Rita og Jens har fået udsigt til solceller fra soveværelset – nu er de bange for ikke at få en krone
Rita og Jens Gammelgaard samt Lena Nørgaard og René Andersen er blandt de nærmeste naboer til den nyetablerede solcellepark ved Voldby.
Derfor vil de gerne søge de 1,7 millioner kroner fra "grøn pulje", som Favrskov Kommune netop har åbnet for ansøgninger til.
Først og fremmest vil de gerne søge pengene til at forbedre den sti, der går ind i anlægget, da man ifølge dem hverken kan løbe, cykle eller trille med barnevogne som stien er nu.
Dernæst vil de gerne søge midlerne til noget, der kan skabe aktivitet og trække flere ud til området. Eksempelvis en shelterplads eller en naturlegeplads.
I den nærliggende landsby Voldby har beboerforeningen også et håb om, at nogle af midlerne kan gå til at forbedre belægningen omkring Voldby Friluftsbad.
- Hvis badet ikke bliver opdateret, bliver det uattraktivt for gæsterne, siger Kevin Hairing Dahl, der er formand for beboerforeningen.
Midt blandt bølgende gule rapsmarker, fasaner og skov skiller de spejlblanke solceller sig mildest talt ud.
Ikke desto mindre ligger de der nu, nogle kilometer udenfor landsbyen Voldby. 55 hektar af dem – et areal, der svarer til 77 fodboldbaner.
Fra naboernes perspektiv er der ikke meget pænt at sige om dem. Men de, og andre der bor i nærheden, kan nu gå i gang med at søge et plaster på såret.
Plasteret hedder også “grøn pulje”, og er et beløb på 1,7 millioner, som Better Energy – firmaet bag solcelleanlægget – har indbetalt, og som Favrskov Kommune administrerer. Den kan naboer og andre lokale søge til projekter, der placeres indenfor fem kilometer af det nyetablerede solcelleanlæg.
For to af de nærmeste naboer, naboparrene Rita og Jens Gammelgaard samt Lena Nørgaard og René Andersen, er der ingen tvivl om, hvad puljen burde gå til.
Hvad er grøn pulje?
I 2018 indgik alle folketingets partier en energiaftale, hvori de oprettede en lovpligtig konstruktion kaldet “grøn pulje”.
Loven indebærer, at kommunerne forpligtes til at oprette en pulje i forbindelse med, at solceller bliver stillet op. Kommunen administrerer også puljen og indkalder til ansøgning, mens midlerne, der uddeles, indbetales af dem, der stiller solcellerne op – i Favrskov Kommunes tilfælde virksomheden Better Energy.
Naboer og lokale i øvrigt, både i den gældende kommune og i nabokommuner, kan søge om midlerne.
Favrskov Kommune har fastsat formål for puljen. Den kan anvendes til lokale projekter, der eksempelvis understøtter det sociale liv, kulturlivet, etablerer eller istandsætter fællesfaciliteter, forbedrer bymiljøet, forbedrer trafiksikkerheden eller skaber mere og bedre natur samt bedre offentlig adgang hertil.
Derudover kan puljen anvendes til bæredygtige projekter og initiativer, der understøtter kommunens strategier og planer for bæredygtighed, klima og/eller biodiversitet.
Generelt skal projekterne have bred almen interesse for at opnå støtte, og der kan i første runde blot søges til lokale eller bæredygtige projekter mindre end fem kilometer fra solcelleparken.
Ansøgningsfristen er den 1. september, og herefter vil de indsendte ansøgninger blive forelagt byrådet, som beslutter hvilke projekter, der skal tildeles tilskud.
I forbindelse med etableringen af solcelleanlægget blev der nemlig, som en form for kompensation til området, bestemt at der skulle etableres en offentlig fem kilometer lang sti igennem anlægget.
Men stien er “ubrugelig”, mener de fire naboer.
- Du kan ikke cykle på den, du kan ikke gå på den med en barnevogn, og du må ikke ride på den. Det er fuldstændig tåbeligt. Vi bor på landet, og det er os, der har fået skaderne. Og så gør de sådan, at vi ikke engang kan bruge faciliteterne. Folk omkring os har jo heste, og det giver ingen mening, at de i stedet skal ride langs en trafikeret vej, siger Rita Gammelgaard.
Hendes mand supplerer:
- Vi syntes, det var det eneste positive, vi fik ud af det solcelleanlæg – en sti, så man kan bruge området. Men den er så ringe, at vi ikke kan bruge den. Derfor vil vi gerne søge puljen til at asfaltere stien, eller i det mindste få en mere fast belægning, siger Jens Gammelgaard.
