Vågekonen Gitte holder de døende i hånden: - Jeg synes, det er en gave at få lov til at være der
De kommunale sygeplejersker har længe ønsket sig, at Vågetjenesten kunne dække hele Favrskov og ikke blot den vestlige del.
Det ønske er nu gået i opfyldelse i et samarbejde mellem Røde Kors, Ældre Sagen og Favrskov Kommune. Ingen borgere skal dø alene, hvis de ønsker noget andet, og med frivillige vågere er det lettere at nå det mål.
Gitte Eibye fra Hinnerup har ikke tal på, hvor mange mennesker, hun har set dø. Både gennem fire årtier som sygeplejerske og nu som våger. Det bliver aldrig hverdag, og for Gitte Eibye betyder det meget, at hun kan give sit tid og sin nærvær til fremmede mennesker, der ikke har andre.
Gitte, hvor mange mennesker har du set dø?
- Det har jeg simpelthen ikke tal på efter så mange år. Slet ikke.
Det er ikke hver dag, man stiller et andet menneske det spørgsmål. Og svaret giver da også stof til eftertanke.
For mange er det grænseoverskridende at tale om døden. Men det er knapt så farligt, når det er Gitte Eibye, man taler med. For hun har trods alt en vis erfaring i at arbejde med døden og tale om den. Og en helt særlig ro. Den vender vi tilbage til.
I 43 år var Gitte sygeplejerske, og størstedelen af tiden brugte hun på forskellige kræftafdelinger. På den type afdelinger dør en del patienter desværre, og Gitte holdt mange af dem i hånden. Gittes hænder har i pensionstilværelsen ikke helt sluppet døden, for i dag leder hun Vågetjenesten i Hinnerup-området.
De er syv frivillige i tjenesten, der, som navnet antyder, våger over den døende. For det er ikke alle mennesker, der er så heldige, at de kan være omgivet af deres kære i den sidste tid. En tid, hvor frygt og bekymring for, hvad der mon venter, naturligt nok fylder en del. Vågetjenestens opgave er, i samarbejde med ansatte på plejehjem og i ældreplejen, at sikre, at ingen dør alene, hvis de ikke ønsker det.
Mange ældre føler sig ensomme
Ifølge Ældres Sagen føler 100.000 borgere over 65 år sig ensomme.
En analyse fra Kommunernes Landsforening viste i 2018, at 38 procent af adspurgte ældre over 65 som bor alene, føler sig ensomme.
Selv efter mange år med døden tæt inde på livet, er det aldrig blevet hverdag for Gitte Eibye. Selvom det måske vil lyde mærkeligt, er det for berigende for Gitte at kunne være der hos dem, der ellers ikke ville have nogen hos sig.
- Man kommer ikke for at redde verden eller et menneskeliv. Man kommer for at give sit nærvær. Og nærvær og tid er det fornemmeste, man kan give. At man sidder der til det allersidste uden andet formål end at være der, siger Gitte Eibye.
Vågetjenesten udvider - og der er plads til flere
For nylig kunne Favrskov Kommune meddele, at Vågetjenesten udvider i et samarbejde mellem Røde Kors, Ældre Sagen og Favrskov Kommune. De kommunale sygeplejersker, der har det medicinske ansvar for terminalt syge borgere, har længe ønsket en tjeneste, der dækker hele kommunen.
Det fromme ønske kan Gitte Eibye sagtens forstå. Sammen med de andre frivillige i Hinnerup-området sammenstrikker hun en vagtplan, så de kan være der hos den døende og afløse de pårørende i de tilfælde, hvor der er nær familie, der har behov for en pause.
- Det er fantastisk er mærke den påskønnelse, man får fra de pårørende. De har ofte selv siddet der i flere timer og været der i dage. Når vi bliver kaldt ud, så er det også, fordi de pårørende ikke kan mere. Så har de brug for søvn, brug for at være sammen med deres børn og bare brug for at få det lidt på afstand.
Det er plejepersonalet, der tilkalder vågerne. Og det ikke vågernes opgave at pleje døende borgere, slår Gitte fast over for læsere, der eventuelt måtte være interesseret i at blive en del af korpset.
Men der er nogle ting, man skal gøre sig klart, inden man sætter sig i stolen ved sengelejet hos et menneske, der nærmer sig afslutningen. Man skal føle sig sikker på, at man kan komme med den ro, der er behov for.
- Selvfølgelig kan man ikke skabe nære relationer. Og det skal vi heller ikke. Det kan godt ske, at jeg i den periode faktisk er den nærmeste, men jeg er ikke familie. Og jeg skal passe på ikke at lade en familiemæssig følelse flyde ind over.
Hvorfor?
- Fordi jeg er en dårlig hjælper, hvis jeg bliver meget emotionel.
Så hvis du græder ved sygelejet, så er det ikke en god hjælp?
- Nej, det synes jeg ikke. Altså, jeg må godt vise, at jeg er berørt. Men jeg skal ikke lægge mig hulkende op i sengen til vedkommende. Så er jeg ikke en hjælp. Man skal bruge sin medmenneskelighed til at vise omsorg og empati, siger Gitte Eibye.
