kapitel i deres liv.
Og de trænger til at prøve noget nyt. Efter 20 år er det måske ikke så mærkeligt, heller ikke selvom det har været 20 gode og udfordrede år.
- Prøv du bare at se, hvor mange steder i restaurationsbranchen der har været på de samme hænder i 20 år. Det er altså ikke mange, siger Peter Wallentin.
Er næste projekt så at flytte til Mallorca og åbne en lille restaurant i strandkanten?
- Det tror jeg ikke, svarer værtsparret i kor.
- Nej. Vi skal ikke ud og have en ny livsdrøm. Når vi finder de rigtige, der skal være her efter os, så skal vi ud og finde et “almindeligt” arbejde. Men hvad det lige skal være, det ved jeg ikke. Og det vil jeg heller ikke gå og spekulere alt for meget på lige nu, siger Gitte Wallentin og tilføjer:
- Vi har ro i maven, selvom der måske går et par år. Vi er hverken syge eller kede af at være her.
Det er hårdt fysisk arbejde, dagene er lange, og fødder, ryg og hofter er ømme, når det er fyraften. Men som Gitte siger, så har de været i faget så længe, at de efterhånden ikke kan huske andet.
- Det er hårdt arbejde, ja. Men det er også en livsstil. Man kan måske sammenligne det med at være landmand, vurderer Gitte.
Da 35-årige Peter og 30-årige Gitte overtog stedet, var de forberedt på hårdt arbejde og netop den livsstil, som det er at være restauratør. Selvom det er på tide at komme videre, fortryder de ikke de 20 år. Kunne de rejse tilbage i tiden og møde deres 20 år yngre jeg på gårdspladsen i selskab med ejendomsmægleren, ville de ikke være i tvivl om, hvad de ville råde til: Køb.
Hvem drømmer I så om kan komme og overtage stedet efter jer? Nogle der minder om jer selv for 20 år siden?
De tænker de lidt over.
- Ja, det kunne det godt være. Men på den anden side kunne jeg sagtens se for mig, at det skulle drives som noget andet end det, vi har drevet, siger Peter Wallentin.
- Måske et makkerpar i 30’erne, måske i starten af 40’erne. Nogle som har energi og visioner. Det ville være godt. Der er jo masser af muligheder og gode rammer, siger Gitte Wallentin.