Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lars Storgaard med den ceremonielle spade til det ceremonielle første spadestik. I næste uge begynder gravemaskinerne at tage over. Foto: Jesper Rehmeier

Nu rykker gravemaskinerne ind i Hinnerup midtby

Et byggeri i fem etager. Det får næppe en mand fra Chicago til at spærre øjnene op. Eller en borger i Aarhus. Eller Silkeborg.

Men Hinnerup er hverken Chicago, Aarhus eller Silkeborg. Og et etagebyggeri i op til fem etager er opsigtsvækkende i en af Favrskovs hovedbyer. Byer, der alle er domineret af parcelhuse.

Thorasdal-projektet med de 75 almene lejligheder i hjertet af Hinnerup har været længe undervejs. Men nu kan byggeriet endelig begynde, efter borgmester Lars Storgaard i dag tog det historiske første spadestik. I dette nyhedsbrev tager vi dig med hele vejen rundt om projektet. Et projekt, der har mødt modstand og udfordringer. Men også et projekt, der er imødeset og eftertragtet hos en stor målgruppe.

Er du en af de mange, der drømmer om at flytte ind i en af lejlighederne? Så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til mig på jerso@favrskovliv.dk, hvis du vil fortælle lidt om, hvorfor du finder byggeriet attraktivt.

I første omgang ønsker vi god læselyst.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Lars Storgaard fik hjælp til første spadestik af Anette Østerhaab, formand for AL2boligs hovedbestyrelse. Foto: Jesper Rehmeier

Så er det nu: Efter flere år med naboutilfredshed, konkurs og forsinkelser begynder omstridt og efterspurgt boligbyggeri

Siden oktober 2021 er der ikke sket noget i firkanten mellem Østergade, Fredensgade og Ågade i Hinnerup, hvor der skal bygges 75 lejligheder. Men nu får borgerne i Hinnerup noget at kigge på. 

Lars Storgaard har nemlig taget første spadestik, og i næste uge rykker gravemaskinerne ind og tager over for borgmesteren. Dermed kan borgerne i området også se frem til en lang periode med tung trafik og byggeaktivitet.

I denne artikel har vi samlet et overblik over Thorasdal-projektets udvikling i de to forløbne år. Vi kommer omkring de næste skridt, tidsplanen, huslejepriser, interesseliste, og vi skuer også lidt mod fremtiden, hvor der er flere planer om byggeri i højden andre steder i området.

Om to år har Hinnerup et alment boligbyggeri i fem etager med 75 lejligheder helt centralt i byen. Vejen til første spadestik på projekt Thorasdal har været belagt med bump og huller, men nu tager gravemaskinerne endelig fat. Her får du opridset byggeriets historie, og vi giver svar på alle de vigtige spørgsmål om husleje, størrelse på boligerne, venteliste og så videre.

Det bliver et byggeri ulig noget andet, man finder i Favrskov. Men det bliver næppe det sidste af sin slags.

Ovenstående er ikke et direkte citat, men noget, der er sagt flere gange, siden byrådet i Favrskov Kommune nikkede ja til lokalplanen for Thorasdal-byggeriet og 75 lejligheder i Hinnerup. Nu har Lars Storgaard så taget det historiske første spadestik, og allerede på mandag i næste uge går byggearbejdet i gang.

Man kunne næsten høre et kollektivt lettelsens suk fra de medlemmer af kommunalbestyrelsen, ansatte i forvaltningen og repræsentanter fra boligselskaber AL2bolig, der så Lars Storgaard sætte spaden i jorden. For det har været lidt af en rejse, siden idéen om Thorasdal opstod.

Vi tager turen hele vejen rundt om projektet og dets historie og får desuden styr på de vigtigste fakta, som husleje, venteliste, tidsplan og så videre.

Første spadestik er taget - hvad skal der så ske nu?

Hvis Lars Storgaard skulle grave hele fundamentet ud på egen hånd, ville Thorasdal nok først stå færdig om flere hundrede år. Det er nemlig rigtig meget jord, entreprenøren Erhverv og Bolig Byg nu skal til at fjerne, inden man kan begynde selve byggeriet. 

Det fortæller projektleder hos Erhverv og Bolig Byg, Mikkel Jakobsen.

- Det drejer sig om cirka 10.000 tons jord, der skal væk.

