Så er det nu: Efter flere år med naboutilfredshed, konkurs og forsinkelser begynder omstridt og efterspurgt boligbyggeri
Siden oktober 2021 er der ikke sket noget i firkanten mellem Østergade, Fredensgade og Ågade i Hinnerup, hvor der skal bygges 75 lejligheder. Men nu får borgerne i Hinnerup noget at kigge på.
Lars Storgaard har nemlig taget første spadestik, og i næste uge rykker gravemaskinerne ind og tager over for borgmesteren. Dermed kan borgerne i området også se frem til en lang periode med tung trafik og byggeaktivitet.
I denne artikel har vi samlet et overblik over Thorasdal-projektets udvikling i de to forløbne år. Vi kommer omkring de næste skridt, tidsplanen, huslejepriser, interesseliste, og vi skuer også lidt mod fremtiden, hvor der er flere planer om byggeri i højden andre steder i området.
Det bliver et byggeri ulig noget andet, man finder i Favrskov. Men det bliver næppe det sidste af sin slags.
Ovenstående er ikke et direkte citat, men noget, der er sagt flere gange, siden byrådet i Favrskov Kommune nikkede ja til lokalplanen for Thorasdal-byggeriet og 75 lejligheder i Hinnerup. Nu har Lars Storgaard så taget det historiske første spadestik, og allerede på mandag i næste uge går byggearbejdet i gang.
Man kunne næsten høre et kollektivt lettelsens suk fra de medlemmer af kommunalbestyrelsen, ansatte i forvaltningen og repræsentanter fra boligselskaber AL2bolig, der så Lars Storgaard sætte spaden i jorden. For det har været lidt af en rejse, siden idéen om Thorasdal opstod.
Vi tager turen hele vejen rundt om projektet og dets historie og får desuden styr på de vigtigste fakta, som husleje, venteliste, tidsplan og så videre.
Første spadestik er taget - hvad skal der så ske nu?
Hvis Lars Storgaard skulle grave hele fundamentet ud på egen hånd, ville Thorasdal nok først stå færdig om flere hundrede år. Det er nemlig rigtig meget jord, entreprenøren Erhverv og Bolig Byg nu skal til at fjerne, inden man kan begynde selve byggeriet.
Det fortæller projektleder hos Erhverv og Bolig Byg, Mikkel Jakobsen.
- Det drejer sig om cirka 10.000 tons jord, der skal væk.
Opgaven med at fragte de mange tons jord væk fra byggepladsen kommer til at strække sig frem til september. To gravemaskiner kommer til at tage sig af det tunge arbejde, og der vil være lastbiler til at køre jorden til Randers.
Det betyder også, at der i den kommende periode vil være mere støj og aktivitet, end borgerne i området er vant til. Projektleder fortæller, at de nærmeste naboer er orienteret, og AL2bolig inviterer desuden til et informationsmøde i juni, hvor også entreprenøren vil deltage.
Når jorden er gravet væk, går byggeriet ind i næste fase. Her skal en kran fragte betonelementer på plads, og derved bygger man selve "råhuset", som projektleder Mikkel Jakobsen forklarer.
- Det er der, der virkelig kommer til at ske noget. Der kommer vi ret hurtigt op i højden. Det er vores plan, at det varer frem til årsskiftet.
Er du lun på Thorasdal? Så er du ikke alene
Lad os begynde rundflyvningen med et hvorfor. Hvorfor skal der opføres et så stort lejlighedsprojekt i en by med blot 8000 indbyggere? Forklaringen, lyder det fra både boligselskab og lokale politikere, skal ganske enkelt findes i den store efterspørgsel på bynære lejeboliger i området. Boligselskabet AL2bolig har en liste, man kan skrive sig på, hvis man vil gerne vil have fat i en af de 75 boliger, og det har over 600 interesserede gjort i skrivende stund.
