Annonce
Lars Storgaard er stadig i spotlyset efter valgets overraskende udfald. Men hvad betaler de for at have spillets bedste hånd? Foto: Jesper Rehmeier.
Analyse

Analyse: Storgaard blev offer for den Konservative succes

Konservatives tredobling af mandater vendte op og ned på valget i Favrskov. Den ellers sikre Nils Borring blev væltet, Birgit Liin fik et blåt flertal, og Konservative tog borgmesterposten. Spørgsmålet er, hvilken pris Konservative må betale for tronen? Læs FavrskovLIVs analyse af valget og valgnatten her.

Det var ikke ligefrem glæde, man kunne tyde i Lars Storgaards ansigt i går aftes, da han præsenterede sig selv som den nye borgmester. Særlig taget i betragtning af, at han var blevet udnævnt som valgets helt store vinder.

Men ved siden af borgmesteren stod Venstres Birgit Liin med et smil, der ingenlunde kunne skjules. Ligeså strålede de blå støtter fra Konservative, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, der stod bag partiformændene. Festens manglende gæst var Nils Borring. Efter årevis med brede samarbejder, var han ikke inviteret til forhandlingerne, udelukket som borgmester og ikke just tilfreds med sin tidligere legekammerat Lars Storgaard.

Spørgsmålet er, om Lars Storgaard egentlig blev valgets største vinder? Hvorfor endte valget, som det gjorde, og hvad skete der egentlig på valgnatten? Læs FavrskovLIVs bud her.

Derfor gik valget, som det gjorde

I tirsdags rykkede Favrskovs vælgere sig. De to store partier, der i årevis har udgjort langt størstedelen af Favrskovs byråd, mistede mange stemmer. Det resulterede i, at Socialdemokratiet måtte vinke farvel til to mandater. Selvom deres røde samarbejdspartier SF, Enhedslisten og Radikale fik et mandat mere end ved sidste valg, var det altså ikke nok til at hive et flertal hjem i Favrskovs byråd.

Personligt mistede Nils Borring næsten 2000 stemmer, og modsat de sidste to valg, hvor han var langt over de 6000 personlige stemmer, fik han i tirsdags blot 4722. Han er dog stadig kommunens største stemmesluger med langt ned til andenpladsen, som er Lars Storgaard med 1440 stemmer.

Vælgerne har sendt et signal til Socialdemokratiet - og Borring - om, at de vil noget andet. Og nok kunne man analysere på de lokale dagsordener som land-og-by, kommunens skæve vækst i øst og vest, den grønne dagsorden og ikke mindst børnepolitik, hvor Venstre og Konservative har sat sig langt tungere og med klarere løfter, end Socialdemokratiet.

Men for at forstå resultatet er det også nødvendigt at tage de landspolitiske briller på.

For kigger man på landets 98 kommer, er tendenserne ikke enestående for Favrskov. Faktisk er Socialdemokratiet gået tilbage på landsplan fra at få 32,5 procent af stemmerne ved valget 2017 til 28,5 procent i tirsdags. De har samlet mistet 86 mandater og en række borgmesterposter. Nogle mener, det kan skyldes den versende SMS-sag og den igangværende Minkkommission, mens Mette Frederiksen dog selv siger, at forklaringen på stemmetilbagegangen skal findes lokalt.

Ligeledes er Venstre på landsplan gået tilbage med to procentpoint og får dermed det dårligste kommunalvalg i mindst 12 år.

Det mest opsigtsvækkende er dog Konservatives massive fremgang. De er gået frem i 92 ud af landets 98 kommuner, og er næsten blevet fordoblet med mere end 15 procent af de samlede stemmer. Fremgangen er blevet døbt "Pape-effekten" efter den populære landsformand Søren Pape, og har nu med Favrskov på listen scoret 12 borgmesterposter landet over.

Netop den tendens blev da også det, der vendte op og ned på valget i Favrskov til stor overraskelse for alle - måske især for de Konservative selv.