Opgaven med at fragte de mange tons jord væk fra byggepladsen kommer til at strække sig frem til september. To gravemaskiner kommer til at tage sig af det tunge arbejde, og der vil være lastbiler til at køre jorden til Randers.

Det betyder også, at der i den kommende periode vil være mere støj og aktivitet, end borgerne i området er vant til. Projektleder fortæller, at de nærmeste naboer er orienteret, og AL2bolig inviterer desuden til et informationsmøde i juni, hvor også entreprenøren vil deltage. 

Når jorden er gravet væk, går byggeriet ind i næste fase. Her skal en kran fragte betonelementer på plads, og derved bygger man selve "råhuset", som projektleder Mikkel Jakobsen forklarer.  

- Det er der, der virkelig kommer til at ske noget. Der kommer vi ret hurtigt op i højden. Det er vores plan, at det varer frem til årsskiftet. 

Er du lun på Thorasdal? Så er du ikke alene

Lad os begynde rundflyvningen med et hvorfor. Hvorfor skal der opføres et så stort lejlighedsprojekt i en by med blot 8000 indbyggere? Forklaringen, lyder det fra både boligselskab og lokale politikere, skal ganske enkelt findes i den store efterspørgsel på bynære lejeboliger i området. Boligselskabet AL2bolig har en liste, man kan skrive sig på, hvis man vil gerne vil have fat i en af de 75 boliger, og det har over 600 interesserede gjort i skrivende stund.

Lars Storgaard og Anette Østerhaab førte spaden sammen. Måske ikke for sidste gang? "Er Favrskov Kommune klar på flere almene boliger i Hinnerup, så er det bare at sige til," lød det i hvert fald for formanden for AL2bolig. Foto: Jesper Rehmeier

Omkring 70 procent af boligmassen i Favrskov Kommune består af parcelhuse. En del af de huse er ejet af borgere, som har nået en alder, hvor et parcelhus med en 800 kvadratmeter stor grund med have er for meget at overkomme. Det er særligt den målgruppe, der står på listen over interesserede.

- Favrskov er en udpræget parcelhuskommune, og det her projekt kan være med til at kickstarte en rokade, som kan frigøre parcelhuse til unge familier og samtidig skabe mere liv i midtbyen, lød vurderingen fra direktør i AL2bolig Allan Werge tilbage i 2021.

Dengang kunne direktøren fortælle, at 200 allerede havde skrevet sig på listen som interesserede.

Men som formand i AL2boligs hovedbestyrelse Anette Østerhaab slog fast i sin tale ved det første spadestik, så bliver Thorasdal ikke kun for seniorer.

- Studerende, enlige og sammenbragte familier kommer til at bo side om side. Det er helt usædvanligt, at så mange står på venteliste, inden man overhovedet er begyndt at bygge.

Thorasdal i Hinnerup, som det kommer til at se ud. Foto: AL2bolig

Et gennemsnitligt parcelhus er omkring 150 kvadratmeter, og lejlighederne i Thorasdal bliver på mellem 65 og 115 kvadratmeter, så de fleste udflyttere fra et parcelhuskvarter vil få ønsket om mindre plads opfyldt.

Boligselskabet har tidligere oplyst en pris på 1047 kroner per kvadratmeter per år. Det svarer til, at en lejlighed på 81 kvadratmeter vil koste 7000 kroner om måneden. I 2021 var landsgennemsnittet på 1170 kroner per kvadratmeter per år.

- Der er ikke tvivl om, at der er et behov for mindre boliger, også i Hinnerup. Selvfølgelig kommer det til at virke voldsomt. Men på mange måder er det her værd at glæde sig over, lød det fra Konservatives Charlotte Green, da byrådet behandlede sagen i 2021.

Hele vejen igennem sagsforløbet har byrådspolitikerne i Favrskov Kommune over en bred kam glædet sig over Thorasdal-projektet. Men der har også været utilfredse røster uden for byrådssalen. For nogle af naboerne har været enige med Charlotte Green i, at "det kommer til at virke voldsomt" med et byggeri i op til fem etager. Alt for voldsomt endda.

- Man blæser på stationsbycharmen

- Vi er ikke imod byfortætning og udvikling. Vi vil gerne have mere liv i byen, men vi synes, at fem etager er alt for voldsomt i en by som Hinnerup. Tre etager bør være det absolut maksimale. Det kan godt fungere, men ikke højere end det.