Overvejer du at melde dig som våger?
Hvis du går og overvejer at melde dig til vågetjenesten, eller gerne vil høre mere om arbejdet, kan du kontakte en af de tre områdeledere i Favrskov.
Plejedistrikt Øst, Hinnerup-området: Gitte Eibye, 61380587
Plejedistrikt Øst, Hadsten-området: Elisabeth Bjerrum Madsen, 42913390
Plejedistrikt Vest, Hammel-Thorsø-Ulstrup-området: Kirsten Graver Christensen, 40832398
Den sidste hemmelighed
I litteratur og film er der en tendens til at dramatisere og mystificere døden. Dødslejet er en fremragende motor for et plot, og det er gerne her, at den frygtelige hemmelighed røbes, eller den store synd tilstås.
Og med sit massive erfaringsgrundlag kan Gitte Eibye sige, at den hviskende tilståelse på dødslejet ikke bare er noget Hollywoods manuskriptforfattere har fundet på for at drive historien fremad. Som våger hører man et og andet.
- Det kan være noget, som man ikke har kunnet fortælle familien, fordi man har villet skåne dem. Men det skal jeg som våger kunne rumme. Det er ikke noget, jeg skal gøre noget ved. Og jeg skal slet ikke være fordømmende på nogen som helst måde.
Uden at gå i detaljer fortæller Gitte Eibye, at hun for eksempel har oplevet døende, som har haft behov for at fortælle om noget kriminelt, de har gjort for mange år siden. I den slags situationer har hun haft gavn af at vende det med de andre vågere og hele tiden have for øje, hvad hendes opgave er. Gitte Eibye oplyser desuden, at vågerne har tavshedspligt.
- Det sker også, at der er kvinder, der vil betro, at de fødte et barn, da de var ganske unge, og at familien tvang dem til at give det fra sig. Og det har de så sørget over, til de blev 85 og ligger for døden, fortæller Gitte Eibye.
- Gjorde jeg nok?
Der er ingen forventninger om, at en ny våger fra dag ét kan være lige så rolig ved et dødsleje, som Gitte er. Det kræver rutine og viden, og frivillige i vågetjenesten under Ældre Sagen kommer da også på kursus. I starten er man desuden tilknyttet en rutineret våger, og vågerne diskuterer også deres oplevelser indbyrdes. Både for at dele viden og udveksle erfaringer, men også for at bearbejde de ting, de oplever. Det er nemlig vigtigt, at man ikke går og putter med det, fortæller Gitte Eibye.
- Hvad gjorde så stort et indtryk på mig? Kunne jeg have gjort noget anderledes? Det er jo nok sådan noget, der nager mest , og som man kan gå og tænke over i lang tid bagefter. Skulle jeg have gjort noget her? Skulle jeg have tilkaldt nogen? Var det tidsnok, jeg ringede til pårørende? Der er så mange spørgsmål, man kan stille sig selv, når man reflekterer over forløbet.
En del vågere har ligesom Gitte Eibye en fortid i sundhedsvæsenet. Og når man har arbejdet med døden og livet i så mange år som Gitte, er der oplevelser, man ikke kan ryste af sig, som man tager med sig videre.
- Da jeg var på kræftafdelingen, mødte jeg en gammel højskoleven, hvis 14-årige søn var indlagt med kræft. Drengen overlevede ikke, men moren har jeg stadig kontakt med i dag. Det var i 1980'erne, men det glemmer jeg aldrig. Det er en af de ting, som man bærer med sig gennem livet.
Hun husker at være hos en 33-årig kvinde og mor til tre børn. Som våger er det i dag oftest ældre mennesker på plejehjem eller i eget hjem, Gitte sidder hos. Det er knapt så svært at se en 92-årig, der har levet et langt og lykkeligt liv, dø, end det er at se en småbørnsmor tage afsked med sin familie.
- Men der er aldrig to tilfælde, der er ens, siger Gitte.
Ingen skal dø alene mod deres vilje
Det er målet, og at nå det mål kræver et samarbejde mellem kommunens personale, der har den daglige kontakt til de terminalt syge borgere, og vågetjenesten, som gerne vil hjælpe til med deres tid og nærvær.
Hos Ældre Sagen nærer Gitte Eibye det håb, at samarbejdet kan blive endnu bedre, så alle ansatte i plejesektoren ved, at vågetjenesten er der som en mulighed. Oplevelsen fra Gitte Eibyes stol er, at det har taget lidt tid at finde hinanden, og at dialog er afgørende.
- Vi oplevede lidt modstand hos nogle ansatte i plejesektoren i begyndelsen. Vi kom måske lidt og tog deres arbejde, var opfattelsen. Og efter at have hørt argumentere, kunne jeg egentlig godt forstå det. For de ville jo gerne selv have haft tiden til at sidde der til det sidste hos en person, de måske har kendt i fem år. Og så kommer vi der og "skummer fløden", fordi vi har tiden til at være der. Men efterhånden har vi arbejdet os ind på hinanden, og man kan jo altid snakke om det, siger Gitte Eibye.