Annonce
Michael Eybye bor i Hammel og cykler hver dag de godt 16 kilometer til Hinnerup for at arbejde hos Junget. Og når arbejdsdagen er forbi, cykler han hjem igen. Foto: Jesper Rehmeier.
Aktivering

I gang efter års ledighed: Det er bare sjovere at arbejde

For Michael Eybye er det slut med at præsentere sig som "arbejdsløs bums." Hans selvtillid har fået et nøk i vejret, efter at han er begyndt i løntilskud hos Junget i Hinnerup.

Michael Eybye er opdraget med, at det at passe et stykke arbejde er det vigtigste overhovedet. "Vigtigere end Gud, konge og fædreland", som han udtrykker det. Og så er det altså ikke rart, når man ikke er i stand til at arbejde. Så mangler der noget.

I en håndfuld år har Michael Eybye ikke været en fast del af arbejdsmarkedet. Der har været perioder med virksomhedspraktik og jobsøgning. Og de seneste par år har han talt med en psykiater i Aarhus. Men han har manglet den følelse af at høre til og have et formål, som fast arbejde giver

De ugentlige samataler med psykiateren har hjulpet, og nu er han ansat hos Poul Thøgersen og Junget i Hinnerup. I første omgang i tre måneders løntilskud, hvor virksomheden betaler en del af lønnen, mens Favrskov Kommune betaler den anden.

Michael Eybye har det godt hos Junget, og det giver et kæmpe løft at være i gang igen.

- Det er et stort knæk i selvtilliden at være ledig i så lang tid. De har været flinke og rare hos jobcenteret i Favrskov, og jeg har ikke et ondt ord at sige om dem. Men det er et hårdt system at være i. Det er meget sjovere at arbejde. At have noget at stå op til, hoppe på cyklen og tage på arbejde, siger Michael Eybye.

Og han mener altså med at hoppe på cyklen. Hver dag tager han turen fra hjemmet i Hammel til arbejdet i Hinnerup på jernhest - og hjem igen efter fyraften.

Skal lige i gang

Michael Eybye er gået fra at lave ingenting til nu at cykle over 30 kilometer om dagen og passe et fuldtidsarbejde i en virksomhed i fremdrift. Det er selvfølgelig hårdt, og al opstart er svær.

- Man skal jo også lige finde arbejdsrytmen. I starten tænker man jo “er vi ikke snart færdige." Ikke fordi det er kedeligt, men fordi man har en anden tankegang. Men snart flyver tiden, og så tænker man ikke, “er det ikke snart middag”, så tænker man “nå, jeg skal hjem nu”. Jeg har nogle gange gået og følt mig lidt overflødig i starten. Der har også været lidt stille på grund af ferie. Men så finder jeg jo som regel noget, jeg kan lave, siger Michael Eybye.

Poul Thøgersen har flere gange understreget, at alle medarbejdere i Junget er vigtige, og det slår han også fast over for Michael Eybye.

- Det du skal lave, det er jo et job, der skal udføres. Hvis ikke ud gør det, så er der ingen, der gør det. Så skal jeg jo finde en anden til det, lyder det fra Poul Thøgersen.

Ifølge Michael Eybye har han det seneste års tid gået og følt sig klar til at arbejde igen, og han besluttede, at nu måtte det briste eller bære. Og så var Junget heldigvis klar. Først var der tale om deltid, omkring 18 timer om ugen, men så ringede telefonen, og Michael Eybye blev tilbudt fuldtid.

- Jeg blev så glad. Jeg begyndte faktisk at græde. Alt det andet i livet, familie, hobbyer og så videre, det bliver bare nemmere, når man arbejder. Selvom om man kan sige, "jamen Michael, du er jo arbejdsløs, du har da masser af tid," så får man bare ikke lavet noget, når man ikke har et arbejde, siger Michael Eybye.

Der er mange knapper at holde styr på. Michael Eybye synes, det går fint med at komme i gang og få nye opgaver i arbejdet hos Junget. Foto: Jesper Rehmeier.

Et gok i nødden

For Michael Eybye er det ikke kun visheden om, at der går løn ind hver måned, og at han bidrager til virksomheden, der gør ham glad. Glæden kommer i høj grad også fra det faktum, at han kan slippe for det stigma, der følger med en tilværelse som arbejdsløs.