Hvad skete der på valgnatten?

- Jeg er stadig i chok. Jeg havde slet ikke set den komme, og derfor har forhandlingerne krævet noget tid. Sådan sagde den nye borgmester Lars Storgaard, da FarvskovLIV i går troppede op i administrationsbygningen i Hammel for at følge forhandlingerne i blå blok.

Der er ingen tvivl om, at partiet var overvældet. Fra de tidligere to mandater, havde man spået tre mandater til at være et godt valg og fire til at være fantastisk, lød det fra Konservatives nyvalgte byrådsmedlem Niels Christian Selchau-Mark på valgnatten. Men vælgernes mening overgik alle forventninger. For selvom Konservative egentlig fik 91 færre stemmer end Venstre, fik de fra deres valgforbund med Samlingspartiet netop nok til seks mandater - ét mandat mere end Venstre - og blev dermed byrådets næststørste parti.

Men da Lars Storgaard ankom til InSide i Hammel som aftenens æresgæst, vidste han stadig ikke, hvad der egentlig var på spil.

Storgaard og Borring har i mange år haft en aftale, og de seneste tre valg har Konservative peget på Socialdemokratiet til borgmesterposten. Måske havde Konservative på forhånd håbet, at de ville blive tungen på vægtskålen, for forud for valget, ville ingen fra partiet svare på, hvem de pegede på som borgmester. Det kan tyde på interne uenigheder i Konservative omkring, hvorvidt de ville pege på Nils Borring eller Birgit Liin som borgmester. Samtidig lader det ikke til, at Konservative - og især Lars Storgaard - havde set sig selv som en realistisk kandidat til posten som borgmester. Men da resultatet kom, var den Konservative gruppe ikke i tvivl: De ville have en Konservativ borgmester, lød det fra blandt andre Mette Nøhr, da hun dukkede op på valgnatten.

Men hvad med Borring og Storgaards aftale? Ifølge den nu afgående borgmester Nils Borring havde de en klar aftale, og Lars Storgaard virkede også, som om det umiddelbart var den aftale, han troede, der skulle indgås, da han ankom til valgfesten. Han troede, han skulle ind og pege på en anden som borgmester, og hans første kommentar var, at "han skulle ind og tale med Nils Borring."

Men pludselig gik forhandlingerne i gang, og Konservative var ikke bare en dominerende brik i spillet, men selveste gamemaster.

Med et blåt flertal for første gang i 12 år skulle magten udnyttes. Men ville det give mening, at pege på Birgit Liin, når Venstre havde så dårligt et valg og mistede fire mandater? Det ville virke utroværdigt. Tog Konservative ikke imod den håndsrækning, der var givet, risikerede de at lave den fejl, Dansk Folkeparti havde begået til Folketingsvalget i 2015, hvor de fik hver femte stemme, men ikke gik med i en regering - og har bødet for det fra vælgerne lige siden. At takke nej til magten, kan være en fatal fejl og kan blive hårdt straffet af vælgerne.

Vælgerne havde peget på Konservative, partigruppen ville have en Konservativ borgmester, og ikke mindst pressede det på ovenfra: Selveste Pape anbefalede dem at tage posten. I mere end et opkald.

Storgaard var trængt op i en krog. Han kunne ikke holde sin aftale med Socialdemokratiet, og han kunne ikke give posten til Venstre. Der var ikke andre veje at gå: Konservative var nødt til at "tage ansvaret på sig," som Storgaard senere sagde. Lars Storgaard måtte i mod alle odds - og måske egne ønsker? - tage imod borgmesterkæden.

Offer for succesen

Konservative blev uden tvivl valgets vinder, men gjorde Storgaard?