Sådan lød det fra et par af naboerne i området i sommeren 2021, da FavrskovLIV mødtes med dem for at få uddybet deres kritik af Thorasdal-projektet. Begge naboer talte en del om det, de kaldte stationsbycharmen i Hinnerup. En charme, som de altså mente blev bragt i fare af et lejlighedsbyggeri af beton i op til fem etager.

Det er ikke vores mål at lave Hinnerup om til Aarhus. Vi skal ikke have højhuse i hele midtbyen. Men vi skal have nogle projekter, der giver mangfoldighed til byen, og der er stor efterspørgsel på centralt beliggende boliger, særligt til de ældre, som vi kommer til at få mange flere af i de kommende år.

Nils Borring (S), formand for Plan- og Landdistriktsudvalget til FavrskovLIV i 2021.

Naboerne fortalte desuden, at deres holdning blev delt af flere af de øvrige naboer i området omkring Fredensgade og Ågade. Men det var svært for alvor at læse en se en stor, koordineret utilfredshed i høringsfasen, hvor kommunen kun modtog syv svar. Det skal dog siges, at ét af svarene havde 13 underskrivere, alle bosiddende i de ældreboliger, der bliver nabo til Thorasdal. Desuden mente naboerne, at kommunen havde gjort for lidt for at orientere folk om høringsfasen.

John Mitchel og Lise Preuss bor begge på Fredensgade og er bekymret over udsigten til en midtby med højhuse og fortalte i sommeren 2021 om deres utilfredshed. I baggrunden ses de huse, der blev revet et par måneder senere for at lave plads til Thorasdal. Foto: Jesper Rehmeier

- Politisk så vi det jo sådan, at der var ikke var den store modstand mod projektet, når vi ikke modtog flere høringssvar. Men måske har borgerne ikke været bevidste om, at der var noget på vej, erkendte Erling Kvist Andersen (S), formand for det daværende Planudvalg i forbindelse med lokalplanens vedtagelse.

For kort tid siden kunne man i Lokalavisen Favrskov læse et debatindlæg fra en af beboerne i ældreboligerne. Hun frygter, at etagebyggeriet vil skygge for solen.

Konkurs rykkede tidsplanen

Her på redaktionen har vi skrevet mindst 10 artikler om Thorasdal-projektet, siden lokalplanen blev behandlet og vedtaget for snart to år siden. I oktober 2021 fik borgerne i Hinnerup noget at kigge på, da fem af de seks huse i byggeområdet blev revet ned. Det sidste hus kommer til at indgå som et fællesområde og får derfor lov at blive stående.

Men siden nedrivningen har firkanten, hvor Thorasdal skal bygges, ikke ændret sig stort. En del af forklaringen på manglen af aktivitet skal findes i den bombe, der sprang tilbage i maj sidste år. Entreprenøren, der skulle bygge lejlighederne, gik pludselig konkurs.

Nedrivning af boligområde i Hinnerup, som skal blive til højhusbyggeri. Favrskov.

Q-Constructions krak tvang AL2bolig ud i at finde en ny entreprenør, og det har betydet, at projektet er cirka et år forsinket, og at udsigten lige nu er indflytning i midten af 2025. Da vi talte med AL2boligs direktør i september 2021, var tidsplanen indflytning i foråret 2024.

Men det kunne have set meget værre ud, hvis ikke boligselskabet kunne have arbejdet videre med de tegninger og det projekt, som man i første omgang havde lagt sig fast på. Heldigvis for tidsplanen kunne man altså gå videre med det projekt, og tilbage i februar kunne boligselskabet meddele, at der var fundet en ny totalentreprenør. Det er det Randersbaserede firma Erhverv og Bolig Byg, der har opgaven med at opføre de 75 lejligheder. Det er et firma, der flere gange har bygget i Favrskov Kommune, blandt andet i Hadsten.

- Det er en meget attraktiv opgave i en størrelsesorden, der passer os rigtig godt, og det er et projekt, som falder godt inden for vores spidskompetencer, sagde direktør i Erhverv og Bolig Byg Jacob Riis Sørensen tilbage i februar.

Der er mere etagebyggeri på vej

- Det er en fordom, at det er kun er den ældre generation, der vil bevare stationsbycharmen. Det gælder også for børnefamilier, som er flyttet væk fra etagebyggeri og til en drøm om mere plads. Jeg forstår ikke, hvorfor man vil stuve folk sammen som burhøns i fem etager. Lad byerne vokse mere ud ad i stedet for.