Omkring 70 procent af boligmassen i Favrskov Kommune består af parcelhuse. En del af de huse er ejet af borgere, som har nået en alder, hvor et parcelhus med en 800 kvadratmeter stor grund med have er for meget at overkomme. Det er særligt den målgruppe, der står på listen over interesserede.
- Favrskov er en udpræget parcelhuskommune, og det her projekt kan være med til at kickstarte en rokade, som kan frigøre parcelhuse til unge familier og samtidig skabe mere liv i midtbyen, lød vurderingen fra direktør i AL2bolig Allan Werge tilbage i 2021.
Dengang kunne direktøren fortælle, at 200 allerede havde skrevet sig på listen som interesserede.
Men som formand i AL2boligs hovedbestyrelse Anette Østerhaab slog fast i sin tale ved det første spadestik, så bliver Thorasdal ikke kun for seniorer.
- Studerende, enlige og sammenbragte familier kommer til at bo side om side. Det er helt usædvanligt, at så mange står på venteliste, inden man overhovedet er begyndt at bygge.
Et gennemsnitligt parcelhus er omkring 150 kvadratmeter, og lejlighederne i Thorasdal bliver på mellem 65 og 115 kvadratmeter, så de fleste udflyttere fra et parcelhuskvarter vil få ønsket om mindre plads opfyldt.
Boligselskabet har tidligere oplyst en pris på 1047 kroner per kvadratmeter per år. Det svarer til, at en lejlighed på 81 kvadratmeter vil koste 7000 kroner om måneden. I 2021 var landsgennemsnittet på 1170 kroner per kvadratmeter per år.
- Der er ikke tvivl om, at der er et behov for mindre boliger, også i Hinnerup. Selvfølgelig kommer det til at virke voldsomt. Men på mange måder er det her værd at glæde sig over, lød det fra Konservatives Charlotte Green, da byrådet behandlede sagen i 2021.
Hele vejen igennem sagsforløbet har byrådspolitikerne i Favrskov Kommune over en bred kam glædet sig over Thorasdal-projektet. Men der har også været utilfredse røster uden for byrådssalen. For nogle af naboerne har været enige med Charlotte Green i, at "det kommer til at virke voldsomt" med et byggeri i op til fem etager. Alt for voldsomt endda.
- Man blæser på stationsbycharmen
- Vi er ikke imod byfortætning og udvikling. Vi vil gerne have mere liv i byen, men vi synes, at fem etager er alt for voldsomt i en by som Hinnerup. Tre etager bør være det absolut maksimale. Det kan godt fungere, men ikke højere end det.
Sådan lød det fra et par af naboerne i området i sommeren 2021, da FavrskovLIV mødtes med dem for at få uddybet deres kritik af Thorasdal-projektet. Begge naboer talte en del om det, de kaldte stationsbycharmen i Hinnerup. En charme, som de altså mente blev bragt i fare af et lejlighedsbyggeri af beton i op til fem etager.
Nils Borring (S), formand for Plan- og Landdistriktsudvalget til FavrskovLIV i 2021.Det er ikke vores mål at lave Hinnerup om til Aarhus. Vi skal ikke have højhuse i hele midtbyen. Men vi skal have nogle projekter, der giver mangfoldighed til byen, og der er stor efterspørgsel på centralt beliggende boliger, særligt til de ældre, som vi kommer til at få mange flere af i de kommende år.
Naboerne fortalte desuden, at deres holdning blev delt af flere af de øvrige naboer i området omkring Fredensgade og Ågade. Men det var svært for alvor at læse en se en stor, koordineret utilfredshed i høringsfasen, hvor kommunen kun modtog syv svar. Det skal dog siges, at ét af svarene havde 13 underskrivere, alle bosiddende i de ældreboliger, der bliver nabo til Thorasdal. Desuden mente naboerne, at kommunen havde gjort for lidt for at orientere folk om høringsfasen.