Det var ikke umiddelbart det, hans ansigtsudtryk signalerede, hverken på valgnatten eller dagen derpå. I første ombæring synes udfaldet ikke at være det, Storgaard havde håbet på. For med magten indebærer det, at han går i mod sin gode gamle ven Nils Borring, der kalder manøvren for "uhæderlig". Og selvom Socialdemokratiet kun gik to mandater tilbage og stadig er byråds største parti, blev de dermed valgets absolut største tabere i Favrskov, fordi de mod forventning måtte afgive borgmesterposten. Helt til det sidste troede Borring på, at han kunne lave et bredt flertal med de blå partier og ham selv i front.

Til gengæld fik Venstre alt, hvad de ville med undtagelse af borgmesterposten. Og det afspejlede sig i Birgits Liins smil i går. Taget i betragtning af at de havde et forfærdeligt valg med en tilbagegang på fire mandater, fik de et blåt flertal, en blå borgmester og ikke mindst lovning på at kunne gennemføre meget af den blå politik, de lovede i valgkampen.

Endelig må man spørge, hvilken pris Konservative skal betale for borgmesterposten? For med lovning på fire formandsposter til Socialdemokratiet i håbet om en bred konstituering, ender de Konservative tilbage med intet andet end et sæde alene i toppen.

Konservative er i chok, Venstre jubler og Socialdemokratiet er bitre, men intet er sikkert og ingen aftaler juridisk bindende, før den endelige konstituering har fundet sted i december.

Dyk mere ned i alle valgets vindere og tabere i artiklen her.

Få overblik her
Borgermøde

Var borgermødet i Hammel spild af tid eller det hele værd?

Økonomi

Favrskov Kommune skal spare 75 millioner inden udgangen af 2025: Borgerne på banen med deres spareforslag

FavrskovLIV

Entreprenøren bag lejligheder til 130 millioner i Hinnerup er gået konkurs

FavrskovLIV

Entreprenøren bag lejligheder til 130 millioner i Hinnerup er gået konkurs

Solcelleudvikler

Solcelleopstiller har fokus på inddragelse af naboer

Nyhedsoverblik

Kort nyhedsoverblik

FavrskovLIV

Her er ugens nyhedsoverblik

FavrskovLIV

Hvordan ser Hinnerup ud fra 10. etage?

Naboer til solceller

Efter vindmøller, planer om motortrafikvej og nu også solcelleanlæg: Nu må det altså være nok, mener naboer

Det siges, at én ulykke sjældent kommer alene. Og nogle mener endda, at uheld altid kommer i tre. Og der er da også noget om snakken i tilfældet Jan og Charlotte Jalum, når de fortæller deres historie. Først kom vindmøllerne. Så vedtog man en motortrafikvej. Og nu har man planlagt et solcelleanlæg. Alt sammen inden for få hundrede meter af det husmandssted, som Jan og Charlotte købte i 1993.

Byudvikling

Højhuset i Hinnerup - Hvad skete der med midtbyplanen?

Et snoet højhus på ti etager. Et pulserende byliv med caféer, lejlighedskomplekser og kiosker side om side med letbanen. En helt anderledes midtby. Det var den store vision, da byrådet fremlagde Hinnerups nye midtbyplan i for fem år siden.

Byudvikling

Man kommer ikke langt for to millioner i Hinnerup, mener Bagergårdens indehaver

Når man træder ind ad skydedøren og dufter bagværket på Bagergården, forstår man straks, hvorfor bageriet er så populært.

Expeditgrundens fremtid

Hvad skal der ske med Expeditgrunden? Folkets ønsker er små, gode boliger og et nyt supermarked. Men at føre den kommende lokalplan ud i livet kan tage årevis

Folkeskolen

- Kan vi leve med, at over 10 procent af lærerne ikke har en læreruddannelse?

FavrskovLIV

Hvad skal der ske i Ulstrup?

Nyhedsoverblik

Det skal du også vide

FavrskovLIV

Der er flere ladestandere på vej. Men er der brug for dem?

FavrskovLIV

Byggebegejstring i byrådet: - Jeg synes faktisk, at det her er mønstereksempel på en høring

FavrskovLIV

150.000 kilder til uenighed

FavrskovLIV

Tak, fordi du læser FavrskovLIV