Sådan lød det fra en af de utilfreds naboer tilbage i 2021.

Socialdemokraterne Erling Kvist Andersen og Nils Borring lytter til Lars Storgaards tale. De to har begge været involveret i Thorasdals tilblivelse, Erling Kvist Andersen som tidligere formand for Planudvalget og Nils Borring som borgmester, da byggeriet blev vedtaget. Foto: Jesper Rehmeier

Der er dog meget, der tyder på, at politikerne i byrådet tænker anderledes. Erling Kvist Andersen (S), som selv bor i Fredensgade i Hinnerup, har tidligere forudset mere etagebyggeri i hovedbyerne:

- Det her bliver sikkert ikke det sidste byggeri i højden, vi kommer til at se i Hinnerup. I midtbyerne i kommunen er der et meget begrænset areal at bygge på, og vil man have et vist antal lejligheden til at følge med efterspørgslen, så skal der bygges højt.

Her er det oplagt at flytte blikket 10 kilometer mod nord til Hadsten, hvor et andet centralt beliggende og højaktuelt lejlighedsbyggeri er på tegnebrættet. 36 ejerlejligheder skal opføres på den gamle realskolegrund i fire etager i et projekt der har fået navnet Lindebakken.

Men også det projekt er stødt på en solid knast, da entreprenøren, som skulle bygge lejlighederne, gik konkurs i slutningen af marts. Lige nu arbejder boligselskabet bag projektet på at finde en ny entreprenør.

Sådan kommer de efter planen til at se ud, de 36 lejligheder, der skal opføres på den gamle realskolegrund i Hadsten. Skibbild Entreprise, der skulle opføre projektet, er gået konkurs, og nu skal der findes en ny entreprenør. Foto: Favrskov Kommune.

FavrskovLIV følger fortsat med i både Thorasdal, Lindebakken og andre byggeprojekter i kommunen. Her kan du oprette dig som abonnent.

Det er her, helt centralt i landsbyen, at der laves plads til 13 nye parcelhuse med det nye lokalplanforslag. Planen er i høring i otte uger. Foto: Favrskov Kommune

Fik du læst: "Et mønstereksempel på byudvikling" - ned med noget gammelt bras og ind med noget kvalitet

I Grundfør er der både fjernvarme, tilflyttervækst og flere lokalplaner som giver mulighed for nye bygninger. Lige nu er det seneste lokalplanforslag i høring, og bliver det vedtaget, kan der være udsigt til 13 nye parcelhuse OG et farvel til nogle gamle landbrugsbygninger midt i byen.

Landsbyen er altså i en god gænge, og en af områdets ejendomsmæglere kan også notere, at Grundfør er på radaren hos tilflyttere - og det bliver kun bedre af, at der lige nu føres billig fjernvarme til området. Udviklingen giver køberne ro i maven og tro på, at det nok skal gå at købe hus i Grundfør.

Nils Borring (S) er begejstret for den nye lokalplan, fordi den slår flere fluer med et smæk. Men han erkender også, at den vækst og udvikling, som Grundfør oplever i disse år, er svær at overføre til alle landsbyer i Favrskov.

Byrådet har nikket ja til et forslag til en lokalplan som giver plads til 13 nye boliger i Grundfør. En landsby i vækst og udvikling, der foregår i tråd med borgernes ønsker - væk med det gamle bras og ind med kvalitet. Fjernvarme og udsigt til udvikling giver køberne ro i maven, forklarer lokal ejendomsmægler, der ser et stort potentiale i Grundfør, også fremadrettet.

Det går meget godt i Grundfør. Byen en kilometer vest for Hinnerup befinder sig nemlig lige nu i noget, andre byer af lignende størrelse i Favrskov, og mange andre steder, drømmer om: Udvikling.

Anlægsarbejde er som regel et godt tegn på fremskridt, og bruger man mængden af gravemaskiner og stop-skilte som et pejlemærke, står det godt til i Grundfør. Lige nu er det Hinnerup Fjernvarme, der roder. Selskabet er ved at lede billig varme til byen, og driftsleder Peter Bakke sagde tidligere på året til FavrskovLIV, at forventningen er, at omkring 200 husstande i Grundfør kobles på nettet.