- Jeg plejede at præsentere mig som en arbejdsløs bums. Det er simpelthen det værste at skulle sige, at man er arbejdsløs. Eller "jobsøgende". Det betyder jo bare det samme som arbejdsløs, siger Michael Eybye.

Nu føler han, at folk kigger på ham på en anden måde, når han er nede i supermarkedet og købe ind. Nu går han med hævet hoved og rank ryg. Og hans nye chef forstår ham godt.

- Det er jo det første, vi gør, når vi møder nye mennesker. Vi spørger "hvad laver du?". Og er man nødt til at svare, at man er arbejdsløs, har man jo fået det første gok i nødden, lyder det fra Poul Thøgersen.

Nu kører hverdagen efterhånden, og Michael Eybye håber da på, at han kan blive i Junget, når perioden med løntilskud ophører. Kollegaerne har taget fint imod ham, og allerede efter et par uger fik han, sammen med resten af medarbejderstaben, en gave i form af et gavekort til en restaurant. Det var Jungets måde at takke medarbejderne for deres indsats i en periode med fremgang for virksomheden.

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg ville også ville få et gavekort. Det var jo kun min anden uge. Jeg syntes, det var fortjent, at de andre fik en gave, men det var en glædelig overraskelse, at jeg også fik, siger Michael Eybye.

- Nu regner vi jo med, at overskuddet næste år er din fortjeneste... lyder det fra Poul Thøgersen.

- Bare vent til jeg er oppe i omdrejninger!

Få overblik her
Borgermøde

Var borgermødet i Hammel spild af tid eller det hele værd?

Økonomi

Favrskov Kommune skal spare 75 millioner inden udgangen af 2025: Borgerne på banen med deres spareforslag

FavrskovLIV

Entreprenøren bag lejligheder til 130 millioner i Hinnerup er gået konkurs

FavrskovLIV

Entreprenøren bag lejligheder til 130 millioner i Hinnerup er gået konkurs

Solcelleudvikler

Solcelleopstiller har fokus på inddragelse af naboer

Nyhedsoverblik

Kort nyhedsoverblik

FavrskovLIV

Her er ugens nyhedsoverblik

FavrskovLIV

Hvordan ser Hinnerup ud fra 10. etage?

Naboer til solceller

Efter vindmøller, planer om motortrafikvej og nu også solcelleanlæg: Nu må det altså være nok, mener naboer

Det siges, at én ulykke sjældent kommer alene. Og nogle mener endda, at uheld altid kommer i tre. Og der er da også noget om snakken i tilfældet Jan og Charlotte Jalum, når de fortæller deres historie. Først kom vindmøllerne. Så vedtog man en motortrafikvej. Og nu har man planlagt et solcelleanlæg. Alt sammen inden for få hundrede meter af det husmandssted, som Jan og Charlotte købte i 1993.

Byudvikling

Højhuset i Hinnerup - Hvad skete der med midtbyplanen?

Et snoet højhus på ti etager. Et pulserende byliv med caféer, lejlighedskomplekser og kiosker side om side med letbanen. En helt anderledes midtby. Det var den store vision, da byrådet fremlagde Hinnerups nye midtbyplan i for fem år siden.

Byudvikling

Man kommer ikke langt for to millioner i Hinnerup, mener Bagergårdens indehaver

Når man træder ind ad skydedøren og dufter bagværket på Bagergården, forstår man straks, hvorfor bageriet er så populært.

Expeditgrundens fremtid

Hvad skal der ske med Expeditgrunden? Folkets ønsker er små, gode boliger og et nyt supermarked. Men at føre den kommende lokalplan ud i livet kan tage årevis

Folkeskolen

- Kan vi leve med, at over 10 procent af lærerne ikke har en læreruddannelse?

FavrskovLIV

Hvad skal der ske i Ulstrup?

Nyhedsoverblik

Det skal du også vide

FavrskovLIV

Der er flere ladestandere på vej. Men er der brug for dem?

FavrskovLIV

Byggebegejstring i byrådet: - Jeg synes faktisk, at det her er mønstereksempel på en høring

FavrskovLIV

150.000 kilder til uenighed

FavrskovLIV

Tak, fordi du læser FavrskovLIV