- Politisk så vi det jo sådan, at der var ikke var den store modstand mod projektet, når vi ikke modtog flere høringssvar. Men måske har borgerne ikke været bevidste om, at der var noget på vej, erkendte Erling Kvist Andersen (S), formand for det daværende Planudvalg i forbindelse med lokalplanens vedtagelse.
For kort tid siden kunne man i Lokalavisen Favrskov læse et debatindlæg fra en af beboerne i ældreboligerne. Hun frygter, at etagebyggeriet vil skygge for solen.
Konkurs rykkede tidsplanen
Her på redaktionen har vi skrevet mindst 10 artikler om Thorasdal-projektet, siden lokalplanen blev behandlet og vedtaget for snart to år siden. I oktober 2021 fik borgerne i Hinnerup noget at kigge på, da fem af de seks huse i byggeområdet blev revet ned. Det sidste hus kommer til at indgå som et fællesområde og får derfor lov at blive stående.
Men siden nedrivningen har firkanten, hvor Thorasdal skal bygges, ikke ændret sig stort. En del af forklaringen på manglen af aktivitet skal findes i den bombe, der sprang tilbage i maj sidste år. Entreprenøren, der skulle bygge lejlighederne, gik pludselig konkurs.
Q-Constructions krak tvang AL2bolig ud i at finde en ny entreprenør, og det har betydet, at projektet er cirka et år forsinket, og at udsigten lige nu er indflytning i midten af 2025. Da vi talte med AL2boligs direktør i september 2021, var tidsplanen indflytning i foråret 2024.
Men det kunne have set meget værre ud, hvis ikke boligselskabet kunne have arbejdet videre med de tegninger og det projekt, som man i første omgang havde lagt sig fast på. Heldigvis for tidsplanen kunne man altså gå videre med det projekt, og tilbage i februar kunne boligselskabet meddele, at der var fundet en ny totalentreprenør. Det er det Randersbaserede firma Erhverv og Bolig Byg, der har opgaven med at opføre de 75 lejligheder. Det er et firma, der flere gange har bygget i Favrskov Kommune, blandt andet i Hadsten.
- Det er en meget attraktiv opgave i en størrelsesorden, der passer os rigtig godt, og det er et projekt, som falder godt inden for vores spidskompetencer, sagde direktør i Erhverv og Bolig Byg Jacob Riis Sørensen tilbage i februar.
Der er mere etagebyggeri på vej
- Det er en fordom, at det er kun er den ældre generation, der vil bevare stationsbycharmen. Det gælder også for børnefamilier, som er flyttet væk fra etagebyggeri og til en drøm om mere plads. Jeg forstår ikke, hvorfor man vil stuve folk sammen som burhøns i fem etager. Lad byerne vokse mere ud ad i stedet for.
Sådan lød det fra en af de utilfreds naboer tilbage i 2021.
Der er dog meget, der tyder på, at politikerne i byrådet tænker anderledes. Erling Kvist Andersen (S), som selv bor i Fredensgade i Hinnerup, har tidligere forudset mere etagebyggeri i hovedbyerne:
- Det her bliver sikkert ikke det sidste byggeri i højden, vi kommer til at se i Hinnerup. I midtbyerne i kommunen er der et meget begrænset areal at bygge på, og vil man have et vist antal lejligheden til at følge med efterspørgslen, så skal der bygges højt.
Her er det oplagt at flytte blikket 10 kilometer mod nord til Hadsten, hvor et andet centralt beliggende og højaktuelt lejlighedsbyggeri er på tegnebrættet. 36 ejerlejligheder skal opføres på den gamle realskolegrund i fire etager i et projekt der har fået navnet Lindebakken.
Men også det projekt er stødt på en solid knast, da entreprenøren, som skulle bygge lejlighederne, gik konkurs i slutningen af marts. Lige nu arbejder boligselskabet bag projektet på at finde en ny entreprenør.
FavrskovLIV følger fortsat med i både Thorasdal, Lindebakken og andre byggeprojekter i kommunen. Her kan du oprette dig som abonnent.