Og nu er der også udsigt til flere entreprenørmaskiner, der skal opføre nye boliger helt centralt i Grundfør. Og hvor de nye boliger skyder op, står der i dag nogle ældre landsbrugsbygninger, der ikke ligefrem pryder i den hyggelige landsby. En win-win kan man sige. Byrådet i Favrskov Kommune behandlede på det seneste møde et forslag til en ny lokalplan, som laver plads til 13 nye boliger midt i Grundfør.

Formand for Plan- og Landdistriktsudvalget Nils Borring (S) er begejstret for den nye lokalplan og mener, den bør tjene til inspiration for andre landsbyer i Favrskov.

- I mange landsbyer har man gårde midt i byen, og når de ikke er aktive, får de et forfaldent præg. Så ved at man nedlægger en gård og opfører noget nyt har vi et godt eksempel på, at det er en fordel for landsbyerne, at man i stedet for at gøre byen større, så laver man dem bedre. Får fjernet noget af det gamle og får noget nyt, pænt ind, siger Nils Borring.

Hvad er det for en lokalplan, der nu er i høring?

Lokalplanen tager udgangspunkt i en privat bygherres ønske om at etablere et boligområde med åben-lave boliger med tilhørende fælles opholdsarealer ved Møllevej i Grundfør.

Lokalplanområdet er 1,7 hektar. 

På ejendommen findes eksisterende landbrugsbygninger og et stuehus. Landbrugsbygninger skal nedrives i forbindelse med realisering af lokalplanen. Lokalplanen giver dog mulighed for, at det eksisterende stuehus kan bevares.

Lokalplanen giver mulighed for opførelse af 13 boliger med grundstørrelse mellem 800 1100 kvadratmeter. 

Det resterende område udlægges til fællesareal.

Læs mere om lokalplanen og høringen her. 

Høringsfasen varer her til 26. maj.

Kilde: Favrskov Kommune.

Når man kigger uden for byskiltet i Hinnerup, får man øje på Grundfør

Det er ikke kun politikerne, der glæder sig over udviklingen i Grundfør. Det samme gør de ejendomsmæglere, der sælger huse i området. Jeanet Gårdsdal er indehaver af EDC Hinnerup/Hadsten, og hun fortæller, at Grundfør allerede nu er en af de landsbyer, der kan trække tilflyttere til.

- Mange boligsøgende starter nok inden for byskiltet i Hinnerup, og finder de ikke et hus, der passer til deres økonomi, begynder de jo at udvide sin søgning. Og der ligger Grundfør så tæt på Hinnerup, at den hverdagslogistik, der betyder rigtig meget for børnefamilierne, sagtens kan gå op. Når børnene bliver større kan de cykle til skole og fritidsaktiviteter i Hinnerup, og i landsbyen er der et godt sammenhold, siger Jeanet Gårsdal.

- Man kommer hinanden ved på en anden måde, end man gør i en større by. Grundfør er mere en landsby end en by, og det gør også, at mange kan se et potentiale i at bo der.

Energikrise, stigende rentepriser og inflationen har resulteret i, at ejendomsmæglerne har knapt så travlt, som de tidligere har haft. Og de ovennævnte faktorer har også betydet, at køberne nu prioriterer andre ting, end de måske gjorde tidligere. Og i den nye virkelighed har Grundfør en fordel.

Grundfør myldrer af aktivitet i disse dage, hvor der graves fjernvarme ned på Adelgade. Lyskrydsene holder bilerne tilbage, mens entreprenørmaskinerne kører rundt på kryds og tværs. Foto: Jesper Rehmeier

- Det er et kæmpestort plus for byen, at der kommer fjernvarme. Der er kommet et helt andet fokus fra både banker og forbrugere på de driftsomkostninger, der er forbundet med at have hus. Så selvom gaspriserne er faldet meget igen, er forbrugerne blevet opmærksomme på, hvor sårbart det er at være afhængig af naturgas som varmekilde. Vi oplever, at folk spørger til varmekilde inden fremvisning, og er der ikke udsigt til fjernvarme, er der nogen, der mister interessen.

Det giver en ro i maven, at der sker noget

Favrskov Kommune inddeler byerne i tre kategorier: Hovedbyer, centerbyer og landsbyer. Grundfør tilhører sidstnævnte kategori, men er en af de største landsbyer i kommunen.