Men en bekymring nager. Følelsen af at være ramt gentagne gange af store anlægsprojekter – vindmøller i 1998, solceller i 2022 og en planlagt rute 26 – giver ikke megen tiltro til, at kommunen vil tilgodese de nærmeste naboer, når midlerne skal fordeles.
- Jeg tror desværre, at kommunen vil prioritere Voldby og Hammel. Det er jo langt væk fra os, der bor her. Så det er i forvejen en ringe trøstepræmie, og så kan det oven i købet være, at vi ikke får en krone af det, siger Jens Gammelgaard.
Hans nabo Lena Nørgaard nærer samme tvivl:
- Selvom jeg synes stien burde være førsteprioritet, så bliver det nok svært. Midlerne går sikkert til dem, hvor der er flest stemmer at hente. Det er jo også derfor vi er endt med motortrafikvejen herude – her er der få stemmer, siger Lena Nørgaard.
Forbedringer til "Voldby's hjerte"
Inde i Voldby har beboerforeningen da også lagt mærke til puljen, og de tænker “selvfølgelig at søge den”, lyder det fra Voldby Beboerforenings formand Kevin Hairing Dahl.
I Voldby ligger friluftsbadet – også kaldet Voldbybadet – nemlig, og det kunne godt trænge til at blive frisket op, mener Kevin Hairing Dahl. Derfor planlægger foreningen dels at søge til bedre belægning langs badet, så det bliver mere børnevenligt, dels at søge om at få anlagt solceller, og dels at anlægge nye pumper.
- Badets eneste indtægt er folk, der betaler for entré og køber ind i kiosken, og alle arbejder frivilligt og gratis. Derfor er det vigtigt, at vi søger midler til forbedring hver gang muligheden byder sig – for vi kan ikke selv dække større udgifter fra kassen. Og hvis badet ikke bliver opdateret, bliver det uattraktivt for gæsterne, siger Kevin Hairing Dahl.
Han betegner badet som “Voldby’s hjerte”, der bliver fremhævet af ejendomsmæglere, når huse i landsbyen skal sælges. Og han oplever ikke, at solcellerne et par kilometer derfra har haft nogen nævneværdig indflydelse på hverken hussalgene eller beboerne i Voldby. Faktisk mærker de overhovedet ikke noget til dem, siger Kevin Harring Dahl.
Derfor giver han da også naboerne ret:
- Jeg synes bestemt, at dem, der bor nærmest solcellerne, skal have mest. Dem, der er mærkede af det, burde prioriteres først – og en bedre sti derude vil da også være til gavn for alle.
Tæt på solcellerne er det da heller ikke samme oplevelse af “overhovedet ikke at mærke noget til” den nyanlagte solcellepark.
Fra spisebordet ved stuevinduet hos Rita og Jens Gammelgaard er solcellerne tydelige i horisonten, og det kommer de til at blive ved med at være i nogle år, indtil det planlagte læhegn for alvor vokser sig stort.
Parret er især plaget af genskin, når solen skinner ind på de blanke overflader om morgenen.
- Det er som en projektør, der står ind i huset – det blænder helt vildt, når man sidder her ved spisebordet eller kører ud af indkørslen, siger Jens Gammelgaard.
Det vil en forbedring af stien ikke ændre på, men de håber alligevel på, at det kunne være en form for kompensation. Rita og Jens Gammelgaard løber sammen med naboen Lena Nørgaard hver mandag, og de ville gerne løbe på stien i solcelleanlægget – men har indtil videre valgt den fra, fordi den er for svær at løbe på.
- Jeg ville ønske, at man kunne løbe eller cykle på den. Det er jo også det, vi er blevet lovet fra starten. Så det er jo åndssvagt, at vi får mulighed for at søge en pulje som plaster på såret – og det så ender med at blive brugt på noget, der skulle have været i orden fra starten, siger Lena Nørgaard.
Derfor kunne de forsamlede naboer godt tænke sig, at puljen ikke kun gik til en forbedring af stien, men derudover også kunne løfte området på andre måder.
- Vi synes bestemt, at det skal gå til noget herude – en shelterplads eller en naturlegeplads kunne give mulighed for at komme ud til området. Det ville være med til at favne området og ville også være et godt salgsobjekt for vores ejendomme, hvis stien altså fungerede, og der var et sted i naturen med aktivitet, siger Rita Gammelgaard.
Derefter ser de gerne nogle midler gå til Voldby Friluftsbad.
- Det ville være naturligt, at puljen også går til friluftsbadet. Vi bruger det, eller det vil sige, vores børn bruger det, og de trænger helt sikkert til noget hjælp. Men først og fremmest skal stien være fast, så man kan gå, cykle og løbe på den, siger René Andersen.