Med denne lokalplan overskrider kommunen faktisk den byggetakt, der er vedtaget som en retningslinje i kommunenplanen. Det vil sige, at man planlægger for mere end ti boliger over en fireårig periode.

Ejendomsmægler Jeanet Gårsdal er dog ikke bekymret for, at Grundfør mister sin landsbystatus lige med det første.

- En ting er, at man godkender en lokalplan, men det sker jo ikke over natten, at 13 nye familier flytter ind. Jeg tror på, at byen nok skal vokse i et tempo, så landsbytanken også følger med og  bliver en del af identiteten hos dem, der flytter ind.

Byggetakten overskrides i Grundfør

For at bevare det særegne landsbypræg må man i Favrskov Kommune ikke overstige en byggetakt på 10 nye boliger over fire år. Det betyder, at der inden for landsbyafgrænsningen ikke bør planlægges for mere end 30 nye boliger i en kommuneplans 12-årige planperiode. 

I Grundfør er der inden for de sidste tre år vedtaget to nye lokalplaner, der giver byggeret til etablering af i alt 26 nye boliger. Ud af de 26 byggeretter er der meddelt byggetilladelse til 8 boliger, hvoraf et er under opførelse. Det betyder, at der kan lokalplanlægges for 12 nye boliger i Grundfør inden for den nuværende kommuneplanperiode. Med nærværende lokalplanforslag overskrides byggetakten således med én bolig.

I planforslaget omdannes et tidligere gårdanlæg, og nedslidte bygninger beliggende inden for eksisterende landsbyafgrænsning fjernes. Derfor vurderes lokalplanen at være i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer vedrørende undtagelse fra byggetakten i landsbyer

Kilde: Favrskov Kommune

Som ejendomsmægler ved hun om nogen, hvor svært det kan være at sælge et hus eller landsby omgivet af bygninger med et misligeholdt præg. Derfor ser hun også et lys i en lokalplan, der vælter landsbrugsbygninger til fordel for parcelhuse.

- Folk i landsbyerne er jo også træt af at se på sådan noget. Det gør ikke noget godt for området - eller for priserne for den sags skyld, hvis det får et forladt præg.

Og det at man som ejendomsmægler kan fortælle, at der ligger lokalplaner med udstykninger, er heller ikke et minus.

- Man tænker jo fremad, når man køber bolig. Og underbevist tænker man måske også på gensalgsmuligheder, hvis man en dag skal flytte. Så at få bekræftet, at det er et område i udvikling og et område, som man fra kommnual side ser som et attraktivt område at udvikle, det giver jo en ro og sikkerhed. Så er det ikke farligt at købe noget her.

Der bor under 450 indbyggere i Grundfør, men mere end 900 gæster mødte op til sidste års festival, som blev afholdt i perfekt sommervejr. Privatfoto.

Borring: Ikke alle steder kan udvikles som Grundfør

Jeanet Gårsdal fra EDC Hinnerup/Hadsten peger på, at de byer og landsbyer som lægger i nærheden af E45 og Aarhus generelt har nemmere ved at tiltrække tilflyttere.

Og fra pladsen som formand for Plan- og Landdistriktsudvalget har Nils Borring også svært ved at se helt de samme udviklingsmuligheder for landsbyerne længere mod vest.

- Haldum, Grundfør, Foldby-Norring har bevaret et landsbypræg, men kan lokke folk til, fordi de har nærheden til Aarhus. Jeg tror, det er svært at få det til at lykkes de steder, som ikke er bynært. Men faktisk er Farre et eksempel på en landsby væk fra motorvejen, hvor det er lykkes at få folk til. I Hammel Kommune besluttede vi at bygge en institution i byen, og det var med til at trække folk til byen, siger Nils Borring.

Man kan ikke rykke en landsby tættere på motorvejen eller Aarhus, men man kan forskønne den, og fra Nils Borring er opfordringen da også, at man gør alt for at få øjebæerne revet ned. Her kommer kommunens nedrivningspulje også i spil, og Borring fortæller, at målet er at involvere Landsbyrådet endnu mere.

- Indtil nu har vi faktisk haft nogen til at køre rundt og holde udkig efter nedrivningsværdige huse. Men vi vil gerne involvere landsbyrådet endnu mere, så deres medlemmer bliver aktive i udpege, hvor vi skal sætte ind.